Navarsete nekter å ta ansvar

Roarspstor

Senterpartileder Liv Signe Navarsete har store problemer med å ta sin del av ansvaret for pengestøtteskandalen. Skal hun trekkes ned i gjørma, skal tydeligvis partikollegene med i dragsuget.

Utnevnelsen av sjefen i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, til ny styreleder i Avinor, virker rimelig betenkelig. Rinnan får etter alt å dømme over 300 000 i året for dette styrevervet. Det ble gitt til ham etter at selskapet han leder hadde støttet Senterpartiet med 500 000 ulovlige kroner.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), som utnevnte Rinnan, har havnet i en umulig situasjon. Utnevnelsen ser ut som et håndslag til Eidsiva-sjefen som takk for pengene partiet fikk. Eidsiva Energi og Senterpartiet klør hverandre på ryggen som best den kan.

Men Kleppa hevder at det ikke er sånn, fordi hun aldri fikk vite om pengestøtten. Partilederen hadde i hvert fall ikke fortalt henne om den. Dette kan ende med å koste Kleppa statsrådsjobben.

Dolkestøt på TV

Tirsdag ble Navarsete spurt av TV2 om hvilket ansvar hun følte for at Kleppa hadde havnet i denne situasjonen. Svaret var oppsiktsvekkende. Kleppa burde ha funnet ut av dette selv, svarte hun. Informasjonen ble nemlig lagt frem på et landsstyremøte. Selv mente Navarsete at hun ikke hadde holdt noe skjult.

Det er vanskelig å tolke uttalelsen som noe annet enn direkte kritikk, av sin egen partifelle og regjeringskollega. Eller rett og slett mistillit. Kanskje sa Navarsete det underveis i et tøft intervju, kanskje hun til og med vil benekte at det var det hun egentlig mente. Det hjelper lite. Inntrykket er at partilederen i Senterpartiet forsøker å trekke så mange som mulig inn i partistøtteskandalen, slik at hun skal slippe å ta skylden selv. Det er en menneskelig reaksjon, men vakkert er det ikke.

Alle i Senterpartiet skulle selvfølgelig gjerne vært de ulovlige pengene foruten. Kanskje var det også slik at dette bare skjedde, uten at hverken partiledelse eller partikontor helt skjønte hvor galt det var. At det er et rent bytteforhold mellom pengene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft, og konsesjoner eller utnevnelser som gikk i de to selskapenes favør, er en påstand man skal være forsiktig med.

Bare et menneske

Men en ting er hevet over tvil. Partilederen skulle tatt ansvar for å fortelle kollegene hva som hadde skjedd. At hun ikke gjorde det, har trukket olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa inn i en opprivende og skadelig diskusjon om habilitet, samrøre og i verste fall korrupsjon.

Så er det selvfølgelig lov å gjøre feil. Liv Signe Navarsete er jo nesten monomant opptatt av å fortelle oss at hun bare er et vanlig menneske med feil og mangler som alle andre. Det er også greit, men når feilen nå er oppdaget, ville det ikke vært uvanlig å ta ansvaret. Det er i behandlingen av saken de siste ukene at Navarsete er uvanlig opptatt av å spre ansvaret så tynt utover sine partifeller hun bare klarer. Jo mer som havner hos dem, jo mindre står igjen på henne.

Dette opprører mange. Sp-folk jeg snakket med i går, bare ristet på hodet og så ned i bakken, mens de sa at en partileder må ta det ansvaret som ligger til stillingen. En sentral Sp-politiker sa at man nesten måtte forutsette at Navarsete ikke hadde ment det hun sa, da hun forsøkte å la Kleppa i stikken på TV2-nyhetene. At det var en forsnakkelse eller klønete formulering i en presset situasjon.

Hva politikere svarer når de blir satt under litt press er ofte interessant. Når man blir tvunget til å forlate de planlagte og innøvde svarene, hender det at man sier hva man egentlig mener. Det kan ha vært det som skjedde med Navarsete på tirsdag.

Kan bli klamt

Partistøttesaken kan ende med at to Sp-politikere må tre ut av regjeringen. Kanskje skjer det om noen måneder uten at inhabilitet og partistøtte blir nevnt. Men det er nok det vi kommer til å huske. At de måtte gå av fordi de hadde blandet pengestøtte og forvaltningsvedtak. Den delen av ettermælet må Navarsete ta en stor del av ansvaret for. Så langt virker hun veldig motvillig til å gjøre det.

Det skal bli en fin og klam stemning den dagen hun, kvikk og fin i røsten, skal takke dem for innsatsen. Nesten så man håper at de ringer Åslaug Haga for å få tips om hvordan man får utgitt sine minner fra den rødgrønne regjeringen i skjønnlitterær form.

Akkurat Nå VGs papirutgave 23. september

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

15 kommentarer

 1. senterpartiet er fullstendig i utakt med det norske folk.utnytter sin posisjon i regjeringen til det ytterste.hadde dette skjedd i det private hadde politiet automatisk blitt innkoblet.om vanlige mennesker forstaar alvoret vil sp havne under sperregrensen ved neste valg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  snowy - september 23, 2010 at 11:37 am
 2. Senterpartiet har alltid praktisert hestehandel. Det er muligheten til å kjøpe og selge tjenseter som gjør at de gjerne går inn i ulike partikonstellasjoner. Dette er noe som vel de fleste vet

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  A.Bjoerge - september 23, 2010 at 11:58 am
 3. Det er vel på tide å stille spørsmålet om ansvar til flere av våre partifeller, og ikke bare en av dem.

  Ja hun har gjort noe som er markert feil i samfunnet, og som ikke ville blitt tatt med enkle hender på, om hun hadde vært i det private. Og det er jo politikere som har utformet reglene for private.

  Men hvem er det egentlig som utformer reglene for dem, for her ser det ut til å være litt for mange brist i strukturen….

  Fra noen som mener å holde en meget høy moral.
  Det er fasinerende å se hva mennesker mener om seg selv, og så se livet de lever ut.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nickholas MacLergan - september 23, 2010 at 12:13 pm
 4. Bare lurer på om det går an å stille dem for Riksrett? Det har vært gjordt før om jeg husker rett. Har dette skjedde i ett mellom Europeisk land så hadde jo dem blitt Tomatisert!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Steinar olsen - september 23, 2010 at 12:15 pm
 5. Morro og bestemme sosialisme hvor ingen skal ha mer enn andre, bare det ikke kommer for nært.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nn - september 23, 2010 at 12:18 pm
 6. Det litt morsome her er at Tormod Hermansen som var konsulenten som anbefalte Ola Mørkved Rinnan som styreleder for Avinor, er bror til Robert Hermansen som tidligere av Dir i Troms Kraft tidligere i år. Hva har de snakket om på kammerset ?? Her er det en link mellom Troms Kraft og Eidsiva.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hagbart Slark - september 23, 2010 at 12:33 pm
 7. Gjør SP noe annet enn politikere fra andre partier i maktposisjon har gjort i årevis?
  siden AP har hatt flest folk i politisk maktposisjon, er jeg rimelig sikker på at du finner flest av dem med lignende kombinasjoner….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  svenn - september 23, 2010 at 1:03 pm
 8. Regjeringen lager haugevis av regler for oss normale borgere, men bryter disse reglene selv på de fleste punkter. Dette får ingen følger, da de selv har makt til å stoppe enhver etterforskning, samt at de fleste reglene gjelder ikke dem. Snakk om mafia.. De står nesten daglig å lyver oss borgere rett i fjeset. Dette skal vi godta og akseptere?? Nei, partimedlemmer. Skjerp dere, få selvinnsikt og hver mot andre, som dere vil andre skal være mot dere. Å ikke minst ta en 10-års periode i normal jobb, før dere trer inn i regjering. Da vil dere kanskje ha litt forståelse på hvordan en normal borger lever, samt hvilke lover, regler og utfordringer vi har. Vil regjeringen ha god oppførsel blant folket, får de se seg selv i speilet først. Lurer på hvordan verden ville blitt, med bare parti folk?? Trolig full krig. Glad i de ikke er mine foreldre. God oppdragelse, hadde jeg da iallefall ikke hatt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ufordragelig - september 23, 2010 at 2:44 pm
 9. Er ikke dette fint da? Nå kan alle glemme korrupsjonen som lå i dagen med alle gavene som er blitt gitt.
  Og alle hjerter gleder seg over at armbånd, klokker, tepper o.a. blir glemt pga penger til politikere!
  Hvem er verst? Hva er verst?
  Burde egentlig ikke ALLE ta sin hatt og gå? Rødmende !!

  Det er tydligvis ikke for ingenting at vi blir mer og mer sammenlignet med gammel-sovjet-stil. Byråkrati og korrupsjon i verdenstoppen. Godt også vi er gode på noe.

  Verden ler av oss!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Cassandra - september 23, 2010 at 2:47 pm
 10. Bondene har alltid snakket best med dem de snakker sist med. Slik har det alltid vaert . De har alltid bevegd seg paa tvers av parti landskapet for aa fremme sine egne interesser. Slik er politikkens makt og slik kommer det alltid til aa vaere. Forkjellen er at SP alltid glir som en aal i det politiske landsakpet, soker makt paa begge sider for aa fremme best mulige vilkaar for BONDEN som yrkes gruppe. Avslort for enge siden. Ett parti for en saer gruppe og det kommer det alltid til aa bli.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fyttigrisen - september 23, 2010 at 3:08 pm
 11. Senterpartiet har utslettet sin troverdighet for flere tiår fremover. Og det er vel fortjent.
  Likevel sitter jeg med en følelse av at det er urettferdig at det kun er Senterpartiet som blir trillet inn på pressens slaktebenk og partert ned til suppeterninger.
  Trolig har ikke Senterpartiet gjort noe verre enn de andre partiene, men de har gjort sitt på en amatørmessig måte.

  Bondevett blir fort til naivitet i maktens psfære hvor lurendreieri har formet menneskene som befinner seg der i årtier

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Get Animal - september 23, 2010 at 3:54 pm
 12. Ledere i og paa tvers av partier og bransjer snakker sammen.
  Ledere i store virksomheter – som av offentligheten blir betraktet som konkurrenter – snakker sammen ganske ofte. De spiser middager sammen, er paa utenlandsreise sammen og dröfter
  i aapenhet priser og politikk og mye annet.
  Eidisva og Troms Kraft snakker sammen. Styreformannen i Troms Kraft, tidligere statsraad Odd Roger Enoksen, har god og regelmessig kontakt med Senterpartiets ledere.
  Det er helt utenkelig at Eidsiva og Troms Kraft ikke skulle ha kjennskap til hverandres pengegave. Troms Kraft sender ikke flere hundre tusen kroner til Senterpartiet bak ryggen paa sin gode kollega og ”konkurrent” Eidsiva. Det ville vaert klart urent trav.
  Dermed visste Enoksen godt om gaven paa en halv million fra Eidsiva.
  Og det er jo ikke slik at hundretusener bare stikkes inn i brevsprekken til Senterpartiet.
  Lederne paa begge sider snakker om saken först. Og ganske spesielt fordi gavene var
  politisk betente med et olje- og energi-departement bestyrt av Senterpartiet.
  Selv primitivt politisk gangsyn tilsier at energi-ministeren maatte forespörres först, i tilfelle han ville oppfatte gavene som belastende. Vi har aa gjöre med folk som har meget lang politisk erfaring paa höyt nivaa.
  Og Enoksen, men sin kunnskap om begge, eller alle tre gavene, snakker med Sp-lederne.
  Etter dette sier to Sp-statsraader at de stadig ikke visste. En statssekretaer sier hun ikke informerte sin sjef. Partilederen sier det var en forglemmelse aa ikke informere.
  Folk som ser paa alt dette innser at den ene etter den andre av Sp-toppene lyver.
  Fordi de er alle redde, fordi de har rotet det skamlöst til baade for partiet og for statsministeren.
  Hvis dette faar konsekvenser umiddelbart, er vi pa sett og vis ferdig med sakene.
  Hvis ikke, er det Ökokrim – og ikke Justisdepartementet – som er spesialistene paa aa finne ut hva som egentlig har foregaatt i et sammensurium av kameraderi og tvilsomme ökonomiske transaksjoner. Hvis man önsker aa vite.
  En sluttrapport fra Ökokrim vil legge spekulasjonene döde.
  Bare konsekvensene vil gjenstaa.
  Og de er det Jens Stoltenberg som skal trekke.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  stany - september 23, 2010 at 5:19 pm
 13. Navarsete er et skikkelig “nek” og bør ha utspilt sin rolle i politikken.
  Sp vil aldri kunne reise seg igjen så lenge Kleppa, Riis Johansen og hun sitter i ledelsen av partiet! Det er faktisk en høyst reell sjanse for at de faller uneder sperregrensen ved neste valg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ARGUS37 - september 23, 2010 at 6:18 pm
 14. At både Navarsete, Riis Johansen og Kleppa påstår at de ikke kjente til pengene er bare latterlig. En tilflyt av 900k til bruk i valgkampen uten at partiledelsen visste om det, høres helt latterlig og utrolig, særlig med tanke på hvor presset økonomi de hadde, og hvor mye disse pengene utgjorde for dem….tror de vi er dumme?, og hvis dette er sant, er de for dumme til å drive med politikk, og ikke minst sitte i regjering og bestemme over oss

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arne Jansen - september 23, 2010 at 6:22 pm
 15. [...] This post was mentioned on Twitter by Harald Strømme, Mona Norman and Sigbjørn Aanes, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: Kommentar i dagens VG om Navarsete som nekter å ta ansvar i partistøttesaken http://bit.ly/d1s7sl @stromme [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00