CIA-sjefens triumf

 

FORNØYD: CIA-sjef Leon Panetta. Her under pressemiddagen i Det hvite hus i helgen. (Foto: Chris Kleponis/AFP)

USAs hemmelige krigere har vunnet sin største seier i krigen mot terror. Den har sannsynligvis sin opprinnelse på utskjelte Guantánamo.

Da tvillingtårnene på Manhattan braste i bakken 11. september 2001, begynte en dyp selvransakelse hos de amerikanske etterretningstjenestene. Terrorangrepet tok USA på sengen. Det skulle det selvfølgelig aldri ha gjort. Grunnen til at USA i årevis har brukt milliarder av kroner og har over hundre tusen årsverk i de hemmelige tjenestene, er nettopp at slikt ikke skal skje. 9/11 var den største etterretningsfadesen siden det japanske overraskelsesangrepet på Pearl Harbor i 1941.

Tiden som fulgte var heller ingen triumf. Før angrepet på Irak slo daværende CIA-sjef George Tenet fast at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Det var han så sikker på at han kalte det en «slam dunk», et begrep lånt fra basketball om en scoring der spilleren hopper opp og fysisk trer ballen ned gjennom ringen. En scoring som er 100 prosent sikker. I sine memorarer bruker Tenet utallige sider på å løpe bort fra denne uttalelsen, som ettertiden har vist var en historisk feilvurdering.

De hemmelige tjenestene var også sentrale i USAs hårreisende behandling av fanger. Fengslet på Guantánamo ble et symbol på at USA hadde latt alle humane prinsipper fare i krigen mot terror. Bildene av fanger i oransje kjeledresser, sittende i det som ser ut som hundebur uten tilgang til advokater eller dommere, gjorde at den brede støtten til terrorkrigen forvitret. Avsløringene av forhørsmetoder som nærmet seg tortur, for eksempel simulert drukning kalt «waterboarding», søvnnekt i opp mot to døgn, timevis med høy monoton musikk, langvarig isolat og andre former for fysisk nedbryting opprørte enda flere. Ikke minst i den muslimske verden

Enda verre var de grusomme bildene fra Abu Graibh-fengslet. I bakgrunnen spøkte CIA og andre hemmelige tjenester som arresterte og forhørte mistenkte langt ute i en juridisk gråsone. Flere artikler om CIA-fly som transporterte fanger til middelalderske torturkamre i arabiske land som Egypt, opprørte også mange.

CIA og andre hemmelige krigere hadde fått ekstremt vide fullmakter i krigen mot terror. Men mannen som utløste det hele, Osama bin Laden, klarte de ikke å få tak i. Det ble etter hvert et nasjonalt traume. For hver dag bin Laden, verdens mest ettersøkte mann, fortsatt var i live, så de amerikanske hemmelige tjenestene mer maktesløse ut.

I 2009 klarte en al-Qaida-tilhenger å innfiltre en hemmelig amerikansk etterretningsanalyse-enhet i Afghanistan. Han sprengte seg selv, og tok med tre av USAs fremste eksperter på Bin Laden og al-Qaida med seg i døden.

Riktignok har det ikke vært flere vellykkede terrorangrep mot USA siden 11. september. Selv om det har vært nære på et par ganger. Og de siste årene har amerikanske droner systematisk tatt livet av al-Qaida ledere i Pakistan. Lederskapet i terrororganisasjonen er desimert. Men dette hjalp lite. Sannsynligvis er det George W. Bushs største nederlag at han måtte forlate Det hvite hus uten å ha fått has på mannen som definerte omtrent hele hans tid som president.

Nå er Osama drept og bokstavelig talt kastet på sjøen. Og det er CIA som har æren. Det var ikke mange navn president Obama nevnte i sin dempede tale i dag morges. Men ett trakk han frem, CIA-sjef Leon Panetta.

Ifølge amerikanske aviser var det Panetta selv som ledet operasjonen i Pakistan fra sitt eget møterom i CIA-bygget. Og kilder forteller at det var CIA som gjennom et møysommelig arbeid sirklet inn Osamas skjulested i Pakistan.

New York Times skriver at det viktigste sporet kom fra utskjelte Guantánamo, der noen av de nære medarbeiderne til al-Qaida-toppen Khalid Sheikh-Mohammed, hjernen bak 11. september-angrepene, oppga dekknavnene til Osamas personlige kurerer. bin Laden visste at all elektronisk kommunikasjon kunne spores, så han brukte kurerer i sin kontakt med omverdenen.

Nesten to år tok det CIA og bygge kjeden av opplysninger som ledet frem til angrepet i natt. Selve militæroperasjonen, utført av de ypperste spesialstyrkene og CIA-operatørene i USA, er selvfølgelig imponerende. Men etterretningsarbeidet som gjorde operasjonen mulig er nok den største triumfen.

CIA-sjef Leon Panetta klarte det ingen av hans forgjengere maktet. Han sørget for at USAs fiende nummer 1 ble drept. Det kommer til å være hans største triumf resten av livet.

Utskjelte og mistrodde CIA har også grunn til å feire. Hendelsene i Pakistan i natt er en historisk etterretningssuksess. De kan meget vel føre til at CIA troner over de andre amerikanske etterretningsorganisasjonene i årene som kommer.

Panetta ble i forrige uke innstilt som ny forsvarsminister etter Robert Gates. Men først må han godkjennes av kongressen. Mannen som fant og drepte Osama bin Laden bør neppe få problemer med det.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

31 kommentarer

 1. Najs!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Eyvind - mai 2, 2011 at 1:14 pm
 2. for en seier !!!!!!! verdens største makt jubler for å ha drept en svak person som ikke iksisterte i de siste 10 år

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nomad - mai 2, 2011 at 1:23 pm
 3. jeg håper det kommer ny osama.
  vi muslimer er stolt av han,,,, alla yaraxmu osama

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  islam - mai 2, 2011 at 2:17 pm
 4. Fantastisk.Enderlig har dem fått tatt denne djevelen,Osama en parasitt.Et avskum som fortjener å brenne i helvete.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andre - mai 2, 2011 at 2:19 pm
 5. Jeg må si dette var en morsom historie? Er det en ny actionfilm fra Hollywood du forteller om her?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  NAC - mai 2, 2011 at 2:26 pm
 6. Først og fremst var Osama bin Laden en slakter av muslimer. Det korrekte ordet for ham på arabisk er “erhabi”, gal kriminell, og ikke jihadi. Det er viktig for oss nordmenn å huske at det er først og fremst i Pakistan AQ har operert de siste åra. Jeg tror alle gode mennesker i verden sier et lite “hurra!” stille inni seg, uavchengig av religion.

  Til selve teksten: Waterboarding “nærmer” seg ikke tortur, det er tortur. Det var en kjempefight innad i det amerikanske systemet som de snille folka vant, det ble avskaffet. Google Malcolm Nance SERES, waterboarding. En av USAs fremste tortur eksperter. Eller Christopher Hitchens, waterboarding for den saks skyld.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Martin Knutsen - mai 2, 2011 at 2:38 pm
 7. endelig klarte de å ta vill svinet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  futura - mai 2, 2011 at 2:57 pm
 8. Det er selvsagt en god mulighet for at bin Laden ble holdt fanget nettopp der han nå ble drept over lengre tid og i samarbeid med pakistanske myndighter, slik at USA kunne ta ham i en tilsynelatende spektakulær aksjon når det passet dem best. Hittil har jo bin Laden vært et perfekt påskudd for så mye. Jeg hilser hans død velkommen, men har jo også sett at USA’s jødiske herskere, som cia-sjefen, lyver i ett sett om alt når det passer dem.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Peter R - mai 2, 2011 at 3:03 pm
 9. Triste og patetiske folk er dere som kommer hit og spammer denne bloggen med deres tilbakestående meninger.

  Jeg er en muslim og jeg håper han brenner i helvete til all evig tid.

  Dersom dere mener at han var en helt og at det er trist han døde så kan dere jo alltids dra til Taliban og joine deres terrororganisasjon. Fordømte pakk. Jeg blir så forbannet når jeg møter sånne innvandrere som dere. Jeg holder på å sprekke. Faen altså, stikk tilbake til det hølet dere kom fra.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  K K - mai 2, 2011 at 3:11 pm
 10. Litt av en seier. Mannen døde som martyr, noe han ønsket i utgangspunktet. Og hvor er bildet som bekrefter det, slik vi så med Saddam Hussein?

  Ser at en syl fra forsvaret mener terroristene er svekket av dette. I samtlige andre land mener de noe annet, og har full beredskap da de forventer hevnaangrep. Men i Norge mener de selvfølgelig noe annet, og vi har jo alltid rett….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hisvald Hengefjes - mai 2, 2011 at 3:21 pm
 11. Osama var en stor skam for muslimer og islam generelt.
  Islam påstås å være en fredens religion, men folk som Osama bidrar kun til mer hat og ufred i verden.
  Dersom en muslim ønsker seg en ny Osama, så ønsker han dermed mer ufred i verden. En religiøs som ønsker seg mer krig i verden kan i alle fall ikke påstå at han står for en fredelig religion.

  Personlig synes jeg det var synd at Osama ble drept på stedet, det ville vært bedre om han var blitt stilt for retten, og gjerne blitt tiltalt og evt dømt i en islamsk domstol.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Trond Zaphirax - mai 2, 2011 at 3:31 pm
 12. Skuddveksling, eller henrettet uten lov og dom…?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Mathias - mai 2, 2011 at 3:36 pm
 13. Hvor er bildene av Osamas lik? Etter sigende skal liket hans ha blitt kastet i sjøen, men hvorfor tok de ikke bilde av liket før de kastet det i sjøen? Det står vel i stillingsbeskrivelsen at en VG-journalist ikke skal være nysgjerrig på slikt…… dere er jo bare papegøyer for CNN/Pentagon?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole Sivertsen - mai 2, 2011 at 3:59 pm
 14. @ islam

  nei, ekstremistiske idioter som feiltolker islam og koranen er stolte av ham.
  Alle andre muslimer, som dras ned i driten og får smake den hatske ettersmaken av de nevnt ovenfor og deres idiotiske holdninger/tanker er nok mest sannsynlig lettet over at terrorismens ansikt er tatt. Og de har nok samme håp som mange andre i dag om at det nå kanskje kan gå mot slutten for al-Qaida, og en litt mindre fientlig forhold mellom verdens religioner, politiske systemer, land og dets folk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  S. - mai 2, 2011 at 4:27 pm
 15. Hvor er beviset?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Phillip - mai 2, 2011 at 4:36 pm
 16. Jeg synes det virker ganske utrolig at folk tror at det blir mindre terror av dette. Hva har man oppnådd? Man har fjernet terrorens ansikt. Hjelper det?

  Selvfølgelig gjør det ikke det. Nå vil det bli en periode hvor man ikke er helt sikker på hvem som har størst makt i terrornettverket. Er det en fordel? Neppe. Det fører egentlig bare til at man har spredt et problem til flere individer; og må følge opp flere individer. Ganske trygg på at Al Qaida-tilhengere ikke bøyer seg i støvet i ren frykt for amerikanske makthavere som en følge av dette.

  Mer trolig at man får en vedvarende oppbygning av terrornettverket, vil jeg tro.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Herbjørn Tronsmoen - mai 2, 2011 at 5:03 pm
 17. Osama bin Laden er et sunnimuslimsk navn vel, triumfen går til sjiaislam og Gaddafis datter har også et sunnimuslimsk navn såkalt Aisha al-Gaddafi.

  Aisha var konen til den islamske profeten Mohammed. I islamske skrift er hun ofte referert som ved tittel “De troendes Mor”.

  takk
  zohre

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Zohre - mai 2, 2011 at 5:26 pm
 18. det kan hende USA påstår å ha drept Osama bin Laden for å trekke han ut av sitt skjulested. om han lever må han nå ut å vise seg frem for å holde moralen hos hans tilhengere ved like. da er de der for å ta han… Om han er død, fair enough. Hva er konsekvensene? Det vil tiden virkelig vise. Noen radikale idioter vil sikkert sprenge seg selv i hytt og pine. Rett og slett patetisk!

  Det er helt uforståelig at ikke det rettes mer skyts mot religionsspørsmålet oppi det her. Alle kan tolke sin religion som de vil, men er det ikke bare muslimer som finner syke tolkninger, finner en grunn til å hate, skylder på alt og alle? Det står i koranen at de skal ta over verden, det er vel desverre ikke fritt for tolkning. Da er det bare å demme opp for en ny kamp og nye angrep. Men angrepene kommer ved at de føder 3 ganger så mange kids som familier i den vestlige verden. En langsiktig plan mao. Skjerpings :(

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  kortvarig glede - mai 2, 2011 at 6:09 pm
 19. Glede meg over noens død kan jeg ikke, men at en av verdens største terrorister er borte kan jeg heller ikke føle stor sorg over.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Howgster - mai 2, 2011 at 6:10 pm
 20. Er det ingen som forundrer seg over at en så høytstående “terrorleder” bare blir henrettet? Det er tydeligvis helt naturlig at marionette-dukkene til USA bare blir drept eller får skylden for det de har blitt trent opp til å utføre? Gi dem penger og våpen så kan vi krige litt!!! Har det skjedd tidligere da? Augusto Pinochet, Manuel Noriega, Saddam Hussein? USA tjente vel mer på å lukke kjeften hans for alltid en å i det hele tatt bruke penger på å får info som kan være til nytte for “krigen mot terror”..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  mkultra - mai 2, 2011 at 6:24 pm
 21. Dette lukter det råtten av. Noe stemmer ikke.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  upassende - mai 2, 2011 at 6:28 pm
 22. ISLAM er en religion som ikke støtter drap og terrorisme, og som en muslim, er jeg veldig glad for at terrorister som Osama bin laden og korrupte ledere i muslimske land blir fjernet fra jorden. Vi trenger flinke muslimer som forstår Islam på en riktig måte og støtter friheten. Fleste muslimer i verden er imot terrorisme og diktatorer men de er i en situasjon der de har flere hindringer som f.eks radikale og terror grupper, diktatorer og vestens feil syn på muslimske verden.

  Jeg ønsker at freden sprer seg over hele verden og at alle menneskene får sin frihet og lever et godt liv. Jeg håper at de rike hjelper de fattige og støtter de svake, og ikke selger våpen til dårlige regimer som gjør at disse regimene blir terrorgrupper i framtiden.

  Norsk – Irakisk Turkmener

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hasan Turkmen - mai 2, 2011 at 6:50 pm
 23. Ingen grunn til å tvile på at Bin Laden er knertet, ser at konspirasjonsfolket hisser seg over manglende bilder.

  Hvis det hele er en bløff er det bare for Osama å vise seg på en ny videosnutt så blir USA/Obama/CIA til latter.

  CIA sitter nok på både bilder, film og DNA av liket, men dette blir neppe offentliggjort med mindre Al-Qaida aktivt prøver å dekke over at han er død.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Paul - mai 2, 2011 at 6:55 pm
 24. har bare en ting og si….WOOOOOOOOOOOOOOT

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - mai 2, 2011 at 7:03 pm
 25. Hadde satt pris på om teksten ble skrevet av journalisten (eller hvem enn det er) selv, og ikke var ett klipp og lim gjennom google translate.

  Når man finner settninger som: “Osamas personlige kurerer. bin Laden visste at all elektronisk kommunikasjon kunne spores, så han brukte kurerer i sin kontakt med omverdenen.”

  “Kurerer” da oversatt til “courier” på engelsk, betyr altså budbærer. Takk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Norsk - mai 2, 2011 at 7:18 pm
 26. Hei Fridtjof,

  Jeg studerer Journalistikk og Internasjonale Relasjoner i London.

  Hvor har du det fra at kilder på Guantanmo bay har gitt informasjon som har ledet frem til Bin Ladens død? Det virker som om du setter din tillit til talsmenn i den amerikanske regjeringen. Dette er en taktikk som militære strateger, politi og etteretningstjenester gjerne benytter seg av for å skape splid i fiendens leir.

  Hvis denne informasjonen har kommet fra Guantanamo bay, så er det en rimelig å anta at det er Khalid Sheikh Mohammed som er den eneste med stor nok pondus innen Al-qaedas rekker til å ha kunnskap om Bin-Ladens bopel. Han ble arrestert i 2003. Er det ikke litt drøyt å anta at det tok 8 år med waterboarding og “aggressive” forhørsteknikker før han endelig sprakk og ga fra seg denne informasjonen? Kan det også tenkes at Obamas leir har en aldri så liten politisk stake i Guantanamo Bay, som han de facto skrev under på at han skulle stenge innen ett år i presidentstolen?

  Når amerikanske borgere nå danser rundt i gatene i seiersrus og Obama kan inkassere en etterlengtet, men fånyttes politisk seier, så er det kanskje på sin plass å sende en tanke til de 2100 sivile som ble drept i Afhganistan i fjor. Eller på journalisten og de sivile som ble slaktet av et amerikansk angrepshelikopter i den etterhvert så berømte wikileaks-videoen. Denne krigen har ingen vinnere, aller minst vanlige folk som må leve under tunge terrorlover og datalagringsdirektiver.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Vegard B - mai 2, 2011 at 8:04 pm
 27. Se på den digre nesa til George Tennet, den nye cia sjefen. Er det pinochio.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sten Gravrok - mai 2, 2011 at 8:40 pm
 28. I kjølvannet av dette tipper jeg det vil komme en del konspirasjonsteorier. Det er mye som er rart med denne historien. Blant annet: Helikoptret fikk teknisk svikt og soldatene tente på dritten, why? hvor ble det av de to andre drepte? og hvorfor kaste han på havet? hvor er egentlig beviset på at Osama er drept? Det Amerikanske folk jubler fordi CIA (som de tidligere har vært meget skeptisk til) påstår at de har tatt rotta på Osama. hmmm, for mange ting som ikke stemmer her…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  skeptisk - mai 2, 2011 at 8:42 pm
 29. Konspirasjonsteoretikere (idioter) og NAV klienter fornekter seg ikke. Med tiden kommer nok bildene fra aksjonen, først skal de nok bare la sensasjonen røyke noen rever til ut av hiet. Å gå ut å hevde at de har drept en såpass ettersøkt mann og så ikke bevise det, lar seg ikke gjøre over tid. Jeg tror ikke dette her gjør så mye for krigen mot terror, på lik linje med å få pælma Krekar ut av landet vil øke rikets sikkerhet i betydning vil jeg anta, utover å øke lysten hos steinrøystroppen. Men en ting synes jeg ikke skal glemmes… når Sovjet okkuperte Afghanistan så var disse heltmodige motstandskrigerene som levde i huler høyt aktet, og ikke minst godt finansiert på våpensiden av CIA. De var hellige frihetskrigere, portrettert blant annet i en Rambo film. Nå er de noen kjøtere… for sine er Bin Laden sikkert en helt, og til en viss grad før 9/11 kan det forstås. Vi kan ikke skylde all terror på Bin Laden, på lik linje med at vi ikke kan skylde Hitler for WW2. De som gjør det, må holde seg unna globale debatter :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Buford T Justice - mai 2, 2011 at 9:37 pm
 30. Ble først imponert over operasjonen, men etter at dette har synket litt inn må jeg si at det var mildt sagt klønete håndtert å kvitte seg med liket 12 timer etter bin laden angivelig ble skutt?? En operasjon som har strukket seg over flere måneder, så klarer man å unngå å sette stående nedslag. Dvs sette et endelig og sikkert punktum for spekulasjoner og konspirasjonsteorier – hvordan er dette mulig?? Hvis CIA sjefen har håndtert denne saken personlig så vitner det om dårlig dømmekraft. I og med at bin laden angivelig var så ille tilredt at det ikke kan offentliggjøres bilder, så burde i det minste uavhengig ekspertise bekrefte / utføre DNA testene.
  Bin laden er tross alt tidligere hevdet drept i aksjon under Bush uten at dette var tilfelle. I lys av dette, samt i lys av de av bin ladens tilhengere som er tjent med å skape myter ved å benekte at bin laden er drept, så burde man ha brukt minst et par døgn på å dumpe han på sjøen. Slik kunne man håndtere reaksjoner i media og agert etter dette. Dvs. i dette tilfellet flydd inn uavhengige leger som kunne bekreftet identiteten. Litt rart at man skal begrunne dette relgiøst; at man ivaretar muslimsk skikk, når det allerede er kommet reaksjoner på dette allikevel.
  Det er en svært god nyhet at bin laden er drept, samtidig blir det dessverre liggende igjen noe halvferdig og uforløst på grunn av det som kan oppfattes som en ekstrem hastverk med å kvitte seg med liket.
  Å drepe bin laden er først og fremst en symbolhandling, en mann som får sin straff for sine udåder. Det har tatt årvis og kostet milliarder. Så sluttet det brått på denne måten, men like mange spørsmål som svar. Det var synd.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frode - mai 3, 2011 at 1:24 am
 31. Rart at ingen har foreslått løsningen på dilemmaet ift. å slippe å frigjøre makabre bilder som bevis; alle special ops bruker videokamera på hjelmene sine. De kan frigi videomateriale fra aksjonen hvor de sensurerer vekk den makabre delen. det ville gitt litt troverdighet

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Helge G - mai 3, 2011 at 6:12 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00