Mer enn røyk og øl

Hvis arbeidet med å gi Norge bedre helse bare munner ut i dyrere røyk og alkohol, er det lite verdt.

Norge må bli friskere. Hvis ikke forsvinner oljefondet før vi rekker å si «revidert nasjonalbudsjett». Om tyve år er forholdet mellom pensjonister og arbeidstagere et helt annet enn i dag. Det kommer til å være flere som trenger pleie, og færre til å jobbe. Det blir en ligning som ikke går opp.

I andre europeiske land er det krøll i regnestykket allerede. Resultatet er grove kutt i den offentlige velferden. Høyere pensjonsalder, lavere trygder, rasende fagforeninger i streik, dårligere skole, dårligere veier og dårligere tog. Få land ser ut til å ha økonomi til å bære en befolkning hvor forholdet mellom arbeidsføre og de som ikke kan jobbe vipper i gal retning.

Det er mot dette bakteppet vi må forstå arbeidet med folkehelse. Ikke som helsefrikenes ønske om en nasjon der alle ser ut som forfattere med Birkebeinersyken. Dessverre ender det ofte der. Et solbrunt ansikt med markert hakeparti, en lege som dufter granskog og sykkelolje, forteller folk hvordan de egentlig burde leve. Og så tar han en telefon til Finansdepartementet som innfører nye avgifter på øl og røyk og brus.

Slik blir det når folkehelsen kun forvaltes av helseeksperter. Da ender vi med en befolkning som lever mye lenger enn før og et helsevesen som kan bygge opp et kne som er knust i småbiter, samtidig som flere hundre tusen nordmenn ikke klarer å jobbe.

Rapporten fra Helsedirektoratet er interessant og ganske dyster lesning. Det kommer frem at Norge er i ferd med å utvikle en skjult underklasse. De røyker og spiser usunt. Og det er mange av dem som har falt utenfor arbeidslivet. Arbeid er nok et nøkkelord for folkehelsen. Jobb er viktig for å holde seg frisk. Da er det ganske tankevekkende at store deler av norsk arbeidsliv ser ut til å være opptatt av å kvitte seg med de som har litt større problemer enn noen vanlige sykedager.

Det kan bety gevinst på kort sikt for mange arbeidsgivere, men på lengre sikt kan det gi Norge store problemer. Vi kan, ifølge rapporten, allerede være på vei mot et samfunn hvor Norge er delt i en frisk klasse som jobber, og en trygdet klasse der vi finner de store helseproblemene.

Det er ikke bærekraftig. Og det utfordrer limet i en velferdsstaten, at de som fungerer er villige til å ta vare på de som ikke klarer det.

Avgiftsøkninger på røyk og usunn mat, er sikkert tiltak som har en viss effekt for å folk til å leve litt sunnere. Men slike avgifter bygger samtidig opp under en tankegang, der hver enkelt får ansvar for sin egen helse. Havner vi der, er veien kort til kutt i velferdsordningene. Kutt som kommer til å ramme de svakeste.

Folkehelse er mer komplisert enn det. Det handler om å lage et samfunn hvor også de som ikke har like gode forutsetninger som andre kan få gjøre nytte for seg. Å være til nytte er en mye sterkere motivasjon for å holde seg sunn, enn å bli straffet økonomisk for dårlige vaner. Skal man få til en slik utvikling, må norsk folkehelse bli et bredt politisk prosjekt som også ser på hvordan arbeidslivet fungerer. Det holder ikke med dyrere
øl og røyk og bacon.

Kommentar VG Papir 18. oktober

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

33 kommentarer

 1. Dette er galskap! Jeg har aldri røyket fast (prøvde som ung fant ut at det var bare tull) drikker veldig lite spiser ganske sunt men dette her er barnehage mentalitet på det værste,Her kritiserer vi Kina så er jo den regjeringa her i Norge like gale! Straff straff er alt dem tenker på bare se i traffikken og regjeringen dem kalkulerer med bøter som intekt i statsbudgetet det er jo galskap!! Se til våre naboer Danmark dem setter opp skilter :kjør pent,vær forsiktig barn leker åsså videre for at folk skal kjøre pent dem ligger ikke i busken og venter på deg for og ta deg som her! Nei her er det ruskene galt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ketil - oktober 18, 2010 at 10:23 am
 2. gjør sunn mat billigere?
  nei stemmer det. da tjener ikke staten nok penger.
  fuck staten

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lasse - oktober 18, 2010 at 11:26 am
 3. Hva er sunn mat? Nyere forskning viser at fett (eks bacon) er noe av det sunneste vi kan spise. Denne kunnskapen har tydeligvis ikke nådd våre helsemyndigheter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  AS - oktober 18, 2010 at 11:41 am
 4. Hvorfor tar ikke Staten problemet med overvekt alvorlig og starter med å tvinge fabrikker, restauranter og alle som lager mat med sukker å bruke Stevia en plante som er 300 gang søtere en sukker men har ingen inflytelse på fedme.
  Dette har vært brukt i Japan i alle år og der er nesten ingen fedme, men i Europa og USA er sukkerodlerne så store at de kan via Regjeringer gjøre dette til et farlig produkt, men det er det ikke. Har brukt det i flere år, og det er lovlig for private men ikke for storindustrien. Det lukter av de som sier at dette er farlig, når private kan bruke det.
  PS:
  La Sukkerodlerne gå i Konkurs å få fram Stevian, så skal Dere se at fedmen vil gå dramatisk ned.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjørn Johnsen - oktober 18, 2010 at 11:52 am
 5. Fri og bevar meg for den slags formynderi, forresten hvem skal bestemme fasiten? Forskningen er ikke entydig, konklusjonene spriker i alle retninger,

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  K Hermansen - oktober 18, 2010 at 12:36 pm
 6. Leser VG daglig og bor i Singapore. De fleste i Norge omtaler Singapore som den stat som absolutt umulig aa leve i p.ga. restriksjoner.
  Hva er Norge? – det stoerste kommunist ‘kongedoemme’ paa vaar klode?
  Terje

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Terje - oktober 18, 2010 at 12:54 pm
 7. Her i Norge tror en at dersom en må betale mye for en vare så vil forbruket gå ned. Vi har prøvd dette i årevis med alkohol og forbruket har ikke gått ned siden 1980 tallet.

  For å si det enkelt, denne regjeringen er det som koster Norge penger. Det er om å gjøre å finne på nye avgifter og ansette enda flere i det offentlige systemet. Det er trist å se at få her i landet har skjønt at det offentlige bare er en utgiftspost. De skaper ingenting! Ingenting! Det er bare sirkulasjonspenger. Det er det private næringsliv og de som er ansatt i dette som skaper verdier i samfunnet, og det er disse verdien som spises mer og mer opp av det offentlige.

  Ser på pol’en i VG at 37% er for dette forslaget, for økt matavgift på usunn mat.

  Mitt spørsmål er: Trenger så mye som 37% av den voksne norske befolkning, at staten skal velge hva de skal ha til middag?

  Er det virkelig så gale med oss her i landet.

  Jeg begynner å spørre meg selv om vi lever i land hvor vi ønsker statlig styre? For 37% har tydelig behov for det.

  En tøff svenske sa for noen år siden sannheten.

  “Norge er den siste kommuniststat”

  Nå begynner jeg å tro ham!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Åge - oktober 18, 2010 at 12:56 pm
 8. Norge er laaaangt ifra “verdens beste land å bo i”….
  Vi har fått nok og flytter etter nyttår… farvel!! :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jessica - oktober 18, 2010 at 12:58 pm
 9. Da må jo partene bli enige om hva som er sunn mat også .
  Jeg ble kvitt flere hormonelleforstyrrelser, overvekt m, diabetes2 , eksem og ME liknende plager ved å gå over til høyfett og proteiner . Altså mat vi er skapt for å spise . Den mat filosofien er ikke “akseptert” fullt , selv om det finnes mange som lever slik . Det nytter ikke å nøkkelmerke en pizzagrandiosa slik Stabburet har fått til , er det rart man blir forvirret ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jane - oktober 18, 2010 at 1:09 pm
 10. Jeg bor ogsaa i Singapore, et fantastisk land aa leve i. Har ogsaa bodd i Indonesia hvor jeg var saa heldig aa mote bl.a. Gro og Jens. Gro var solid og Jens proklamerte offentlig (i Indonesia) at Indonesia hadde lang vei aa gaa vedr. ‘menneskerettigheter’!?

  Hvor er vi i Norge? – er det kanskje paa tide at ‘Monarkiet og Kong Harald’ begynner aa vise tenner, som den oeverste myndighet i Norge?
  Per

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Per - oktober 18, 2010 at 1:37 pm
 11. Nå må det bli slutt på at noen tullinger, alltid skal gjøre det usunde til et forbud. Vi mennesker klarer å tenke selv

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tony - oktober 18, 2010 at 1:47 pm
 12. hvis menneskene i Norge skal bli sunne, så er det mer logisk å sette ned prisen på sunn mat.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sofie - oktober 18, 2010 at 1:51 pm
 13. I Norge eer vi så selvgode at det er flaut. Vi leser i avisene at vi er ett av de beste landene i verden å bo i. For hvem??? Det er så frustrerende å se hvert års statbudgetts salderingsposter, det er alltid alkohol og sigaretter, bil, bensin og bilavgifter. Jeg er såpass gammel at jeg husker den gang da årsavgiften på biler her ble kalt lususavgift.
  Jeg har de siste femogtyve år ristet av meg duste Norge og bodd i utlandet.
  Jeg leser imidlertid norske nettaviser hver dag for å følge med i galskapen der hjemme. Det er ofte flaut å lese hvor selvgode vi er blitt.
  Håper på regjeringsskifte ved neste valg.

  Hilsen Tor Elling

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tor Elling - oktober 18, 2010 at 2:09 pm
 14. dette galskapen må slutte,stem inn en ny regjering til neste valg og håp på det beste.
  at dette er den siste(nyeste) kommunist-stat er det ikke noe tvil om.
  alt skal bare bli dyrere,og nå må vi snart gå ut i gatene og si i fra normenn,
  hilsen en som er irritert.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  remi - oktober 18, 2010 at 3:12 pm
 15. Den gangen Bondevik la på tobakken med 50% la taxfrien på med langt over 100%. Feks. på Flesland la de på fra 119-249kr. for fem pk. tobakk. Dette fins det ingen som helst grunn til bortsett fra grådigheten til de svindlerne som driver denne butikken og vi ser at prissamarbeidet mellom de nordiske landene fungerer. Hvis det ikke er slik at en gjennomkorrupt regjering håver inn store avgifter også her på det mestselgende produktet. I et bakgårdsdiktatur som Norge hvor alt som smaker av å leve er forbudt må folk ha slike laster for å komme seg gjennom dagen. for et stort antall pensjonister er tobakken den eneste og siste kameraten de har de 10-15 siste leveårene. men disse skal udugelige politikere flå fullstendig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Torbjørn Gundersen - oktober 18, 2010 at 3:25 pm
 16. Jeg har av familiegrunner bodd de siste 30 år i Sverige og Finland, men har hatt när kontakt med gamlelandet. Det slår meg at Norge plutslig begynner å minne sterkt om Sverige på det tidlige 80-tallet, da socialdemokratene hadde både regjeringsmakt og “problemformuleringsprivilegium”. Dette var en tid som ingen nå levende svenske med hukommelse önsker seg tilbake til, reguleringer, skatter og avgifter, pekepinner og offentlige monopol uten ende.

  Tenkte en stund på å flytte tilbake da jeg hörte om nordmenn som ikke fikk bruke bankkortet sitt utenlands, for de kunne jo finne på å kjöpe seg ett lodd eller tre. Da ombestemte jeg meg. Sverige er jo for en nordmann ikke mange sure sild verd, men litt friere er det om man ellers ikke bryr seg om pekepinnene. De har ennå ikke blitt lovformelige regler.

  Konrad Gunnarsson

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  konrad gunnarsson - oktober 18, 2010 at 4:22 pm
 17. typisk kommunist styre bestemme forbud avgifter osv. hvorfor foreslår han ikke å gjøre sunn mat billigere eller har han og enskjult agenda

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  aleksander pettersen - oktober 18, 2010 at 4:40 pm
 18. Hei.
  Ja, man skal lese og høre mye..
  Kan ikke skjønne annet enn at det er avgiftsstaten nr 1 i verden som skal styrke sin posisjon, hvis dette går gjennom.
  Dette er overformynderi på sitt verste, og nok et eksempel på kalde gufs fra kommunistalderen i europa.
  hva med f.eks turistnæringen her til lands, med sånne priser vi har på alt?? resultatet blir selvfølgelig at den vil ligge brakk, og dø helt ut. Utlendinger med 2-3 ukers på ferie i Norge tenker jo ikke på at nå skal de leve sundt, men at de skal kose seg og med det til en grei pris etter deres lommebok.
  Norge er jo et trygt land å bo i, men dette føles som en tvangstrøye, og som legger en demper på alt. jeg blir eitrende forbanna når jeg nå kanskje for nok et RØDT overtramp fra staten !!!

  Hilsen Rune (Håper Siv tar muligheten nå)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune G - oktober 18, 2010 at 4:52 pm
 19. Det er jo de mindre resurssterke som må lide for alle avgiftsøkningene. Folk som trener og spiser sunt, drikker et glass vin på lørdagskvelden, merker ikke noe til at avgiftene øker. De som er glad i alkohol, røyk og digg, skal få svi. De vellykkede blir belønnet med lavere avgifter på sunn livsførsel. Offentlig seleksjon er det staten legger opp til. Trøtt av alle bedrevitere i media.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders - oktober 18, 2010 at 5:18 pm
 20. forslaget er jo helt forkastelig , skal vi bli sunnere kan jo staten betale for trening til di som vil , 20 års grense på tobakk og øl i butikkene , betyr at mange skoleungdommer mister jobbene sine , man må være like gammel som en lovlig kjøper av sig , og øl ,og det betyr 20 år ,med ny lov ,for å selge dette i dagligvarebutikken ,hurra for forslaget ,,, lite gjennomtenkt . hilsen butikkannsatt,

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  arnhild - oktober 18, 2010 at 6:19 pm
 21. Kristin Halvorsen trylleshow mislykkes jo, hun lover ting og når det ikke klarer det nekter hun for at det er lovnadsbrudd fordi som hun sier: alle vet at det ikke går an å trylle?
  Dette er dagens regjering i et nøtteskall, vi har og sette utallige eksempel på at regjeringsmedlemmer ikke klarer å etterleve lover og regler dei selv pålegger oss.
  Sunnhet og velbehag handler også om en trivelig og hyggelig hverdag, når vi da har en regjering som hater privat vekst og hvor alt skal reguleres og ilegges skyhøye avgifter. Her til lands er det for dyrt for vanelige familier og gå ut i blandt og hygge seg på en restaurang, ha det sosialt på en pub osv. Bensin vil dei gjerne skal koste 25 kr literen så Røkke og co får veiene stort sett alene. Forresten lovte Stoltenberg at skattetrykket skulle bli uendret, nå har dei fleste fått mer boligskatt, dyrere avgifter på forlystelser i tillegg til flere nye avgifter, Jens det er folk flest som får økt skattetrykk av slikt. Og Jens hva får deg til å si at norske menn gjør for lite i hjemmet? for f…en hva vet du om det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  egil - oktober 18, 2010 at 8:20 pm
 22. Et svært viktig tiltak for å bedre folkehelsa er i forbindelse med mat og trening. Vi må bli flinkere til å spise sunt slik som nøtter, fisk og grønnsaker, som hovedingediens dvs. nøttekaker med pasta, lakseboller eller en grønnsakslapskaus.
  MEN slike middager er svindyre (glat uttrykk egentlig for svin er jo så mye billigere).
  Ett svært viktig tiltak er derfor å gjøre sunn mat billigere, ikke usunn mat dyrere. Det er bare en unnskyldning å få inn mer penger at man gjør ting dyrere. Tviler på at den inntjeningen går til å gjøre sunn mat billigere.

  Det neste er trening. Her er det vanskeligere. Skal man sponse med treningsutstyr? Nei det går nok ikke.

  Men maten kan man altså gjøre noe med, men de vill ikke fordi det koster penger der og da. Det er så mye lettere å se hvor mye det koster på arket i en viss sum, enn å se det skjulte, hvor mye man tjener på at folkehelsa blir bedre og dermed mindre utgifter til helsetjenester slik som lege og sykehus. Men dette er skjulte tall, og dette har aldri politikerne klarte å se.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nikolai Hoftun - oktober 18, 2010 at 8:51 pm
 23. Glad jeg bare har 15 min kjøretur til svinnesund;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole - oktober 18, 2010 at 8:53 pm
 24. Grunnen til at avgiften på helsefarlige varer som røyk og alkohol, er ikke for å skremme noen til å ikke kjøpe det. Poenget er at røyk og alkohol koster staten milliarder. Hver 3. sykehus innleggelse skyldes direkte eller indirkete alkohol. Da er det vel bare rettferdig at de som har et ekstra forbruk, også skal hjelpe til å betale ned LITT av utgiftene staten/skattebetalerne har i forbindelse med andres helsefarlige vaner.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Helene - oktober 18, 2010 at 10:29 pm
 25. Avgiftsøkninger – norske politikers universalmiddel mot alt. Man må også gi journalistene skylda. De trumpeter ut alt politiker sier om avgiftsøkninger uten å stille noen kritiske spørsmål. Hvor stor er egentlig den omtalte norske kjøpekraften hvis man regner inn bilavgifter, landbrukspolitikk, sukkerskatt, båtavgift, alkoholavgift og alle høye bøter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rush - oktober 18, 2010 at 10:41 pm
 26. Jeg kommer til å få dritdårlig økonomi fremover merker jeg..!

  Takk staten ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Peter - oktober 18, 2010 at 10:46 pm
 27. De rødgrønne vet jo utmerket godt at avgifter rammer de som har minst, hardest!
  Derfor går de med lyst og iver inn for å øke avgiftene.
  Folk tvinges til å flytte fra utkantstrøk på grunn av høye bilavgifter og dårlige veier som bokstavelig knuser understellet på biler og andre kjøretøy.
  Når de flytter til en større by, opplever de at alt de tjener, og mer til, går med for å betjene huslån og offentlige avgifter.
  De som har dårlig råd, får det ikke bedre av at staten opptrer som en omvendt Robin Hood, og tar fra de fattige og gir til de rike.
  Men, dette har jo bestandig vært rødgrønn politikk, som journalister lar være å skrive om, siden 85% av journalistene stemmer på Ap og Sv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jonny Magnus Konradsen - oktober 18, 2010 at 10:51 pm
 28. Det er mye regler og bestemmelser, men de er der for en grunn også. Ikke at jeg nødvendigvis er topp enig i alt, så må noe gjøres for å ha en bærekraftig velferdsstat. Vi har et sykdomsbilde som har utrolig mye med våre hverdagsvaner å gjøre. Det er hvertfall faktorer som det kan gjøres noe med, framfor de tingense som faktisk skjer menneskeheten uansett.

  Når det gjelder matpriser så bruker vi kun en brøkdel av lønna vår på mat enn vi gjorde bare noen tiår tilbake i tid.

  Samtidig som høy lønn = høyere priser. Er noen interessert i å gå ned i lønn?

  I amerika er det mindre skatter og formynderi. Men blir du kreftssyk og ikke har brukt halve lønna på forsikringer bør en ha en mill eller to for å kunne i det hele tatt få ordentlig behandling. Tror ikke så mange i dag er klar over at hver gang vi drar til legen betaler den “stygge” staten mange hundrelapper per hundrings du bruker selv.

  Jeg er enig med Jacobsen, at det må mer til enn dyrere fet mat og øl. Men samtidig kan vi ikke nekte for at dårligere samlet livsstil påvirker samfunnet vi lever i. Og en kan finne mange eksempler på at alle kan ikke overlates til seg selv og bære ansvaret selv. Dette slår begge veier. Skal en bestemme selv å “gjøre som en vil” så må en også ta konsekvensene for det. Eller må en det? Hvor går grensene for hva en skal sjønne selv og hva staten skal ta seg av? men når vi blir syke da er vi flinke til å skrike høyt om hjelp, staten skal jo fikse alt! Men kostnadene det må jo noen andre ta, noen rikere.. eller de som er flinke, som følger noen av retningslinjene og samlet sett ikke blir like syke som andre “grupper”. Det å dø tidligere enn andre er heller ikke akseptabelt, vi skal leve like lenge som alle de derre rikingene, eller de derre som er så “kjedelige” eller de som idiotisk nok bruker 40 kr ekstra på middagen framfor å røyke en pakke røyk… å ikke få alt det vi har “rett” på det er ikke greit..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Åshild - oktober 18, 2010 at 11:36 pm
 29. Typisk Norge, staten må passe på oss da vi selvfølgelig ikke er den tilliten verdt. Uten avgifter på alkohol og røyk ville vel hele Norge vært på fylla hele tiden…. Håpløst, løft hodet å se mot andre europeiske land som faktisk klarer få noe til… Lykke til Norge… :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fredrik - oktober 19, 2010 at 6:54 am
 30. Signerer Åshild her, og vil bare legge til at som nordmann er man velkommen til de aller, aller fleste andre vestlige land,- også for og bosette seg. Så vær så god.

  Synes det er helt riktig og øke pris på varer man VET er skadelig, for om det kniper med penger så bør tobakk, alkohol og godterier være det FØRSTE man velger bort. Desverre er det ikke sånn..Hvor mange sitter vel ikke og pipmer øl, røyker, lever på offentlig stønad og klager over at de ikke har råd til julegaver til ungene eller til å la de være med på aktiviteter “alle andre” barn er med på…Når røyken alene(til tross for at den er kjøpt billig i utlandet) sluker nok av deres totale inntekt til å dekke opp både julegaver til barn og barnas venner og alle de aktivteter de måtte ønske………

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Heidi - oktober 19, 2010 at 6:59 am
 31. Jeg ønsker forslaget om DYRERE tobakk og usunne matvarer hjertelig velkommen! Det er på høy tid for å si det sånn.

  Og til dere som klager over Statens overformynderi, Hvorfor skal JEG måtte betale for at dere ødelegger helsa med vitende vilje?? (Ja det koster av mine sure skattepenger når dere røyker på dere kreft og eter på dere tette blodårer)

  Nå er det jo heller ikke sånn at det blir forbudt å spise chips og cola hele dagen, men hvis det blir litt dyrere med de usunne matvarene så blir det gjerne enklere for de med et mindre bevist forhold til mat å velge agurk og tomat fremfor chips og cola.

  Avgift på usunn mat kan være med å finansiere billigere sunne matvarer.

  Jeg ser ærlig talt ikke problemet i det heletatt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Terje Mathisen - oktober 19, 2010 at 9:28 am
 32. Hvis du griner over at skattepengene dine blir brukt dårlig burde du heller ta det opp med nav som bruker 1/3 av statsbudsjettet vårt på premiering av latskap og svart arbeid..
  Typisk politistat norge å kline til med høyere avgifter og strengere regler for å kontrollere befolkningen.. Fri vilje kan vi ha, men bare hvis vi betaler ekstra.. SYKT provoserende..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  provosert - oktober 19, 2010 at 10:53 am
 33. Vi spiste like fet mat før i tiden men da måtte folk jobbe for mat og lønn. Slik er det ikke lengre i Norge idag. Helt fra groperioden har Ap. forvandlet Norge til verdens slabbedaskhovedstad. Hvis man ikke giddet å jobbe var det bare å løpe på sosialkontoret. Når det gjelder politikere som går på hyllevarene i butikken for å få statsbudsjettet i havn forteller dette oss at vi sannsynligvis har verdens mest korrupte politikere. Så kan de bevilge seg enda flere milliarder i frynsegoder. Man ser jo disse politikerne på forlystelsesreiser nesten på hvert eneste fly over hele verden. Det gjelder både riks og lokalpolitikere alltid på businessclass, og så sitter de i kommunene som gaptroster og hyler på mer penger. Det er ikke for ingenting at dette budsjettet er undratt offentlighet. Hva er det som får en politiker til å tro at de er høyt hevet over folk flest. de fleste av de er jo bare en gjeng med tullete guttunger og jentunger.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Torbjørn Gundersen - oktober 19, 2010 at 3:57 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00