På trynet i vest

Arbeiderpartiets langsomme politiske selvmord på Vestlandet kommer til å skylle dem ut av regjeringskontorene i 2013. Tror partiet at alle utenfor Oslo er dumme?

Vestledninger er som de fleste av oss. De kan finne seg i det meste, bare man blir behandlet med et minimum av respekt. Myten om at nordmenn er en gjeng med kravstore og utakknemlige ultraegoister er ikke noe mer enn en myte. Det er fullt mulig å få oss til å akseptere politiske beslutninger. Også når de innebærer kutt eller nedleggelser.

Ikke det at vi jubler, men er argumentene gode nok, så kan vi akseptere det. Et godt eksempel er pensjonsreformen. Både LO og de fleste andre gikk med på at dagens pensjonssystem blir dårligere i fremtiden. Fordi vi skjønte at det ellers ville bli så dyrt at hele folketrygden kunne bryte sammen.

Fortjener straff

Det som ikke går, ikke på Vestlandet, og heller ikke andre steder, er å behandle folk som idioter. De partiene som gjør det blir straffet hardt. Og det fortjener de.

Hvis noen har lovet deg et nytt sykehus som skal bygges i 2012, så kan man ikke komme etterpå å fortelle dem at de ikke hørte etter. Eller at de jaggu meg får skjønne at det er «Helse Midt» og deres interne disposisjoner som bestemmer det.

Enda drøyere blir det når man sier til folk i Molde at de får vær så god å glede seg over at Trondheim har fått et topp moderne sykehus, og at derfor ikke er penger igjen. Legg Oslo-dialekten og det lett rødhårede temperamentet til Aps partisekretær Raymond Johansen til det utsagnet, og så har du fakkeltog og bredt folkelig raseri gående herfra til 2013. Kanskje helt til 2018.

Det eneste folk hører er nemlig at en fyr fra hovedstaden ikke skjønner hvor langt det er, både fysisk og mentalt, fra Molde til Trondheim. Ikke bare det, det høres ut som om han overhodet ikke interesserer seg for det. Som om det for ham, og hans kolleger i Oslo bare finnes to typer nordmenn. De som bor i og rundt Oslo, og alle de andre.

Og de andre er en gjeng med krevende kveg som skal vartes opp når det er valg, og ellers lures eller dikteres til å gjøre som det passer Regjeringen.

Et fakkeltog? Pøh, bare en gjeng med sanitetskvinner og lokalhistorikere som vi kan kjøre over uten større ubehag enn det statsministrenes pansrede Mercedes føler når den svelger en fartsdump på vei fra Slottet til Sognsvann.

Går i svart

Aps viktigste politiske budskap i møtet med velgerne har lenge vært to ting. Styringsdyktighet, representert ved Jens Stoltenberg, og velferd. Stem på oss, så får du Jens, skatt til å leve med og en solid velferdsstat for alle!

Alternativet er stoppeklokkeomsorg, bestemor på anbud, litt lavere skatt og Siv Jensen eller Erna Solberg eller hvem det nå er som flyter til topps i den borgerlige suppa der ingen blir enige om noen ting. Dette har vært effektivt.

Men når folk i Molde, bare et drøyt år etter valget, får høre at de for det første ikke skal få det sykehuset de ble lovet, og for det andre at det egentlig er noe anonyme byråkrater i «Helse Midt» som egentlig bestemmer, går de forståelig nok, i svart.

Ikke fordi de ikke får sykehus, men fordi de er blitt lurt. Og det er ikke bare moldenserne som raser. Sykehusrøret får veldig mange på Vestlandet til å knytte nevene og gripe etter valglister med blått fortegn. Akkurat det samme skjedde under den håpløse håndteringen av kraftmastene i Hardanger.

Men hva betyr egentlig Vestlandet? I 2013 blir Vestlandet viktigere enn noensinne. Fordi mandatfordelingen mellom fylkene på Stortinget endrer seg ettersom folk flytter.

I 2013 får Hordaland og Rogaland ett nytt mandat hver. Og de fylkene som mister er fylker der Ap i dag står sterkt. Skal Ap ha noen sjanse til å beholde makten etter neste stortingsvalg, har de ikke råd til å ta livet av seg selv i vest.

 Dette er mange i partiet dypt bekymret over. Denne uken har flere av Aps stortingsrepresentanter ristet på hodet, eller bare stirret beskjemmet ned i gulvet når man har spurt dem om regjeringens håndtering av sykehussakene.

For representantene i vest, handler det om politiske karrierer som kan ødelegges. For ordførere og kommunalpolitikere er det den verst tenkelige opptakten til lokalvalget til neste år. Noen har til og med meldt seg ut og startet nye partier eller lister. Det er ikke hverdagskost i Arbeiderpartiet.

Makten flyttes

Men også de som gleder seg over Aps havari i vest, bør være bekymret. Fordi når et regjeringsparti gjør så slett jobb at det tvinges til retrett, så skyves makten over helsevesenet bort fra dem som er valgt og over til sykehussektoren selv.

Det er behov for sterkere styring, og ikke minst klarere prioriteringer i sykehussektoren. Og det er en politisk oppgave. Men et parti som opptrer med en så livsfjern arroganse at det tror at man kan hoppe over det møysommelige politiske grunnarbeidet som må til for å oppnå dette, ender bare med å gjøre det enda vanskeligere å få gjort noe. Ikke bare for seg selv, men også for fremtidige regjeringer.

Hvis man ikke skjønner at det å legge ned fødeavdelinger og andre tilbud på norske lokalsykehus vil vekke følelsen av å være lite verdt i norske lokalsamfunn, har man ikke skjønt mye av Norge. Hvis man tror at belærende argumenter og stotrende bortforklaringer holder i møtet med fakkeltog og sinte vestledninger på hjemmebane, bør man ta sommerferien i Norge de neste ti årene. Uten iPad og mobilt bredbånd. Tiden bør brukes til å snakke med folk

Det er ikke urimelige moldensere eller kravstore velferdsnarkomane med skarre-r som har skylden for at striden om norske sykehus har blitt et politisk mareritt. Det er den ekstremt slette jobben som er gjort av Ap og regjeringen. De som skal styre oss, er nødt til å skjønne hvilket land de bor i.

Lørdagskommentar i VG 18. desember

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Morten Myksvoll. Morten Myksvoll said: RT @VGfrithjof: Aps politiske selvmord i vest. Kommentar fra dagens VG http://bit.ly/fxbEdj (takk til @bekkemellem @mariesimonsen @sigge … [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Det er noen som har skjønt det, og takk for det!
  Siste nytt i denne saken er at APs ryddegutt Jan Erik Larsen er satt inn for å fronte en samarbeidsaksjon fra Nordmøre.
  Too little, too late. Romsdal har alt på sin side, årelange lovnader, demografi, medisinskfaglig er de dobbelt så stor som Kristiansund og alternativer for både ett og to sykehus er allerede uredet og analysert. Det finnes ikke en eneste rapport eller analyse som tilsier at det bør bygges ett felles sykehus på Nordmøre. Sintef konkluderte med Årø (flyplassen i Molde) som beste plassering for majoriteten av pasientene i foretaket om det skulle være ett sykehus. Asplan Viak har også gjort en transportanalyse som støtter dette.
  Dessverre styres vi i dag ikke av et demokrati men mAPhia.
  Dette er en tragedie for demokratiet.
  Gi oss en eneste grunn til at vi skal tro noe som helst som blir lovt av AP? Vi har blitt servert løgn etter løgn, og de fortsetter å håne pasienter og ansatte rett i trynet.
  Jeg er forbannet inn i sjela.
  Derfor har jeg sett meg nødt til å melde meg ut av Arbeiderpartiet. En skammens parti slik de fremstår i dag. Ikke en stemme verdig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Midt i Romsdal - desember 19, 2010 at 8:59 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00