Senterpartiet ser pill råttent ut

Pengegavene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft til Senterpartiet var skandaløse. De får en rekke avgjørelser tatt av partiets statsråder til å se mistenkelige ut.

Gladnyhet fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) 6. oktober i fjor: Statsforetaket Enova, heleid av hans eget departement, deler ut 200 millioner kroner til ti ulike prosjekter innen fornybar energi. 17,5 millioner går til Eidsiva Energi.

Gladnyhet fra samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) 1. juli i år: Det skal bli lettere og billigere å grave ned kabler i veibanen. Nye forskrifter skal lages, som gjør at bredbåndsutbyggere og andre slipper å bale med svært strenge tekniske og administrative krav. Uttalelsen til Kleppa er i tråd med et forslag fra en samlet infrastrukturbransje. Blant dem firmaet Ventelo. Styrelederen i Ventelo heter Ola Mørkved Rinnan, daglig leder i Eidsiva Energi AS. Eidsiva eier gjennom et datterselskap 16,66 prosent i Ventelo.

Mulig gladnyhet fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp): Et forslag om å innføre lik pris på nettleie i strømnettet for hele Norge ligger til behandling i departementet. Energibransjen er negativ. I april fikk de fremføre sine argumenter i regjeringskvartalet. Blant dem som møtte opp for å protestere: Simen Sandbu i Eidsiva Nett. Hva som blir utfallet er ennå ikke klart.

Ulovlig støtte

Listen kunne vært lengre. De to energiselskapene som ga Senterpartiet ulovlig valgkampstøtte i fjor, har eierinteresser i en rekke underselskaper. De er i kontakt med offentlig forvaltning i en rekke store og små saker. Politiske beslutninger og vedtak går ofte rett på bunnlinjen. I flere saker er det statsråden som er øverste ankeinstans.

Da pengegavene fra Troms Kraft og Eidsiva Energi til Sp ble avslørt i Dagens Næringsliv, var det nok noen som følte at tåken letnet. For eksempel det lille selskapet Daimyo, som etter å ha blitt valgt til en bioenergiutbygging i to instanser, med ett fikk byggeforbud mens ankesaken fra Eidsiva lå på Riis-Johansens bord. Dette kunne TV2 fortelle oss tirsdag kveld.

Ødelegger troverdigheten

Meltveit Kleppa og Riis-Johansen må svare for sin egen samvittighet. Det kan godt hende at utfallet i disse sakene ville blitt nøyaktig det samme uten at partiet de representerer hadde fått 700 000 kroner til å fronte en av sine kjernesaker i valgkampen. Men mistanken hefter ved dem. Det ligger i sakens natur. Den eller de som tar imot ulovlig støtte, ødelegger sin egen troverdighet.

Det er derfor disse reglene finnes. For å unngå at noen, med en viss tyngde bak påstandene, kan hevde at vedtak i norsk forvaltning er til salgs. Ikke for å nedfelle smålighet og misunnelse i det norske lovverket. Heller ikke for å låse politikere inne i et hermetisk rom der de ikke skal påvirkes av andre.

Politikere skal nemlig det. Påvirkning, argumenter og interessekamp er en viktig del av politikken. Derfor skal statsråder og andre snakke jevnlig med kraftselskaper, miljøorganisasjoner, eksportbedrifter, fagforeninger og interesseorganisasjoner. Hvis LO, NHO eller Norges Bondelag mener medlemmene er best tjent med det ene eller andre partiet i regjering, er det også greit at de bidrar med valgkampstøtte.

Lovforbud

Det som ikke er greit er at offentlig eide selskaper gjør det. Derfor er det også forbud mot det i loven som regulerer partistøtte. Hvorfor det er slik, er lett å se nå. Ikke fordi man mener at et parti nødvendigvis er så løst i den moralske trusestrikken at det lar seg selge for noen hundre tusenlapper, men fordi slik pengestøtte gjør at politiske vedtak ser mistenkelige ut.

Hvordan et parti med lange tradisjoner og utstrakt erfaring fra regjering og storting klarer å bryte loven om partistøtte er et mysterium. Verre er det at partiets generalsekretær den dagen saken ble kjent, argumenterte beinhardt for at dette var greit. Han så ingen innvendinger mot samrøret mellom to energiselskaper og partiet som styrte energidepartementet. Dette var versjonen helt til man oppdaget at det var ulovlig.

Pill råttent

Og som så ofte i slike saker, skjedde det ikke noe før saken ble avslørt i pressen. Hvem vet, det kan jo hende at begge parter var så fornøyd med samarbeidet at de hadde tenkt å gjenta suksessen ved kommunevalget til neste år. Eidsiva Energi hadde i hvert fall gode grunner til å gjøre det.

Pengestøtten har fått Senterpartiet til å se pill råttent ut. Og den har, med rette, gjort det uhyre vanskelig for Sps statsråder å behandle saker der de to kraftselskapene, eller noen av deres utallige underselskaper og eierinteresser, er involvert. Det positive er at støtten har vist hvorfor reglene er, og bør være, strenge.

Akkurat Nå VGs papirutgave 16. september

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

30 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Iselin Røsjø Evensen, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: har skrevet om sp og pengegaver i vg i dag. partiet ser pill råttent ut http://bit.ly/bDyePS [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Regn med det bare er toppen av isfjellet…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  mistenksom - september 16, 2010 at 10:27 am
 3. Sp er et “interesse-parti” for særlig interesserte, og har lite med politiske løsninger å gjøre om man da ser bort fra subsidiepolitikk rettet inn mot landbruksnæringen!

  Noe lignende kunne man kanskje si om Krf, men på et litt annet grunnlag. De har begge brukt sin posisjon til egen fordel, men “kludret til” praktisk politikk i prosessen.<
  Og derfor har disse småpartiene idag begrenset tilslutning fra folket. Det ville vært enm fordel for mange at de forsvant under sperregrensen som kanskje best burdfe ha ligget på 5%?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ARGUS37 - september 16, 2010 at 10:33 am
 4. Men LOs pengestøtte til AP er det fortsatt ingen medier som stille like store spm-tegn ved.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hogne B. Pettersen - september 16, 2010 at 10:44 am
 5. Hvis det ser ut som korrupsjon, er ulovlig, og de som gjorde det angret, så er det korrupsjon. Ille at et slikt parti styrer Norge.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Atle - september 16, 2010 at 11:03 am
 6. Jeg bor på Gjøvik og har bodd her i godt over 50 år. Dette er et salig samrøre. Meget bra at dette tas opp.

  Senterpartiet har blitt helt blind av at bøndene har sugerør i statskassa til de mest bisarre saker.

  De har fått et sugerør også i Eidsiva og dette ville fortsatt uten skruplern om ikke media hadde avslørt dette vanviddet.

  Skandalen er ufattelig stor.

  Oppførselen til Eidsiva er verre enn vannverkssaken påp Romerike.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjørn Erik Fjerdingen - september 16, 2010 at 11:04 am
 7. Hvor er Trond Eirik Schea og Økokrim? Burde ikke dette interessert den gjengen der?
  Forventer en tiltale om grov korrupsjon.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ikke Bonde - september 16, 2010 at 11:24 am
 8. Similar in Hardanger! Maybe not direct support from BKK to SP, but none the less the Hardanger case is all about big money! BKK, Statnett, Statkraft and the State will make considerable sums here and they continue to mislead us about the reasons for doing it.

  You have to see this great clipp on Youtube where Jens and Terje mislead us time and time again.

  almost 5,000 people have seen this the last two weeks..if you like it please send on.

  http://www.youtube.com/watch?v=LZWhDfTTE6o

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  detnorskefolk - september 16, 2010 at 11:25 am
 9. Hvor er Trond Eirik Schea og Økokrim?
  Burde ikke dette interessert den gjengen der?
  Forventer nå en korrupsjonstiltale!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ikke Bonde - september 16, 2010 at 11:26 am
 10. Den sittende regjering bedriver tilsynelatende mye luguber virksomhet i en juridisk gråsone. I den siste tiden har det vært en rekke saker rundt gaver, både til enkeltpersoner og til partier. Det er svært uheldig at regjeringen nå har klart å fremstille seg som “til salgs”. Det som også er uheldig er at media prioriterer agurknytt som engleskoler og lignende framfor slike saker som dette. Mulig det er politikerne som har klart å bruke inflytelsen sin til å dysse ned disse sakene. Ikke vet jeg…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Henrik L. - september 16, 2010 at 11:32 am
 11. Takk f… for at vi har en fri og oppegående presse her i landet!
  Uten journalister hadde ikke det norske folk visst særlig mye!
  Men det som er mest skremmende, er politikere og statsråder som
  “vet” best så snart de kommer i posisjon og på storting og ikke
  minst i regjering. Alt er “rosenrødt” under valgkamp, men se hva vi får??!!! Tenk dere nøye om ved neste valg!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arve - september 16, 2010 at 11:56 am
 12. Håper SP-pampene får som fortjent. Stort tydeligere enn dette kan det vel neppe bli? Når det er sagt, så har jo også AP sine svin på skogen; de er i lomma på LO-pampene, og det er ikke noe bedre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  willy - september 16, 2010 at 11:56 am
 13. Hvordan ser det ut i Landbruksdepartementet – hva skjedde under Riis Johansens tid der? Det er legitimt å stille spørsmål.

  Og hvordan er det i dag?

  Sakset fra adressa.no, den 18.12.2009:
  http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/article1422903.ece
  “Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk gikk i strupen på Janne Sollie da hun beskyldte regjeringen og fiskeriministeren for å utradere villaksen.

  Nå skal Brekks egen habilitet sjekkes. Landbruksministerens bror er nemlig styreformann i tre av fiskeriministerens oppdrettsselskaper.

  – Hadde denne typen kritikk kommet fra noen i embetsverket som jeg hadde i min portefølje, hadde jeg reagert, sa Brekk til Dagens Næringsliv for noen dager siden.

  Janne Sollie, sjef for Direktoratet for naturforvaltning, hadde til flere medier kritisert regjeringen og fiskeridepartementet for ikke å beordre utslakting av oppdrettslaks med resistent lakselus. Sollie hevdet villaksen kan være borte om fem-ti år hvis det ikke legges kraftige bånd på oppdrettsnæringen.

  Brekk kalte Sollies opptreden for uakseptabel, meget spesiell og besynderlig. Han nevnte ikke at han selv er nært beslektet til fiskeriministerens private havbruksbusiness.”

  FAKTA fra samme artikkel:
  “Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, er to av tre statsråder med politisk ansvar for Mattilsynet.
  Mattilsynet skal sikre etisk forsvarlig oppdrett, miljømessig produksjon og matsikkerhet. Mattilsynet kan kreve utslakting av oppdrettsfisk med resistent lakselus.

  Lisbeth Berg-Hansens nære familie eier 42,33 prosent av oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen.
  Landbruksminister Lars Peder Brekks bror er styreleder i Sinkaberg-Hansen. Brekks familie eier en liten aksjepost i samme selskap.

  Også fiskeridirektør Liv Holmefjord i Fiskeridirektoratet, som har ansvar for fiskeri- og havbruksforvaltningen, har økonomiske interesser i næringen. Sammen med sine søsken eier hun 33 prosent av oppdrettsselskapet Bolaks hvor de fleste aksjonærene er i familie med fiskeridirektøren.”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anti-korrupt - september 16, 2010 at 12:16 pm
 14. Det er en laaang rekke med saker nå. Ta med DnBNor tilpasningen, Røkke AP/LO forholdet, Røkke Haagensen/Balstad VIP turene, Tønne saken, det er nok svært så mye grums i pengestøtte/lobbyisme sporene. Det å returnere gavene rydder ikke opp i fordeler givere allerede har fått!
  Vi ser at befolkningen overalt på internett harselerer med politikerne. Det er iferd med å bli en total oppgitthet blant befolkningen. Vi ser politikere som hakker på befolkningen med allverdens lover og regler, i detalj!, og så er de selv i en helt annen verden. AP diktaturet (familevelde) i samrøre med de røde/grønne får ikke noe pent ettermele, og AP som forsøkte seg på å lage en statsmann av Stoltenberg ved siste valg. Lot hele pressekorpset, – og folket, vente leeeenge på at den store statsmannen først skulle hylles av partikolleger (ikke ulikt kommunistene i Øst Europa) før pressekonferansen. I dagens lys er det kvalmt!

  Vi får trøste oss med at om 40 år er det imamene som styrer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Il Le Luktende - september 16, 2010 at 12:17 pm
 15. Sjekk milliard invisteringene fra Innovasjon Norge
  til Norske Bønder under posten miljø invistering.

  Vi snakker 3 sifret beløp som er rene subsidier
  til bønder uten at det er budsjett behandlet.

  Håper journalistene begynner med viklig
  journalistikk, dette er bare toppen av et
  stort isberg.

  Sp er ikke annet enn et fagforbund som tar vare
  på seg selv og sine og som har 0 åpenhet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  paal - september 16, 2010 at 12:23 pm
 16. kaffeserviset i sølv er glemt, kan det være Jens som planter de dårlige nyhetene om SP?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  benjo - september 16, 2010 at 12:40 pm
 17. Meget bra kommentar! Helt ut enig!

  Og jeg har blogget om hvorfor dette bør medføre at Jens lar Riis-Johansen få slippe mer lidelse nå, og avløse ham fra en jobb han ikke lenger er i stand til å utføre.

  http://fyfaane.blogspot.com/2010/09/gjr-kort-prosess.html

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Erik Fåne - september 16, 2010 at 12:41 pm
 18. Jeg håper at både Riis Johansen og Meltveit Kleppa fortsetter i sine stillinger frem til stortingsvalget 2013. Det vil være en fin måte å få dette bondepartiet under sperregrensen. Borten forklarte i sin tid at det var vanskelig å bære staur. Han unnlot imidlertid å fortelle hvem som representerte “staurene”. Nå kan jo enhver trekke sin egen konklusjon både når det gjelder SP og SV.
  Er denne regjeringen i ferd med å la Norge forvitre til en bananrepublikk og er det slik at vi må akseptere ALT som kommer fra denne flertallskoalisjonen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Asterix - september 16, 2010 at 12:44 pm
 19. Usigelig trist
  Stoltenberg er like blodfattig som en gummi-ape. Fullstendig tømt for visjoner og omringet av kommunikasjonsbransje-jyplinger.
  Senterparti-statsråder framstår som korrupte og fullstendig “Out of radiorange”.
  SV er bare håpløse og lever i fortiden.
  Og en borgerlig regjering med Frp på laget skremmer vettet av meg.
  Jeg tror jeg blir sovavelger!
  Bjørn 2010

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjørn - september 16, 2010 at 1:39 pm
 20. Slapp av. Eva Joly har sagt at dette er greit. Alt under MNOK 1 er pr. definisjon ikke korrupsjon

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lorimer - september 16, 2010 at 1:44 pm
 21. I disse sakene er det snakk om både sendere og mottakere. Når forvaltere i de offentlige eide bedriftene overfører penger til politiske organisasjoner må dette få konsekvenser også for ledere og ansvarshavende for disse bedriftene. Det ser ut som om at vi har politikere som lar seg bestikke. Det viser seg at vi også har ledere i offentlige selskaper som kjøper beslutninger. Begge forhold må frem i lyset og ryddes opp i.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ketil Hagen - september 16, 2010 at 2:28 pm
 22. Jeg er egentlig bare overrasket over at så mange virker overrasket.

  At både Ap og Sp baserer hele sin eksistens på kickback-prinsipper er da eld-gammelt nytt. Det eneste nye er at flere enn noen få har begynt å reagere.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  IvarE - september 16, 2010 at 3:34 pm
 23. Enig med Ketil Hagen.. Ikke bare for politikerne som er involvert i korrupsjon burde det få konsekvenser, men også for de involverte lederene. I andre land blir dette praktisert, hvorfor ikke i Norge.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tore - september 16, 2010 at 3:39 pm
 24. Sp kan oppsummeres med en setning:

  “Slow night in a desolate city.”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nico - september 16, 2010 at 5:53 pm
 25. Ja, dette måtte jo bare komme frem til syvende og sist !
  Pussig at når de folkevalgte bare får makt så virker det som om de er skjermet for alt som vi vanlige folk blir straffet for med en gang. Kast hele gjengen og begynn på nytt ! Skamme dere skulle dere !

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Magnar - september 16, 2010 at 8:46 pm
 26. Etter en kort research på forskjellige politikere fra flere partier ser jeg at de fleste her i landet har forbindelser i form av slekt, venner, partifeller, årskull eller lignende til en hel rekke selskaper og organisasjoner. Jeg tror Norge er for lite til å unngå “korrupsjon” av den typen som Sp nå “avsløres” for. Jeg tror rett og slett at hver og en av oss skulle ha hatt vansker med å sitte på Stortinget med helt rene ark uten forbindelser som ville gjøre en eller annen beslutning “sølete”.

  Egentlig, ja helt sånn egentlig – så mener jeg det er på tide at vi begynner å snakke politikk og fremtidsvyer, istedet for å spikre politikere til korset og hykle mot personer som er nødt til å fatte beslutninger. Eller skal vi heller la være å ta beslutninger av frykt for at noen skal finne en feil?

  Man kan kanskje si at en stortingspolitiker må vel tåle såpass. I HVERT FALL en minister! Jeg spør bare HVORFOR?

  Kan du gi meg gode argumenter på akkurat det, så kanskje jeg hiver meg med i sutrekoret om at politikere bare er dritt og at politikk er teit. Politikere gå hjem og slutt å plag oss!
  Jammen, avskaff demokratiet med det samme. Det er et korrupt system der folk stemmer på personer som skal ta avgjørelser for dem, og som derfor vil komme til å være inhabile eller korrupte i det de skal ta disse beslutningene.

  Ærlig talt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Rune Yanni Vikan - september 16, 2010 at 11:11 pm
 27. Det var en pinelig affære å se Navarsete bli avkledd i kveldens debattprogram på NRK1. Staurbærer Borten må ha “snudd” seg i grava flere ganger ila kvelden.

  Jeg synes nesten synd på henne.

  Men nå ser oss dødelige hvordan visse politikere og partier er i virkeligheten. Jeg håper da virkelig at SP og SV avgår snart ved “døden”, noe de har vært med på selv og bra er det. Og takk for det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arne B - september 16, 2010 at 11:14 pm
 28. Flott at alt dette kommer fram,men vi som ikke stemmer på SP bør ikke hovere. Alt dette finnes nok i de andre partiene også. Av en eller anna grunn så tror jeg SV og V er de partiene med minst sans for slikt. Hvorfor akkurat de to? Jo for de består mest av idealister på hver sin politiske kant, ikke av folk som først og fremst er ute etter å mele sin egen kake. De er også de to partiene som er minst knyttet opp til grupper eller organisasjoner selv om SV til en viss grad har bånd til Fagbevegelsen.

  Og vi har da hatt borgerlige politikere meget høyt oppe i systemet som har hevet lønn fra Stortinget samtidig som de fikk lønn av andre. Har folk virkelig glemt Kåre Willoch som også fikk lønn fra rederiforbundet?

  Så ja dessverre jeg tror ikke dette er noe nytt som har dukket opp med SP og de rødgrønne. Glem heller ikke hva som skjer lokalt. Spesiellt Frp har vært i søkelyset lokalt, kanskje ikke så rart at de ligger veldig lavt i disse gavesakene?

  Per Kristian Foss dreit seg forresten godt ut i NRK debatten i kveld da han sammenlignet gavesaken til Navarsete med å arbeide svart. Han har selv vært med å utforme lovverket for gavemottak og vet utmerket godt at det ikke er straffesanksjoner ved regelbrudd og at det derfor ikke er helt sammenlignbart med svart arbeid som er et lovbrudd. Han kan gjerne være ueinig i at det har vært sånn,men hvorfor har han da selv ikke gjort noe med det? Han glemmer at også han selv har en del av ansvaret for dette umoralske lovverket til fordel for politikerne.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  meg - september 17, 2010 at 12:20 am
 29. - Noen journalister som har lyst å grave i milliard-overføringene til “regnskogbevaring” ?

  Hva brukes pengene på ?
  Hvem har blitt søkkrike på norske skattepenger ?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Judas - september 17, 2010 at 4:17 am
 30. Når det gjelder SP,eller nermere bestemt SUBSIDIEPARTIET,
  et bitte lite parti som har kommet til makta og samtidig benyttet anledningen til å få noe attått.
  SP er et parti som bare ønsker fordeler som de er tjent med
  og da er det veldig lett å gleme sitt ståsted,samtidig som veien ikke er lang til korupsjon,ut fra at dette partiet har fått makt.
  Jeg håper nå at at mange nå vil ta avstand til dette partiet som har kovertert til sosialismen og de vil også få som fortjent;få velgere,bortsett fra de enfoldige norske bøndene
  som gir blaffen i om det er sosialismen de støtter eller andre,så lenge de slipper å omstille seg.Snart er det 25,- kr for en liter melk mens du får 5 liter til samme pris.
  Folkens,få dette partiet ut av maktposisjoner som de ikke fortjener å inneha!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  steinar elgaard - september 17, 2010 at 7:17 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00