Verdens tryggeste land – for terrorister?

Norge har valgt å holde fast ved sentrale demokratiske verdier og rettigheter, selv om terroren truer. Det betyr at man aksepterer at det kan skje terror på norsk jord.

Den dårlige tonen mellom USA og Norge i terrorsaken, som nå er blitt kjent gjennom dokumenter fra Wikileaks, er et øyeblikksbilde fra en dypere debatt. Alle demokratier baler med det samme spørsmålet. Hvor mange grunnleggende friheter og rettigheter skal man ta fra en befolkning for å verne seg mot terror?

USA har gått langt. Mye lenger enn oss. I likhet med de fleste land som har opplevd terror på egen jord.

Fektingen mellom USA og Norge i terrorsaken viser at amerikanerne synes Norge er vel naive i sin innstilling. Jeg er ganske sikker på at nyheten om at en somalier som var tiltalt for terrorfinansiering, denne uken ble frikjent fordi retten mente det ikke var bevist at Al-Shabaab var en terrororganisasjon, har fått hodene til å vekselvis riste og koke på mange amerikanske avlyttingssikre kontorer.

Radikale islamistiske terrorister, har i de fleste demokratiske land et rettsvern som de selv aldri ville drømt å gi noen. Dette benytter de seg selvfølgelig av. Men skal vi kaste retts- og personvern i søpla for å være mer effektive i kampen mot terror? Hva slags samfunn er det da vi har hemmelige tjenester for å beskytte? Det er spørsmål jeg tror Janne Kristiansen bruker mye tid på.

Britene er blant de som har kommet lengst i debatten. De har da også levd med terror i flere tiår. Mye tyder på at det er til Storbritannia Norge ser oftest når vi skal finne vår løsning.

Norsk politikk på dette området lages selvfølgelig ikke i et vakuum. Det vet amerikanerne også, og bruker derfor de kanalene de har for å dra oss i den retningen de ønsker. Det er ganske oppsiktsvekkende at en norsk PST-sjef torpederer en avtale om utveksling av terrorinformasjon med USA. Men egentlig er det ganske logisk når man ser hvordan resten av den norske politikken på dette området er.

Prisen kan være et terrorangrep på norsk jord. Et som kunne vært forhindret. Men det er det kanskje verdt? Hvis alternativet er en langt svakere rettsstat for alle nordmenn.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

48 kommentarer

 1. Nei, det er det ikke verdt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pjalle - desember 8, 2010 at 10:47 am
 2. Makan til feig og puslete kommentator som denne Fridtjof har jeg nok aldri vært borti. Det gjelder å gjøre sin egen tilværelse så bedagelig som mulig, så lenge som mulig, selv om samfunnet rakner rundt ham.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ee - desember 8, 2010 at 11:01 am
 3. Det var ikke demokratiet som beseiret Hitler. Det var felles holdninger. De allierte stod sammen. Vestens demokratier må også stå sammen mot islamistene. Norge opptrer i denne sammenheng feigt. Så feigt at det føles plagsomt.

  Vi viker unna enhver situasjon som kan lede tankene mot konfrontasjoner. Resultatet kan bli sjebnesvangert. Moderate muslimer ber om hjelp til å stoppe islamiseringen.
  Regjeringen mangler evnen til å handle i forkant. De ligger alltid minst 2 skritt etter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan-Erik Skagefoss - desember 8, 2010 at 11:04 am
 4. Ikke hvis terroristen kommer i kontakt med norsk helsevesen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  vrode - desember 8, 2010 at 11:04 am
 5. [...] This post was mentioned on Twitter by Kari Tone Sperstad and ElisabethSkarsbøMoen, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: Norge verdens tryggeste land for terrorister? Kommentar i VG i dag http://bit.ly/hLsn6D @bekkemellem [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Frithjof snakk om å være en forskremt Chicken Little som bokstavelig talt arbeider iherdig for den unorske fjerde statsmakt. :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nonstop - desember 8, 2010 at 11:13 am
 7. La oss leve i et fritt land og håndteres med vanskeligheter som oppstår, og ikke gi over all frihet i bytte mot falsk trygghet. Livet er fullt av farer, og jeg tror flere ville satt pris på det om de forstod hvor mye våre forfedre har ofret for at vi skal få leve et bedre og behagelig liv.

  Gjør Norge om til en barnehage, og vi skal kjempe hardt for å overbevise våre formyndere at vi kan stå på våre egne ben i fremtiden.
  Jeg lever gjerne under trusselen om terrorangrep så lenge Norge kan være et fritt land.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tore - desember 8, 2010 at 11:13 am
 8. Hvorfor skal Norge være en frihavn for terrorister ?Jeg tror de fleste som planlegger terror, ikke nødvendigvis mot Norge direkte, vet at i Norge kan de holde på nærmest uten risiko. Det er jo ikke slik at Norge er terrormål nr.1, men det er viktig å kunne ha en vestlig frihavn hvor man stort sett kan operere fritt.Skulle man likevel være så uheldig å bli avslørt, så går jo hensynet til personvernet(les: hensynet til den stakkaren som blir avslørt), foran hensynet til sikkerheten til personene som er truet. Blir man likevel dømt, og ikke har oppholdstillatelse i Norge, så kan det nå vente en belønning i form av varig opphold i Norge, riktignok kanskje en tids “soning” først i ett av våre høystandard fengsler. Altså en vinn-vinn situasjon. Jeg skjønner godt amerikanernes skepsis.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjarne Svendsen - desember 8, 2010 at 11:14 am
 9. Spørsmålet er vel hvordan det oppfattes når man begynner å bære barnelik ut fra sentralbanestasjonen…etter et terroranslag.

  Da begynner vel asvarsfraskyvelsen i alle retninger. Hvordan vil forholdet til muslimer bli etterpå.

  USA har hatt terroranslag som drepte flere tusen. I Europa var det forventet at de skulle gå i dialog, de foretok seg noe. Ikke akkurat klokt kanskje men det hadde vel neppe vært aksept i USA for å bare la det ligge, – som man ville gjort i Europa.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rått P. Artig - desember 8, 2010 at 11:14 am
 10. another lame government issue, eneste som er paranoide når det gjelder dette er staten og folkene som så hjernedødt hører på dem.. eller hører på idioter som Frithjof Jacobsen. åpne øynene og se hva som er hva..

  USA er terroristen vi burde frykte!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Michael Kildal - desember 8, 2010 at 11:16 am
 11. Jeg tror Frithjof ikke skjønner et døyt av britisk politikk for er det noe britene er så er de pragmatikere.

  Hadde England fått (gud forby) massive gjennomførte terroraksjoner så hadde de foretatt en midlertidig forføyning i lovverket.
  Idealer er flott, men når de sparker oss i ræva så er det england jeg kjenner ikke en haug med romantiske fjompenisser hvilket vi har et overskuydd av her i Norge.

  Og takk for det, ellers så hadde England latt Tyskland fått det som det ville i ww2.
  Britene har balls noe vi aldri har hatt i denne tufsenasjonen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Surgrinebiter - desember 8, 2010 at 11:21 am
 12. Regjeringen i Norge er naive som trur at alle i verden er gode og snille.
  Terroren truer, få opp øynene før det er for sent.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  lars hansen - desember 8, 2010 at 11:24 am
 13. Pjalle og ee. De vestlige land er mer eller mindre enige om å ikke gi etter for terrorister. Hvis de “bryter” sine egne lover for å ta terroristene, så vinner terroristene fordi rettsstatene blir ødelagt. Hvis de bare legger seg på ryggen for terroristene så vinner de uten motstand.

  Det dummeste vi kan gjøre er å innskrenke friheten til alle borgerne fordi enkelte av dem kan utføre ugjerninger. Da vinner ikke bare terroristene , men også de som lever for/av og ønsker å kontrollere andre. Veien fra ett kontrollert demokrati til ett demokratisk tyranni er veldig kort.

  Og på den annen side. Når man har fått en “snarvei” for å ta terrorister, hvem står på listen over å bli ansett som terrorist neste gang. Vi har allerede sett at enkelte ønsker at representanten fra Wikileaks skal komme på terrorlisten.

  Vi blir ett dårligere samfunn hvis vi pålegger lover på andre som vi ikke pålegger oss selv.Bare se på amerikanerne. De har en konstitusjon som de mer eller mindre følger på amerikansk jord. Når de “prøver å skaffe seg venner” i utlandet, så gjelder ikke de samme reglene ute som de har hjemme. Dette er ikke en måte å skaffe seg venner på.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Humla - desember 8, 2010 at 11:27 am
 14. ee, tror ikke du helt har forstått innlegget her. Det er faktisk godt skrevet, men i en sjanger du kanskje ikke kjenner til :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jompa - desember 8, 2010 at 11:29 am
 15. Jeg tror overhodet ikke at mer overvåking mot ekstreme muslimer er å gi avkall på vår frihet. Tvert i mot, vi beskytter den mot krefter som ikke ønsker å ha frihet.

  Venstresiden i Norge er så dogmatisk er den i seg selv utgjør en fare for landet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ribot - desember 8, 2010 at 11:41 am
 16. Dersom et terrorangrep finner sted i Norge, vet vi ihvertfall nå at norske politikere/myndigheter ikke har gjort nok for å avverge det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Betenk Eligt - desember 8, 2010 at 11:58 am
 17. Navlebeskuende norge.. La de store gutta slite mens vi holder hodet lavt. FLAUT! Jeg trodde vi var i allianse jeg, men det gjelder vel bare hvis VI begynner å slite det da vel?

  Og til dere usa-hatere: Sag ikke av greinen du sitter på. Du vil slå deg.. Tenkte bare å opplyse om det siden det tydeligvis er så vanskelig å forstå.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thorbass - desember 8, 2010 at 12:09 pm
 18. Vedr “surgrinebiters” innlegg: -Hadde England fått massive gjennomførte terroraksjoner (…)????
  Det har da vitterlig England (les Strobritannia) hatt, i atskillige år, både i Nordirland og i England, med en lang rekke uskyldige liv som offer. Det samme har også Spania, uten at landene har falt for fristelsen til å la dette gå utover rettsikkerhet og friheten til enkeltindividene.
  “Balls”, som du så kjekt kaller det, er å tro på demokratiet også når det er truet, ikke å kaste demokratiske prinsipper overbord for å ta rotta på trusselen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hans - desember 8, 2010 at 12:09 pm
 19. Hvis dagen kommer og barnelikene bæres ut i hundretall eller tusentall så kan vi i det minste trøste og varme oss med våre myndigheters rørende personvern.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Skattebetaler - desember 8, 2010 at 12:20 pm
 20. Man får bare håpe at den første gjennomførte terroraksjonen på norsk jord rettes mot journaliststanden. Kanskje et avishus blåses i lufta? VG? Det vil nok gjøre at pipa får en annen lyd.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Terje H. - desember 8, 2010 at 12:38 pm
 21. Er folk med syn og meninger som deg Fritjof som er en overhengende trussel for den vestlige verdens idiologi og sikkerhet.
  Intet individ som bevist utgjør en trussel mot andre menneskers liv har rett til å benytte seg av det vi siviliserte mennesker kaller menneskerettigheter. Ett sted må bare grensen settes.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frank - desember 8, 2010 at 12:38 pm
 22. Så snart man tramper på rettighetene til egne borgere for å gjøre tilværelsen vanskelig for terrorister, har terroristene vunnet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kim - desember 8, 2010 at 12:41 pm
 23. Såvidt meg bekjent har det ennå ikke skjedd et terrorangrep i Norge eller noen av våre naboland. At folk er villige til å ofre alt for en såpass ubetydelig trussel, det døde 6 ganger så mange pga fyllekjøring i USA i 2001 som i angrepene på world trade center og pentagon, viser at vi mennesker i vesten fremdeles er totalt blottet for evnen til å tenke rasjonelt og fortjener alt det vonde som måtte komme vår vei.

  Takke seg til et terrorangrep i ny og ne istedetfor paranoia og overvåkning på alle bauer og kanter. PST fortjener forøvrig all den ros de kan få for at de ikke lar seg styre av et utenlandsk regime som ikke aner hva personvern er for noe. At USA er den “gode” parten i krigen mot terror vitner om at vi lever i en verden som ville få bakvendtland til å fremstå som et kjempeflott sted. Et land som torturerer, kidnapper, dreper og frihetsberøver uskyldige mennesker uten lov og dom i flere år kan knappest anses som godt selv av de mest høyrevridde og perspektivmanglende klovner.

  Takke seg til de gale islamistene, de er det ihvertfall ekstremt få som støtter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Aleksander - desember 8, 2010 at 12:50 pm
 24. Fritjof synes det er greit at jeg eller du blir sprengt i filler, så lenge han kan sitte på sin moralske høyborg og se ned på den gemene hop.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Raggabazt - desember 8, 2010 at 12:54 pm
 25. Politikere, journalister og intellektuelle er rause med prinsippene så lenge de ikke blir rammet av dem selv.
  Men den dagen de blir skadelodende selv, er det slutt.
  Da kommer nok reaksjonene.
  -Òg som en over skrev: Det var ikke demokratiet som reddet oss fra Hitler (eller kommunismen og Facsismen), det vart en felles knallhard holdning og kamp mot totalitære regimer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  MN - desember 8, 2010 at 12:55 pm
 26. Sannsynligheten for at jeg dør i et terrorangrep er ufattelig mye mindre enn sannsynligheten for at jeg dør i en helt vanlig bilulykke.

  Jeg foretrekker å beholde personvernet mitt fremfor å få marginalt redusert risiko for noe som allerede er forsvinnende usannsynlig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas Fuglseth - desember 8, 2010 at 12:56 pm
 27. Syns ikke dere skal kritisere Frithjof for at han tar opp dette. Det er meget viktig at vi tenker oss godt om før vi innskrenker våre rettigheter og frihet. Men er enig i mange synspunkter her. De som har skylden for den altfor naive holdningen til slike spørsmål er at vi har sosialister til å styre landet. Sosialister som ikke forstår at det utilsrekkelig å møte grenseløs intoleranse (islamisme/sharia) med ubetinget toleranse. Det er i denne kulturrelativistiske fella mange europeiske politikere har gått. De forstår rett og slett ikke den kulturelle forskjellen og konsekvensene dette får i vårt demokrati. Ta feks Hijab debatten. Det er enda sentrale stortingspolitkere i SV og AP som enda ikke har evnet å se at Hijab IKKE er et religiøst plagg, men et politisk plagg (laget for kvinnekontroll og symbol for maktspredning av den fundamentalistiske islamske organisasjonen Muslimbrødrene). Ergo så blir all debatt de evner å føre om temaet helt meningsløs og feilaktig.

  Hvor grensen til overvåkning m.m. for å hindre terror skal gå vet ikke jeg. Det er et vanskelig spørsmål. men at vi må ta i bruk sterkere midler for å bekjempe terror DET er opplagt. Det faktum at så og si hvem som helst fra midtøsten kan oppholde seg i norge på falskt navn gjennom asylpolitikken er meget betenkelig. Syns også det er betenkelig at man har tillatt Koranskole i norge. Dette er å betrakte som et mulig sted for Islamistisk rekruttering, samt et sted for spredning av pre middelaldersk tankegodts, som ikke har noe i et demokrati å gjøre. Religionsfrihet må dreie seg om frihet til å tro. Men tradisjonell islamistisk forkynning blander politikk og tro, ergo fører det til undergraving av demokratiske verdier og blir da en trussel for demokratiet.

  Anbefaler å se dokument 2 – Det muslimske brorskap http://webtv.tv2.no/webtv/sumo/?progId=375788

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kenneth - desember 8, 2010 at 12:57 pm
 28. Sant det F. Jacobsen sier… Å leve naivt og tenke at Norge er et fritt land gjør levevilkårene til terroristene lettere og dermed større sannsynlighet på terrorangrep på norsk jord. Hvorfor stramme sikkerheten etter en terrorangrep? Hvorfor ikke bare starte med det samme og forhindre et slikt angrep ?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hussein - desember 8, 2010 at 1:05 pm
 29. Det er større sjangse og dø i trafikken, eller av bistikk for den saks skyld, enn av terrorisme. Hvorfor har en trussel som ikke nødvendigvis er betydelig reel blitt proklamert som agenda nr 1 på global dagsorden? For og bruke en realistisk vinkling; reaksjoner og handlinger har som regel en langt mer dyptliggende årsak enn det man blir fortalt. I såfall, hva kan man tjene på denne erklæringen om global krig mot terror? Makt? Kontroll? økonomi? Og hvem startet denne ‘krigen’?

  Det er ingen fornuft som tillsier at man skal gå og være konstant redd for og bli drept i et terrorisme. For God sake da kan man liksågodt gjøre hjelm påbudt 24/7 i tilfelle man skulle være så uheldig og få en taksten I hodet (som forøverig også dreper fler hvert år enn terrorisme)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sarah Henriksen - desember 8, 2010 at 1:12 pm
 30. “Men sleep peacefully in their beds at night because rough men stand ready to do violence on their behalf.”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  George Orwell - desember 8, 2010 at 1:18 pm
 31. Ett betimelig og interresant spørsmål å stille oss er om hva ville skje dersom Osama Bin laden ble anholdt på gardermoen, og satt i forvaring.
  Ville Norge utlevere han til USA , der han garantert ville bli dømt til døden, eller ville han være trygg i Norge?
  Og hvor mange dager ville det ta før USA hentet han med makt? Og hva ville isåfall Norge svare med, Å gå til krig mot USA?
  Norge er en etterdilter i nasjonal sammenheng, og det vil neppe bli innført en hardere linje mot terrorister, før vi får oppleve terror på norsk jord.
  Nå virker det som Norge har landet på en knefall politikk ovenfor Islam, antakelig med håp om å bli skånet fra terror handlinger, noe jeg tviler på vil virke på sikt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frank M. Skogan - desember 8, 2010 at 1:59 pm
 32. Supert Frithjof,

  Vanligvis når det gjelder justispolitikk og innvandringspolitikk er lederne dine ofte mistenkelig rødgrønne. Men her glimter du til, og viser tegn til skepsis mot DLD. Flott!

  Når EU innfører DLD er jeg helt sikker på at vi, før eller senere, får et nytt “wikileaks” med IP-adresser, hvem som har sendt epost til hvem og alt annet flytende utover. DLD er et Drap på personvernet.

  Er det mulig å komme med et ønske Frithjof?

  Man får over 17000 treff om man søker på “streng og rettferdig”.
  Men man får veldig få treff hvis man prøver å finne artikler hvor vi sammenlignes med andre.

  Se på denne Frithjof.
  http://www.nationmaster.com/graph/imm_asy_see_percap-immigration-asylum-seekers-per-capita

  Disse tallene er fra 2001. Kan dere lage en reportasje hvor tallene fra 2009 presenteres?

  På blogger står det at vi tok inn mer enn en innvandrer (arbeid, asyl mm) for hver fødsel i Norge. Jeg ville gjere hatt en artikkel hvor vi får fakta, og ikke bare adjektiver som streng / rettferdig. Er det mulig å få til?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ubu - desember 8, 2010 at 2:02 pm
 33. Norge er kanskje verdens tryggeste land for terrorister, men det er også et av de tryggeste landene i verden for oss som bor her. Vi har kanskje et pinglete straffesystem som sikkert ikke virker veldig avskrekkende, men vi har en gode rehabliterings program og lavere gjenntakelses prosent enn de aller fleste land.
  Vold avler vold. Hat avler hat.
  Norge er et trygt land å vokse opp i, sammenlignet med resten av verden, la det fortsette å være slik.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  atle k - desember 8, 2010 at 2:04 pm
 34. Sjansen for å bli utsatt for terror er minimal uansett hvor du bor. Det er derfor ikke terrorisme som er ‘trusselen’ for det vestlige samfunn, eller noen samfunn i det hele tatt. Den virkelige trusselen for mennesker er sykdommene som er nevnt nedenfor.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_causes_of_death_by_rate

  Terrorisme er en irrelevant disposisjon som media har vært flinke til å blåse opp av en eller annen grunn…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ... - desember 8, 2010 at 2:53 pm
 35. Norge er et FLAUT land å bo i hva angår sikkerhet for egne borgere. Dette landet tenker kun på sikkerheten til kriminelle og deres velbefinnende. Det samme gjør pressen. Fangene har luksus hotell, de gamle bor som fanger – heia Arbeiderpartiet. Til alle dustene som mener de må gi avkall på sin frihet om vi strammer inn litt mot terrormistenkte. Er det noen av dere som idag føler dere frihetsberøvet? Tipper dere ikke merker noenting.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Vestlandet - desember 8, 2010 at 2:54 pm
 36. Jeg ville ikke gitt 5 øre for USAs “terroristregister”. Står det en person ved navn Jensen; ligger det dårlig an med innreise til USA for alle som har dette navnet….det verste er nemlig US Customs som representerer de mest firkantede byråkatene for utstengelse av “trusselelementer”. Det er flere ekstempler på at barn har blitt nektet innreise på grunn av de står på en “terrorliste”. Jeg er tilhenger av det nye EU-direktivet som gir anledning til å spare elektroniske spor. Men å havne i USAs telefonkatalog for terrorister pga av man har været med i en demonstrasjon, det kan jeg spares for….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  carsten - desember 8, 2010 at 2:59 pm
 37. På den ene siden har vi Norge som systematisk er opptatt av menneskerettigheter og å følge de forpliktelse vi har, blindt og uten unntak (se bare Krekar-saken).

  På den andre siden har vi USA som systematisk bryter menneskerettighetene (se Irakiske og Afghanske krigsfanger) og ikke minst, som fører en hel verden bak lyset og får oss med på en krig mot et folk, på feil premisser.

  Et eller annet sted finnes det en mellomting, et eller annet sted.

  Frithjof

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Håvard - desember 8, 2010 at 3:30 pm
 38. Det skulle stå videre:
  Frithjof har forøvrig skrevet med en ironisk undertone slik jeg oppfatter det, det er det ikke alle som har oppfattet. Men uansett bør man holde seg for god til personangrep, man har da lov til å mene hva man vil..i dette landet..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Håvard - desember 8, 2010 at 3:34 pm
 39. Hold an! Men hvor ender overvakningssamfunnet? Se på USA. Der utsetter de sine borgere for kreftfarlige doser med stråling på flyplassenes terrorsluser (tsa). og nå, offentlige ansatte og soldater får ikke lov til å lese ikke bare Wikileaks, men også reportasjer som omhandler Wikileaks avsløringer. Risikerer en å bli oppfattet som en terrorist da? For da kan du sperres inne på livstid uten dom. Og oppdager myndigheten om borgerne leser Wikileaks? Selvfølgelig. For der overvåkes borgere i en grad som ville blitt en skandale i Norge. Men USA skal ha oss med på lasset. vent å se. Wikileaks design alla USA har kun eb hensikt: Splittet og hersk, samt å mykne opp andré land slik at slaveplaneten anno Orwells 1984 blir en realitet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Gladwin - desember 8, 2010 at 3:58 pm
 40. Kjære alle sammen!
  Det er noe som Vg ikke nevner: Hvordan er det mulig at man i 2010 har et PST som ikke er under politisk kontroll? Hverken forsvars-,justis- eller utenriksminister har kjennskap til hvordan norsk sikkerhet blir ivaretatt? Ordet sjokkert er ikke dekkende for hva jeg synes om dette.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  stig - desember 8, 2010 at 4:14 pm
 41. Atle skrev:

  “Norge er kanskje verdens tryggeste land for terrorister, men det er også et av de tryggeste landene i verden for oss som bor her. Vi har kanskje et pinglete straffesystem som sikkert ikke virker veldig avskrekkende, men vi har en gode rehabliterings program og lavere gjenntakelses prosent enn de aller fleste land.
  Vold avler vold. Hat avler hat.
  Norge er et trygt land å vokse opp i, sammenlignet med resten av verden, la det fortsette å være slik. ”

  Dette er samme retorikk man ofte ser SV/AP kommer med når de får kritikk. Men sannheten er følgende: For 20-30 år siden var Norge et trygd land å leve i. Men er vi enda det? Vel som nordmann født i 1973 kan jeg ikke si meg enig. Det jeg har vært vitne til er en radikal forverring av vår sikkerhet, voldsbilde og kriminalitet forøvrig. Så hva har skjedd siden da? Manglende styring? kontroll? Schengen? Asylpolitkken?
  Mitt inntrykk er at politikerne og da speisielt de rødgrønne har gjort skremmende lite for å tilpasse vår relle sikkerhetssituasjon som er preget av raskt forverring, med tiltak som fungerer. Tvert i mot er det unnfallenhet og ansvarsfraskrivelse som har preget det meste. Vi er enda et av verdens tryggeste land å bo i, men vi er raskt på vei nedover. Uten effektive tiltak så vil vi snart være jevnt med resten av europa. Nå er det blitt slik at hører man om væpnet ran og voldtekt på åpen gate så tenker man “sukk, nå igjen”. Men 30 min seinere så er det glemt…….. for 30 år siden ville det gitt stor oppstandelse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kenneth - desember 8, 2010 at 4:44 pm
 42. Holdningene som ‘det er ikke verdt en svakere rettsstat’ eller ‘en terrorangrep er en risiko vi kan ta’, ‘La oss leve i et fritt land og håndteres med vanskeligheter som oppstå’ osv, er en luksus som bare de som aldri har oppleved en terrorangrep kan ha.

  Husk at selve USA hadde det samme holdning, var sjokkert da stakkars IRA medlemmer ble skutt da de holdt på med en angrep i Gibraltar f.eks. Men se hva som skjedd den dagen de selv ble angrepet. Pengestrømmen til IRA stanset da de forstått.

  Husk at IRA ønsket å få Britene ut, mål var egentlig forståelig. Men Islamister ønsker å ta over, ingen forhandling.

  Håper vi kan være naive litt lenger, det er kaldt der ute i verden …..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan - desember 8, 2010 at 5:39 pm
 43. Hvorfor skal vi loggføre hva ALLE i Norge gjør når lovene er slik at terrorister og kriminelle IKKE blir dømt, straffet og utvist fra Norge?

  Hva er da hensikten, annet enn å innføre noe en likevel ikke vil bruke?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Olaug - desember 8, 2010 at 6:24 pm
 44. Hvorfor øker terrorffaren over alt i verden nå?

  Først og fremst fordi politikerne har innført “globalismen” og det at personer kan reise rundt om kring uten å legitimere seg ved grensene og ellers.

  For eksempel kommer det hvert eneste år 15.000-18.000 asylsøkere til Norge hvorav 96 % av disse kaster sine identifikasjonspapirer og ikke vil oppgi sin riktige identitet.

  Disse slipper rett inn i Norge og etter x-antall uker får de norske identifikasjonspapirer og senere pass og statsborgerskap. Flere personer har mange identitet i Norge, eksempelvis han som ble drept i Oslo (han hadde fem identieter/navn/personnummer registrert i Norge).

  Et annet problem er politikernes Schengenavtale, EØS og lignende som tillater identifikasjonsløse grenseoverganger og ingen grensekontroll av personer (kun tilfeldige).

  Hvis politikerne vil ta terrortrusselen på alvor bør de begynne her, forlange indetifikasjon av asylsøkere, gjenforening og gjeninnføre grensekontrollen. DLD er meningsløs ellers.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Olaug - desember 8, 2010 at 6:31 pm
 45. LA alle terorister komme hit når det blir krig her i norge så har dem ikke sjangs i det hele tatt og da ryker dem alle sammen ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  OLA MARIUS - desember 8, 2010 at 6:33 pm
 46. La oss leve i et fritt land og håndteres med vanskeligheter som oppstår, og ikke gi over all frihet i bytte mot falsk trygghet skriver Tore.
  Det er en stor opphauset misforståelse at borgernes frihet gis i bytte. Jeg har arbeidet som leder for etterretning i norsk politi i mange år. Politiet sitter jevnlig med informasjon om en rekke grove forbrytelser (organisert kriminalitet / terror) som er under forberedelse, men har kun kapasitet til å etterforske et meget lite antall.
  Politiet kan heller ikke forsyne seg fritt av f.eks lagrede teledata, men må gå til retten for å få dette utlevert i de få sakene de har kapasitet til å etterforske.
  Problemet i Norge er at vi ikke har politikere av Willoch kaliber lenger, de er livredde for å stå på sine meninger og løper livredde etter pressen og lyver så de tror det selv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frustrert - desember 8, 2010 at 6:47 pm
 47. Hva er sjansen for å oppleve ett terror annslag i Norge. Tror sjansen for å bli slått ned av lynet er større… Og hvis vi ser på 911 New York, 7/7 London så ser det veldig ut som det måtte være noen innad i systemet som viste om det. Er vant til at folk ler hånlig når jeg stiller viktige spørsmål, men får jeg fem minutter, er det mange som kaster den offisielle storien på dynga. Hva som faktisk skjedde er det ingen som vet. Jeg vet iallefall hva som IKKE skjedde…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders - desember 8, 2010 at 7:05 pm
 48. La oss leve i et fritt land og håndteres med vanskeligheter som oppstår, og ikke gi over all frihet i bytte mot falsk trygghet skriver Tore.
  Det er en stor opphauset misforståelse at borgernes frihet gis i bytte. Jeg har arbeidet med etterretning som leder i norsk politi i mange år. Politiet sitter jevnlig med informasjon om en rekke grove forbrytelser (organisert kriminalitet) som er under forberedelse, men har kun kapasitet til å etterforske et mindre antall. Også PST sliter med ressursmangel – se sak i VG om avsluttet spaning i terrorsak. Jeg kan derfor ikke se at faren for en politistat er reell.
  Politiet kan heller ikke forsyne seg fritt av f.eks lagrede teledata, men må gå til retten for å få dette utlevert i de få sakene de har kapasitet til å etterforske.
  Problemet i Norge er at vi ikke har politikere av Willoch kaliber lenger.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frustrert - desember 8, 2010 at 8:30 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00