Det store nye Bærum

Nordmenn flytter i et jevnt sig til de store byregionene. Det kan være gull for Høyre.

Lik det eller ikke, Norge kommer de neste tiårene til å klumpe seg sammen i forstedene. Rundt de store byene i Norges forskjellige landsdeler vokser Suburbia i rekordfart. Høyre følger etter.

For drøyt tyve år siden var kjøreturen fra Oslo til Gardermoen en landlig affære. Det var jorder og noen industribygg og tettsteder.

I dag strekker Osloregionen seg i praksis fra Drammen til Jessheim. Utallige boligfelt med rekkehus og lavblokker har dukket opp. Nye skoler, nye veier og tog som går hvert sjuende minutt. Det er lite søvnighet igjen på det sentrale Østlandet.

Flytter til byene

Utviklingen er den samme mange andre steder i Norge. Flyttestrømmen går mot byene og områdene rundt byene. Og byene vokser, langt utover kommunegrensene. Det skjer her som i mange andre europeiske land.

De siste ti årene har mange nordmenn fått veldig mye bedre råd. Kjøpekraften i den store middelklassen har økt kraftig. Du ser det på bilparken, de solide Volvoene. og Audiene. Du ser det i norske boder og garasjer, stinne av moderne sportsutstyr og dyre sykler. Du ser det på flyplassene, på venninnegjengene på vei til shoppingtur i Berlin, på fedre og sønner på vei til dyre fotballkamper i London og Manchester.

Minner om Bærum

Du ser det egentlig overalt. Merkeklær fra Kari Traa og Moods of Norway. Louis Vuitton-vesker og diskré ansiktsløftninger, personlig trener på SATS Strømmen til syv hundre kroner. Vinklubber og rypejakt og golfkøller og fluorpulver til langrennsskiene.

Det nye Forstads-Norge minner om Bærum på åttitallet. Materialisme, familielykke og borgerlighet. Hvis ikke noe dramatisk skjer i de kommende generasjonene, er det dette som er det vanlige Norge i fremtiden.

Bærum kroneksemplet

De partiene som har ambisjoner om å styre, er nødt til å treffe i de nye villaveiene, boligfeltene og lysløypene i de urbane regionene rundt Oslo, Bergen, Kristiansand, Tromsø og andre byer.

Tradisjonelt har Høyre alltid klart seg godt i denne delen av middelklassen. Bærum er kroneksemplet. Men også andre kjøpesterke kommuner på Østlandet har vært solide for partiet.

Meningsmålinger nå syv måneder før kommunevalget tyder på at dette fortsetter. Uten å ha funnet opp særlig mye ny politikk, høster Høyre oppslutning i akkurat disse delene av Norge. Det kan bli mange Høyre-ordførere på Romerike i høst.

Trygghet og økonomi

Den nye middelklassen er opptatt av trygghet og økonomi. Høye renter og høy ledighet rammer særlig hardt for de som har tatt i litt ekstra for å få råd til det nybygde huset med gassgrill og garasje. En ryddig økonomisk politikk er derfor et stort fortrinn hvis man skal få stemmer herfra.

Det er nok noe av grunnen til at Arbeiderpartiet betoner denne delen av politikken sin så kraftig for tiden.

Men det handler ikke bare om penger. Forventningene til gode og effektive offentlige tilbud er like høye.

Barnehagene skal være moderne og pedagogisk sterke, skolene også. Sykkelstier, trimløyper og kollektivtransport til jobben skal man ha. Og selvfølgelig et lyst og trivelig helse- og omsorgstilbud til syke og gamle.

Det er i dette skjæringspunktet mellom velferdsstat og velstandsstat de tre store partiene i Norge forsøker å manøvrere med størst mulig kløkt. Og de klassiske ideologiene som ligger i bunn hos norske partier, gir lite å manøvrere etter i dette farvannet. Det er ganske nytt.

Noen sammenligner med Høyrebølgen på sytti- og åttitallet. Det tror jeg har lite for seg. Den kom som en reaksjon på et Arbeiderparti i krise, og et forsteinet sosialdemokrati som kjørte norsk økonomi i grøfta, med høye lånerenter som resultat. Slik er det ikke i dag.

Det handler nok mer om styringsevne og privatøkonomi. Og en dæsj tradisjonelle familieverdier. Dette kommer til å prege debatten mellom Høyre, Ap og Frp de neste årene.

Akkurat Nå fra VGs papirutgave 15. februar

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Hans Petter Sjøli and Dagfinn Nordbø, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: Kommentar om Høyre og det nye store Bærum fra VG i dag http://bit.ly/hqFMfo [...]

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00