Et lite stykke forfalls-Norge

ALEXANDER KIELLANDS PLASS (VG) Statsbudsjettet legges frem i morgen. De som har fått penger til noe nytt, kan ta seg en skål. Bakrusen heter vedlikehold.

«Kiellands dass» kalte vi den tidlig på nittitallet. En mørk forfallen park, med et gatekjøkken i en møkkete blå boks av et bygg øverst i det ene hjørnet. Gatekjøkkenet het «Butt Fastfood».

En gang for lenge siden hadde det vært en prektig grønn lunge, med skøytebane, karusell, paviljong og springvann. Nå var det en lunge med kreft. En gang imellom våknet den til liv og hostet opp et slagsmål eller en knivstikking. På nittitallet var Kiellands plass et sted som kun appellerte til urbane forfallsromantikere, noen mål Oslo-tomt som beviste at også Norges hovedstad hadde områder som kunne måle seg med småskumle strøk i Detroit.

Sakte, men sikkert, hadde den nyklassisistiske parken, som ble anlagt i forbindelse med utbyggingen av Ila-området, forfalt. Et gammelt lekestativ, ribbet for leker, var det eneste som minnet om at Ila-guttene Harald Heide-Steen junior og Lillebjørn Nilsen, en gang hadde løpt rundt her i kortbukser. Foreldre som lot barna leke her nå ville blitt meldt til barnevernet.

Forfall er en norsk kjerneverdi. Vi elsker å bygge nytt, men hater vedlikehold. Et utall norske politikere måler sin egen suksess i millionene de har klart å få ut til nye bygg, nye veier eller andre skinnende nye ting. Nå for tiden er det nye supertoglinjer mellom de store byene mange partier ønsker seg.

Ingen ønsker å være vedlikeholdspolitiker. Bedre å vente til forfallet er gått så langt at man tvinges til å bygge noe helt nytt.

Til slutt hadde det skjedd på Alexander Kiellands plass. I oktober 2001 ble et nytt parkanlegg, til 12 millioner kroner, åpnet. Sprøytespisser, skvallerkål og sumpaktig leire var borte. Nå lå ni ny dammer på geledd nedover den trekantede parken. Rundt vannspeilene var det plantet nytt gress, og øverst kneiset en moderne fontene med ni vannspruter. På lederplass brukte Aftenpostens aftennummer ord som «pustehull», «vakker oase» og «skaper en sivilisert by».

Ni år senere er ligger syv av de ni dammene brakk. Det har egentlig sjelden vært noe vann i dem. Benkene er småflisete og slitt, kantsteiner har løsnet og skvallerkålen ypper seg i bedene. Det er selvfølgelig et stykke igjen til begynnelsen av nittitallet, men det går i den retningen. Bygge og glemme, bygge og glemme.

I morgen kommer statsbudsjettet. Milliarder skal strøs utover Norge. En del av dem til nye ting. Og ifølge lekkasjene, en del til vedlikehold av veier og jernbane. Skinnegangene på Østlandet får som kjent nittitallets Kiellands plass til å fremstå som hagene rundt Versailles. Og norske veier søker jevnt og trutt tilbake til naturtilstanden. Mens vi står og ser på. Nye skolebygg reiser seg, mens barna sitter i elendig luft i de gamle.

På Bergensbanen går togene saktere enn før, togtrafikken rundt Norges største by er et evig kaos av signalfeil, mørklagte stasjoner og ledningsbrudd. Den store togdebatten i Norge handler om helt nye linjer til tre, fire eller fem hundre milliarder kroner, som skal frakte forretningsreisende i superfart mellom Oslo, Bergen og Stavanger.

Forsvaret har snart fem nye avanserte fregatter og et utall lynraske MTB-er: Men mange hevder de stort sett kommer til å ligge ved kai, fordi det ikke finnes penger til å ha dem på sjøen.

Ved siden av regjeringsbygget ligger Deichmanske Bibliotek og venter på nakkeskuddet. Bøkene skal flyttes til Bjørvika. Trappene rundt det greskinspirerte bygget blir skeivere og skeivere. Ingen kan si hva Nasjonalgalleriet skal brukes til når kunsten flyttes til et nytt bygg på Vestbane-tomten.

Vedlikehold er som oppvask. Kjedelig, men nødvendig. De som tar oppvasken på en fest blir aldri husket, det er de som lager maten som får rosen.

Trangen til å bygge nytt har gitt Norge flotte ting som Gardermoen og den nye operaen. Men i skyggen av snorklippingen og arkitektkonkurransene er det forfallet som regjerer. Slik kommer det til å være så lenge de vi har valgt til å styre både lokalt og nasjonalt ser ut til å lide av vedlikeholdsangst.

Alexander Kielland skrev godt om hvordan hans egen by, Stavanger, forandret seg. Han hadde blikk for menneskenes svakheter. Hadde han ruslet rundt i sin egen park, blant steinhaugene i de tørrlagte dammene, kunne han funnet stoff til en god roman. De som lager statsbudsjetter kunne hatt godt av en tur de også.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

20 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Erik Møller Solheim, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: Kommentar i dagens VG om forfall, statsbudsjett og Alexander Kiellands dass http://bit.ly/b7ByEM [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Jeg er enig i de fleste av poengene dine, men ikke det om “forfallet” på Kiellandsplass. Klart, det er ikke spesielt fint der nå, men hvor mange steder i Oslo er fine en grå og regntung oktoberdag? Senest i sommer lå jeg og mange andre på plenen ved dammene og leste bok og slikket sol. Uteserveringa var stappfull, gamle damer satt på benkene og matet duer, unger plasket i fontena. Du skulle vært der da, ingen ville funnet på å kalle det forfallent.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  René Bytun - oktober 4, 2010 at 3:39 pm
 3. Gode poenger her, kanskje vi velgere skulle mase mer om vedlikehold og mindre om 4-felt og færre ferjer?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Metallian - oktober 4, 2010 at 3:48 pm
 4. Tru meg, hvis det hadde bare vært “ting” som forfalt her i Norge hadde jeg ikke vært så bekymret…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kjell - oktober 4, 2010 at 3:54 pm
 5. Mange bra poeng. Denne sommeren ødela jeg forakslingen på bilen min mens jeg kjørte på E6. Hull i veien som har en radius på 30 cm er ikke trafikksikkert, og dette er hovedveien gjennom norge.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Chris - oktober 4, 2010 at 5:04 pm
 6. Jævlig bra skrevet!

  Og, det er ikke bare i byene vi opplever fenomenet. Det er helt grusomt å se forfallet hele landet rundt.

  Halvor

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Halvor - oktober 4, 2010 at 5:15 pm
 7. Det er ikke bare på Kiellands plass det er forfall. Det er over hele byen. I området sentrum opp mot Grunerløkka ser gatene og asfalten ut som et lappeteppe. Sykkelstier er okkupert av mødre med barnevogner og fotgjengere, reklameskilt og annet. Norge råtner på rot og folk er veldig lite opptatt av å feks sette krav til kommunen. Man er bare opptatt av seg selv og sitt. Det er flaut å være norsk i Oslo siden dette er hovedstaden i verdens rikeste land. Man kan ikke akkurat mene at Oslo har rett til å en gang søke om å bli miljøhovedstad. Det er nesten en fornærmelse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Geir - oktober 4, 2010 at 5:48 pm
 8. Og våre politikere har latt utenlandske (tyske) togfabrikanter se på lønnsomheten i å investere 1000 milliarder + i materiell for å få “lyntog” i Norge.

  Som uhildet part i saken (i tråd med Norsk tradisjon) konkluderer de med at det selvsagt vil gå med betydelig overskudd!

  Så om noen år kan vi lese om at politikerne har satt over styr hele pensjonsfondet pluss litt til i et gigantisk tapsprosjekt som de ikke engang klarer å vedlikeholde.

  Man må simpelthen være politiker for å oppføre seg så tankeløst i sin iver i å være “storkar” i utlandet.

  Regner med at de tyske selskapene vil le hele veien til banken.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Reise E. Feber - oktober 4, 2010 at 6:18 pm
 9. Bygge og glemme er jo standard på kommunale skoler og bygg også.
  Før hadde de vel en vaktmester som malte over vinduene, slik at man ikke måtte bytte de 5-10 år etter at bygget var nytt?

  Her må man bruke hue . . det er jo latterlig.
  Jeg ser skoler som er 5-10 år gamle. Det er skikkelig forfall. De får litt penger for å fikse opp, og de bygger en ny del. Men å male den gamle… nei det er det visst ingen som tenker på. Om 3 år må de bytte kledning og vinduer der også..
  Noen burde få sparken..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  sdfsdafsad - oktober 4, 2010 at 6:33 pm
 10. Som jeg skulle sagt det selv. Vedlikeholdet på Kiellands plass er en skam. Jeg begriper ikke at det er mulig å la anlegget forfalle på den måten. Overalt i Oslo ser du det samme forfallet. Bare se på sentrumsgatene. Et grotesk eksempel er Grensen i Oslo, det har sett ut som en krøttersti i årevis. Nå man endelig legger ny asfalt, så stopper man halveis! Nedre del er like ille om ikke verre enn noengang. I Pilestredet er det store huller og direkte krater langs trikkeskinnene, at du skulle tro du var i en fattig banan-republikk. -Og har noen sett trappen i Vikaterrassen? Her faller trappene sammen, og istedet for vedlikehold, har man satt opp drøssevis med stygge gjerder. De har stått der i månedsvis, uten at noe blir gjort! Det er skam.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frank - oktober 4, 2010 at 6:33 pm
 11. Spiker’n på hode der. Må legge til at å tro at det kan bygges høyhastighetsbane for tog i Norge for den prisen det er kalkulert med hittil er som å tro på julenissen.Har de tenkt på at naturen bestemmer det meste her i landet? Høyhastighetstog fungerer nok greit i sør-europa der solen skinner og is og snø glimrer med sitt fravær,men her…
  Nei å ta vare på det vi har er nok mye lurere enn å følge etter kunnskapsløse politikere som skriker etter oppmerksomhet, å du har helt rett etter min mening Frithjof, når du tar tak i dette, dette er noe som alle ”vanlige” Nordmenn registrerer til daglig, men alle føler nok avmakten når det gjelder å få valgt inn de ”riktige” politikerne, for det er ikke akkurat en skattekiste med folkevalgte vi har å velge mellom her i landet,eller?
  Min avdøde bestefar sa til meg at man skal ikke stole på en politiker og heller ikke menn i dress…
  Å slik jeg ser det så går politikere og menn i dress å holder hverandre i hendene nå til dags.Da sier det seg selv at handlingene og prioriteringene til de folkevalgte ikke går i allmuens favør.I en søkkrik stat som Norge er det penger nok til alt, men desverre så er det skjedd at folket styrer ikke lenger staten, staten her begynt å styre seg selv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jonny m.Hansen - oktober 4, 2010 at 6:37 pm
 12. For enhver politiker, uansett nivå, er det mere ’stas’ å være involvert i prestisjeprosjekter enn en kjedelige saker som vedlikehold av det eksisterende. Forfallet er mer enn tydelig for alle, landet rundt. De later som om de bryr seg om og har greie på økonomi, enda alt tyder på det motsatte; nedsetter utvalg og gode greier. Hvem i all verden tror at selskaper som er involvert i for eksempel jernbane utbygging kommer med objektive konklusjoner?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  samantha - oktober 4, 2010 at 6:39 pm
 13. 1) Hver gang det skal bygges noe nytt – så må alt av fremtidige drift & vedlikeholdskostnader i byggets levetid inn i budsjettene, da ser man umiddelbart at signalbygget legger ned skolen osv. det vil nok skremme vekk en del tullete signalbygg o.lign…

  2) PRIORITERINGER, i Norge er Oljen snart slutt og vi må også snart begynne å prioritere enda hardere enn i dag, det er en sterk sentralisering, folk flytter fra ytre distrikter og inn til byer / regionsentra, men kommunepengene følger ikke med. Vi må våge å si at mye i distriktene skal avskrives / rives, og så må vi bruke pengene der folk faktisk bor. Dette er selvsagt trist, se bare på glesbygden i Sverige, men vil tvinge seg frem her også.

  3) Dugnadsånden er i ferd med å forvitre, og alt av vedlikehold må “betales” altså kan man ikke bygge stadig nye ting som man ikke kan vedlikeholde over realistiske budsjetter.

  Vote for??

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andreas - oktober 4, 2010 at 7:18 pm
 14. [...] Jeg fant en flott kommentar om dette tidligere i dag; http://frithjofjacobsen.vgb.no/2010/10/04/et-lite-stykke-forfalls-norge/ [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 15. Jeg bor på kiellands plass og syntes det blir feil å si at det her har forfallt.
  problemet du tar opp men at det kun er vann i 5 av 7 “basseng” er vel ett år gammel informasjon.. jeg husker jeg skrev til bydelen for to år siden og jeg syntes å huske at svaret var noe sånn som at “vi jobber med å utbedre problemet (som var noe at det rant ned og ut imot akerselva før det rakk å komme helt ned til siste bassenget tror jeg)
  før vi skal fortsette vedlikeholdet”

  i hele sommer har vannet nå rent helt ned.. (jeg går den veien hver dag)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Oillioo - oktober 4, 2010 at 9:46 pm
 16. Frithjof Jacobsen innleggene dine er bare herlige,rett på sak i alle samfunns saker,samtidig som du har en god humor i debatten.Ja Statsbudsjettet legges frem i morgen,da er vi spent på hvor mye dette utdøende kongehus får i apanasje fra oss skattebetalere.Mette Mareitt vil da foreta enorm shopping hos Valentino,med vesker,kjoler osv,luksusen der eser ut.Sonja vil gå til innkjøp av flere av sine yndet channelvesker til over kr.30.000 pr.stk+ loui vouton vesker,+++++,mens Norge går på skikkelig sparebluss,skoler veier etc forfaller.Nå må den rødgrønne vekk ut bort.Spar in på apanasjen til de køngelige,de har nok av fra før.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tove - oktober 4, 2010 at 11:08 pm
 17. Digresjon: Området er jo forøvrig en navngitt Rogaland konspirasjon. Alexander Kielland, Stavanger. Ole Gabriel Ueland, Dalane. Og Uelandsgate ender i Stavangergata. Visstnok vil Stavanger by nå gjerne kalle Torvet for “Alexander Kiellands plass”; men føler at kanskje Oslo eier navnet pga. en sang. Som en begynnelse syns jeg Stavanger kunne få tilbake Ole Gabriel Ueland. Og Stavangergata.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lillebjørn Nilsen - oktober 5, 2010 at 1:29 am
 18. Tove: Tror det vil hjelpe å få de på høyresiden inn i politikken? Først og fremst må jeg visst bare oppklare i noe her: Det er bare en del politikere i SV og Rødt som vil fjerne monarkiet, så argumentet ditt blir totalt feil. Høyresiden vil ha mer penger til seg selv og kommer ikke til å gjøre noe mer med vedlikeholdet, da hadde de nemlig gjort det sist de hadde makten.

  Nei, politikerforakten stiger hver dag som går for min del. Det er tydelig at de lever i sin egen boble i sitt kontorlandskap. De burde satse stort på vedlikehold ett år, helse og omsorg året etter, utdanning ett år osv. Det er den eneste måten å komme ajour på. Noen må snart tørre å ta et grep om denne latterlige pengebruken – litt her og litt der, som strøssel på en softis.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tine Bergli - oktober 5, 2010 at 8:37 am
 19. Det humper og går, alle treningsstudioene er da fulle hver kveld. Blir aldri noen orden på ting i Oslo, bare stress og mas!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders - oktober 5, 2010 at 9:30 pm
 20. Fantastisk!!!!! :) :) :)
  Jeg kunne ikke sagt det bedre selv!!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ane - oktober 6, 2010 at 10:25 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00