Et forsøk på å stikke fingeren i jorda

roarlørdagDet er med ekstrem motvilje jeg beveger meg inn i den norske debatten om innvandring og integrering.

– Du kan mene hva du vil, men han Tybring-Gjedde har skrevet om noe som alle i Norge snakker om. Omtrent slik falt ordene fra tegner Hagen på et morgenmøte i kommentaravdelingen denne uken. Og jeg ble som vanlig oppgitt, og litt trett.

Jeg spyr av den norske innvandringsdebatten. Synes den er suppe av retoriske krumspring, uspiselige karakteristikker, moralistisk tåkeprat og vikarierende argumenter. Jeg har aldri bidratt til å gjøre det noe bedre. De få gangene jeg har pirket borti temaet eller aktørene, har det nok vært med forsøksvis kjølig ironi.

«Alle i Norge»? Stemmer det? Jeg snakker så å si aldri om det. Ikke med kolleger, ikke med kona, ikke med foreldrene mine, ikke med nære venner, eller gamle venner eller folk jeg bare regner som bekjente. Kanskje jeg er unormalt lite interessert i samfunnet, men jeg får liksom ikke det til å stemme. Men hver gang jeg hører ord om «kulturrelativisme», «islamifisering» og «norske verdier», så griper jeg altså etter mitt Valium.

Tar debatten

Jeg ser ikke bort fra at jeg er en feig snobb, som ikke ønsker å nedlate meg til å diskutere problemer som rammer andre grupper i samfunnet. Sånne som meg blir ofte møtt med slike karakteristikker når vi en gang imellom snur oss vekk og flykter inn i noe annet.

Denne uken ville jeg forsøke noe nytt. Jeg skulle brette opp ermene og gå inn i debatten. Vise tegneren, som fra sitt utkikkspunkt på Nesodden, mener at sånne som meg er en gjeng lissomliberalere på beste hvite kulturvestkant. Vi som kikker ut gjennom våre dyre trelagsvinduer med ekte sprosser, og bestemmer at det brysomme folket vær så god får finne seg i at nabolaget blir tatt over av mennesker som ikke feirer syttende mai. Folk som avskyr karikaturtegninger av Muhammed og vil forby dem. Jonas Gahr Støres disipler, som Hagen med en viss munterhet kaller oss, før han går tilbake til sine tamme reinsdyr og franske snakkebobler.

Så her står jeg. Midt i Islam-Disneyland på Grønland i Oslo, sammen med Christian Tybring-Gjedde fra Fremskrittspartiet. En av forfatterne bak kronikken «Drøm fra Disneyland», som sto i Aftenposten sist uke, og utløste enda en flammende innvandringsdebatt.

Vi snakker om menneskene som står rundt oss. Vi snakker ikke med dem. Det er ikke poenget. I Aftenposten-kronikken som Tybring-Gjedde skrev forrige uke var det jo ikke dem som var adressaten. Det var sånne som meg. Nordmenn med hvit stamtavle i flere generasjoner, som nekter å skjønne at vi er i ferd med å bli en minoritet i vårt eget land.

Katastrofen

Christian Tybring-Gjedde er selvfølgelig ikke noen frådende rasist. Debatten etter hans kronikk var for øvrig et grelt eksempel på hvorfor jeg ofte sovner. En orgie i personkarakteristikker og snikksnakk om potensielle samarbeidsproblemer i en høyst eventuell Høyre/Frp-regjering. To partier som i en årrekke har styrt Norges suverent mest innvandrertette by, uten å fly i synet på hverandre.

Nei, Tybring-Gjedde er annerledes. Han argumenterer intenst for det han mener er en politisk styrt katastrofe. Og han lytter til mine innsigelser. Riktignok blir han lett overbærende når jeg forteller at dette aldri er noe debattema i mine omgivelser. Da omtales jeg med en gang som kulturelite, overklasse og en som lever på solsiden. Ikke at han bruker akkurat de ordene, men det er det jeg oppfatter at han mener.

Jeg har gått inn i dette med et klart ønske om å prate sak. Et ønske om dialog, kan man nesten si. Jeg prøver å gi Tybring-Gjedde en sjanse til å overbevise meg om at jeg må våkne. Jeg kjører fingeren ned i jorda, men når jeg trekker den opp, så har det ikke skjedd noe.

Ser ikke poenget

Selv etter to timer med ganske intens samtale, er jeg omtrent like oppgitt over hele debatten som før. Jeg klarer bare ikke å se poenget i å kjempe for eller mot et så grunnleggende utviklingstrekk som at mennesker i dag flytter på seg. At moderne velstående land blir sammensatte og består av ulike kulturer. Jeg jubler ikke over det, men jeg blir ikke opprørt av det heller. For meg er det som været. Det er som det er. Et faktum. Spørsmålet er ikke om det skal skje eller ikke. Det har allerede skjedd. Spørsmålet må jo være hvordan vi lager et bra samfunn med disse premissene i bånn.

Jeg er selvfølgelig akkurat like negativ til begrensninger i ytringsfriheten som Tybring-Gjedde. Og jeg blir like opprørt over voksne menn og kvinner som roter rundt i småjenters underliv med kniv. Jeg er like opptatt av like rettigheter for kvinner og menn som de mest fanatiske innvandringsskeptikere. Og jeg kan når som helst stå for vestlige samfunn med menneskerettigheter, demokrati og frihet er både moralsk og praktisk overlegne religiøse stater som Iran og Saudi-Arabia.

Ideene vil vinne

Men i motsetning til Tybring-Gjedde klarer jeg ikke å bli redd for at alt dette forsvinner i det Norges befolkning forandrer seg. Kanskje jeg er naiv, men jeg mener at disse ideene har en så ekstrem kraft at de vinner til slutt. Og jeg resignerer altså når folk som ikke deler innvandringsskepsisen til enkelte debattanter, for eksempel meg selv, blir fremstilt som likegyldige til disse verdiene.

Jeg blir ikke rasende, jeg blir trett. Og etter dette spede forsøket på å gå inn i debatten, lengter jeg til tilbake til dynen. Men om jeg skulle drømme der jeg ligger, så tror jeg at jeg ville drømt om en ny debatt. Der sånne som meg hadde sluppet å velge mellom to sider som ser ut til å være mest opptatt av å krangle om virkeligheten. Og heller kunne engasjert oss i hvordan det går an å leve så godt som mulig i et Norge som er i ferd med å bli noe annet enn det var før.

God natt.

Lørdagskommentar i VGs papirutgave 4. september

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

60 kommentarer

 1. Det var fine ord!
  På tide at det blir ryddet opp litt i hvem “alle i Norge” er. Personlig kjenner jeg ingen som er spesielt opptatt av at Norge kommer til å miste sin kultur. Det som er mest problematisk ved innvandringen er jo at store deler av det pakistanske innvandrermiljøet er fullstendig lukket. Det siver lite ut, og nada inn. Og da blir jo den kulturelle påvrkningen deretter. Begge veier.
  Bortsett fra det har innvandrerkulturen bare gitt positive effekter slik jeg opplever det.
  Og debatten er søvndyssende og preges av å gå på sløyfe. Det har den gjort i alle år.

  Det jo forøvrig litt interessant at problemene er så påtrengende for et parti som i mange år har vært med på å styre denne byen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  menthos - september 5, 2010 at 9:04 pm
 2. Si meg hva er norsk kultur? Jeg er av den oppfatning av mennesker som ikke liker innvandrere bare fordi de er innvandrere har mangel på kunnskap. Kunnskap om mennesker, religioner og kulturer gjør at vi blir empatiske og blir kvitt fordommer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  SB - september 6, 2010 at 2:30 pm
 3. Ingen av dere bor på Holmlia eller Groruddalen skjønner jeg.
  man kan ikke se det før man er i en del som har flere innvandrere enn etnisk hvite.
  Se fra Malmø i Sverige, der blir Politiet nektet å gå inn i visse deler av sentrum, det står skrevet på veggen: her har Polisen ingen ting å gjøre, her regjerer vi, og komentarer som kom deg vekk dette er vår bydel !!!! slik vil vi få det i Norge også, hvis ingen tar tak snart………

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  rolfy - september 6, 2010 at 2:35 pm
 4. Snakk om å stikke hodet i sanden, i et forsøk på å få fingeren i jorda!

  Tror du våre verdier bare kom ut av ingenting? Vel, jeg har min teori: den kom gjennom århundrer med kompromissløs kamp, og ildsjelers ofre, og verdier må læres på nytt for hver generasjon. Slavesamfunn gikk gjennom århundrer uten noen opposisjon, eller utfordring, men ingen mener vel at slaveri er rett. Verdien at alle skal være frie er sterk, men har den vunnet? Nei, den må kjempes for!

  Dagens rett til ytringsfrihet, og en rettstat som ikke lager lover basert på religiøs dogmatisme, for og nevne to eksempler, er en kamp som har mange fellestrekk med kampen for arbeideres rettigheter, eller kampen for å få annerkjennelse for et miljøvernstandpunkt i politikken, for å nevne to eksempler. Dette kom ikke av seg selv, det kostet blod, lattterliggjøring, politisk utestengelse osv. osv.

  Multikultureksperimentet mener jeg er å kaste våre verdier på båten, først og frems våre liberale verdier. Ikke alle nordmenn har liberale verdier, men for de mange av oss som har det, er det en trussel at vi blir i mindretall, for jeg føler meg ganske sikker på at de 100 000 muslimene i dette landet har få liberale verdier. Og konsekvensen ser vi i hva som skjer med avvikende holdinger og oppførsel i de miljøene. Og det er slik framtiden i Norge kan bli seende ut.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Torkil Vold - september 6, 2010 at 2:42 pm
 5. Hovedproblemt med innvandringspolitikken er av vi ikke stiller krav – ikke til de som kommer hit – med heller ikke oss selv. Frp liker å snakke mye om den mikroskopiske brøkdel av migranter som ikke vil la seg intergrere. Hva med å snakke om de som vil, men som ikke får. De får ikke i den forstand at de ikke slipper til på sosiale arenaer som legger til rette for intergrering – da særlig gjennom arbeid. Når du blir avvist på arbeidsmarkedet stiller du med et kjempehandikapp. Intergreringsproblemt i Norge har svært lite med kultur og rase å gjøre, men desto mer med økonomi og sosial intergrasjon. Skal vi stille krav til migrantene må vi også gi dem like muligheter.
  Og så må vi også innse at iontergrering er ikek like at de blir norske. En intergrert pakistaner eller somalier er ikek det samme som en nordmenn. En integrert person er en som aksepterer og bidrar med utgangspunkt i de normer regler som gjeler – men på sin måte. Ahmed blir ikke Ola, men kan være en like bra borger for det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Morten - september 6, 2010 at 2:46 pm
 6. Du bør vel prøve en gang til, dersom du med ditt innlegg mente å bidra med noe positivt. Er oppgitt over at du kan sammenligne en hodeløs masseinnvandring med været. Ingen politikere kan gjøre noe med været, men de kan gjøre mye med overbefolkning, islam og alle de problemene dette fører med seg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alf Tore Aronsen - september 6, 2010 at 2:56 pm
 7. Omtrent alle jeg kjenner er meget opptatt av dette. Kan ikke fatte hvordan noen som er oppvokst i Oslo ikke kan se problemer med den effekten innvandringen har hatt og har i samfunnet. Jo visst trenger norge fremmedarbeidere, og dette er til syvende og sist positivt rent økonomisk. Sosialt sett er det dog en aldri så liten katastrofe. Jeg prater her selvfølgelig om ikke vestlige innvandrere som er vanskelig å interegrere, og som ofte heller ikke ønsker å integreres. Innvandrerghettoer dannes både her og der, og i deler av hovedstaden er det knapt en etnisk nordmann å se. Er ikke dette trist? Er ikke dette bekymringsverdig? Jeg kjenner flere innvandrere som har tilpasset seg Norge som sier det samme. Mange er fornøyde med å ha så lite som mulig med nordmenn å gjøre, og trives med å leve i sitt eget lille samfunn. Jeg bor i Groruddalen og ser på gru med det som er i ferd med å skje. På mange skoler her er det ikke en eneste etnisk nordmann igjen, og det kommer bare til å bli værre og værre. Om noen år vil faktisk barn som ikke er etnisk norske være i flertall i osloskolen! Forklar meg hvordan i huleste dette kan være positivt for Norge??? Når grupperinger blir større og sterkere vil de ha makt og presse igjennom sine ideer og tradisjoner. Dette vil også skje her, og tar man f.eks muslimenes historie der de har fått feste i verden så skal det bli en interessant tid i historien.. I sosialistenes fantasiverden er alle snille og greie, vi er alle brødre, flerkulturelt er en berikelse for alle og jo flere vi er sammen jo gladere vi blir. Bare synd at dette ikke reflekterer den virkelige verden som de fleste av oss andre lever i. Like barn leker best, sånn har det alltid vært og sånn kommer det dessverre alltid til å være. I mitt liv og mitt nærmiljø har den ikke vestlige innvandringen hatt langt flere negative enn positive konsekvenser. Og folk må slutte å kaste dette rasismebegrepet rundt seg i alle sammenhenger. Jeg f.eks er ikke rasist, jeg er realist!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole - september 6, 2010 at 3:18 pm
 8. Det eneste man kan skrive fullstendig sannheten om er sitt eget synspunkt, og jeg vil lage en liste over synspunktet mitt.

  1. Jeg har opplevd flere menn på bussen som har prøvd seg på meg i Oslo. De snakket ikke like bra norsk som meg.
  2. En mann tok på meg, og jeg sa at han ikke fikk lov og at han måtte flytte seg. Han ville ikke. En mann med afrikansk bakgrunn sa til ham at det ikke er lov å ta på kroppen til kvinner om kvinnen ikke vil. Mannen flyttet seg.
  3. Bestevenninna mi er halvt indisk. Hun er oppdratt norsk, samtidig som hun har det beste fra den indiske kulturen i væremåten sin.
  4. Jeg har kjent en berber og en pakistaner som har en fot i både norsk og islamsk kultur. De er personer som bringer frem det beste fra begge kulturer.

  Mange forskjeller. Når man tenker på hvordan situasjonen var da innvandringen begynte er det utrolig å treffe mennesker som bestevennina mi. Men hun synes heller ikke det er morsomt hvis en mann kommer bort til en på bussen og begynner å ta på en. Dette er ting jeg har opplevd og sett. Hva har dere opplevd og sett?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Julie - september 6, 2010 at 3:26 pm
 9. Se på Malmø? Malmø er ikke eneste stedet i Sverige med mange innvandrere. Bor selv i en annen by i Skåne og i området jeg bor er det langt overveiende innvandrere, av både arabisk, balkansk og annen øst-europeisk bakgrunn. Du hører mindre svensk enn andre språk på bussen, og dørene i trappeoppgangene er oftest prydet av navn som ikke hører til i samme gruppa som Svensson og Karlsson. Men vet du hva? Innvandrerne har ikke tatt over her. De forsøker ikke å ta over her. Det er ikke overdrevet mer bråk her enn noe annet sted i Skåne og langt på vei de fleste kommer godt overens. Altfor mange av dem som skriver “ja du, flytt til …… før du uttaler deg” synes det er dommedagstegn nok at etnisk hvite er i mindretall, nevermind hvordan hverdagen blir rent praktisk. Slapp av folkens. Det er stort sett vanlige mennesker som kommer inn og ingen grunn til panikk.

  Og; “her har Polisen ingen ting å gjøre, her regjerer vi, og komentarer som kom deg vekk dette er vår bydel”

  Aww, ja det med at visse grupper opponerer mot politiet har vi jo aldri sett før innvandringen skjøt fart har vi vel? Seriøst folkens…perspektiv er en fin bil.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hans - september 6, 2010 at 3:44 pm
 10. Jeg blir litt trett av at folk stikker hodet i sanden jeg.
  Vel og bra at verden er i forandring, folk flytter på seg og det kunne ha vært fint og fargerikt. Dersom alle hadde kommet hit for å jobbe eller studere mener jeg. Men sånn er det jo ikke? Mange kommer hit på lykke og fromme, kaster passet i do og har kriminell fortid. Et ukjent antall lever i norges gater uten å ha fått opphold. De kulturelle forskjellene gjør det vanskelig for både de som kommer hit og oss som har vokst opp her. Derfor ER det viktig og dsikutere dette om innvandring. Men det viktigste av alt ble utelatt da store beslutninger ble tatt (antall innvandrere osv) for i et demokrati – burde folket ha blitt tatt med på beslutningen? Å sette spørsmål ved innvandring ble særlig før slått hardt ned på, man ble stemplet som rasist.

  Vi som har barn som har vokst opp i skoler med forskjellige kulturer kan fortelle om en hverdag som ikke alltid er positivt fargerik. Jeg har ikke opplevd det. Tenk på hvilke store forandringer det har blitt i Norge i løpet av ganske få år.

  Du som er likegyldig til innvandringen burde bo på Grønland noen uker. Etter det kan det meget vel være at du også har noe å diskutere. Likgyldighet er ikke bra, hverken for det ene eller det andre.

  Alt godt i dagen

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  floffeloffe2 - september 6, 2010 at 3:47 pm
 11. Ganske dårlig kronikk. Forfatteren innrømmer jo gladelig at han ikke har satt seg noe særlig inn i temaet, og det kan vel bare være fordi han åpenbart ikke interesserer seg noe for det. Uansett, jeg la merke til noe viktig. Forfatteren skriver: “Kanskje jeg er naiv, men jeg mener at disse ideene (altså, de demokratiske prinsippene) har en så ekstrem kraft at de vinner til slutt.”
  Det er en ganske naiv påstand. For det første: Ja, de demokratiske prinsippene er sterke ideer/prinsipper, men de er ikke uovervinnelige. Hadde de det vært, ville vi hatt demokrati i hele verden, og det har vi ikke, og særlig ikke i den muslimske delen av verden. Det eneste muslimske landet som har disse prinsippene som grunnlag for samfunnsutviklingen er Tyrkia – og symptomatisk nok er Tyrkia sansynligvis også det minst religiøse av de muslimske landene. Når det gjelder de arabiske landene er de, uten unntak, fritatt for enhver form for demokrati. Allerede ved en befolkning på 2-3% muslimer (som i Norge i dag), ser vi særkrav og et press på våre demokratiske verdier, som f.eks. ytringsfriheten. Hvordan blir det da når tallet når 20-30%? (se fødselstallene, det vil ta 25-30 år). For det andre: Disse ideene/prinsippene om ytringsfrihet, retten til å påvirke ved valg, kvinners og homofiles rettigheter, trosfriheten o.s.v., er så viktige at vi ikke kan sette dem i fare. Ever. Punktum.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Moskus - september 6, 2010 at 4:14 pm
 12. Forstår ikke dere som mener at innvandringspolitikken i Norge er bra, eller ikke ser problemet med det trykket vi innvandrer opplever.

  Som andre generasjonsinnvandrer har jeg lite positivt å si om hvordan Norge inntegrer sine nye landsmenn. For det første, dere slipper altfor mange inn og de jeg kjenner som ikke slapp inn kom inn alikevell. Grensekontrollen er latterlig dårlig. I tillegg er det nesten ingen lover/trusler mot at om du begår lovbrudd blir du utestengt av landet i X`antall år.

  Kravene om Norsk kunnskaper finnes IKKE, om mamma og pappa ikke hadde STORE ønsker om å lære Norsk hadde de aldri lært værken skirftspråket bokmål eller kommunisert med andre landsmenn. De kunne fint pratet sitt eget morsmål i Norge resten av livet, uten at de selv ville følt at det var en ulempe.

  Alle burde bestå en Norsk test, ikke fakta spørsmål om Norge og vår/deres historie, men en test på at de faktisk kan kommunisere på høyt nivå. Dvs minimum vgs1 nivå på ett år. Men det er min mening.

  I tillegg er grupperingen i Oslo helt latterlig. I dag blir nye innvandrer anbefalt å flytte til de stedene flest innvandrer bor, slik at de får “venner”. Hvor patetisk er ikke det? Når man kommer til Norge burde målet være at de minst har 3 NORSKE venner i løpet av første året. Ja venner, den typen mennesker man henger med på fritiden. Burde også finnes en slags fadderløsning, at man fikk en norsk kompis først 2 mndene man flyttet inn.. Ville vært genialt<<<!

  Og en siste ting, hvorfor slipper folk inn uten at de har planlagt å få seg jobb her? Hva er ellers poenget? Jeg er mørkhudet, innvandrer. Jeg hater integreringen i Norge!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Muhammed - september 6, 2010 at 4:57 pm
 13. Kan ikke nedlate meg til å gidde å mene noe om problemer som rammer de lavere samfunnslag esse… (ironi)
  Sier ordet “elitist” deg noe? Du burde kanskje slå det opp eller snakke med noen om det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tim - september 6, 2010 at 5:10 pm
 14. oida, det var mye skriv om ingenting.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sondre - september 6, 2010 at 5:17 pm
 15. Hvorfor kan vi ikke bare leve sammen i fred og ro… Tenke på at vi alle ble skapt av Gud? Vi kom til Norge av forskjellige grunner, mange av oss har vokst også opp her, Norge er blitt det vi kaller hjem, vi har fått barn her & det er utrolig sårt & trist å lese om sånne ting… Misforstå meg ikke, det fint at vi har sånne debatter & jeg har full forståelse for at folk er frie til å si hva de mener osv… Men, please, skjær ikke alle over en kam… Det fins jo innvandrere som har integrert seg ved å få seg en utdannelse, jobb & oppdra barna sine…

  Tenker på barna mine som kanskje blir møtt med misnøye av folk som ikke liker dem pga av deres hudfarve osv… Det er bare så trist & jeg ber Gud hver eneste dag om å passe på dem i barnehage, på skolen osv… Ber selvfølgelig også om at de skal oppføre seg pent!!!

  Selvfølgelig forstår jeg at det kan være frustrerende å ha mange innvandrere på samme sted, men hvem sin feil er det?

  Til slutt vil jeg bare si: Takk til Norge som tok imot oss… Jeg & mange utlendinger gjør vårt beste & bidrar med å betale i felleskassa, andre jobber på sykehjemmer & tar vare på de gamle osv… Det er ikke bare negativitet forbindet med innvandring…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rose - september 6, 2010 at 5:29 pm
 16. Meget skremmende at en skribent i VG (sannsynligvis høyt i hierarkiet) er så til de grader dønn uinteressert i hva som skjer rundt ham (også). Hva er et større samfunnsproblem i Norge idag? Som ALLE jeg kjenner er meget bekymret for!
  Men jeg bor altså i Groruddalen – hvor f.eks. en (1) elev i det nye årskullet er etnisk norsk (av 76 innskrevne). Stakkars gutt – kommer ikke til å snakke norsk engang …
  Men VG-kommentatoren blir trøtt og sovner av slike umoderne problemstillinger – utrolig sløvt! BEVISSTLØST!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Robert Østgård - september 6, 2010 at 5:40 pm
 17. Takk, Fritjof

  Dette er det mest edruelige og klarsynte innlegget jeg har lest om denne ellers forstemmende “debatten”.

  PS Dette er IKKE ironi!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Atle Abelsen - september 6, 2010 at 6:45 pm
 18. Så langt jeg husker så var samene hær først..La oss se hvordan di blir behandlet…Di blir behandlet som utskudd….
  La oss se hvordan latinere ,afrikanere,asiatere er blitt behandlet…Av hvem? Den såkalte ariske rase…Di har så og si ingen rettigheter i sine egne land…Hele peru er f.eks styrt totalt av spanjoler.Di ekte peruanere blir behandlet som drit og utskudd.
  Så ikke kast historibøkene på bålet..les bøkene og så prat…
  Skal si man er historiløse…
  At man i norge begynner å sutre er meg en gåte…Di knapt 2 milllioner nordmenn som reiste til usa gjorde det uten å tenke på at di stjal land da man tok imot di 100.000 av mål som ble delt ut til alle europere som reiste til usa.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  alex - september 6, 2010 at 7:11 pm
 19. Ikke for å være rasist, men Norge har ingen kultur, kamerater.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  John Carew - september 6, 2010 at 7:39 pm
 20. At det går ann å bli så fullstendig uintressert i hva vi skal overlate til kommende generasjoner må vel være et bevis på lav IQ, utmeldt av samfunnet og “drittfin”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjørg Holst - september 6, 2010 at 8:30 pm
 21. Haha, norsk journalistikk på sitt beste, flere lange avsnitter, med null innhold. Alt kunne vært sagt med en simpel, liten setning. Jeg forandret ikke mening. Og dette var lørdagskommentar i VG? Makan til ignorant, og sta nisse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  KS - september 6, 2010 at 9:07 pm
 22. Jeg er veldig enig med Ole. Jeg bor selv i Groruddalen og sønnen min går i en skole med ca.60% innvandrerbarn. Barnehagen han gikk i tidligere hadde den gangen ca. halvparten norske barn, ikke mer i dag (=ca. 30%). Denne så kalte integreringen er jo bare fysisk i visse områder. Og der det plutselig er halvparten innvandrere, flytter resten av nordmenn et annet sted. Det er ikke pga rasisme. Foreldre (som har råd) flytter et sted der majoriteten er etnisk norske slik at barna deres kan omgåes med barn som faktisk kan flytende norsk. Dette er noe mange innvandrere selv ønsker. De vil også at deres barn skal lære norsk og få seg en utdanning. (jeg er klar over at det ikke gjelder alle)

  Jeg har jobbet med ganske mange innvandrere, og de har vært kjempekoselige og oppegående folk. Det skjer faktisk ikke mye kriminelt her i området (bortsett fra tagging). Man må altså ikke begynne å tenke på at innvandring kun er et onde i samfunnet. Vi får koselige medborgere, arbeidskraft, et nytt kulturelt aspekt.. Bare vi hadde klart å inkludere dem litt overalt slik at det ikke plutselig er 100% innvandrere et sted og nordmenn samlet et annet sted.

  floffeloffe2: Du var nok av samme mening som Martin Luther King: “”Tragedien i verden er ikke grusomheten fra de onde menneskene, men stillheten og likegyldigheten fra de gode”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Katya - september 6, 2010 at 9:15 pm
 23. Hva vil du egentlig frem til med dette herr Jacobsen?
  Selv blir jeg aldri så lite irritert over manglende engarsjement.
  FRP kommer med et utspill som blir slått tilbake av AP. Hvem andre bryr seg?

  “Spørsmålet må jo være hvordan vi lager et bra samfunn med disse premissene i bånn.”
  Samfunnet herr Jacobsen er både deg og meg, så vil vi ha endringer så må vi faktisk engasjere oss.

  Jeg er stort sett aldri enig med FRP men er like uenig med AP.
  AP vet at folk flest (som ikke stemmer FRP) er redd for å ikke være politisk korrekt derfor slipper de debatter om dette.
  Hvis du ikke gidder å ta et standpunkt og bry deg så er du enten feig, eller lat og feig.

  Jeg har aldri sett på meg selv som rasist men jeg tør virkelig ha meninger om innvandring….og jeg har baller nok til å tørre hevde mine meninger. Det gjør meg til en “eksotisk synser” For de fleste er enten likegyldige eller feige.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Amazing_Grace - september 6, 2010 at 9:30 pm
 24. Når det ikke involverer deg er det jo ikke rart at du mener det du mener. Når jeg bodde på Oslos østkant ble jeg redd for framtiden med tanke på innvandrerprosenten, mens nå når jeg bor i en liten by i Nordland bryr jeg meg svært lite. For det er ikke et problem jeg møter hver dag, i gangen, i blokka, på gata, på butikken, på jobb.
  Om du hadde levd i en bydel hvor dette er realiteten hadde du kanskje våknet litt…
  Når jeg bodde i Oslo snudde problemet min politiske oppfatning fra ytre venstre til ytre høyre, når jeg må leve med problemet hver dag, og kan se sannheten i øynene: ikke bare høre sosialist-fjaset om at alle innvandrere egentlig er snille. Da stemmer jeg FrP – de eneste som har baller til å gjøre noe.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kjersti Gården - september 6, 2010 at 10:26 pm
 25. Tidligere VG-journalist Hans Rustad på bloggen Document.no plukker Frithjof Jacobsen fra hverandre i denne knallgode svarartikkelen: http://www.document.no/2010/09/vg_-_en_merkelig_blottstilling.html

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole Olsen - september 6, 2010 at 11:12 pm
 26. Mitt største problem med denne debatten er vel igrunn det at “innvandrere” blir beskrevet som en homogen gruppe, og ikke bare det, men folk går ut i fra at denne gruppen aldri kommer til å forandre seg, selv ikke etter at de har vært her i både en og to generasjoner.

  Vi nordmenn er ikke de samme som vi var for femti år siden (bare se på hvordan norsk matkultur har utviklet seg f eks) så hvorfor går folk hele tiden ut ifra at innvandrere ikke har det i seg å forandres og ta opp nye ideer og impulser og gjøre dem til sine egne?

  Fremtiden er på vei, og vi kommer ikke til å forbli de samme, noen av oss.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nina - september 6, 2010 at 11:20 pm
 27. Det er svaert deprimerende og lese slikt tilbakelent snikk snakk fra en journalist som kaller seg selv oppegaaende.
  Dersom du er saa overbevist om at vaare ideer vil vinne – saa vil jeg anbefale deg at du tar deg en tur til utlandet og blir der en stund. Har selv vaert ‘ute’ i 12 aar og har sett nok til aa vite at det vi har klart aa faa til her er sjeldent.
  En sjelden vare som man boer verne om.
  Til din info (iom at du ikke ser ut til aa ha faatt det med deg): Oslo sliter i dag med integreringen fordi innvandrerne har flyttet dit. Og ikke fordi H/FRP oensker dem til byen!
  Det at Norge helt inntil i fjor slapp inn ca 60% av alle asylsoekere (hvorav 98% var manglet id) sier jo noe mht hvor kontrollert den AP styrte regjeringa oensker at innvandringen skal vaere. Den stoerste feilen snillistene gjorde var at de aldri spurte oss etnisk norske om hvor mange innvandrere som var greit for oss. Det er jo tross alt oss alle disse som kommer oensker aa leke med. Men hvem har lyst til aa leke med noen som bare ‘klenger seg paa’?
  En ting til… faktisk ALLE de jeg kjenner snakker om innvandring og hvor kjipt de siste aars utvikling har vaert.
  Hvilken planet har du bodd paa? Eller kanskje du ikke har saa mange naere venner?

  Kjemp for det du har kjaert.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lille frille - september 6, 2010 at 11:21 pm
 28. Ole Olsen hadde opprinnelig lagt inn hele artikkelen til Rustad i sin kommentar. Jeg har valgt å bare beholde linken, fordi jeg ikke har spurt om Rustad synes det er greit at den blir publisert her ift opphavsretten. Anbefaler folk å følge linken uansett. Rustads svar til meg er både skarpt skrevet og gjennomarbeidet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frithjof Jacobsen - september 6, 2010 at 11:33 pm
 29. Dere kan jo trøste dere med at Norge vil være en muslimsk stat om veldig få år. Barnebarna til dagens unge vil vokse opp med muslimsk statsminister og muslimske lover. Gled dere til henrettelser av homofile, undertrykkelse av kvinner og et liv uten rettigheter og frihet.

  Den dagen en muslim flytter inn i nabolaget mitt er den dagen jeg flytter fra dette landet. Norge og Europa er allerede fortapt for alltid. Alt takket være idiot politikere og naive folk som Frithjof.

  http://www.youtube.com/watch?v=CrA_9SoCitk

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Duck Manson - september 6, 2010 at 11:54 pm
 30. Takk Hans Rustad! Du har så rett, så rett, så rett, så rett i det du skriver. Oppfordrer alle til å lese dette oppegående svaret på dette tøvete oppgulpet til Fridtjof Jacobsen. Jeg tillater meg faktisk til å gå så langt som å si at alle dere som er uenige med det Rustad skriver rett og slett ikke har filla peiling på hva dere prater om.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune - september 7, 2010 at 12:18 am
 31. Behind the scenes..

  http://forum.hegnar.no/thread.asp?id=1775056

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Cathinka - september 7, 2010 at 12:23 am
 32. Jaha, ja. Det er tydelig at du er på valium, gitt.

  Jeg synes du skulle ta deg en tur ut i verden, jeg. Og ikke bare til kjekke turiststeder der caféer og barer ligger på rad og rekke ved stranden, men til v.i.r.k.e.l.i.g.h.e.t.e.n.

  Hilsen en som bor i Filippinene og leser hver dag om overgrepene de muslimske separatistene foretar overfor den kristne befolkningen i Mindanao (men også mot ’sine egne’). De var få, men når de nå er blitt store nok ‘kjemper’ de (les: dreper de) for en egen autonom muslimsk republikk i første omgang (ARMM=Autonom Republic of Moslem Mindanao). Senere blir det nok egen stat og deretter utkasting/drap av kristne og andre religiøse minoriteter, tenker jeg.

  En fremtidsredsel: Når det blir nok muslimske politikere, slik at Stortinget har flust av dem, får vi automatisk grunnlovsendringer. Den første blir at kongen ikke skal tilhøre den lutheranske kirke. Dernest at kristendommen og islam skal likestilles. Dernest at islam er viktigst og at det derfor må tas spesielle hensyn til. Dernest at oss hvite må ut av landet eller i fengsel fordi vi ikke tilhører den rette tro (jeg er ateist, bare så det er nevnt).

  Historien er sprengstor av bevis på at dette har skjedd i mange land/regioner i verden gjennom flere tusen år. Nå tenker jeg ikke bare på muslimske overtakelser. Kolonialismen er jo også et bevis på dette, selv om den jo er et relativt nyere fenomen, da. Det ser jeg jo resultatet av omtrent hver dag her jeg bor. Språket cebuano er en cocktailmiks av lokalt språk, spansk og engelsk! Og det uten at folk selv er det bevisst!

  Så jeg tror at overtagelsen av Europa er en mer eller mindre bevisst handling fra den muslimske verden. Tyrkerne utgjør jo allerede 6% av den tyske 80-millioner befolkningen. Når kampen om ressursene kommer til syne om 50-100 år blir pogromer sannsynligvis et vanlig fenomen. Skjønt jeg skulle kanskje heller si borgerkrig!

  Paranoia, sier du? Tja, kan jo være godt å ha litt paranoia. Det liksom hindrer overstadig mangel på interesse (som du) eller ubevisst/bevisst blåøydhet (”la oss alle leve sammen i fred!”)

  Sorry, man. Jeg har mistet troen på at muslimene generelt er fredelige. Det var en klar grunn til at dronning Isabella av Spania på 1300-tallet heiv ut maurerne. Kanskje var det bare slik at hun ikke likte arkitekturen deres?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Eivind Trana - september 7, 2010 at 1:33 am
 33. Statsministeren har misbrukt sin maktposisjon til å legge grunnlaget for et fremtidig norge under islam.Islam er ikke bare en religion det er en ideologi-koranen er rettesnor for lovgiving etc.Journalisten tar helt feil når han tror vestlige ideer om demokrati,ytringsfrihet,justis etc kan overleve under islam–noe slikt islamsk land finnes naturligvis ikke.Det er bare et tidsspørsmål før feks. før ytringsfriheten begrenses.
  Den islamofile pressen ser ut til å ønske integrering på samme måte som de politisk korrekte men hva slags integrering blir det når muslimer selv vil ha seg frasagt integrering og synes det bare er noe tull–de kan jo ikke engang inngå kjærlighetsforhold med innbyggerne i det landet som har tatt imot dem.Hvilken relevans får vi da for hverandre?Muslimer og kristne har helt forskjellig smak når det gjelder slik som musikk,film og litteratur–vi har ingen felles referanser–vi bor på hver vår planet.Muslimer flest vil ikke dele sin fritid med etnisk norske–de har hvertfall skjønt dette som journalister og politisk korrekte ikke har skjønt!Du sier at du befinner deg på grønland i oslo–så lukk våkn opp og lukk opp øya!Grønland er jo nettopp skoleeksempelet på at ideen om integrering av muslimer er en drøm fra disneyland–serveringsstedene der er etnisk segregert–muslimene vil jo slett ikke slå seg ned der det er etnisk norske.Og nå vil de ha egne aldershjem for muslimer.Dette kravet har vakt kritikk hos de politisk korrekte.I og med at både muslimer og folk flest anser integrering som urealistisk og uønsket mener jeg at dette kravet bør støttes liksom deres krav om egne muslimske skoler
  Arbeiderpartiet som har nå fått realisert sin drøm om det de liker å kalle multikultursamfunnet-vårt land var arena for dette eksperiment–de har antakelig hatt en forestilling og drøm om at de ulike kulturer og særlig islam og kristendom skulle blande seg med hverandre.Vi kan nå fastslå at dette eksperimentet var totalt mislykka.Vi har istedet fått et parallellsamfunn hvor de ulike kulturer er likegyldige til hverandre -er fremmed for hverandre og omgås minst mulig.
  Hvis arbeiderpartiet var så lei av norge hvorfor måtte de importere en så fascistisk ideologi som islam–kunne de ikke isteden ha importert feks buddister,konfucianister eller taoister?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  zinaida - september 7, 2010 at 1:50 am
 34. De fleste etnisk norske er skaprasister!!! si det rett ut at dere ikke liker andre med svart hår og brune øyner.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kamran - september 7, 2010 at 3:57 am
 35. Du er ikke blant de ivrigste til å svare på de kommentarene du får…
  Jeg burde ikke kaste sten når jeg sitter i glasshus…jeg vet det…. men: Mine innlegg kommer ikke på forsiden av VG nett. Dine gjør det! Og da burde du i all anstendighet vise såpass folkeskikk at du nedlater deg til å svare disse menneskene som har brukt av sin tid på å skrive kommentarer til deg.
  Det er nemlig slik det fungerer her på VGB. Man skriver kommentarer til hverandre og svarer på de kommentarene man er så heldig å få… og så går vi på besøk til hverandre…

  Kom gjerne innom! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Cecilia - september 7, 2010 at 4:01 am
 36. Er ikke rart at landet går i denne retningen med slike tullinger som Frithjof Jacobsen !

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Stian Kristoffersen - september 7, 2010 at 7:39 am
 37. Språk er helt avgjørende for å kommunisere, både i det private og offentlige rom. Det er en ubehagelig følelse å ikke kunne uttrykke hva man føler eller hva man ønsker til sine medmennesker. Som nordmann bosatt i Spania noen år, har jeg opplevd hvor trist dette er. Jeg skulle gjerne ha snakket med de fremmedspråklige som bor her i landet. Kunne slått av en prat om dagligdagse ting. Alle mennesker har behov for det. Både ensomme nordmenn og ensomme innvandrere.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pete - september 7, 2010 at 8:07 am
 38. Tybring Gjedde ytret nok det som majoriteten av den norske etniske befolkning mener. Vi kan snart ikke gå på gaten i kveldstimene før man risikerer å bli nedstukket av “en svarting” med kniv, eller med ubehagelige tilnærmelser og fare for overfallsvoldtekter. 77% av innsatte i fengslet i Oslo er av ikkevestlig opprinnelse. En trenger ikke være rakettforsker for å se og oppleve virkeligheten. Det holder å slå av pc’n og ut å snakke med mennesker.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ATB - september 7, 2010 at 8:09 am
 39. Fritjhof Jacobsen vil la det skure, det får gå som det går lissom. Det angår ikke ham. Synes det er merkelig at en person som er journalist gladelig innrømmer at et så viktig samfunnsmessig spørsmål er noe han rett og slett driter i. Men det forklarer vel også yrkets enorme fall i kvalitet og dens stadig dalende respekt blant den gemene hop, denne ekle massen Frithjof har null respekt for.

  Kan du ikke komme med argumenter da, Jacobsen? Hvorfor er du så trygg på at vi ikke er i ferd med å miste vår demokratiske forandring? Er ikke våre fengsler i ferd med å fylles opp av alt annet enn nordmenn? Er det ikke slik at stadig flere ikke-vestlige barn dukker opp på første skoledag nærmest uten å kunne norsk? Løser det seg selv når man blir kalt rasit hver gang det pirkes i temaene? Dette er forandringer som skjer over en lang periode, men de merkes på kroppen av mennesker som bor i Oslos drabantbyer og forsteder nå!

  Du er ikke trett og lei Jacobsen, du er feig og likegyldig! Det gjelder jo å holde seg inne med de riktige folka. Det var jammen også litt ironisk at du skulle trekke inn denne tegneren Hagen i også, en av de ytterst få som faktisk har følt litt av presset og det ubehalige med muslimers vrede.

  Kvalmt at du nærmest latterligjør hans kommentar når du selv har holdt kjeft og sittet utenfor skuddlinja.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Trond Hansen - september 7, 2010 at 8:10 am
 40. jeg klarte bare å lese til lite interessert i samfunnet og snobb.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  paul - september 7, 2010 at 8:22 am
 41. Dette var en tragisk artikkel, et eksempel på hva makteliten på vestkanten tenker. De driter i velferdsstatens undergang for de har penger nok til seg og sine. Den norske velfredsstaten var en kjempebra ide, men den tåler dessverre ikke hemningsløs innvandring kombinert med eldrebølgen. Det kommer i størrelsesorden ca en middels stor norsk by med innvandrere til landet hvert år og hele gjengen havner på trygdebudsjettene. Går jo bare ikke dette.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ola Nordmann - september 7, 2010 at 9:25 am
 42. Dette var virkelig et naivt innlegg av VG..
  Se på Oslo øst og den egentlige virkeligheten der nå, da.
  Ikke bare den du ser en sommerdag på Grynerløkka..
  Etniske norske barn og voksne blir hardt mobbet vekk..
  Innvandrere står for et vannvittig overveldende flertall av ran, kriminalitet, voldtekter, tyverier, mobbing, trakassering og familiebråk.. Det er helt forferdelig der til tider.. Og flere politimenn sier til oss at disse menneskene ikke bryr seg om oss og våre verdier. De forsøker å skape sitt eget samfunn der, m trakassering av muslimske kvinner om å følge kleskoder og muslimske spilleregler i sin tradisjonsforstand, og menn om å følge det opp..
  De kommer aldri til å intergrere seg i samfunnet vårt frivillig, aldri.. Dra dit og se etter selv…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  bra da - september 7, 2010 at 9:28 am
 43. Det er vanskelig å spå været uten å faktisk se på været ute. Debatten er litt skjev pga politiske svært mørke solbriller og politisk korrekthet. Man må få lov å si at dette som skjer liker jeg ikke uten å måtte sjekke farger på ansiktene til de man kritiserer. Det er stor forskjell idag på den politiske debatten og hva den var for få år siden. Man ser sterke endringer i vårt samfunn man ikke liker. Jeg orker ikke være politisk korrekt. Jeg sier det slik jeg ser det. Innvandringen skaper fundamentalisme jeg ikke fordrar og forferdelige forhold for mine barn når de skal starte på skolen. Snillismen har drept mine barns utviklingsmuligheter i lokalområdet. Dette ønsker jeg blir snudd. Jeg er glad i mitt land og vil ha respekt for mitt land og vår måte å leve på. Det er ikke jeg som skal slenge hijab på barna mine pga en ny gruppe mennesker har flyttet hit. Det er ikke jeg som er rasist når jeg kjefter for at våre nye landsmenns barn holder helvete for mine barn. Dette er hverdagen for endel på Oslo Øst og det sprer seg. La oss snu trenden før den har snudd oss.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  PJ - september 7, 2010 at 9:31 am
 44. Jacobsen gir i grunn en god oppsummering av hvordan den norske journaliststanden ser på vår tids kanskje største demografiske utfordring. Så lenge dette bare er noe som angår vanlige nordmenn og da helst de i de lavere sosiale lag i en, enn så lenge, forholdvis begrenset del av Oslo (som altså ikke er vestkanten) er det, i den grad det er noe problem i det hele tatt, deres problem. “Jeg snakker så å si aldri om det.” Nei, det forstår vi jo. I den grad det skrives om innvandring er det stort sett enten som et innlegg i debatten mot ett eller annet FrP-utspill eller en solskinnshistorie om familien Mabir og enkefru Jensen på Grorud som er gode naboer. Utviklingen i Europa som Frankrike, England og Tyskland og som forteller oss om til dels store problemer med dagens masseinnvandring evner ikke til refleksjon her på berget. Dette er bare noe som angår dem; vi klarer oss nok mye bedre her.

  Og det er også dette som er premisset til Jacobsen: Ideene vil vinne. Ting går seg til. Det ordner seg til slutt. Ja, kanskje det, men til hvilken pris? På bare noen få år har andelen minoritetsspråkelige elever eksplodert i Oslo samtidig som de samme områdene opplever en “white-flight” nesten uten sidestykke. Folk er villige til å ta lån over pipa for å kunne flytte bort fra de verste områdene samtidig som prisene på de attraktive områdene presses opp til kunstige høyder.

  Og det er kanskje en av årsakene til at så mange på vestkanten, der de fleste politkere og venstreliberaler som taler varmest for innvandring tross alt befinner seg, ser på dette som, om enn kanskje ikke en ønsket utvikling innerst inne, men iallefall ikke skadelig for dem og bankkontoen…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pepsy - september 7, 2010 at 10:07 am
 45. Denne artikkelen er åpenbart ment for å skape debatt, og ser utvilsomt ut til å lykkes med det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole - september 7, 2010 at 10:07 am
 46. Jeg har ikke no intelligent utsagn å komme med, men vil bare utrykke min frustrasjon over innvandrersituasjonen idag. De som har vært nede på Grønnland, eller i lignende trakter, i løpet av det siste året vet hva jeg snakker om. Hele bydelen er den billigste å bo i, i hele Oslo, fordi det er så vanvittig skummelt å bo der. Jeg blir veldig lei meg, og håper noe kan forandre seg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ebart - september 7, 2010 at 10:36 am
 47. Skremmende lesning.

  Har kommentator Jacobsen noensinne fundert over den gryende journalist- og medieforakten i dette landet ala den politikerforakten vi allerede har? Artikkelen oser av nedlatenhet og forrakt for folket og dens meninger. Elitens multikulturelle utopi er langt unna virkeligheten for folk flest i dette landet. Og Jacobsen er enda lenger unna. Men kanskje det var tilsiktet, Jacobsen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Irene Berntsen - september 7, 2010 at 10:47 am
 48. Jeg omgås mye med innvandrere, både privat og i arbeid. Det er veldig stor forskjell på invandrere. Dersom man gjør en grov generalisering, kan man dele dem i to hovedgrupper.
  Gruppe 1: De som føler seg (evt ønsker å føle seg) norske, og som ønsker å være en del av Norge, og
  Gruppe 2: De som ikke respekterer norske verdier (som f.eks likestilling, ytringsfrihet – også i religiøse spørsmål, etc)

  Gruppe 1 tilpasser seg, og er som regel mer vellykkede i samfunnet enn gruppe 2. De fleste innvandrere, eller barn av innvandrere, som uttaler seg om innvandrerspørsmål i media, tilhører Gruppe 1. Dette gjør Gruppe 2 blir mye mindre synlig.

  Det som imidlertid har skremt meg, er hvor stor andel av befolkningen, som vi gjerne omtaler som innvandrere, som tilhører gruppe 2, eller ligger et sted i mellom.

  Med en fortsat innvandring, vil kulturkonfliktene ikke bli mindre, snarere trvert imot.

  Jeg tar på det sterkeste avstand fra uttrykk som “Snik-islamisering”. Dette indikerer en bevisst plan fra en diffus sammensvergelse.

  Jeg er mer bekymret for en allerede eksisterende kulturkonflikt, som har potensiale til å vokse, dersom vi stadig skal ta inn nye innvandrere med andre kulturreferanser enn våre.

  Det er riktig at det ofte har vært store folkeforflyttninger gjennom historien. Da må man heller ikke lukke øynene for at dette også har skapt mange konflikter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  TH - september 7, 2010 at 11:04 am
 49. Takk Frithjof.

  Endelig en som sier nøyaktig hva jeg og mine tenker.

  Ohhhh noooo. The muslims are coming..! What to do, what to do!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hansek - september 7, 2010 at 12:03 pm
 50. Her treffer VGs kommentator kanskje bedre enn tilsiktet: Problemet er jo alle de som trekker dynen over hodet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole J. Johansen - september 7, 2010 at 12:12 pm
 51. Jeg bor i Groruddalen, og da faktisk i et av områdene der hvor det er minst innvandrere. Allikevel kryr det av de, og til tider føler man nesten at det er en selv som er den fremmede i sitt eget nabolag der man er født og oppvokst. Jeg har ikke barn, men hører naboen forteller om sønnen sin som blir mobbet på skolen FORDI HAN ER NORSK!!!! Han er en av svært få etnisk norske på sin skole, og de blir færre og færre. Foreldre sørger forståelig nok for å få sine barn inn på skoler andre steder i byen, eller de flytter om nødvendig i denne sammenheng. Hvis jeg får barn kommer jeg til å gjøre akkurat det samme. I forhold til etniske nordmenn så formerer i tillegg innvandrerne seg som kaniner, så alle som kan 2+2 skjønner at dette bare vil fortsette å spre seg. Det er dette som er hovedsaken! Jovisst er det alvorlig at ikke vestlige innvandrere er overrepresentert på alle negative statistikker og fyller norske fengsler til randen. Det mest alvorlige er dog at etniske nordmenn begynner å føle seg som fremmede i sitt eget land! Slik har det allerede vært i andre vesteuropeiske land en god stund, og dette bør være varsku til å si stopp, og da mener jeg STOPP! Knallharde krav til innvandring, asyl og familiegjenforening. Jeg snakker ikke om å kaste ut de som allerede er her, men tiden er inne for å snurpe igjen nota og si at smertegrensen er nådd. Snillismen og naiviteten har vært og er helt hoderystende. Ikke alle folk og folkegrupper går godt sammen. Ulike etniske grupper krangler, kriger og terroriserer hverandre over hele verden og har alltid gjort det. Hvorfor tror og mener man at dette plutselig har endret seg??? Er man virkelig så blinde at man enda ikke skjønner at dette “eksperimentet” har slått feil? Steng grensene fullstendig og begynn arbeidet med å integrere de som allerede er her og å bevare Norge slik vi kjenner det og ønsker at det skal være. Første steget på veien blir å få disse hersens rødgrønne ut av regjeringslokalene. De har nå rett og slett gjort nok skade!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jølle - september 7, 2010 at 12:25 pm
 52. Hvorfor er de fleste diskusjoner på nettet så fylt av ekstreme standpunkt, skitkasting og dårlige argument ?
  Nettet kunne jo være et bra sted for meningsutveksling, men dessverre blir det bare tullprat.
  Måtte bare si det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Roy Kolbergsrud - september 7, 2010 at 1:15 pm
 53. “Kanskje jeg er naiv, men jeg mener at disse ideene har en så ekstrem kraft at de vinner til slutt.”,

  - Det er så historieløst at du burde være flau. Tror du demokrati og menneskerettigheter oppsto av seg selv?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  bjeil - september 7, 2010 at 1:34 pm
 54. “- Det er så historieløst at du burde være flau. Tror du demokrati og menneskerettigheter oppsto av seg selv? ”

  Nei, absolutt ikke, men hvorfor sette oss selv i en situasjon hvor vi kanskje må kjempe for det samme igjen i vårt eget land? Rimelig naivt å ikke innse at spesielt islam er en trussel mot akkurat disse rettighetene vi tar som en selvfølge. Demokrati og menneskerettigheter finnes ikke i islam. Også liten tvil om at ekstreme ideer og krefter vinner frem når man ser hvor mange land i verden som styres av gærne tyranner som driter i folket men konstant meler sin egen kake.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas - september 7, 2010 at 2:12 pm
 55. Trekk dyna godt over hodet du og bli i senga til borgerkrigen kommer hjem til deg. Overklassedust!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pål - september 7, 2010 at 2:17 pm
 56. Kanskje du ikke klarer å se problemet fordi du mangler empati?
  Man må gjerne sette seg inn i en situasjon for virkelig å forstå den. Det er ikke alltid man klarer det uansett hvor mye man prøver.
  Du kan heller ikke få bedre forståelse av et tema om du allerede har en viss sarkastisk holdning til den eller de som liksom skal prøve å “overtale” deg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Skeptisk - september 7, 2010 at 2:31 pm
 57. Flink gutt du Fridtjof!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Fredrik - september 7, 2010 at 2:53 pm
 58. Jeg er forbauset over at en journalist skriver om et emne som gir ham spy-fornemmelser. Dette er et alvorkig emne som i hovedsak forårsaker en heftig pågående debatt – og ikke bare her til lands – og de fleste som er bekymret, inklusive undertegnede – ser på invasjonen av særlig muslimer fra ikke-vestlige land som en trussel både mot vår kultur og velferdsstaten som sådan. For det første er islamister bundet opp til en politisk ideologi med en religiøs overbygning som faktisk er renspikket fascisme. Dessuten har vi sett en kvinneundertrykking som er helt ute av touch med den virkelighet som er til stede i Vesten anno2010. I tillegg kommer importen av analfabeter som truer vårt trygdesystem som på sikt vil virke ødeleggende på vår velferd.
  Dette bør stanses snaqrest men med dagens regjering vil neppe noe vesentlig bli gjort i den retning. Dessverre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Asterix - september 7, 2010 at 4:04 pm
 59. Nok er Nok!! Det er ikke Innvandrere som er problemet her.

  Problemet til TG, Carl Ivar, Siv Jensen og veldig mange NORMAL folk, er Islam og Muslimer. Problemet er Hijab og burka, Problemet er segregering av jenter helt nede i 5 års alder, problemet er omskjæring, problemet er æresdrap

  Alt dette i tillegg til trygde-svindel, høy fødsels frekvens bla.

  Våkn opp dere der ute som påstår at dette er en ikke tema.

  Selv innvandrere snakker om hvor alvorlig denne situasjonen er \ kommer til å bli.

  Oppførsel og væremåte som er stikk i strid med sammfunnet ellers er en støyfaktor, legg til en ekstremt aggressiv religion så har du en meget farlig miks for lille norge.

  Den viktigste problemstilling er muligens den som aldri kommer opp til diskusjon nemlig, hvordan kan en folkegruppe skadet av krig, vold og terror, som i tillegg er analfabeter og kommer ofte fra et miljø hvor ’spis eller bli spist’ er den enkle sannheten, integreres inn i det norske samfunnet som etter alle de vanskelige årene er nå blitt til på et fundament av tillitt, ‘ansvar under frihet’ og felleskapet (ja disse er fortsatt de styrende prinsippene selv om vi er på vei bort fra disse)?

  Vi må åpne for å differansere mellom det som er sustainable for vårt samfunn og det som er en byrde. Ta inn folk med utdanning, send tilbake kriminelle, sett harde grenser eller så er paradis tapt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  inder_i_norge - september 7, 2010 at 8:31 pm
 60. Kulturelite? Snobb? Overklasse? Mye ønsketenkning her, fra en kommentator i VG…

  Jacobsen er forøvrig inne på noe når han her erkjenner at dette temaet er ubehagelig, og at han derfor bøyer av. Men han glemmer å fortelle oss hvorfor det oppleves som ubehagelig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Doffen - september 12, 2010 at 1:15 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00