Ugreit å være norsk i Kina

hagenkinastor

Kinesere i Nobel-raseri slenger døren i ansiktet på den norske fiskeriministeren. Kommer sinnet til å gå over?

Nobels fredspris er fortsatt potente saker. Norge har ved flere anledninger tatt opp situasjonen for den prisvinneren Liu Xiaobo med kineserne, uten at det har ført til noen særlige komplikasjoner. Det samme har et utall andre internasjonale politikere og kulturpersonligheter. Men det har sjelden ført til så mye mer enn krusninger på overflaten.

Inn på teppet

Nå er det annerledes. Bare minutter etter at Thorbjørn Jagland hadde utropt Xiaobo til årets fredsprisvinner, begynte Kina å refse Norge. Den norske ambassadøren i Beijing ble kalt inn for å få seg en lekse, og i går avlyste kineserne et lenge planlagt møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. I Kina er Norge nå definitivt plassert i hundehuset. I hvert fall hvis handlingene følger den skarpe ordbruken.

Slik kommer det nok til å være en stund. Helt til prisen er delt ut i desember, regner mange med at det offisielle forholdet mellom Kina og Norge kommer til å være like surt som høststormene på Vestlandet. Etter planen skal næringsminister Trond Giske til Beijing i desember for å forhandle videre om frihandel mellom Norge og Kina. Den turen kan ligge tynt an hvis kineserne fortsetter å være forbannet.

Fredsprisen tråkker Kina på regimets aller ømmeste tå. Den utfordrer kommunistpartiets maktmonopol, og der går det en absolutt grense for Beijing.

Frykten for å miste makten er så sterk i partiet, at det tar de fleste midler i bruk når den føler seg presset. En halv time etter at Xiaobos navn var lest opp på Nobelinstituttet, var det for eksempel ikke mulig å sende tekstmeldinger der navnet hans var med, over det kinesiske mobilnettet.

Utfordrer

Å kritisere menneskerettighetsbrudd og mangel på ytringsfrihet, pleier å være en ganske risikofri aktivitet for et vestlig land. Mange diktaturer er såpass ubetydelige for verdensøkonomien at det i praksis er kritikerne som sitter med makten. I årene etter andre verdenskrig ble vi også vant til at kommunistiske ettpartistater var synonymt med en fullstendig skakkjørt og håpløs økonomi. Bare tenk på hvor hissige utslett sindige tyske revisorer må ha fått når de forsto hvor ille det egentlig sto til i det tidligere DDR.

Kina utfordrer denne tankegangen. Det er en ettpartistat med økonomisk suksess. Ikke bare på verdensmarkedet. Den kinesiske veksten har kommet bredere lag av befolkningen til gode enn den nesten like spektakulære veksten i demokratiet India. At en stat uten menings- og informasjonsfrihet kan bli en kapitalistisk suksesshistorie, bryter med den klassiske teorien om at slike friheter er helt grunnleggende for et blomstrende nærings- og finansliv.

Finanskrisen har gjort at kineserne slett ikke ser med lengsel mot Vesten. Tvert imot, grådigheten og mangelen på ansvar som nå har sendt europeere og amerikanere ut i ledighet, oppfattes av mange kinesere som et bevis på at deres system er vårt overlegent. De spør seg selv hvilken rett vi har til å felle moralske dommer over dem. På veien mot denne erkjennelsen har de riktignok fått god hjelp av sine egne myndigheter, som har utstrakt trening i å kontrollere informasjon.

Frihandelsavtaler

De voldsomme reaksjonene på fredsprisen må forstås mot denne bakgrunnen. De har mye med innenrikspolitikk å gjøre. Kinas makthavere er nødt til å vise at de ikke lar seg diktere. Og selv om Kinas innbyggere, i takt med stadig økende handel, utbygging av bredbånd og flere millioner studenter på engelskskoler, kommer til å bli mer og mer informert, er det helt sentralt for Kommunistpartiet å slå tilbake mot alt som utfordrer partiets monopol på makt. Den enkleste måten å gjøre det på, er selvfølgelig å få befolkningen til å mene at de har det best med partiet som suveren makthaver.

Skal partiet oppnå dette er det avhengig av at økonomien fortsetter å vokse. Det betyr enda mer eksport, og etter hvert et større marked for kinesiske varer i Kina. I den sammenhengen er frihandelsavtaler viktige, også med lille Norge. Hvis Beijing mener at norsk kunnskap om skipsfart og miljøteknologi er viktig for deres interesser, er den mer prinsipielle diskusjonen om politisk frihet og rettigheter mindre viktig. Det er med andre ord slett ikke sikkert at fredsprisen kommer til å torpedere forholdet mellom Norge og Kina.

Samtidig er det jo litt påfallende at vi nå diskuterer om Kina kommer til å bryte handelssamtalene med Norge på grunn av fredsprisen. At Norge skulle bryte forhandlingene med Kina, i protest mot fullstendig urimelig straffeforfølgelse av politiske dissidenter har knapt vært noe tema. Det sier vel noe om Kinas posisjon i verden for tiden.

Akkurat Nå VGs papirutgave 12. oktober

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

75 kommentarer

 1. Etter min mening at når det ble slik ståhei så var det bakkurat på tide å gi han fredsprisen.. NÅr de til å med putter kona i husarrest.. Da var det sannerlig påtide.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jojja - oktober 12, 2010 at 10:00 am
 2. Norge har ikke ryggrad, vi kan gjerne si mye fint om menneskerettigheter, men å utføre de fine ordene som faktisk handling, er myndighetene elendige til.

  Penger er tydligvis viktigere enn menneskerettigheter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alexander Sjursæther - oktober 12, 2010 at 11:14 am
 3. Vestlig demokrati har aldri vært noen utbredt styringsform, regnet i antall mennesker. Den jevne kineser er mer redd for borgerkriger mellom de mange folkeslagene i Kina, enn de er bekymret over manglende “menneskerettigheter” som definert fra vår del av verden. Partiet holder dette beistet av et land sammen, til tross for flere hundre væpnede konflikter hvert år. Jeg vet ikke hva som skal bekymre oss mest, et fortsatt fascistisk styresett, eller 50 år med kaos og borgerkriger.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andrew - oktober 12, 2010 at 11:37 am
 4. Vil vel heller tenke at de ikke er forbannet på Norge pga fredsprisen i seg selv, men Stoltensberg som er ute og hyller denne prisen som da automatisk blir en politisk sak som Kina mener at dette er noe den norske stat skal holde seg for god til.

  Nå er da også den Norske stat som hyller prisen på den ene siden og på den andre så tar de avstand fra Nobelkomiten da den ikke er en del av det politiske landskapet.

  Så selv tenker jeg det hadde vært bedre for landet vårt at det hadde ikke kommet en lyd fra løvebakken, så lenge de er soleklar på at Nobel fredspris ikke er politikk.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lund - oktober 12, 2010 at 11:48 am
 5. [...] This post was mentioned on Twitter by Jonas K. Hågensen, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: Om Kina, Norge, fredspris og (H)øststormer fra dagens VG http://bit.ly/aCi3×2 [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Jeg har forstått det slik at denne fredsprisen har gått til en dissident i Kina. Det har ikke vært noen ufred eller konflikt mot noe annet land og angår ingen andre enn Kina. Det vil da si at utdelingen går rett i strupen på interne forhold i Kina. Man ønsker demokrati i Kina etter vestlig målestokk. Det blir ett større eksperiment med en befolkning på 1,3 milliarder noe som aldri er prøvd før (USA 0,3 milliarder).Kan det faktisk bli mere ufred ut av dette og det kan tenkes at Kina har en plan mot kontrollert og gradvis utvikling av demokrati noe de meget godt har klart på den økonomiske fronten. I Sovjet måtte det en intern person som Gorbatsjov til for å gjøre jobben men hva ønsket demokratiet der ved valg, jo det ble Jeltsin og Putin, er det det man ønsker om igjen og er det dette fredsprisen skal benyttes til?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Harald - oktober 12, 2010 at 11:56 am
 7. Med denne fredsprisen, beviser Nobelkomiteen bare en ting, at Alfred Nobels fredspris nok en gang blir brukt som brekkstang, og politisk dynamitt, ikke som en fredsskapende pris. Det er blitt en stygg trend for Komiteen å gi sjokkerende prisvinnere. At dette skader Norge i det lange løp er usikkert, at det skader Alfred Nobels minne er helt sikkert. Om David Toska blir tildelt en pris i KINA får ikke han heller reise for å motta denne. At vi i disse finanskrisetider, så mye som tør å uttale oss om økonomiskvekst kontra Kina synes jeg er merkverdig selvinnsikt. FY til Nobelkomiteen, for å bruke Nobel som politisk dynamitt, da dette var det han fryktet mest av alt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tomas - oktober 12, 2010 at 12:01 pm
 8. Hele den vestlige verden er avhengige av Kina i den forutsigbare form Kina har i dag. Kan vi f.eks. med sikkerhet vite at Kina med en forkevalgt mediemogul som president ville klart å styre dette enorme landet og den enorme økonomien på et like stabilt vis? Jeg tror svaret er nei. Vi vet hva vi har men ikke hva vi får. Så lenge Kina fortsetter å utvikle seg i den positive markedsliberalistiske retningen, – at landets økonomi kommer fellesskapet til gode i tillegg til gode og vide rammevilkår for det private næringslivet, så er en ettpartistat absolutt til å leve med. Vi i Vesten har fått en fantastisk levestandard takket være Kina. Samtidig har levestandarden i Kina økt for folk flest.
  I denne konteksten så er det merkelig at fredsprisen er tildelt en regimeprotestbevegelse. Skulle tro verden hadde større problemer enn Kina. Med det mener tydeligvis ikke Jagland. Som har tabbet seg ut med prisen for andre gang av to mulige..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arild Behnstad - oktober 12, 2010 at 12:01 pm
 9. Andrew – du traff spikeren på hodet!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arild Behnstad - oktober 12, 2010 at 12:06 pm
 10. I programposten Aktuelt igår kveld ble fredsprisen diskutert. Det ble nevnt at Kina var en fredelig stat, men man overså eller glemte Kinas politikk overfor Tibet og Taiwan likeledes deres fremferd mot uigurene i Vest-Kina.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kalle6 - oktober 12, 2010 at 12:13 pm
 11. Å demonstrere uavhengigheten mellom staten og komiteen kan da ikke med verste vilje sies å være det samme som å ta avstand? Det er en nødvendig formalitet, siden saken har to sider: Støtten til en uavhengig komité, og realpolitiske hensyn i forholdet til en nasjon som opererer med et “litt” annet uavhengighetsbegrep enn vi gjør i Norge.

  At vestlig demokrati ikke er den vanligste styreformen gjennom historien blir også et snodig argument. Vi kan riktignok ikke forvente at Kina skal bli en liberal rettsstat over natta, men at det reageres på direkte overgrep overfor folk og regioner i landet er ikke det minste merkelig. Man kan selvsagt argumentere for at det blir feil å gi fredsprisen til en innenrikspolitisk dissident, men samtidig vil jeg hevde at fred i et så enormt land som Kina er et poeng i seg selv. Sett i forhold til endel av de siste års tildelinger er årets fredspristildeling et svært positivt bidrag – så får enkelte rope så mye de vil om “brekkstang” og “politisk dynamitt”.

  Å blande David Toska inn i dette blir så fullstendig skivebom at jeg ikke engang tar meg bryet med å argumentere mot påstanden. Har forøvrig et lite skråblikk på den samme saken her: http://tjac.vgb.no/2010/10/11/katta-er-ute-av-sekken/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas Jacobsson - oktober 12, 2010 at 12:21 pm
 12. Kina burde fått fredsprisen! Tenk å holde skikk på 1300 000 000 mennesker,og der de fleste har noe å se frem til i motsetning til menneskeer i andre deler av verden! Jagland &co er bare en parodi på overmette trette livsnytere som prøver å skaffe seg en glorie før de vandrer til “paradis”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristian - oktober 12, 2010 at 12:29 pm
 13. Med denne utedelingen har Fredsprisen vunnet tilbake sin torverdighet og integritet. En Fredspris som ikke er kontroversiell taper sin styrke.
  http://fhjpeder43.wordpress.com/2010/10/12/fredsprisens-integritet/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Finn Hjalmar - oktober 12, 2010 at 12:39 pm
 14. Det er vel ikke merkelig å forstå at kinesiske myndigheter ikke forstår forskjell på Nobel komitè i den grad lederen har vært norsk statsminister og i tillegg er leder av Europa Rådet.
  Med kinesisk forståelse er dette selvsagt et problem.
  Dessuten går Stoltenberg ut og støtter prisen.
  De burde jo hatt en komitè som var uavhengig. MEN neida dette er en prestisje jobb som norske politikere gjerne vil ha.

  Derfor må vi selvsagt godta sanksjoner! Fiskeribransjen får sende regningen til staten! Vi kan ta det fra oljefondet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jon - oktober 12, 2010 at 12:49 pm
 15. Hørt om musa som brølte?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bkkangel - oktober 12, 2010 at 12:52 pm
 16. Journalister fra vesten stiller ofte spørsmål til den jevne kineser hva de ønsker seg.
  Penger og mulighet til å reise er ofte svaret.
  Hva med frihet da?
  Det er det som er frihet, er omtrent alltid svaret fra kineserene.
  Politikk da og ytringsfrihet?
  Interesserer de omtrent overhode ikke.

  Så, det den jevne kineser ønsker; er å bli rik og kunne reise (noe som ofte henger sammen) og bo i et tryggt disiplinert land uten opptøyer.

  Det er visst noe vi her i Vesten aldri vil forstå.

  Så snakkes det så fint om alle disse intelektuelle som skal reformere ditt og datt. Hvem er egentlig de? Er de i flertall?

  Ingen ser ut til å bry seg om hva den jevne borger mener/vil. Det er de som er i flertall i de fleste land.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bkkangel - oktober 12, 2010 at 1:05 pm
 17. Tror egentlig Norge hadde vært best tjent md å avvikle denne politiske ’skandaleprisen’ Det er blitt for mye moralsk pekefingeri til fordel for vestlig styresett. Utlever jagland til Kommuniststyret i Kina, så skal vi se at de tilgir oss :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Utlever jagland - oktober 12, 2010 at 1:15 pm
 18. Er et noe alle bør frykte hvis de ønsker fred, så er et resultatene av finanskrisen. En arbeidsledighet over 10% i Europa og USA samtidig er noe man ikke har sett siden 30 tallet. Da fikk man en dyrkjøpt lekse om hva arbeidsledighet kan lede til av ufred. Så i en periode nå har den økonomiske stabiliteten som Kina har bidratt med vært det halmstrået Vesten har klamret seg til. Da blir det litt rart å begynne å gi Kina en lekse om fredsarbeid, allerede før man har rukket å vaske bort blodet man har på egne hender etter at vesten nettopp har startet to kriger som mange mener ikke leder noen vei.
  Det står visstnok noe i Bibelen om bjelken i eget øye og splinten i din nestes. Er ikke videre kristen, men dette burde Jagland og endel andre lese nøyere.

  Synes Kristian har et poeng.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jon - oktober 12, 2010 at 1:19 pm
 19. Nobelkommiteen er blitt så altfor opptatt med merkevarebygging de siste årene , det er skandalene de forsøker å leve av nå, de store overskriftene, det å bruke sjokkerende effekter fra reklameindustrienen har ingenting med fredsarbeid å gjøre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Utlever jagland - oktober 12, 2010 at 1:23 pm
 20. 1. Hvorfor legger du ut dette på VGB og ikke i avisen ?
  2. Hvorfor har åpnet for kommentarer ?
  3. Skal du noengang vise at du bryr deg om disse ?

  ha en god dag

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  btidag - oktober 12, 2010 at 1:33 pm
 21. Er det egentlig noen her som liker jagland? jeg bare spør. mannen må være den mest utskjelte i norsk politisk historie. Det glatte smilet hans vekker avsky. Nå har han jaggu begynt å bruke nobelprisen som brekkstang for foreldet AP politikk.. Alfred Nobel ville rotert i graven om han visste hva som går for seg. Hans navn er blitt svertet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Utlever jagland - oktober 12, 2010 at 1:37 pm
 22. Jeg syns det var fint at den norske ministeren fikk denne opplevelsen. Hun var så overlegen der hun ble intervjuet på OSL. Jeg håper hun og Norge har fått en lærepenge. Nordmenn tror de er best i verden på alt.Vi vil gjerne belære verden. Men når det kommer til stykket, er Norge en ubetydelig nasjon med blåøyde og naive forestillinger. Med kunnskap til den kinesiske mentaliteten sa jeg til meg allerede før hennes avreise at kineserne kom til å avvise henne. Til Jagland vil jeg si at han burde ha tenkt på kinesiske enkeltpersoners skjebne før tildelingen. Til alle nordmenn: verden er ikke bare sydens sandstrender.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - oktober 12, 2010 at 1:46 pm
 23. Hei btidag. Vet ikke helt om spørsmålene dine var spørsmål eller en form for kritikk. Men svarer uansett.

  1 Kommentaren er fra dagens utgave av VG Papir. Har lagt den ut på vgb for at også de som ikke har avisen kan lese den hvis de har lyst. Grunnen til at den ligger under VGB og ikke som en vanlig sak på VG Nett er praktisk.

  2 Er vel ingen grunn til å stenge for kommentarer. Mange interessante kommentarere til både denne saken og andre jeg har lagt ut.

  3 Jeg gjør mitt beste for å få lagt ut kommentarer så fort de kommer inn. Men har desverre for lite tid til å svare på alle innlegg. Det kunne jeg vært bedre på, men siden jeg er ansatt først og fremst for å skrive kommentarer i VGs papirutgave, må jeg prioritere det.

  Benytter anledningen til å takke for alle kommentarer og innlegg. Er litt overrasket over at så mange ser ut til å være kritiske til årets fredspris.

  Hilsen Frithjof

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frithjof Jacobsen - oktober 12, 2010 at 1:46 pm
 24. Hit it Biff! Slow night in a desolate city

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune - oktober 12, 2010 at 1:47 pm
 25. Det var helt klart riktig å gi nobelprisen til den kinesiske dissidenten. Norge bør heller satse på å utvikle handel med India i stedet. Det er ihvertfall et demokrati.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  michaelhe - oktober 12, 2010 at 1:48 pm
 26. hei Frithjof

  det var litt av begge deler faktisk…
  ville bare se om det var liv i deg og at det ev vil være et poeng i å kommentere dine innlegg…

  velkommen som toveis bruker … og ha en fin dag som sagt…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  btidag - oktober 12, 2010 at 1:53 pm
 27. Stoltenberg og Støre var jo raskt ute med å fordømme yttringsfriheten, da Selbekk og Magazinet lå under for press av muslimene.
  Hva med å gjøre noe lignende overfor Kina, med Nobel-kommiteen som “angrende synder”?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Inge - oktober 12, 2010 at 1:59 pm
 28. All ære til Jagland , Nobelkomiteen og Demokratiske Norge……fantastiskt at denne fredsprisen fremdeles skaper og betyr så mye..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kvikken - oktober 12, 2010 at 2:01 pm
 29. Hæh???
  Skaper/betyr så mye; hvem, hva, hvor?
  I miniknøttkottet Norge pluss ca 18 personer elles i verden?
  Eller er det fordi prisen forårsaker at noen flere blir sperret inne og fratatt friheten?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bkkangel - oktober 12, 2010 at 2:09 pm
 30. til den aktuelle saken din..

  Iht Jaglands begrunnelse oppfatter jeg utdelingen mer som et angrep på Kina enn en tildeling av en fredspris til en person som utrettet noe iht Nobels testamente.
  jagland angriper Kinas grunnlov artikkel 35 – menneskerettigheter – Norge har da vel også blitt kritisert opp igjennom av personer og organisasjoner for brudd på det samme – selv om jeg ser forskjeller i grunnlaget her.

  Jagland trekker fram at Kina er blitt en stormakt – skal det være et moment for utdeling av en fredspris –

  Jeg mener fortsatt at dette var en uriktig pris.
  Og da tenker jeg ikke på eventuelle konsekvenser for Norge.

  Og norske politikere bør snarst slutte å gjemme seg bak at Nobelkomiteen er et uavhengig organ – medlemmene er valgt av det Norske Storting – alle er de /har vært fungerende i høye poltiske stillinger – spørmålet er om Stortinget er riktig utganskpunkt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  btidag - oktober 12, 2010 at 2:11 pm
 31. Jeg støtter innlegget fullt og helt ut samt mange av kommentarene.

  Etter mange besøk over lang tid i Kina er jeg imponert over hva det såkalte Kommunistpartiet har fått til på få år. De har forandret hele Kina og store deler av verden ved bla å redde verdensøkonomien fra totalt kollaps. Den menige kineser har fått en mye høyere levestandard de siste 30 år og millioner på millioner er ute av fattigdom. Den vanlige kineser vet dette og er takknemlig, noe resten av verden burde vite og også være enig i. Alternativet hadde vært totalt kaos og anarki, noe som igjen de fleste kinesere er klar over og frykter med all grunn. Det er bare å lese Torbjørn Færøviks bok “Midtens Rike – en vandring i Kinas historie”. Derfor synes denne fredsprisen ganske feilplassert.

  Vi skal reagere på overgrep mot enkeltpersoner, det er vi forpliktet til.

  Det er mange i Kina som vil føle at fredsprisen er delt ut til en Quisling. En fredspris delt ut av Kinesiske myndigheter til Quisling, ville nok ha vekket oppsikt og harme i Norge.

  Herr Jagland og hans team imponerer fortsatt IKKE med sin uvitenhet i min verden og jeg frykter for at han ødelegger ikke bare for Norge, men hele konseptet rundt og med fredsprisen, med sine ukloke valg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  arne Faaberg - oktober 12, 2010 at 2:30 pm
 32. Jagland kunne jo selv prøve å lede et land med 1.3 mrd mennesker. Kinesere har vel aldri tidligere hatt det bedre enn nå. Det hele er bare tragisk. Like tragisk som allle de andre internasjonale konflikter Norge blander seg bort uten å få utrettet noen ting.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knudsen - oktober 12, 2010 at 2:40 pm
 33. Kina kommer til å boikotte norge helt totalt… norge burde få baller og boikotte kina for frihetsberøvelse, sjønner ikke at vi ikke tørr, norge kommer til å bli hersjet med hvis vi ikke sier ifra…..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  kenny - oktober 12, 2010 at 2:43 pm
 34. Det er ikke lett å være verdenspresident som Jagland. Det er vel det han ønsker å være. Han prøver å få mest mulig medieoppmerksomhet. Først er det en fredspris til en president som ikke har flyttet inn i det hvitehus og nå gir han den en til en kineser for han viste at dette ville bli skape medieoppmerksomhet.

  Det er ok for han som sitter i utlandet med gode inntekter og pensjon, men Norge taper store penger på hans jakt etter å bli verdenspresident. Alle kinesere sier ”vi vet at mye skal endres i Kina, men vi ønsker å gjøre dette på vår måtte og i vårt tempo”. Det å endre et land som kina tar tid. Lille Norge er som et borettslag i Beijing. Det bor 25 millioner i bare Beijing noe som 5 ganger mer enn Norge. Man kan ikke tro at Norge er best i alt og alt det vi gjør i Norge kan vi tvinge på andre mennesker. Neste år vil Jagland gi prisen til Al Qaeda.

  Den norske regjerningen sier vi har ikke noe med dette for Nobel er egen komité, men komiteen er nedsatt av regjeringen. Selv bestemoren min forstår det.

  Jeg tror at Svenskene er glad for at Jagland og fredsprisen blir delt ut i Norge. Jo, dummere utdelingene er jo mer penger tjener svenskene.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole - oktober 12, 2010 at 2:53 pm
 35. Drit i Kina sats på noe annet. Husk all den dritten du kjøper på Biltema kommer derfra,er det slik vi vil ha det.Selg hele tomta på Vindern og kast dem ut.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kajla - oktober 12, 2010 at 2:55 pm
 36. Dumme norske igjen, og blande seg, legge seg oppi andres land lover og regler. Dumme sneversynte politikere her til lands, China drit da vel i demokratiet og hva de tenker i Norge. Det er mere en en mrd folk der så Jagland kan ikke røre i grøten som han gjør her.nNorge har ikke noe med hva som foregår på andre siden av jorden, drit og dra ha ha ha

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Geir - oktober 12, 2010 at 3:04 pm
 37. Ikke alle forunt å kunne reise på statens regning for å selge sin egen fisk!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Råt. En. Fisk - oktober 12, 2010 at 3:05 pm
 38. Hei Thomas Jacobsson, leste ditt “skråblikk”

  utdrag:
  “Kina reagerte i verbale ordelag voldsomt på utdelingen, og deres stempling av Xiaobo som “en kriminell” avslører på mange måter deres holdninger mot den frie tanke og demokratisk fred.”

  Hele din argumentasjon bunner ut i forestillingen om det du med egne ord kaller DEMOKRATISK FRED(!)

  Ingen i dette forum har argumentert i mot demokrati som et prinsipp. Men demokrati er ingen garanti for fred. Det er svært mange ulike grupperinger som sameksister i den veldige nasjonen.
  Det låter direkte naivt å direkte kople demokrati til fred under forholdene som råder i Kina.
  Vi har demokrati i Norge, vi har også Urgurere fra Kina.. trenger jeg si noe mer..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arild Behnstad - oktober 12, 2010 at 3:15 pm
 39. Er forundret over knefallet vi har sett etter annonseringen av årets fredspris. At noen i det hele tatt diskuterer fredsprisen integritet, verdens mest prestisjefyllte pris vitner om nyrike nordmenn med kun penger som motiv. Kina tolerer som stormakt ikke debatt eller kritikk av sin egen styreform. Fredsprisen har sjelden truffet så godt. Nå håper jeg Kina overreagerer, så får Norges rolle som prøvebarn for handel med Europa bli så subjektiv som de selv ønsker. Reaksjonene blir lagt merke til i Europa. Om det får voldsom betydning vites ikke, men at Kineserene nå forsøker å kneble vesten bør taes på alvor. De vil nok vise muskler mot ett lite land for senere konsensus i senere forhandlinger.

  Og til dere som inbiller dere at frihet til å si sin mening går på bekostning av stabiliteten i ett land. Sovjet brukte like ord. Eneste middelet de hadde var autoritær makt. Kina er ikke ett diktatur, men det er totalitært i den grad systemkritikk og lederkritikk blir straffet. Det finnes ingen unnskyldning det slikt. Demokrati er og kunne påvirke eget samfunn i den retning vi ønsker det. Tolererer Kina ikke dette kan det fort oppnå motsatt effekt. Alt er så enkelt i veksttid, mye mye værre i nedgangstid. Da kan ett slikt maktapparat raskt møte motvind nok til at Kina faktisk delest. Da er det kun brutal makt som kan holde landet samlet. Da er det også på sin plass med folkelig overtagelse av makt.

  Les litt mer historie og lær at det er ingen logikk i dette.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Emil Øst - oktober 12, 2010 at 3:17 pm
 40. Ja, nå har de invitert semi-guden Kim Jong-il og den småkvapsete pølseprins Kim Jong-Un til Beijing etter den imponerende militærparaden i helgen. Og i Burma stunder det mot valg med Kina som garantist. Der sitter en annen fredsprisvinner innesperret. Fredsprisvinner Dalai Lama er kjeppjaget for lengst (1959), og de holder Sudans krigsforbrytertiltalte presidant Bashir og Zimbabwes Robert Mugabe under sine vinger. Litt av en track-record…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thor - oktober 12, 2010 at 3:18 pm
 41. Lund:
  “Så selv tenker jeg det hadde vært bedre for landet vårt at det hadde ikke kommet en lyd fra løvebakken, så lenge de er soleklar på at Nobel fredspris ikke er politikk. ”

  Enig med deg, men Stoltenberg klarte ikke balansegangen (stor overraskelse, right)

  Nå er Alexander Rybak første kommersielle symbolske offer – næringslivet neste. De som har satt sparepengene side på Norske investeringer i Kina kan begynne å bite negler. De andre kan starte shorting på aksjer i norske selskaper som selger mye maskiner og teknisk utstyr til Kina. Straffetoll neste. Frihandel bye-bye

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Birger Almstad - oktober 12, 2010 at 3:53 pm
 42. Fantasktis nobelkomite vi har med AP – Jagland i spissen! Gi Nobels fredspris til en oppvigler og kriminell som har brutt landets lover, i opposisjon mot Kina som i motsetning til vesten ikke er i krig, har tilført store deler av folket et helt nytt liv de siste 20 åra, og må ha en overnasjonal styring på det enorme landet av ulike folkegrupper og religioner. Hva blir det neste fra komiteen bestående av avdankede politikere som er “dekokratisk” valgt av sine partier og ikke av folket – en fredspris til Taliban eller? Jeg er flau av å være norsk fra nisselandet Norge og det blir ikke bedre før Jagland og komiteen har funnet seg noe annet å gjøre!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Busk - oktober 12, 2010 at 3:54 pm
 43. Når vi diskuteter denne fredsprisen må vi holde oss til saken. Den er tildelt en person som skal sitte i fengsel i 11 år pga sine ytringer, “en kriminell”. Uansett hva KKP ellers gjør av godt og vondt for sine innbyggere og resten av verden, må de tåle, og vi forsvare en slik tildeling. Vi hyller fortsatt tildelingen i 1936 til Carl von Ossietzky, burde ikke han fått prisen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Harald I. - oktober 12, 2010 at 3:56 pm
 44. Tusen takk Andrew!!
  Du fikk meg faktisk til å se på denne saken på en helt annen måte!
  Det grøsser i meg med tanken på den gigantiske folkemassen i krig, en borgerkrik vil sannsynlig spre seg til nabostatene pga de etniske tilhørighetene som strekker seg over grensene.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Øystein - oktober 12, 2010 at 4:22 pm
 45. Fredsprisen kunne jo vært tildelt nobelkomiteen selv ettersom den har satt effektiv brems på eksport av luselaks og dermed kanskje redder villfisken også etterhvert. At erg Hansen tok en tur til Kina og regnet med åpne dører bør hun ta lærdom av, kina tilhører en helt annen kultur og vil antageligvis aldri komme til å oppleve et demokratisk system. Jeg har jobbet med – og hatt kinesiske partnere i årevis og det har til tider vært et meget generøst samarbeide innenfor meget strenge rammer. Hvis man skal ha en mulighet til å forstå, kanskje 10% av, den kinesiske kulturen så bør man begynne med å lese Sterling Seagrave’s “Lords of the Rim”, deretter bruke noen år i Østen personlig før man i det hele tatt tenker tanken på å gå inn i forhandlinger, ikke minst på regjeringsnivå. Der er faktisk slik at Kina med sine “oversjø-kinesere” sitter på en stor del av verdens kapital – og det har de gjordt i mange år. Verden kommer til å se ganske annerledes ut i nær fremtid. Hva med Singapore? Verdens best fungerende diktatur – og en av verdens peneste og mest velorganiserte byer, send heller ned samferdselsministeren så hun kan lære seg litt om veistandard.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Odd-Ivar Sandvik - oktober 12, 2010 at 5:02 pm
 46. Tenker man skal la et folk og en nasjon vokse seg i fred til sin eventuelle frihet og event. demokrati om det er dette folket og nasjonen vil ha. Om denne tildelingen er riktig eller gal vil tiden vise. Men det er da noe å la fredsprisen skape konflikt. Hvor begynnte vi(nobelsprisen) og hvor har vi kommet? Er vel hva Alfred Nobel ville ha ønsket som skulle være gjeldene ellers er det en farse og et misligholdt fond.

  Hva ytringsfriheten angår blir det helt absurd å se denne teksten under og i denne sak?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende??
  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende??
  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende??

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - oktober 12, 2010 at 5:21 pm
 47. http://nobelpeaceprize.org/en_GB/about_peaceprize/why-norway/

  Alfred Nobel gjorde en del folk sinte når han testamenterte formuen sin til å utdeles til verdige mennesker. Han gjorde også to kontroversielle ting for å bidra til både fred og utvikling av menneskeheten. Det ene var at han testamenterte pengene sine til å utdeles som priser, og det andre var at han lot Norge stå for utdelingen av fredsprisen, på tross av den spente politiske spenningen mellom Sverige og Norge. Jeg tror ikke Nobel snur seg i graven.

  “one part to the person who shall have done the most or the best work for fraternity between the nations and the abolition or reduction of standing armies and the formation and spreading of peace congresses.” Utdrag fra Nobels testamente, fra hjemmesiden til Nobels fredspris

  Liu Xiabobo kom i fengsel for noe han reagerte på og sa ifra om. Jeg syns det er bra at han sa ifra selv om han risikerte å komme i fengsel. Han brukte ord der andre ville brukt våpen. Jeg syns det er den beste måten å bidra til fred på. Til dere som synes at Kina er “helter”, hvordan ville dere ha likt at Stoltenberg-regjeringen fengslet dere, fordi dere har skrevet at dere er uenige med dem?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Julie - oktober 12, 2010 at 5:49 pm
 48. Jeg synes tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo var passende. Mange sier at Kina utvikler seg og at ting tar tid. Men et land av slike dimensjoner og med sin stilling i det internasjonale samfunnet må endres NÅ. Jeg skjønner ikke at folk synes det er greit at 1/6 av verdens befolkning lever uten rett til ytring og korrekt informasjon. Da er det mange som sier at kineseren i gata vil ha det slik. Kanskje det, men har de noen gang hatt muligheten til fri ytring?

  Kina er et stort land som må stilles krav til, for hvordan vil det bli når vi får en Kinesisk fascist supermakt? Vesten må stille krav og legge press på at ufrihet tolereres ikke. Nå er ikke vesten perfekt, men vi har lov til å tenke, mene, høre, se og gjøre det vi vil så lenge det ikke skader noen. Bare tenk deg at Norge plutselig skulle stengt alle avisene i Norge? De gir oss et et nyansert bilde av verden. Og deretter fort oss med nyheter de så passende, slik at vi ut av frykt av hva som ville skje uten den sittende regjering sin styring ikke ville ha noe annet?

  Sorry, men jeg vil ikke leve i 1984, og ønsker ikke at noen andre skal det heller. Vi er ikke sauer, vi er mennesker. Mennesker med evne til å tenke selv, og som er utstyrt med fri vilje.

  Norge burde heller boikotte Kina for å vise at fascisme er uakseptabelt i det moderne post industrielle samfunnet anno 2010. På tide at vi viser litt baller ovenfor bølla i skolegården…

  Liu Xiaobo er bare et symbol på alle som ikke har rett til å ytre sine tanker.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kåre Frønsdal - oktober 12, 2010 at 6:06 pm
 49. Jeg ser ingen grunn til å ta kritikken fra Kina på alvor, ei heller å kjempe for å vinne deres gunst i fremtiden. For vi må snart begynne å tenke mer langsiktig enn 4 år av gangen, slik politikerne gjør, og handle “kun” med de land som vi godkjenner og som vi kan forsvare. Kina er ikke blandt de land jeg ønsker å stille meg bak, og deres reaksjoner her bekrefter bare det jeg har ment lenge.

  Hvordan skal vi kunne holde vår samvittighet ren, når vi ønsker å inngå avtale med noen som bryter med det vi anser å være elementære menneskerettigheter?
  Det får være deres sak at de ikke ønsker å være medmenneskelige (i vår forstand), men da får de også ta til takke med en kald, kald skulder tilbake.

  Slutt å krype for Kinesere og andre diktatoriske unskyldninger for undertrykkelse, det er nok av land i Vesten vi kan og bør basere vår handel med. Kina kan handle med sine egne og fortsette å vokse, ja de vil kanskje ikke savne dette engang, og det vil ikke vi heller.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Richard F - oktober 12, 2010 at 6:14 pm
 50. Kina trenger denne avtalen mer enn Norge gjør. Det er lett og slett en underholding. Kinesiske myndigheter kan ikke tåle ytringsfrihet og deremed prøver å presse med så kalte makten og viser sitt ekte ansikt bak smilende masken. Man må kunne tåle og kunne skile hva kan staten blande seg og ei.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan - oktober 12, 2010 at 7:06 pm
 51. Fiske-Lisbeth ble lurt over og frosset ut. Rybak med fela og hele operaensemblet må holde seg hjemme. Hvor er Guldvåg, Hoem og andre dvaskinger som snakker om kulturboikott som virkemiddel, og refser Muhammed-tegninger? Eller er det på tide å påkalle selveste IOC-delegat Hiberg med frue, som med selvsyn forsikret seg om at menneskerettene gikk i riktig retning før OL i Beijing. De besøkte jo massevis av kinesiske vanlige familier. I 1976 boikottet 23 afrikanske land Montreal-OL. Fordi Sør-Afrika var med? Nei, de var jo allerede utestengt. Nei, det var i protest mot New Zealands deltakelse.. De hadde spilt rugbykaamp mot Sør-Afrika. Les mer på http://www.dagsavisen.no/sport/article356668.ece
  Om Gerhard er taus, får vi sette vår lit til Blatter, Platini og andre høyverdige idrettsskikelser. Så forresten at Tikken Manus døde i dag. En frihetsforkjemper – eller dissident – som noen kalte henne…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thor - oktober 12, 2010 at 8:14 pm
 52. Jeg er takknemlig for de 3 innleggene som kom etter mitt forrige. Og jeg føler meg mer innformert.

  Og jeg tror dere har rett så langt det går ann å ha rett i noe.

  Men alikevell vil jeg vente å se ettersom tiden går og jeg kan vite dette. Utover det føler jeg at alt er en bløff fra ende til annen, alt hva storpoletikk angår. Og dette er stor poletikk.

  Takk for meg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - oktober 12, 2010 at 8:17 pm
 53. Mange har machiavelliske vurderinger om hva som er gunstig for Kinas stabilitet…sorry, men det er en utdatert argumentasjonskjede. Kina har akkurat gått forbi Japan som verdens nest største økonomi…dvs. som en aktør som angriper Planet Earths biosfære for å gjøre den om til billig konsumdritt. Verdens ende…ohoi folkens..den er nær..og et “stabilt” Kina er en viktig bidragsyter til vår alles undergang.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  nina haugestøl - oktober 12, 2010 at 9:49 pm
 54. Jeg blir rett og slett flau av dere nordmenn som støtter dette regimet. Det virker som om dere er villige til å ofre et lands demokratiske rett av egen frykt for vellstand. Dere glemmer alle de krenkelsene av menneskerettigheter som Kina begår daglig.

  Det kommer helt klart til å være en utfordring i overgangsfasen til demokrati, men betyr dette at man skal lukke øynene og la Kina herje videre.

  I forløperen til 2. verdenskrig var der en hvis man som het Neville Chamberlain som var livredd for å terge en voksende stormakt i Europa. Han fikk støtte for denne politikken en stund, noe som førte til at despotten i sentraleuropa fikk fritt spillerom. Jeg sier ikke at det er slik at man kan sammenligne nazi-tyskland og Kina, men det må være vår plikt å si ifra når stormakter begår grove menneskerettighetsbrudd mot minoriteter og land!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Daniel - oktober 12, 2010 at 10:33 pm
 55. nina haugestøl :

  “Mange har machiavelliske vurderinger om hva som er gunstig for Kinas stabilitet…sorry, men det er en utdatert argumentasjonskjede. ”

  Tåpelig utsagn og irellevant henvisning til 1500-talls filosofi

  “Kina har akkurat gått forbi Japan som verdens nest største økonomi…dvs. som en aktør som angriper Planet Earths biosfære for å gjøre den om til billig konsumdritt. ”

  Så dette er din komplekse og oppdaterte argumentasjonsrekke for å gi fredsprisen til en innenrikspolitisk dissident?

  “Verdens ende…ohoi folkens..den er nær..og et “stabilt” Kina er en viktig bidragsyter til vår alles undergang. ”

  Skal du ikke like gjerne sitere Nostradamus i samme åndedrag.

  Fristende å spørre om hvilke medikamenter du tar, trenger ikke spørre hvilket parti du støtter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  tove s - oktober 12, 2010 at 10:34 pm
 56. Nobelkomité’en som sier at de ikke er påvirket av staten Norge,men hvordan blir komiteen valgt? jo av regjeringen…

  Kina er østen og Norge er vesten
  Norge har levd fra år 0 til nå som fri mennesker, men i Kina har det vært keiserrike og diktator. Men nå som Kina endelig begynner å endre litt etter litt så kommer lille Norge og sier at Kina burde bli Demokratisk NÅ. men det skjønner til og små barn at det ikke går an.
  Kina med 1 300 000 000 Mennesker fra 56 forskjellige etniske folkegrupper.
  Norge med 4 900 000 mennesker og 2 forskjellige etniske folkegrupper.
  det sier seg selv at et Stor land ikke kan endre seg for fort.

  Dere som tror at Kina trenger avtalen mer enn Norge, burde tenke dere godt om!
  Norge har kanskje et oljefond på rundt 3000 milliarder, jeg vil si at det er lommerusk for Kina.
  hva så om et stort land som Kina ikke får frihandel av fisk med Norge? det er nok ikke Kina som taper mest, det er nok Norge. for de som tror at Norge burde boikotte Kina.. da burde vi alle si farvel til at som er Made in China, som er nesten alt i verden.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erik - oktober 12, 2010 at 11:43 pm
 57. Føler alle i denne diskusjonen drukner i politikk i alle mulige retninger, men ingen diskuterer den store rosa elefanten i rommet.. Er Liu Xiaobo verdig fredsprisen?
  Er det ikke dette som burde være diskusjonen, uansett hvilke reaksjoner som kommer fra Kina.
  For min del hadde jeg ikke hørt dette navnet før..
  At de vil gi den til obama i fjor, som en bønn om kloke valg i fremtiden kan jeg godt forstå.. men jeg kan ikke helt se helt hva å gi prisen til Lia Xiaobo vil oppnå. Det blir som å fyre av en sprettert mot en murvegg syns jeg, en fredspris til en som kritiserer det kommunistiske partiet vil ikke overhode velte eller forandre styresettet i Kina på noe sett vil jeg tro. For å være realistisk, ikke negativ.
  Er det fordi han har vært gjesteforsker i Oslo? Derfor han har fanget interessen til kommiteen?
  Det virker nesten som kommiteen begynner å gå tom for verdige fredprisvinnere for min del..
  Det er virkelig på tide at prisen gis til noen som har GJORT NOE! Noe STORT for VERDENSFREDEN, ikke event. freden innat i Kina.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Maja - oktober 12, 2010 at 11:55 pm
 58. Jeg vet ikke om dere fikk sett pressekonferansen fra Kina i dag hvor kina mente at de som har gitt denne prisen hadde feiltolket sitasjonen. Hvordan kan en taper som Jagland fortelle hvordan den som har hatt suksess på alle fronter gjøre jobben sin. Norge må bare trekke ned lua og begynne å sette ned komiteer som skal se om vi skal bygge ut jernbanen eller ikke. Kina har gjort det. Nå eksporterer de tog ekspertise. Snart reiser alle land til Kina for å lære hvordan man skal organisere og drive et land. Det er mange land som trenger å lære dette. Det ene landet etter det andre er snart konkurs og har mye å lære av kina. USA klarer seg så lenge de kan trykke penger og at noen kjøper dollar. EU taper penger hver dag. Hvordan kan en taper som Jagland få lov til å ødelegge så mye. Snart vil mange miste jobben eller bli permittert, mens Jagland kan reise til Brussel og heve sin fette lønn for han vil bare ha pr.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Petter - oktober 13, 2010 at 12:15 am
 59. Under Vietnam krigen eksportert Norge M72 til USA, NAMMO Group vil ha nobel fredsprisen også ha ha ha ha

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Vietnam - oktober 13, 2010 at 1:07 am
 60. -men je bor på toten..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  pelle - oktober 13, 2010 at 1:10 am
 61. Mange underlige kommentarer og noen få kloke, men 3-4 utbredte misoppfatninger av Kina :
  1) Kinereser flest har IKKE fått del i velstandsøkningen, men noen få er blitt Superrike, og mange flere høytutdannede blitt en slags middelklasse. Det finnes ikke frie fagforeninger her.
  2) Myndighetene i Kina er ikke hvite riddere som hindrer borgerkrig, men utbyttere som selv tjener store penger på korrupsjon og direkte involvement i business. Derfor er de opptatt av status quo.
  3) Kina er ikke en flerkulturell stat, men har en majoritetsbefolkning av Han-kinesere som utgjør 90-95% av befolkningen. Mange relativt små minoriteter.
  4) Kina har ikke “reddet” verdensøkonomien, derimot har de gitt forbrukere i vesten billigere klær og andre forbrukergoder, på bekostning av industriarbeidsplasser i Europa og USA. Den kinesiske økonomiske politikken er en viktig del av problemet, fordi den har skapt en stor ubalanse i handelen mellom land. Kina holder konkurrenter ute av landet med høye importavgifter, men nyter selv godt av frihandel og gunstige avgifter til land de eksporterer til.

  Oppsummering: det skjer mye positivt i Kina, men myndighetene her er langt fra noen folkets tjenere, ei heller hvite riddere for verdensfreden eller noe annet. De er pragmatikere som profittmaksimerer sin egen og sin families økonomi og framtid.
  Jeg begynner å bli litt trett av utskjellingen av norske og vestlige politikere i slike spalter. Ja, de er stundom naive, men de fleste vil noe genuint godt for sine medmennesker, det var opprinnelige det som brakte dem inn i politikken.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Oldtimer - oktober 13, 2010 at 4:31 am
 62. Kina har ingen rett til å straffe Norge, og når de gjør det, så burde vi svare med samme mynt. Som en sa, hvorfor har ikke vi baller til å boycotte kinesiske varer. Kina har jo faktisk mye mer å tape på det en oss. Vi kjøper for dobbelt så mye fra dem som de kjøper fra oss.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kjell Ødegård - oktober 13, 2010 at 5:19 am
 63. “Grådighet i vesten viser at Kina er bedre”.

  Hvilken grådighet er det snakk om? Grådighet til makt? I såfall er det ikke mange land i Vesten som kan måle seg med diktaturet i Kina. “Greed is good” ser ut til å passe godt i så måte på makthaverne i Kina.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Per Fidy - oktober 13, 2010 at 5:45 am
 64. Reaksjoner fra kinesiske myndigheter minner mistenkelig mye om en 3-åring som ikke får vilja si….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Storebror (som ser deg) - oktober 13, 2010 at 6:33 am
 65. være en handlingens mann
  Det ble spurt på pressekonferansen i Kina i går hva Norge må gjøre for å redde situasjonen. Den er enkel. Det er Norge som har nedsatt nobel komiteen og må ta ansvar og saken er enkel. Be Jagland å flytte til Svalbard og la den mannen ikke få lov til å snakke noe mer med media. Ingen har ødelagt så mye som han. Kansje husarrets er tingen :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Petter - oktober 13, 2010 at 7:10 am
 66. Jeg skulle til å skrive en kommentar om hva jeg mener om alle de dumme innleggene om hvor fantastisk Kina er, men da så jeg at Thomas Jacobsson hadde gjort det for meg.
  Tenk å påstå at Kina “holder skikk” på 1,3 milliarder mennesker ved å være en ettparti-stat. Tenk hvor mye de undertrykker sitt eget folk og andre, f.eks Tibet.
  Prinsippet om at alle menneskers frihet er ukrenkelig må ikke ødelegges, selv om det hindrer borgerkrig og kaos.
  Prinsippet må gå foran alt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Amund Hansen - oktober 13, 2010 at 7:10 am
 67. Jeg pleide å leve i uvitenhet om at jeg fikk lov til å reagere og si meningen min, akkurat som kineserne. Men nå som jeg vet det, er det deilig. Jeg var lei meg og ulykkelig de årene jeg ikke fikk lov til det, selv om jeg ikke var klar over det. Det formet personligheten min. Bare tenk på det! Når man ikke får lov til å si meningen sin og reagere, former andre personligheten din for deg. Det er DET som foregår i Kina! Dessuten: Nå er det gjort! Istedenfor å være sinte på nobelkomiteen, syns jeg heller vi skal støtte den, av den enkle grunn at de er våre landsmenn. Hvis vi kommer krypende tilbake med en “unnskyldning” nå, så sier vi jo at vi støtter at Kina holder på med dette. Det er én ting at vi presser på i forhold til sharidebatten innen politiet, dette foregikk jo innenriks, men dette er helt annerledes. Hva ville de andre landene sagt om nobelkomiteen(eller om Norge) hvis vi gikk tilbake til Kina med dådyrøyne og hundeblikk og ba om unnskyldning. Sannsynligvis noe lignende: “Åja, de hadde bravadoen sin, dette lille landet. De trodde de var løver, bare på grunn av oljen deres, men, jamen sank de ned som en skinnfell.” Jeg skjønner at folk bryr seg om penger, men jeg syns ikke penger skal gå på bekostning av vår integritet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Julie - oktober 13, 2010 at 8:48 am
 68. Utdelingen var bra i år, og politisk korrekt. Spørsmålet mitt er heller om ikke nobelkomiteen etter hver burde bli mer internasjonal, altså hatt medlemmer utenfor Norge. Hvorfor er det kun norske representanter som skal dele ut Nobelprisen?
  Jagland kan sette seg trygt på rumpa og nyte bifallet fra omverdenen mens noen aktører i norsk næringsliv går tunge tider i møte, da deres eksistens er avhengig av et godt forhold med Kina. En bred internasjonal Nobelkomite ville hindret det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Stikkedåsa - oktober 13, 2010 at 9:03 am
 69. Kommentar fra Kinesisk Dame i Oslo

  Hei,

  Jeg er fra Kina, jeg IKKE kan være mer enig med kommentar skrevet av Andrew og Arild. Takk for deres god forståelse!!

  Det er helt sant at Kinesisk trenger FRED og burde får lov å være i FRED isted for å bli pisket for så kalt “mennesklighet” og “demokrati” hele tiden. Jeg voskte med slik kritik fra vestlig land helt siden jeg var liten, man blir sikkelig lei å høre på det uansett om kritik er sant eller ikke.

  Ja, vi trenger mennesklighet, vi trenger demokrati, men hvis vi kineser ikke har mat som vi har fått idag, hvis vi kineser begynne å drepe hverandre bare pga. vi ikke er enig med vår mening til hverandre, hvis vi er så opptatt å holde på bare “menneskelighet” og “demokrati”, samtidig har glemt å utvikle landet, jeg ser ikke hvor det finnes grunnlag og fundment for å bygge opp mennesklighet eller demokrati!! Fundment og grunnlag kommer jo selvsagt fra lands god økonomi!!!

  Av og til jeg føler meg at veslig land er så falsk og useriøs nå de begynner å snakke om mennesklighet og demokrati. De mangler fullstendig forståelse av de andres kultur og historiet, de vet ikke hva de snakket om!!

  Hva er menneskelighet? Det er jo alle det først man får mat på bordet hver dag, ikke beskymrer på hva vil neste dagen tilbringe til oss, døden?! sulten!? krigen?!

  Vi har så bra nå i Kina etter vi har lidet i de siste 100 år, manger kineser ser velidg lyst på vår fremtiden. Det er tydeligvis mange veslig folk som ikke kan forstå, heller ikke kan se det sammen som oss i det hele tatt!!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anonym bruker - oktober 13, 2010 at 9:30 am
 70. Når man snakker om trykke- og ytringsfrihet i Kina, det blir stadig bedre. Det må jo man takke for moderne kommunikasjons muligheter. Men for oss de flest kineser, ingenting er mer viktig enn å ha FRED. Kinesisk myndighet har grunn til å begrense trykke og ytringsfrihet i mang tilfeller for å unngå konflikt eller evt. krig siden kinesisk myndighet styrer et landet som har 1/5 av befolkning i hele verden, og hvor det innebærer mer enn 20 minoritet…..

  Kina har en lang vei til å gå pga. Kina har flere tusen års historier som ligger bak seg, det gjør Kina til et historisk rik landet, men samtidig blir det vanskelig å kutte ut alle gamle hindringer i utviklingsprosessen på en gang. Nettverk og korrupsjon er bla. av de størst utfordringer som blir igjen selv om etter så mange tusen årene det brukes til hvordan man fikk med seg makt og rikdom på fortiden, det funker fremdeles i vår samfunn overalt i nåtiden……itillegg var Kina et land uten demokrati og menneskelighet for flere tusen årene.

  Grunnloven fant på stedet på slutten av 40 årstallet etter Chairman Mao frigjorte, sluttet sivil krig og samlet alle provinser under et land, det er ikke mer enn 50 år hittil nå med et utbrudd av utøvelse av loven imellomtiden i kultur-revolusjon på 60-70 tallet, nå skal kinesisk myndighet forvandle landet til et land med alt, det blir ikke gjort ihvertfall over en natt, men de har gjort så langt en veldig bra jobb!!

  Reformen av økonomi fant stedet siden begynnelsen av 80 årstallet, i det siste 30 år, har kinesisk myndighet greid å utvikle landet fra 0 til et land som ikke mangler noe til å få så lenger man har råd til det. Det er helt mirakuløs og eventyr forvandling.

  Fred-pris har ingen sammenheng med Liuxiabo. Jeg har ingen personlig mening om ham som individuell. Jeg fremdeles ikke kan forstå hva han har bidratt ifb. med freden i Kina? Vi har jo ingen sivil krig i Kina nå……

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anonym bruker - oktober 13, 2010 at 10:57 am
 71. Er tilbake i Kina (mitt bosted) etter noen dager i det forherligede vesten. Det er mange kloke innlegg her og mange som tydligvis har total mangel på historiekunnskap og økonomi. De fleste tingene som er fakta i denne saken er allerede sagt av forskjellige mennesker her. Men en ting som er kommet fram i mange av innleggene og ikke virkelig blitt motsagt er “demokrati og frihet” i vesten.
  Noen forherliger vår mulighet til å si fra, snakke ut i vesten. Er det nå virkelig slik? Får du si fra om alt hvis dine ord ikke har mulighet til å være med å selge nyhetsmediene? Den arbeidsløse uformuende, føler han seg fri i vesten? Hva slags frihet snakker vi om? Er det friheten som “rikingen” har til å være inderlig irritert over elefant møkk på de dyre fine skoene, eller er det friheten til å føle at du betyr noe for samfunnet og er en viktig del av det selv om du ikke er rik?
  “sosialistisk propaganda” tenker du vel nå. Og det er det nok i en viss grad.
  Poenget mitt er:
  Kinesere flest føler seg ikke mindre fri enn hva mennesker i vesten gjør. Vi må heller ikke være så naive å tro at alt er “fritt” i et demokrati. I kina styres mye av et totalitært styre og profitt. I vesten styres de fleste ting kun av profitt.
  Det synes også som om de fleste mener at kineserne ikke er opplyste og at alt er sensurert av “staten”. Men i dagens medie-alder har de fleste kinesere tilgang på så godt som like mye informasjon som oss nordmenn. De kan selvfølgelig også gi uttrykk for misnøye med partiet uten å frykte å måtte gå i fengsel. Men likevel er det satt klare begrensninger for i hvilke fora man kan ytre dette. Det beklager jeg like sterkt som de fleste andre. Men tør ikke i like stor grad som mange andre å si at dette er så mye bedre i vestens demokratier.
  Jeg har mer enn en gang fått se med egne øyne hvordan utenlandsk presse fordreier sannheten om indre forhold i Kina. Bevisst eller ubevisst vet jeg ikke. Men i enkelte land har jeg ingen vanskelighet med å se at store mediebedrifter løper sitt “støttepartis” ærend i sin dekning av begivenhetene. Er dette så mye bedre enn situasjonen i Kina?
  Et kort innlegg som ble altfor langt, desverre. Vil likevel gjerne føye til at jeg tror ikke noe på at dette får store konsekvenser for forholdet Norge/Kina. Som man har skrevet opp og ned og i mente, så ønsker kinesiske myndigheter at dette skal være en ikke-sak. Å lage stor internasjonal ståhei om det er ikke i kinesernes ånd. Således frykter jeg at prisutdelingen ikke kommer den tildelte til gode, snarere tvert i mot. Og at verdenssammfunnet (i den grad de er klar over saken) snart vil ha glemt det hele. Det hele blir får en bismak av et pr stunt og ikke noe annet. For meg er det vanskelig å forstå hva man ønsker, ønsket å oppnå.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Helge H - oktober 13, 2010 at 11:05 am
 72. Kina er gjennomsyret av Korrupsjon. Det verste av alt er der. Maktmisbruk,undertrykking, forurensning,korrupsjon, drap o.s.v

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  - oktober 13, 2010 at 11:43 am
 73. Som kineser og økonomistudent på NHH har jeg de siste to årene fulgt med på hjemlandet mitt intenst, og besøkt landet flere ganger.

  Jeg blir oppgitt over de vrangforestillingene som enkelte nordmenn kommer med her.

  Kort og godt: Kommunistpartiet har i de siste 30 årene vært det beste for Kina på lenge. 600 millioner har blitt løftet ut av fattigdom. Kommunistpartiet har løftet flere ut av fattigdom enn alle verdens bistandsprogrammer til sammen og mer enn det.

  Til dere som kritiserer Kina på grunn av kulturrevolusjonen og det store spranget – ja, den kritikken er berettiget. MEN, det er altfor trangsynt å tro at myndighetene fortsatt styrer slik. Husker dere at det var slaveri i USA før? Rasisme? Raseskille i USA på 50-tallet? Kina har kommet seg vekk fra det.

  Selv om det store spranget var mislykket, så var intensjonen god. Dessverre ble Kina rammet av flere naturkatastrofer, f.eks Tangshan-jordskjelvet i 1976. 255.000 mennesker omkom.

  Så kom Deng Xiaoping – pragmatisk som han var uttalte han: “Det spiller ingen rolle om katten er svart eller hvit, så lenge den fanger mus.” (jf. det å endre fra planøkonomi til blandingsøkonomi).

  Deng sa for øvrig også: “Krysse elven ved å kjenne på steinene”, en sammenlikning til det å reformere gradvist.

  Som mange vet har Kina vokst kraftig de siste 30 årene.

  Min far besøkte hjembyen sin nord for Hong Kong på 80-tallet. Det var da fattig, og folk tok gjerne i mot mat som gave. I dag har denne byen utrolig bra infrastruktur og bygninger. Mange fabrikker og arbeidsplasser har blitt skapt. Jeg er virkelig imponert. Det samme gjelder flere titalls kinesiske byer.

  Det er spådd at om 15 år tar Kina igjen USA som verdens største økonomi. Det er helt på sin plass. Det viser hvor skjevfordelt verden i dag at Kina og India, så store som de er, ligger under USA. De er i ferd med å gjenta sine historiske roller.

  For Vesten i dag representerer dette noe nytt og usikkert. Vi liker ikke helt at “de andre der borte” vokser seg stort. Vi peker på ulikhetene og stiller de i dårlig lys. Vesten tror at vestlig levesett er perfeksjon.

  For eksempel forurensning. Ja, Kina sliter med forurensning ettersom det er mange fabrikker. Det er også lite fornybar energi i forhold til behovet. Hvordan skulle Norge ha fått sin energi hvis vi ikke hadde hatt vannkraft? Hva om vi var 10 ganger flere?
  Heldigvis blir stadig flere ineffektive kullkraftverk lagt ned og erstattet med mer kjernekraftverk og fornybare kilder. Man kan si mye om kjernekraftverk, men for å hindre global oppvarming, er siste-generasjonskjernekraftverk noe av det beste og tryggeste.

  Også menneskerettigheter. Myte nr. 1: Kinesere får ikke lov til å ytre sin mening eller protestere. Det er helt feil. De får lov til det så lenge de ikke maner til kommunistpartiets fall. De aller fleste kinesere er ikke dumme nok til å “change a winning team”. Å mane til kommunistpartiets fall er bare selv-destruktivt. Vi har lært av Sovjetunionen. Dessuten, de aller, aller aller aller aller fleste kinesere bryr seg ikke om demokrati. De er uhyre opptatt av korrupsjon – og dette blir ofte slått hardt ned på.

  Vestlig media forvrenger dette. Når det er opptøyer i Kina – tror man gjerne at de kaller for demokrati. Nei, det er som om det skulle vært opptøyer i Frankrike for den saks skyld.

  Demokrati-aktivister har alltid vært marginale i Kina. Når 1000 protesterer i Hong Kong, tilsvarer dette som om 35 skulle ha protestert i Bergen by. I fastlands-Kina er det enda mindre.

  Vestlig media har tydeligvis også gitt opphav til andre myter. Som om det er “hundrevis av væpnede opprør” mot Kina hvert år. Det er løgn. Jeg har lest om amerikanere som føler seg tryggere i Kina enn i byer som Los Angeles.

  Dere tenker kanskje på India, og marxistenes kamp der? Det er en skam hvor mye vestlig media fokuserer på Kina, og ikke India. Som et demokrati skulle jo India vært rene himmelen. Men det er der inntektfordelingen er skjevest, korrupsjonen verst, sult og spedbarnsdødeligheten størst og væpnede konflikter (Kashmir for eksempel) mest fremtredende.

  Allikevel har jeg utrolig stor forståelse for India. Det er så sinnsykt lett for oss i Vesten å kritisere andre. Det er mye lettere å styre et mindre land med rikdom opparbeidet fra kolonitiden. På sikt håper jeg India og Kina samarbeider mer med hverandre. Det vil være til begges gode.

  Håper på en dag Vesten skal slutte å belære større land hva som er best for dem. Fiks deres eget rot først. USA klager over Kina for deres økonomiske problemer, som de skulle ha ordnet opp i for lenge siden. Flere ganger har USA fått andre land til å ordne opp i valutaen sin til fordel for USA.

  Det er ironisk at Kina står etter hvert står frem som en større forkjemper for klimaet. I flere kinesiske byer blir det nå eksperimentert elektriske biler med ladestasjoner rundt om i kinesiske byer. Lyntog-utbyggingen på 4 år sier og sitt hva Kina gjør for miljøet.

  Konklusjonen er at mange i vesten er historieløse, naive og trangsynte overfor Kina. Denne fredsprisen hjelper ingen enn selvbildet til dem. Og vestlig media bidrar til denne misoppfatningen. Liu Xiaobo betraktes som en forræder i Kina – han har bl.a mottatt penger fra en NGO i USA (som faktisk er opprettet vha. Kongressen i USA…). Når vestlig media skal høre saken fra den andre siden, så intervjuer de selvsagt en kineser i USA (f.eks hun Tingting Jin) som arbeider i en tv-kanal støttet av en anti-Kina religiøs gruppe (Falun Gong) som sannsynligvis også mottar penger fra USA.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kineseren - oktober 13, 2010 at 12:03 pm
 74. Til uø!
  Jeg er ikke uenig i det du sier, men det er ord du kan bruke om veldig mange land i verden. Og om du har vært litt rundt vil du også vite at Kina er langt fra det verste av dem på de fleste områdene du beskriver.
  Det er ikke vanskelig å vise til verdens største “demokrati” India, eller et annet stort USA. Mange av de samme tingene finner du også der, og på flere områder verre. Det gjør ikke hva som skjer i Kina noe bedre. Men det setter det i et riktigere lys. Vi må, når vi peker på dette også tenke på hva som er alternativet. Jeg har vanskelig for å se ved å kikke meg om i verden noe bedre alternativ for det kinesiske folk en det de er midt oppi nå. Men de fleste andre “forståsegpåere” vet tydligvis det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Helge H - oktober 13, 2010 at 12:51 pm
 75. Til Kineseren!
  Fra en nordmann som har valgt å bo i Kina. Jeg følger deg på veldig mye av det du sier, spesielt om vestens historieløse trangsynthet overfor Kina. Men mener nok at du bommer litt spesielt på punktet om korrupsjon. At man har strenge straffer og kjører noen små kampanjer nå og da for å få bot med korrupsjonen er riktig. Men det man skulle gjort var å kjøre holdningskampanjer og ikke avstraffings kampanjer. Problemet ligger i at mye av den ødeleggende korrupsjonen er akseptert av “folk flest”. Her kommer også historien og arven fra kulturrevolusjonen inn i bildet. Det er desverre fortsatt slik at mange ansvarsfulle stillinger i det offentlige er klart for dårlig betalt men likevel jobber som mange vil ha p.g.a de mulighetene det gir. Jeg tror at man til og med ville stå overfor store problemer i den offentlige administrasjonen om all korrupsjon ble avskaffet umiddelbart. Mange av de beste vill søke over i det private med en gang.
  Så etter min mening må holdninger skapes, og det tar tid. Å putte mange i fengsel hjelper på kort sikt, men endrer ikke holdningene i særlig grad.
  Men som deg så har jeg stor tillitt til at partiets maktapparat tar tak i dette og får gjort noe med det på samme måte som de har klart med så mange andre ting.
  Korrupsjon er et fenomen man finner over hele verden. Den er svært ødeleggende for verdiskapning og fremgang. Kina er langt unna å være av de værste i klassen i så måte. Ta et par andre store nasjoner i Asia som India og Indonesia. Her er korrupsonsproblemene av helt andre dimensjoner.
  Jeg mener Kina etterhvert er et godt land å bo i for svært mange mennesker men selvfølgelig ikke alle.
  Norge er et godt land og bo i for mange, men heller ikke der for alle.
  Vi nordmenn er svært flinke til å bry oss med andre nasjoners ved og vel, og det er jo bra. Men det betyr jo ikke at vi sitter med nøkkelen til hvordan ethvert land burde styres. Men noen ganger får en lett inntrykk av a vi mener vi er så flinke i Norge at alle andre burde lære av oss. Vi glemmer så altfor lett at forutsetningene er så totalt forskjellige.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Helge H - oktober 13, 2010 at 4:00 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00