Iskald trygdehøst

Norge har for mange på uføretrygd. Skal barna ta regningen?

Man skal være ganske ufølsom for å ikke kjenne et stikk i hjertet når man hører om barn som ikke har råd til å dra på leirskole. Men det er virkeligheten. Det er sånn norsk fattigdom ser ut. Vi kan jo forsøke å tenke hvordan det arter seg for mødrene deres. Barnetillegg til uføretrygdede gjør at færre trenger å oppleve akkurat det. Å kutte barnetillegget betyr det motsatte.

I diskusjonen om velferdsstatens innebygde økonomiske sammenbrudd, er det lett å glemme at de fleste kuttene rammer de svakeste i samfunnet. De som av ulike grunner faller utenfor arbeidslivet. Veteraner fra Libanon, tidligere tannlegesøstre med amalgamforgiftning, Nordsjødykkere, trafikkofre og seksuelt misbrukte barn som sliter med psykiske senskader i voksenlivet for eksempel.

Det er selvfølgelig ingen med politisk gangsyn som ville finne på å si at disse gruppene har det for godt. Det gjelder derfor å fremstille uføre som noe helt annet. Nemlig arbeidssky mennesker som ligger resten av samfunnet til byrde. Da Carl I. Hagen under valgkampen i 1989 sa at alenemødre fikk for mye hjelp fra det offentlige, og at de kunne takke seg selv for situasjonen de var havnet i, gikk resten av det politiske Norge omtrent berserk. I 2010 er tonen en annen.

Men det er sant at det er for mange på uføretrygd. Flere må jobbe. Det er også arbeidslivets ansvar. Det har dessverre blitt slik at selv små avvik fra det som oppfattes som normalt og friskt, gjør at arbeidsgivere rygger unna for å ansette. Vi hører mindre om det, enn den påståtte arbeidsskyheten.

Det virker som om enkelte mener at et offentlig sosialt sikkerhetsnett bare er et pengesluk. Og ikke et konkret uttrykk for at Norge mener alle fortjener et rimelig godt liv. Også de som av ulike grunner ikke jobber.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

3 kommentarer

 1. Norge har for mange på uføretrygd. Uansett hvem du sammenligner med. Spørsmålet blir: Hvem skal ta regningen? For det finnes ingen gratis lunsj. Det vet de fleste.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Millenblogg - november 25, 2010 at 1:37 pm
 2. Nå er jeg dr***t lei å høre på hvordan vi som er uföretrygdet har det så forbannet gott.
  Jeg har prøvd å komme meg tilbake i jobb i to år nå uten resultat.
  Det er ikke uten at man fortviler nor man søkt over 400 jobber uten resultat.
  Nav står helt kallsinnet på sid linje å har ikke et noe å tilby unntatt trygd jeg vil ikke va en kvise på samfunnets röv

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andreas H - november 25, 2010 at 2:12 pm
 3. Jasså?
  Ufør med barn .. for hvert barn betales 40% av G, og har vedkommende ektefelle som sitter på ræva hjemme, er det 50% av G for den.

  Ufør og alene med barn, 40% av G for hvert barn, og barnebidrag.

  Ufør alene med barn, andre forelder død: Barnepensjon for barna, 40% av G for første barn, 25 % av G for hvert av de andre, null barnebidrag og null forsørgertillegg til uføretrygden pga barnepensjonen.

  De fattigste barna er altså de som har mistet en forelder og den andre er ufør. Der anvender man nemlig trappesystem som gir dårligere utbetaling samtidig som det heller ikke finnes barnebidrag inne i bildet. Rettferdig? Neppe.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  lalala - november 25, 2010 at 2:13 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00