Senterpartiet – et kleistogamt parti

Senterpartiet satser på at gaukesyra skal ta partiet til nye høyder.

Så var det ikke noen firkløver allikevel gitt. Sps nye logo forestiller en firebladet gaukesyre, og ikke noen kløver.

Gaukesyra er kanskje unnselig, men den er ikke uinteressant. Den kan spises, og smaker ganske syrlig. Mange bruker den i salat, men i store mengder er den giftig. Rundt fem seks prosent gaukesyre i en salat er omtrent passe.

Gaukesyra blomstrer i april, mai. Akkurat i tide til jordbruksoppgjøret.

Den trives i skyggen, og har en egen evne til å utnytte sur skogbunn. Det er et eller annet her som gjør at ordene Regjeringens underutvalg stadig dukker opp i tankene.

Men det mest interessante er nok gaukesyras blomst. Den er nemlig kleistogam. Det betyr at den er selvbefruktende, og at den aldri åpner seg. Hvem er Senterpartiets blomst? Og betyr dette at vi endelig kan være sikre på at Stortinget vil ha en Per Olaf Lundteigen til evig tid?

Kleistogami må være drømmen for ethvert parti. Å kunne reprodusere seg selv i full isolasjon, slår det meste.

Alle de med kreative briller som har ledd hånlig av Sps nye logo, bør gå i seg selv. Valget av gaukesyre som ny partiplante virker genialt. Der Sp før satset på flaksen og firkløveren, har de nå valgt en selvreproduserende plante som trives når det er surt og mørkt. Og som finnes i hele Norge, bortsett fra Finnmark. Vi snakker om noe ganske annet enn en slapp feminin rød rose som visner bare det blir noen ullegrader i lufta.

Sp har også fått kritikk for at bildet av gaukesyra som brukes i logoen er hentet fra en gratis billedbase på Internett. Helt usaklig. I går la olje- og energiminister Terje Riis «The Kleisto-man» Johansen fram en storsatsing på fornybar energi gjennom grønne sertifikater. Og fornybar er ikke noe man bare gjør, det er noe man er. Sp er første parti med en 100 prosent fornybar logo.

At partiet ikke leide inn dyr designhjelp er forresten ikke rart. Det har jo ingen penger igjen, etter å ha betalt tilbake 700 000 kroner som det fikk i ulovlig partistøtte.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

15 kommentarer

 1. ‘Dyr designhjelp’, du sier noe. Design brukt på riktig måte er et strategisk virkemiddel, og bør bli utført av fagfolk. Det er også langt billigere en all den dårlige publisiteten de har skaffet seg og som også viser den amatørmessige holdningen et av norges eldste politiske tydeligvis har til dette. Men, det er jo litt typisk norsk å tenke at ‘nabogutten har jo pc og internett. Han kan sikkert bygge en fornuftig visuell identitet som styrker merkevaren vår, som når ut til flere på en mer effektiv og rimeligere måte, som er miljøvennlig i produksjon og som tross alt er i tråd med øvrig partiprogram’… eller, kanskje ikke.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Mathias - desember 9, 2010 at 8:59 pm
 2. Forstår ikke teksten som sier at blomsten aldri åpner seg. Jeg har da ofte både sett og plukket de yndige hvitlilla blomstene til denne planten. Gå inn på markblomster.com og se selv.
  Forøvrig oppfatter jeg hele artikkelen som “roing” for å forsvare en idiotisk feil.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Christina D. Østreng - desember 9, 2010 at 9:08 pm
 3. [...] This post was mentioned on Twitter by Stig Aandstad, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: Senterpartiet – et kleistogamt parti. http://bit.ly/hJGOUc kommentar fra VG i dag @AnneTWh [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Gauksyre kan tolkes , små

  takk
  zohre

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Zohre - desember 9, 2010 at 9:31 pm
 5. Hver gang jeg tenker på Senter Partiet så ler jeg så tårene triller. Misforstå meg rett, med Senter Partiet menes såklart de udugelige mediakåte sentrale politikerene som er så arrogante blitt at de faktisk har glemt sitt eget partis opphav. Med alle de politiske tabber de har puttet i nissesekken sin den siste tida er jeg overrasket over at ikke noen og enhver krever disse politikerene IQ testet. Friskt i minne kan nevnes liv signe navarsetes (hun fortjener ikke en gang store bokstaver i navnet sitt..) desperate forsøk på å hindre innsynsrett i viktige dokumenter som kunne fastslå om SP har begått dokumentfalsk eller ikke i den mye omtalte partistøtte saken. Hun og sentrale politikere hever seg høyt over regelverket og nekter innsynsrett (kanskje de tror det er en rettsinstans ???). Ja tabbene er mange blitt men for de mange ekte bønder og fiskere som står på hver dag og gjør en kjempeinnsats får desverre dette følger for oppslutningen til partiet deres. Kjære alle dere rundt omkring i Norge. Vi kan bare håpe at disse sentrale udugelige talentløse IQ-fraværende politikerene i Senter Partiet ikke blir gjenvalgt eller at et annet parti begynner å tale bønder, fiskere og andre jordnære folk sin sak.

  Med ønske om en gledelig førjulstid – fritt for udugelige politikere!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fritjof - desember 9, 2010 at 9:41 pm
 6. Finnes sikkert mer spennende å klage over enn Senterpartiets logo. Ikke særlig morsomt eller poengterende var det heller.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fred - desember 9, 2010 at 11:48 pm
 7. Synes VG bare blir mer og mer ynkelig og tarvelig i sin latterlig utdriting av Sp. Ja, vi kan vel alle være enig i at det partiet er en ganske spesiell gjeng, som først og fremst fremmer sine egne interesser, men det skinner jo gjennom at hele VG-redaksjonen er gjennomsyret av en dypt og inderlig hat overfor partiet. Man saumfarer det som er å saumfare,for å grave fram mest mulig skit. Man hadde selvsagt aldri laget en slik tåpelig konkkuranse, om det hadde dreid seg om Høyre (sussedussebass-partiet innad i redaksjonen) eller Ap. Neppe Frp heller. I leder-kommentarene i VG for 14 dagers tid siden, så kunne man jo lese høyttenkning og nærmest dagrømming om et samarbeid Høyre/Frp, ved neste valg. Man virket jo rett og slett euforisk. Greit å vite at VG også støtter Frp.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Olsen - desember 10, 2010 at 1:51 pm
 8. SP er det bakstreverske, mest nasjonalistiske parti man finner her på berget. Parret med boybandsosialistene i Arbeiderpartiet og femimarxistene i SV blir dette ikke bra.

  Blander man røde og grønne vannfarger får man brunt …

  Men gauksyra er ikke det verste for et laug av mer eller mindre habile himkokere.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ol Sendriver - desember 10, 2010 at 11:47 pm
 9. Var dette alt du klarte å lire av deg i dag Frithjof Jacobsen – ynkelig og stakkarslig – betaler virkelig VG lønn til slike lavpannede åndspygmeer som ikke har mer å bidra med enn dette. er det ikke en redaksjonssjef som kan rydde opp i egne rekker og sørge for å få inn kvalifiserte journalister og slutte å hente folk rett inn fra gaten.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Franky - desember 11, 2010 at 11:34 am
 10. Jammen herregud da folkens, ha litt humor da.Syntes Fritjof tok denne firkløver/gauksyre saken på en fin måte.
  Er sikker på at folk i Senterpartiet ikke er så selvhøytidelige at de ikke kan le av denne saken.At Fritjofen vår også karakteriserer SPère som udugelige , mediekåte og arrogante har jeg full forståelse for etter de siste års hendelser innad i partiet og også som regjeringsparti.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tom Jørgensen - desember 11, 2010 at 1:45 pm
 11. Det må være en skjult symbolikk her som leder tankene hen mot en gjøk eller gjøkunge. Senterpartiet er ikke noe parti, men en interesseorganisasjon for bøndene. Partiet er en gjøkunge i samfunnets rede. SP maler grådig sin egen kake på bekostning av andre fuglearter.
  Våkne opp og få disse folka under sperregrensen og ut av redet!

  Tomtefester

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tomtefester - desember 11, 2010 at 3:56 pm
 12. Jeg synes det hadde vert fint om de hadde fortsatt med en logo som viser bladene til gaukesyre, eller gjøksyre som vi sier på min dialekt.
  Tenk litt over det. Hadde det ikke vært fint om vi kunne ha omdøpt Venstres Hus til Gjøkeredet da??

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Egil Ingebrigtsen - desember 11, 2010 at 9:33 pm
 13. Ser ut som “tomtefester” har en eller annen høne å plukke med en eller annen gårdbruker, he-he, og derfor en bitte liten smule subjektiv her ;-)
  Senterpartiet gjør en god jobb på lokalplanet, med SP-politikere og SP-ordførere som gjør en kempeobb på kommunalt og fylkeskommunalt nivå, men tabber seg ut på riksplanet. Åslaug Haga var visonær og gjørde en kjempeobb, men hun hadde som kjent et stabbur.. Dagens lederskap mer Navarsete og Riis ohansen i spissen kan med fordel plasseres inne i en romsonde og sendes inn i bane rundt mars..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Grobian - desember 12, 2010 at 8:45 am
 14. Maken til smart og ikke minst rimelig markedsføringsstrategi for et nytt logo skal man lete lenge etter.

  Og pressen går på limpinnen og hjelper til så godt de kan uten at de har skjønt at de er ført bak lyset.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjørn - desember 12, 2010 at 11:31 am
 15. Vel, jeg lo ihvertfall.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Leif - desember 12, 2010 at 11:50 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00