Støre snur seg i salaten

Utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) helomvending om Libya burde få ham til å rødme helt opp til hårrøttene. Ikke fordi han vil sende jagerfly mot Gaddafi, men fordi han for to dager siden mente omtrent det stikk motsatte.

Jonas Gahr Støre i Stortinget på onsdag:

“Det er også klart at i det øyeblikket man går inn med en flyforbudssone og bomber i Libya, da er man engasjert i konflikten.

Hvis bakkevirksomheten fortsetter, slik man kan ha grunn til å tro, må det internasjonale samfunn følge opp, og da er vi altså under veldig uklare omstendigheter inne i – og tar del i – en borgerkrig.”

Jonas Gahr Støre i dag:

” Norges syn har hele tiden vært at en flyforbudssone alene neppe ville ha stor effekt, dersom man først skulle bruke makt.

 Sikkerhetsrådet har nå valgt å treffe vedtak som autoriserer angrep mot bakkemål.”

Jonas Gahr Støre i Stortinget på onsdag:

“Jeg har da forsøkt å forklare at jeg er ikke sikker på at en flyforbudssone vil hindre det man er opptatt av å hindre, og sikre det man er opptatt av å sikre, nemlig beskyttelse av sivile.”

Jonas Gahr Støre i dag:

“Sikkerhetsrådet begrunner sitt vedtak med behovet for å beskytte sivilbefolkningen. Dette er viktig sett med norske øyne.”

Det kunne vært fristende å stoppe denne kommentaren her. Sitatene taler for seg.

Onsdag var Støre i Stortinget og trakk frem de fleste argumenter han kom på for å ikke innføre en flyforbudssone over Libya. Så gikk Sikkerhetsrådet inn for en slik sone, og i dag forsøker Støre å late som om onsdagen aldri har eksistert.

Jeg kan ikke huske en sak hvor Støre så til de grader ser ut som en vinglepetter. For ekte Størister, må dette være historisk. For utenriksministeren tror jeg neppe helgen kan komme fort nok.

Hadde det ikke vært for at Norge nå gjør det rette, nemlig å være med på å hindre at Gaddafi får anledning til å slakte ned opprørerne i Benghazi uten særlig motstand, hadde dette vært utenriksministerens mørkeste dag. Nå er det mest pinlig for en politiker som ytterst sjelden analyserer en politisk situasjon så galt som det Støre gjorde på onsdag.

Riktignok sa han også på onsdag at Norge lojalt kom til å støtte de vedtakene FNs sikkerhetsråd fattet. Men hans godt formulerte skepsis mot en flyforbudssone var umulig å skjønne på noen annen måte enn at Støre og Regjeringen synes det var en dårlig idé. Det vil si, helt til i dag, hvor det med ett er en veldig god idé.

Så hva nå Støre? Er Norge og verdenssamfunnet på vei inn i en ny arabisk borgerkrig? Eller er vi ikke det, fordi vi nå kan bombe mål på bakken, og ikke bare fly over dem?

Er vi med på å beskytte sivile libyere mot Gaddafi og hans styrker? Eller tviler du fortsatt på om flyforbudssonen hjelper oss med å oppnå det vi ønsker å oppnå?

Kort sagt, er du Onsdags-Støre eller Fredags-Støre?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. [...] utgangspunkt, er det ikke overraskende at jeg også i dag er kritisk til hans siste publiserte kommentarartikkel. Han er jo en meningsmotstander, og meningsmotstandere må jo nødvendigvis være på [...]

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00