Umins kamp

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, blant fagfolkene i departementet bare kalt «Umin», publiserer i disse dager på http://jonasgahrstore.no en serie skriftstykker under tittelen «Dag ut og dag inn, dagbok fra 7 aprildager på reise».

Det begynner slik:

«Vekkeklokke på 0500, dusj, brødskive, pakker meg stille ut i mørke natten, regn og tåke. To par ski ved utgangsdøren minner meg om fine vinterturer, neppe bruk for dem mer i år.»

Støres dagbok er, ved første øyekast, ubeskrivelig kjedelig. Det skrives linje etter linje om en endeløs rekke møter, flyreiser, biltransporter og hotellopphold og joggeturer.

Men vent! Minner den ikke om noe. Om bejublet litteratur, den for de virkelig beleste.

Tankene går til Dag Solstads eviglange spaserturer gjennom Berlin i boken «16.07.41». Til Solstads store inspirasjonskilde Witold Gombrowicz og hans dagbok i tre bind. Til Marcel Prousts tolvbindsverk «På sporet av den tapte tid» og James Joyces «Ulysses», en murstein om et døgn i Dublin. Til Karl Ove Knausgårds kamp mot seg selv og verden. Og til romanserien som virkelig skiller bokbukkene fra fårene, Robert Musils «Mannen uten egenskaper».

Det skjer ikke stort i noen av disse verkene. Det er hele poenget. I den ypperste romankunsten må leseren anstrenge seg. Belønningen er dype, skjellsettende kunstopplevelser. Og tung kulturell kapital.

Lun poesi med skogduft à la Sigbjørn Johnsen, er ikke noe for Støre. Han byr på motstand. Noe å bryne seg på. Kun den som evner å kjempe seg gjennom de tilsynelatende monotone oppramsingene av utenriksministerens tette program, blir belønnet. Men jeg er ennå ikke sikker på hva belønningen er.

Trygt er det uansett å vite at Norges mest populære politiker har orden på sine litterære forbilder. Og etter å ha lest de tre første postene av «Dag ut og dag inn», er en ting helt sikkert. Jonas Gahr Støre er ikke «Anonym». Gudskjelov.

På den 3. side VG 18. april

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00