Langt mellom toppene

Det blir vanskelig for Liv Signe Navarsete å kvitte seg med Terje Riis-Johansen som statsråd. For hvordan skal hun egentlig få gitt ham beskjed?

Etter to og en halv times høring på Stortinget i går er det nå klart at de to så å si aldri snakker sammen. I det hele tatt virker Olje- og Energiministeren ganske frakoblet sitt eget parti i det daglige.

Før valget i fjor var han helt uinteressert i prosjektet om fornybar energi, en sak som ifølge partilederen hans var en av de tre viktigste i valgkampen. Så viktig at Navarsete sa på Dagsrevyen at satsing på fornybar energi var et ufravikelig krav for at Senterpartiet skulle fortsette det rødgrønne regjeringssamarbeidet.

Energiministeren var helt uvitende. Partiets energipolitikk var så langt nede på prioriteringslisten hans, at prosjektet som ga Sp flere hundre tusen kroner i kassen, og skulle forsyne tillitsvalgte med gode argumenter, knapt ble registrert hos Riis-Johansen. Og partileder Navarsete gjorde ingenting for å informere ham om det.

Etter å ha hørt de to forklare seg for kontrollkomiteen i går, kan man lure på om de har noe med hverandre å gjøre. Hvis Navarsete bestemmer seg for at han bør få avløsning som statsråd, blir det tydeligvis en utfordring å få gitt ham beskjed.

E-poster som har med partisaker å gjøre, leser Riis-Johansen bare unntaksvis. Han går ikke på landsstyremøter, kunne han fortelle i går. Riktignok treffer han partifeller fra stortingsgruppen, regjeringen og partikontoret hver onsdag, men ifølge ham selv har ikke disse møtene noen dagsorden, og er ganske løse i formen.

Navarsete kan forsøke å meddele seg til Riis-Johansen gjennom hans statssekretær Sigrid Hjørnegård, men da må hun skrive en lang e-post med minimum seksten punkter, og komme med den viktige beskjeden til slutt. Det er nemlig slik Hjørnegård leser e-poster som ikke har direkte med departementssaker å gjøre, fikk vi inntrykk av i går. Altså fra bunnen og opp.

Nei, det er tydeligvis langt mellom toppene i Senterpartiet. Nesten så man tror de sitter isolert i toppen av hver sin monstermast og pusler med sitt, uten kabelforbindelse med omverdenen.

Det falt aldri Navarsete inn at partiets statsråd i Olje- og energidepartementet burde ha blitt orientert om fornybarprosjektet som ga dem penger i kassa før valget, og en sviende politisk bakrus denne høsten. Heller ikke ordet «energi» fikk polletten til å ramle ned på det rette stedet hos partilederen.

Det hele høres så dumt ut, at det antageligvis er sant. Ingen visste at pengestøtten var ulovlig, og ingen «reflekterte over», for å bruke en vending som Navarsete gjentok en del ganger i går, at flere hundre tusen kroner fra to energiselskaper kunne utløse noe som lignet på inhabilitet.

Navarsete har vært lite villig til å uttale seg om denne flaue saken før i går. Det har stort sett vært andre som har måttet stille opp. Men i går gjorde hun det. Og programmessig nok la hun seg helt flat. Selv om hun var nesten linjalrett i ryggen der hun lå.

Partistøtteskandalen har skadet Sp like mye som penge- og tv-lisensrotet i ukene etter at Fredrik Reinfeldts første regjering tiltrådte i 2006, sa Navarsete. Og la til at det måtte hun ta ansvaret for som partileder. I Reinfeldts regjering måtte flere statsråder gå av omtrent før de hadde fått installert ny e-postadresse på pc-en. Men lite tyder på at Navarsete har tenkt til å forlate statsrådsstolen. Hvorfor hun trakk frem Sverige er derfor ikke godt å si. Var det et hint til Terje Riis-Johansen?

Saken kan nå være i ferd med å legge seg. Med mindre et notat fra Senterpartiets arbeidsutvalg som omhandler fornybarprosjektet, viser at Navarsete eller noen andre ikke har fortalt hele sannheten. Det notatet nekter Sp-lederen å legge frem. Men det dukker nok opp til slutt uansett, og da får vi se.

Selve høringen ble en kort affære. Høyres Per-Kristian Foss og Frps Anders Anundsen spilte rollen som djevelens advokater, men direkte farlig ble det aldri for de to statsrådene.

De rødgrønnes representanter i komiteen la opp til et par lissepasninger som forventet. Aps Martin Kolberg ga Navarsete og Riis-Johansen flere muligheter til å legge saken død. Enkelte lurte på om Kolberg hadde sendt dem spørsmålene på forhånd, så skreddersydde virket svarene.

Men hvis Navarsete syntes Kolbergs passasjer virket kjente, var det nok av en annen grunn. Det er noe med Kolbergs stemmebruk som gjør at ham minner veldig om en zen-coach.

Akkurat Nå, VG 27. oktober

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

7 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Tove Skjegstad, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: Det er langt mellom toppene i Senterpartiet http://bit.ly/cYbxZh [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Det er et rent under at et lovlig politisk parti, som attpå til sitter i regjering, kan unnlate å legge frem dokumenter som etterspørres av Stortingets kontrolkomite?

  Det stinker “dårlig samvittighet” laaang vei! Og det bidrar slett ikke positivt i den tillitskrisen Senterpartiet nå er inne i versus “folket” – deres “oppdragsgivere”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Svein By - oktober 27, 2010 at 12:36 pm
 3. Ha! Dere i media og i Oslo har jo aldri vært glade i Senterpartiet og mennesker som bor i distriktene! Senterpartiet er det eneste partiet som har foreslått og flytte statlige og regionale arbeidsplasser ut av Oslo, det er ikke rart dette partiet får gjennomgå i “oslomediene”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  stbi - oktober 27, 2010 at 7:57 pm
 4. Eivind Reiten direktør i et av Norges kraftselskaper ble plutselig SP politiker og Hva skjedde den gangen.
  Jodda etter å ha trålet korridorer på tinget opp og ned så ble det besluttet Merk Dere Ordet “en prøveordning” og vips over natten så ble norsk kraftindustri Ødelagt for all fremtid.
  Inntil Reiten dukket opp så har det Aldri vært problem med fulle magasiner, strømmen var billig og vi hadde i det minste ETT gode i dette landet.
  Nå er det knapt vann UANSETT tiden på året, strømmen er blodprisindeksert og det ENE gode vi hadde ble frastjålet folket.

  Og nå sitter VG og andre synsere og er sjokkert over hvordan SP opptrer liksom?!
  Hæ!

  Et sidespor, Røkke og andre trålere dumper fisk for millarder – noe som har pågått i 30 år. Pressen oppdaget dette nå, wow.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Leser - oktober 27, 2010 at 8:05 pm
 5. stbi : Hvem var det som ikke bare foreslo, men faktisk FLYTTET en rekke statlige arbeidsplasser ut fra Oslo ? For å hjelpe deg litt så kommer han fra et parti som starter med H.

  Forøvrig må jeg si til Frithjof at dette var fornøyelig lesning. Det eneste jeg stusser på er setningen “Det hele høres så dumt ut, at det antageligvis er sant.” Her mangler det en IKKE etter min mening.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jei Pi - oktober 27, 2010 at 9:28 pm
 6. At Senterpartiet kan overleve disse sakene kan tyde på at
  en er altetende i dette anderledeslandet.
  De sitter i Regjering,de er statsråder og tilhører øverste hylle.Er dette partiet kansje gjennomsnittet på Norske politikere,ja jeg bare spør. Det er det Norske folk som velger
  og spørsmålet bli alså,om Norske velgere gjerne vil ha denne standarden som Senterpartiet står for. En ting er ihvertfall helt utrolig,at ingen må ta hatt og frakk og gå.
  Hva skal da til.Er det ingen å ta av?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  STEINAR ELGAARD - oktober 28, 2010 at 8:09 am
 7. En fornøyelig og ganske dekkende kommentar fra Frithjof.
  Var det ikke Navarsete som fra Stortingets talerstol hevedet at en politiker fra partiet Venstre hadde “Frekkhetens nådegave”? For meg ser det ut som om Navarsetet har fått alt som har med denne “nådegaven” å gjøre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Steinar - oktober 28, 2010 at 10:24 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00