Nordsjøens svarte hull

Tegning: Roar Hagen

Tegning: Roar Hagen

Det er få ting som er dyrere enn førsteklasses pengeflyttere. Allikevel er det et mysterium hvordan en enkelt forvalter fikk en halv milliard kroner fra den norske staten.

 

Et eller annet sted på veien mellom en havbunn stinn av olje og et luftkondisjonert kontor i Minneapolis, Edinburgh eller Singapore, forskyver virkeligheten seg og blir uforståelig. Vanlige sammenhenger opphører, og det groteske blir med ett normalt. Kanskje er det som å være inne i det som astronomene kaller et svart hull? Et sted som er like rart som fremtoningen til det sterkt funksjonshemmede geniet Stephen Hawking.

Den norske oljeformuen har noe veldig ansvarlig og sosialdemokratisk over seg. Bare smak på oljefondets offisielle navn: «Statens Pensjonsfond Utland». Tankene går ikke til private jetfly, kokain og japansk samuraifilosofi.

Rått miljø

Grunntanken er like enkel som den er vakker. Oljen på havbunnen, som ved en serie geologiske tilfeldigheter og fremsynte politiske beslutninger, har gjort Norge til et av verdens rikeste land, skal også komme fremtiden til gode. Det handler i bunn og grunn om god gammeldags sparing, i beste Gerhardsen-ånd.

Men sparingen foregår ikke i en traust lokal bank, den foregår i noen av verdens råeste og mest avanserte finansmiljøer. Og i de miljøene ville sannsynligvis Einar Gerhardsen fått aggressiv psoriasis før noen rakk å si «performance fee».

I selskaper som Pyramis Global Advisors, Polaris Capital og Pheim Asset Management handler det nemlig ikke om mye annet enn penger og profitt. De som jobber slike steder sliter ut talltastene på PCen lenge før bokstavene.

Et av de eksterne selskapene som forvalter deler av oljefondet, fikk i fjor en halv milliard kroner for jobben. Det er sykt. Men bare hvis man ikke befinner seg i det svarte hullet. Der inne er det helt normalt.

En kontrakt mellom en investor og en forvalter er nemlig ofte utformet på en måte som gjør at betalingen kan bli slik. De beste forvalterne tar et fast honorar for å begynne med jobben, og så krever de en betydelig del av avkastningen. Tjener de nok penger, blir betalingen deretter.

Vinn-vinn

For en privat investor, eller land hvor krav om åpenhet og innsyn betyr at det hemmelige politiet åpner en ny sak, er dette helt greit. I finansverdenens virkelighet handler det om vinn-vinn. Tjener du penger så tjener vi penger.

Slik er det for oljefondet også. De som skal forvalte over tre tusen milliarder kroner på vegne av Norge, ville ikke gjort jobben sin hvis ikke de forsøkte å gjøre det med størst mulig avkastning, kombinert med en risiko vi kan leve med. Problemet er bare at den verdenen de da må inn i, rimer så avsindig dårlig med den resten av oss lever i.

For alle som har beina i bakken klarer å se at en halv milliard er grotesk betaling for å plassere penger på vegne av Norge. Og de fleste vil nok også mene det er rart at forvaltningen av oljeformuen, kanskje en av statens viktigste oppgaver, skal foregå i dyp hemmelighet. Så hemmelig at vi ikke engang får vite hvem som fikk alle pengene.

Men fra den andre siden, fra «The twilight zone», ser det helt annerledes ut.

Rett og galt

De beste forvaltningsselskapene i verden, krever at honorarer og kontrakter skal holdes hemmelig. De kan kanskje gå med på noe annet, men da skal de ha bedre betalt. Og en økonom som er satt til å passe på norske penger, har neppe samvittighet til å bruke dem i utrengsmål. Hadde han gjort det, ville han i neppe bli møtt med stor forståelse i Finansdepartementet. Kanskje ikke hos riksrevisjonen heller.

Så lenge vi har oljefondet, kommer forvaltningen av pengene til å kollidere med den vanlige oppfatningen av hva som er rett og galt flere ganger i året. Finansbransjen, den eneste næringen i verden der folk som kun er ansatt kan bli milliardærer i dollar, er et fremmed sted for de fleste. Det er vanskelig å ha noe med den å gjøre uten å bli skitten på hendene.

Allikevel er det noe patetisk over finanspolitikere fra Ap og SV som så lett aksepterer at det er slik. Når det kommer til forvaltningen av oljefondet, virker det som om de ikke har noen problemer med at de som er flinke til å tjene penger skal få alt de peker på. Slik er ikke tonen når det kommer til hjemlige multimillionærer og deres evige klaging på formuesskatten og andre inngrep i økonomien. Men de har jo ikke så tøffe navn på selskapene sine heller. Canica, Orkla og Amfi Eiendom er jo ganske bondsk i forhold til Lazard Asset Management, Quantum Advisors Private Limited og BlackRock.

Akkurat Nå i VG 29. oktober

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

12 kommentarer

 1. Her viser du din tydelige ignoranse for hvordan verden fungerer. Det er greit at du har ditt verdensbilde, men det er forkastelig at du skal dømme hele finansverdenen som du tydeligvis ikke har noe kunnskap om med utsagn som “Det er vanskelig å ha noe med den å gjøre uten å bli skitten på hendene.”. Dette er kun din personlige oppfatning og om du hadde brukt litt tid på å lese om økonomi og finans andre steder enn I mainstream sladremedia er jeg sikker på at du kunne fått litt mer innsikt.

  Når det gjelder investeringer så er det faktisk dyktighet som råder. De beste og de smarteste får mest betalt. Om man da vil ansette de beste og de smarteste så må man betale for det! Å basere honorarer på profitt fører til et incentiv for forvalteren til å gjøre det best mulig, noe som betyr best mulig avkastning for den som investerer. Du har vel kanskje en oppfatning om at man burde gjøre sitt beste uansett hvordan man får betalt men dette er faktisk ikke sånn verden fungerer, om man er flink så vil man alltid gå dit man får best betalt.

  Så i stedet for å gjøre narr av selskaps-navn og millionærer, kan du ikke heller komme med noen konstruktive forslag på hvordan man faktisk skal investere disse pengene på en måte som svarer med dine ideer så kan vi se hvordan det ville gått med pensjonsfondet våres da!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Christian - oktober 29, 2010 at 4:47 pm
 2. Hvis en tar som forutsetning at alt du skriver i ditt innlegg er korrekt, noe jeg ikke tviler på at det er (hvis en ser bort ifra enkelte problemer med definisjoner av begreper), er dette definitivt debattverdig. Det er viktig å huske på at variablene i forvalternes honorar er prosentbasert, og at 500 000 000 ikke nødvendigvis er mye penger sett i prosent, dog det er betraktelig i kroner og ører. Tatt i betraktning størrelsen på oljefondet, statsbudsjettet og andre nasjonale budsjetter er det imidlertid småpenger det er snakk om. “You’ve gotta spend money to make money”, er nok både ministernes og forvalternes syn på saken. Det er også verdt å bite seg merke i at politikernes valgløfter om solidaritet gjelder innenriks, og at store deler av vår velferd baserer seg på at vi er “vikinger” når det kommer til saker hva angår det store utland. Hvis vi nordmenn hadde vært så noble og verdige som vi selv liker å tenke på oss selv som hadde vi vært fattige. La oss innse fakta med en gang. Virksomhet som ikke er lyssky er sjelden så profitabel som den som er lyssky. Vi kan ta eksempler i menneskehandel, diamanter, krigføring og sist men ikke minst, spekulering på de store børser som baserer seg på derivatsvindel av den respektive stat hvor spekulasjonen finner sted. Kort sagt er oljefondet en byrde hva moralske perspektiver angår, men helt klart en gode når det kommer til vår egen velferd. Lukk øynene eller flytt. Jeg selv har vurdert begge deler.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alexander - oktober 30, 2010 at 12:44 am
 3. Hi, hi, FINNANSVERDENEN, det var denne mafiavirksomhet som førte til den verdesomspennende krisen vi er inne i. Her er det banditter, som akkurat som ådseletere sitter rundt om på klodens børser, og grådig eter penger hårdarbeidende mennesker har fremskaffet. Og selvfølgelig i leddtog med BP og andre, som i grådighetens navn ikke går av veien for og skape enorme forurensningskatastrofer, hvis der kan tjenes penger på det. Den såkaldte finnasverdenen er like så kriminelle som narkoverdenen, her finnes ingen moral eller regler, her er det kun et mål, mest mulig profitt. Så selvfølgelig “innvesteres” der i atombomber og landminer, barnearbeide, og kjemiske dødsfabrikker i u-landene, hvor der ingen regler finnes. Men selv fra alle børsers moder, selveste USA, er det kommet noen nye signaler. Nu skal man til og overvåke de her gangsterne og deres aktiviteter, for den siste krisen de har forårsaket, vil man helst ikke ha gjentatt med det første. Den såkaldte finnansverdenen er verdens mest kriminelle nettverk, uansett om de befinner seg på børsene, eller i deres forgyldte banklokaler. Man kjører hele lortet til helvete i alskens pyramidevirksomheter, og når allt ligger i ruiner, så blir allminnelige mennesker tvunget til og ta straffen for dem, ved og bli utplyndret med de såkaldte “hjelpepakker”, milliarder som gangsterne får av politikerne, for at ikke systemet skal bryte helt sammen. Alle banker skulle nasjonaliseres, og templene de kalder børser, skulle innrettes til museer, til minne om den fortid, da økonomisk kriminaliet var en del av kulturen. Og hvis Norge skulle investere, hvorfor kjøper man ikke gull direkte til Nasjonalbanken ? Det her metall er den sikkreste innvestering, for det taper seg ikke i pris, uansett hvor det bærer hen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Charlie - oktober 30, 2010 at 11:26 am
 4. Til Charlie…
  Har du ikke fått med deg at Norge solgte alt gullet vi hadde for noen år tilbake.
  Fikk ikke nok avkastning på verdiene sa de den gang!!!
  Tror jammen de solgte det grise billig også (lav gullpris + salgs omkostninger) Verdi tapet tjente de fort opp igjen på børsen!!
  Du får ikke tro Norge vil kjøpe noe som ikke gir avkastning, i såfall er du naiv!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erik - oktober 30, 2010 at 7:15 pm
 5. AP og SV får begrepet dobbeltmoral til å virke sjarmerende.
  Det er kjekt å være sosialist og en bauta av rettferdighet og moral å sånn, når det passer (Stoltenbergs festtaler). Men når det kommer til “penga” tar selv den rødeste sosialist alle midler i bruk, penger er og blir sosialistenes Akkilleshæl. Finnes ikke noe som er mere farlig enn å komme mellom en sosialist og pengene våre. Same old story, follow the money. Hvor kommer pengene de tjener på aksjespekullasjonen fra? Follow the money. Hvor ender man da? Akkurat ja, i ulandene. Det er pga. at de jobber seg ihjel for ingenting at selvskapene tjener nok penger til å gi avkastning på børsen. De milliardene Norge tjener på børsen er resultatet av barn som jobber for noen kroner per dag, indere som jobber under helsefarlige forhold for å generere maksimal profitt med lavest mulig kostnader. Det er denne profitten som havner på kontoen til staten.
  Slik at trippelhyklerne i AP-SV kan gi 1% av gevinsten tilbake i form av uhjelp og få seg en glorie på toppen.
  Slik at sjefklysene i AP/SV kan reise rundt i private jetfly
  for å redde verden.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  kristian - oktober 30, 2010 at 9:07 pm
 6. Haha, joda, i finansverden går pengene sannelig fort unna i de hemmelige rom :) Men sånn er det når penger i seg selv egentlig ikke er noe annet enn en sosialistisk konspirasjon mellom bankierer og de ulike stater. Penger gjør oss hverken rikere eller fattigere, bare grådigere, sluere og fjerner alt som heter ryggrad og moral. Penger er en illusjon, like mye som det nok er en illusjon at oljefondet skal gjøre noe nytte for seg.

  La meg vennligst fortelle en historie:
  En gang, for lenge siden, da det forsatt fantes moral, var penger også tall som sto på et papir. For dette papiret kunne du gå inn i nesten hvilken som helst bank og få verdien av dette i gull. Penger var altså synonymt med gull. Dvs. prisen på gull var fast og banken drev i praksis kjøp og salg av gull – en gullbørs. Og pengene dine representerte noe du kunne ta og føle på og som du kunne være helt sikker på var verdt noe. Så bestemte bankene og staten seg for at dette var da alt for usikkert. På denne måten har folk alt for stor frihet. Og vi bestemmer jo nesten ingen ting. Vi trenger å bestemme en hel masse. Og vi trenger et system hvor vi i praksis kan få ubegrenset tilgang til penger, alt ettersom det synes oss best. Og det beste av alt. De blir helt avhengig av oss for å kunne klare seg. Da har vi full kontroll, hehehe :)
  Og sånn gikk det til da det moderne pengevesenet ble dannet. En sentralbanksjef ler alltid sist. blogginlegget over er alt for naivt og ser bare smulene i systemet. Det er ikke uten grunn at bankene er så hemmelige rundt hvordan de egentlig tjener penger. Dessverre tjener Oljefondet kun til hvitvasking av en svart og blodrød økonomi. Men fondet vil aldri bli brukt til noe. Og er det er i det hele tatt sikkert at det finnes. Kan jeg f.eks. gå til staten og ta ut min del hvis jeg vil det?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fidel Castro - oktober 31, 2010 at 1:18 am
 7. Neida Fidel, du kan ikke gå til han staten og ta ut din del, for du har ikke noen del. Pengene tilhører han staten, og så har han sine lakeier, som også kaldes for politikere til og sjonglere rundt med dem. Har du ikke hørt jammersangen fra førerbunkeren hver gang kommunene ber om noen almisser til pleihjem/sykehus/barnehager osv. så skal der spares, det blir inflasjon og alskens dårlige unnskyldninger. Bare når de skal til utlandet og dele millionene ut, så er der plutselig ingen problemer. Men de her penger er en del av de norske politikeres reklamebudsjett, så kan Solheim og co. glise fra øre til øre, mens de deler ut av andre folks penger, og alle land som ikke er like så “rike” som Norge, står i kø for og få besøk av denne julenissen.
  Erik sier at det ikke lønner seg og kjøpe gull, litt merkelig, for alle kapitalistene hamstrer gull for tiden, for det er det sikkereste og investere i, det kan man i hvert fall lese om i pressen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Charlie - oktober 31, 2010 at 7:46 am
 8. de tar del (STOR DEL) av fortjenesten,+++faste utgifter++forvaltningsutgifter, men hva når man taper penger, deltar de da?
  Ja,da har de e samme utgiftene og faste utgifter+++
  ……

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  knut - oktober 31, 2010 at 11:14 am
 9. Man må faktisk anta, inntil det motsatte er bevist, at ledelsen og styret i oljefondet, samt noen politikere, får store og hemmelige tilbakespark fra det enorme korrupsjonspotensialet som ligger i å hemmeligholde disponeringene i et fond på 3000mrd NOK, samt i å drysse deler av det som lettsindige gaver verden rundt. Full åpenhet overfor eierne, folket, burde vært en selvfølge. Inntil så skjer er det all grunn til å anta storstilt korrupsjon på flere måter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erik H - oktober 31, 2010 at 4:10 pm
 10. Fidel Castro: Jeg foreslår at du leser noen økonomibøker i tillegg til konspirasjonsteoriene. Det står forøvrig ingen steder at du har rett på noen del av petroleumsfondet. At du ikke kan ta ut noen slik del har ingenting med hvorvidt det finnes eller ikke å gjøre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Øyvind - oktober 31, 2010 at 5:04 pm
 11. Det er helt greitt at de får incentiver til å gjøre en god jobb, men de kan ikke betale prosenter av kronene de tjener. Da blir jo størrelsen på fondet like viktig som jobben de gjør. Om de heller hadde blitt enig om et honorar + den prosentvise avkastningen er det helt greitt. For eksempel 1000000 + avkastningen som var 117% ville gitt 2170000, hadde de tapt halve investeringen ville de fått 1000000 – 50% som ville gitt 500000

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kjartan - november 1, 2010 at 11:20 am
 12. De som forsvarer denne “legale gamblingen” kalt forvaltning ville hatt et porng om det faktisk var sånn at de som tok sjansene også tok risikoen. Men neida, så snart bobla sprekker er det å løpe til Mamma Stat og hulk “uff, uff, vi taper masse, du må gi oss av skattepengene dine!” Og når Mamma Stat er så erkedum at hun faktisk gir “krisepakke” så klapper disse slynglene seg sev på ryggen og gir seg selv bonuser fordi de var så flinke. Ikke til å forvalte som de jo tapte på, men på å suge til seg statlige midler.

  Så kommer de med søkte unnskyldninger som at man må betale mye for å få de beste. Her er mitt tips: Når de taper grassalt med penger så ER de ikke de beste! Hvorfor belønne dem da?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tor I. - november 1, 2010 at 11:25 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00