Hestehandlerne som fornyet seg selv

Tegning: Roar Hagen

Tegning: Roar Hagen

Partistøtteskandalen i Senterpartiet viser frem skyggesiden av norsk
politikk. Der profitt og næringsinteresser kler seg ut som idealisme.

At den ulovlige partistøtten til Senterpartiet ble et spørsmål om inhabile Sp-statsråder var det beste som kunne ha skjedd. For Senterpartiet. Anklagene om inhabilitet, i formell og juridisk forstand, var det lett å forsvare seg mot. Ikke uventet gikk de klar alle tre. Det betyr ikke at støtten er mindre skandaløs.

Frikjennelsen fra lovavdelingen i justisdepartementet bygger blant annet på en forutsetning om at de involverte selv hevder at de ikke visste noe om pengestøtten fra Eidsiva og Troms Kraft.

 I går ble en e-postutveksling mellom statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i Olje- og energidepartementet og daværende partisekretær i Sp, Ivar Egeberg offentliggjort. I e-posten skriver Egeberg at «Eidsiva og andre har vedtatt å bruke penger (min. 650. hvorav en del går til kostnader som er brukt på rapporten)».

Dette hevder Hjørnegård at hun aldri har fått med seg. Hun sier, i fullt alvor at hun bare svarte på ett spesielt punkt i Egebergs fremstilling av hele skandaleprosjektet. Punktet Hjørnegård svarte på var det siste av i alt 16 punkter.

Kjøper innflytelse

Det er selvfølgelig mulig at Hjørnegård leser alle e-poster fra bunnen og opp, og ikke slik som vi andre pleier å lese. Men særlig troverdig er det ikke.

Så hvorfor er det så viktig for henne, og andre involverte, å spille dum og uvitende om hele fornybarprosjektet?

Fordi avsløringen av den ulovlige støtten viser noe langt verre enn rot med partistøtten. Den viser hvordan en del av norsk energibransje har forsøkt å kjøpe seg politisk innflytelse som kunne gjort dem søkkrike. Og hvordan Sp har latt seg kjøpe.

Pengene fra energiselskapene til Sp var hele tiden ment å gå til valgkamp. Det fortalte Ivar Egeberg til Olje- og Energiminister Terje Riis-Johansen allerede i startfasen. I en e-post til statsråden vitser han til og med om at partiet må være nøytrale. «(…) like nøytrale som Ap er til LO og Høyre til Skipsredere som gir 10 millioner», som han skriver.

Milliardbransje

Sp trengte penger til valgkamp, og Egeberg mente det var greit å selge seg til noen. Det samme mente tydeligvis en del andre i partiet. En gruppe som drev med fornybar energi sto klar med lommeboken.

«Fornybar energi» er i denne sammenhengen et interessant begrep.

 Selve begrepet har jo unektelig en edel klang. Det får oss til å tenke på smart, moderne, ja nesten idealistisk kraftproduksjon. Men det er det ikke.

Fornybar energi er en milliardbransje, med svære selskaper som håver inn store beløp på å selge strøm til Norge og utlandet.

 Den slipper ikke ut så mye CO2, og kan derfor sies å være ren. Men profittmotivet står ikke noe tilbake for oljebransjen.

I den sammenhengen er den fornybare energibransjen nøyaktig like ren, eller skitten, som sine kolleger på petroleumssiden.

For Eidsiva og andre energiselskaper, betyr politiske vedtak om å satse på den typen strøm de produserer, enorme inntektsmuligheter. Å påvirke et regjeringsparti, som i tillegg har statsråden i energidepartementet, er bokstavelig talt gull verdt.

Politisk trykk

 I en e-post underveis i prosjektet beskriver konsernsjef Ola Mørkved Rinnan hvordan et skifte fra fossil energi til fornybar må kombineres med politisk trykk for å kreve bruk av all den nye strømmen i hus, næringsbygg, transportsektoren og på oljeplattformene.

 Hvis ikke er han redd for at prisene kollapser.

Det er i denne sammenhengen den ulovlige støtten fra energiselskapene må forstås. I mulighetene for gigantiske inntekter.

Da blir det også lettere å forstå hvorfor solide selskaper med revisorer og klare vedtekter og et parti med lange tradisjoner og et drevent partiapparat plutselig er helt bevisstløse når det gjelder regler for pengeoverføringer mellom bedrifter og partier.

Særlig troverdig har det aldri vært når de involverte hevder at de ikke visste at det var ulovlig.

Det er liten vits i å gjøre seg til kjeltring for knapper og glansbilder. Men det kan være verdt risikoen når gevinsten kan bli enorm. Og det kunne den blitt for energiselskapene.

Det er dette som er norsk politikks skyggeside. Og det er nok dessverre på bakrommene mye av politikken blir til. Der privat og offentlig kapital møter politiske bakmenn. Det er ikke særlig vakkert, men det er i høyeste grad virkelig. Velgere og folk blir redusert til nyttige idioter som må høre næringsinteresser og profittmotiver kamuflert som idealisme og ideologi. Men av og til revner det heldigvis for dem, så vi kan få et glimt av det som egentlig skjer. Det er lov å bli litt kvalm.

Akkurat Nå, VGs papirutgave 15. oktober

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

6 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Jon Wessel-Aas, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: Sp til salgs? Kommentar om hestehandlerne som fornyet seg selv fra dagens VG http://bit.ly/9xZOF2 [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Glimrende kommentar av F. Jacobsen. Om Senterpartiet generelt: Partiet er “pr. definisjon” korrupt og har vært det i lange tider i fredstid og krigstid.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  arild aasbo - oktober 15, 2010 at 2:38 pm
 3. Stryk siste setning men hold fast ved at kommentaren fra Jacosen er utmerket. Mvh

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  arild aasbo - oktober 15, 2010 at 2:50 pm
 4. Senterpartiet (tidligere Bondepartiet) har alltid vært seg selv og bonden nærmest. Å kjøpe seg makt er ikke noe nytt der i gården. Dette minipartiet sitter i regjering sammen med sosialistene og bruser med fjærene, som om de hadde hele folket med seg. At de solgte sjela si til et Eidsiva var ikke uventet. De har jo alltid måtte snike til seg makt. Og nå vil de ha høyere matvarepriser også. Patetisk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bybonden - oktober 15, 2010 at 3:27 pm
 5. skremmende at det i vårt land er en så gjennomført korrupsjonkultur,og at regjeringskollegaene synes det er greit. Det er bra at noen henger bjella på den rød/grønne korrupsjonskatten.
  trodde bare det var i USA og andre kapitalistiske U land at det var korrupsjon. en meget opplysenede og god blogg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jan s - oktober 16, 2010 at 9:51 am
 6. Det største problemet i denne saken er at dere journalister blåser opp at noen får et gratis teppe like mye som det at et energiselskap betaler seg til makt.

  Mange var så drittlei av å høre om tepper og figurer at de ikke fikk med seg at det var skjedd noe alvorlig også. Det fant jeg ut når jeg diskuterte saken med noen venner forleden dag.

  Men jeg har alltid visst at sånt som dette eksisterer i Norge også. Man kan bare se på serier som The Thick of It så vet man at det er samme suppa her.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristian H - oktober 16, 2010 at 2:19 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00