Kypriotisk syke

Tegning: Roar Hagen

Tegning: Roar Hagen

Forsøket på å gjøre John Fredriksen til en gallionsfigur for rødgrønn næringspolitikk, sank til bunns som en mafiatyster med sement rundt anklene. Det var et merkelig fremstøt.

Mye pent kan sies om John Fredriksen. Han er en av verdens rikeste menn, og har tjent pengene i en av verdens tøffeste bransjer. I shipping lykkes folk med nese for risiko og nerver av stål. Fredriksen kommer i tillegg fra relativt enkle kår på Oslos østkant, i motsetning til andre i bransjen, som ofte er født med to tomme hender og en tankbåt under hver arm.

Symbolsterk

Men uansett om man beundrer Fredriksens bakgrunn, instinkt og vilje til å ta sjanser, kommer man ikke unna at han fremstår som en klassisk kapitalist. Han kunne stått modell for flammende røde karikaturtegninger i mellomkrigstiden. Der velfødde menn i smoking mesket seg med andebryst og saus så fettet rant nedover kjakene, mens arbeidere og bønder sto i fillete klær med lua i hånden.

Forholdet mellom arbeidsfolk og kapitalister har selvfølgelig aldri vært så enkelt som slike tegninger skulle gi inntrykk av, men den politiske symbolikken lever fremdeles. I dag i en mer sofistikert form, men med de samme premissene i bunn. Det er for eksempel bare noen uker siden at eiere av private barnehager ble omtalt som «barnehagebaroner», fordi de tok ut utbytte fra bedriftene sine.

Det går et skille mellom de norske kapitalistene som skjønner denne symbolikken og de som ikke gjør det. Når Stein Erik Hagen i sparemodus sender skjortene til London for å få satt på nye snipper, ler vi med forakt fordi han skjønner så lite av Norge. Selv om han er en av de største eierne i norsk industri og indirekte har etablert tusenvis av arbeidsplasser. På den andre siden er Kjell Inge Røkke en helt for mange, ikke minst langt inn i norsk fagbevegelse.

Godt forhold til Ap

Arbeiderpartiet har helt siden krigen manøvrert med stor presisjon mellom hensynet til norske storkapitalister og verdiene de rår over, og tradisjonen som arbeidsfolkets parti. Få steder kommer dette mer tydelig til uttrykk enn i skipsfartsnæringen.

Norske redere har lenge hatt et nært og tillitsfullt forhold til sentrale deler av Ap. De har egne gunstige skatteregler, og nyter godt av privilegier som andre næringer kan se langt etter. Derfor er det overraskende mange av dem som har valgt å bli i Norge.

Det er ikke gratis å ha dem her, men så langt har det heller ikke vært noen politisk belastning i å legge forholdene til rette for dem. Så godt de kan tjene seg unorsk søkkrike, men samtidig være nordmenn. Det er ingen norske aviser som har skrevet noe om «rederbaroner» de siste 20 årene, selv om rikdommen i disse kretsene får de fleste andre til å se ut som sosialklienter.

Flaggbytte

Likevel er det nesten umulig å skjønne hvilke politiske vurderinger som lå bak da næringsminister Trond Giske og hans nærmeste i departementet, skrudde på sjarmen og forsøkte å tine John Fredriksens nykypriotiske hjerte.

Hjemflaggingen av noen få skip til det norske internasjonale skipsregisteret, som ble presentert med enorm tilfredshet, betød lite i praksis. Det var riktignok et håp om at det skulle utvikle seg til noe mer med tiden. For eksempel et massivt flaggbytte, der alle rederens skip seilte jorden rundt med rødt hvitt og blått i masten. Men det ble som kjent ikke noe av. I dag er sjarmoffensiven avblåst, og i VG i går uttalte John Fredriksen at han ble syk av Norge. Før han la til at den rødgrønne politikken på sikt kunne føre til at han også flyttet sine eierandeler i norsk fiskeoppdrett og oljeindustri ut av landet.

Akkurat slike trusler fra en som har valgt å kvitte seg med sitt norske pass, er det som får mange til å tenke på andebryst, profitthunger og en grisk elefant som står og tramper i Edvard Griegs flygel på Troldhaugen. Ikke minst mange i Arbeiderpartiet.

Trygghet og varme

Ansikt til ansikt med elendige meningsmålinger er det mange i det partiet som mener det aller viktigste nå er å få nordmenn til å omfavne fellesskapet. Først når mange nok føler at velferdsstaten og sikkerhetsnettet som ligger i den, betyr trygghet og varme, og gjør det verdt å bidra med skatt og innsats, vil pilene peke oppover igjen er omkvedet. Ap er tuftet på akkurat dette, følelsen av at det norske fellesskapet er verdifullt.

Å kurtisere en som frivillig har forlatt oss andre, tilsynelatende kun fordi han ikke ønsker å betale skatt, passer dårlig inn i dette bildet. Det er vanskelig å skjønne hva Giske tenkte på da han prøvde. Når nå hele prosjektet har forlist, ser det enda dummere ut.

Jeg ville ikke bli overrasket om den neste rødgrønne uttalelsen om John Fredriksen er langt mindre kjælen enn det vi har hørt til nå.

Med mindre man mener at en søkkrik kypriot, som blir syk av Norge, fortjener den største respekt og aktelse. Og hvorfor ikke en aldri så liten St. Olav?

Akkurat NÅ i VGs papirutgave 25. august

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

26 kommentarer

 1. Jepsi pepsi, bra kommentar.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ernst Øyvind Tvedt - august 25, 2010 at 11:33 am
 2. Fortreffelig skrevet, Frithjof! Du er en mann av folket, og publiserer det mange tenker, men ikke tør gå ut med i offentligheten. Fint å se at du som journalist leverer varene like bra som du gjorde som frontfigur i Glu. Keep up the good work!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Happy-Fred - august 25, 2010 at 11:54 am
 3. I mai er Fredriksen alltid i godt lune. Da fisker han laks, og viser verden sin sympatiske side. Det er nok det, som har skjedd i tilfellet Giske. I godt lag er det lett å være litt raus.

  NIS/Bahamas/Cyprus/Isle of Man etc er forresten ikke s å forskjellige. Dette med formueskatten er vel egentlig bare til politisk innvortes bruk for politikerne.

  At Fredriksen stort sett har tjent ALLE sine penger utenfor landets grenser, synes ingen å legge vekt på. Lenge før noen av dagens rødgrønne var ferdig med videregående, hadde fredriksen bygd opp virksomheten ut fra London Senere bled det Cyprus.” Sick and tired” er et uttrykk – ikke en mening.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thor Grindhaug - august 25, 2010 at 12:03 pm
 4. Om man setter det på spissen, har ikke folket vært med å gjøre ham rik? Via subsidier, skatteletter og andre former for økonomisk hjelp til næringen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Øyvind - august 25, 2010 at 12:15 pm
 5. Mine tanker går til Fredriksen, og det han gjør. Skjønner meget godt grunnlaget for handlingen, og hvorfor der gjøres, svartmaling fra politisk hold, og politikk, det lever vi med.

  Alle som har drevet noe, vet at skal man gjennomføre noe, så kreves planlegging, og da ikke bare over 1 eller 2 år, men over 10 år fremover.

  Og med en politikk som vingler, så lar det seg ikke planlegge, og mennesker forsvinner, men å få en politkker til å innrømme noen feil, det blir som å drømme i våken tilstand, for de er jo ufeilbarligheten selv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nickholas Maclergan - august 25, 2010 at 12:20 pm
 6. Lurer alltid på hvem som skal skape verdiene i dette landet… Uten entreprenører kommer mine barn til å leev i ett land som er mye tøffere enn det vi kan se for oss idag… Godt VG bygger opp om de!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Christian - august 25, 2010 at 12:27 pm
 7. Jeg skjønner ærlig talt ikke hva Giska har gjort galt i denne saken. Personlig liker jeg ikke Giske, men i dette tilfellet har han bare videreført en “gladmelding” som Fredriksen sendte til Giskes kontor i brevs form.

  Jeg skjønner godt at Giske hadde et ønske om å videreformidle beskjeden fra Fredriksen om at han ønsket å flagge hjem noen skip. Hvilken politiker ville ikke gjort det?

  Det er heller ikke Giskes skyld at Fredriksen ikke flagger hjem. Det presiserte Fredriksen. Det var den rødgrønne regjeringens uforutsigbarhet og uttaknemlighet som var hovedgrunnen.

  Det er selvfølgelig trist og alvorlig at Fredriksen har ombestemt seg og truer nå med å flagge ut enda mer, men det skyldes altså våre politikere generelt som ikke klarer å beherske seg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  SMasterG - august 25, 2010 at 12:32 pm
 8. Blir kvalm av Fredriksen og Rimi-Hagen. At rike mennesker skal kunne diktere egne skattebetingelser er en verdensomspennende uting.

  Forutsetningene for at menn som Fredriksen, Rimi-Hagen og Røkke har lykkes ligger i det norske samfunnet og den norske samfunnsmodellen.

  At Fredriksen nå sitter på sin høye hest og ikke føler han skylder samfunnet noe som helst – vel, det sier mest om Fredriksen.

  Det beste vi kan gjøre er å spotte dem og håne deres fravær av anstendighet og samfunnsmoral.

  Rart hvordan mye penger kan få egoet til å blåse seg opp til det blir en svær ballong som bare driver avgårde…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Syk av Fredriksen - august 25, 2010 at 12:40 pm
 9. Nå må folk i Norge slutte å være så misunnelige. Det er ikke uten grunn at noen blir rike, det er fordi de jobber hardere, er smartere, tar sjanser og er gode i det de gjør. Enkelte i Norge har fått det for seg at det ikke skal belønnes å være god, at det er urettferdig at andre har mer enn andre. Dessverre tenker enkelte ikke over hvilke verdier som skapes i samfunnet av disse menneskene som er så urettferdig rike. Hvem skal skape arbeidsplassene og investere i nye selskap?

  Nå får folk se til å skjerpe seg, er møkk lei av all sutringa over hvor urettferdig det er. Faktum er at når man er smartere og bedre enn andre så bør det belønnes. Fredriksen har min fulle sympati, det er pokker ikke enkelt å være selvstendig næringsdrivende i dette landet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Appelsin - august 25, 2010 at 12:46 pm
 10. Man bør i et land som priser retten til å si det man mener, få lov til å gi uttrykk for sine mulige planer inn i fremtiden, UTEN at det av andre skal bli fremlagt som trusler… slik som denne artikkelfrfatter gjer i litt runde vendinger om en uttalelse fra Fredriksen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Norn - august 25, 2010 at 1:21 pm
 11. Til @Appelsin

  Dette handler ikke om misunnelse. Selvstendig næringsdrivende blir opplagt stemoderlig behandlet i Norge.

  Norge har en tradisjon fra etterkrigstiden hvor storindustrien og arbeidstagerne i storindustrien samarbeider. Diverse AP-regjeringer har alltid gitt storindustrien og industriherrer spesialbehandling og gunstigere vilkår enn oss andre.

  Forskjellen i dag er at herremenn som Fredriksen og Rimi-Hagen vil ha mer. De vil overhodet ikke være med å betale noe til felleskassen.

  Det blir bare dumt når du setter likhetstegn mellom Fredriksen og de tusener av små selvstendig næringsdrivende som sliter med å få hjulene til å gå rundt.

  Jeg har selv vært i den situasjonen og vet hvordan det er å ha en årsinntekt det ikke er mulig å leve av, men fortsatt måtte betale 40% av min magre inntekt til staten.

  Det er et verdensomspennende problem at vi ikke vet hvordan vi skal “fange” kapitalen for beskatning. Konkurranse om kapital slik den foregår i dag er ødeleggende og overfører stadig større deler av verdens verdiskapning på et fåtall hender. Dett vil til slutt kollapse. Muligens er finanskrisen et forvarsel…

  Strengt tatt burde vi hatt variable tollsatser og straffet land som “stjeler” kapital ved å tilby skattefrie eller tilnærmet skattefrie havner til Fredriksen og hans like.

  Hvis vi skal utnytte verdens ressurser fornuftig er vi nødt til å endre favoriseringen kapital har fremfor arbeidsinntekt.

  Å gi Fredriksen enda gunstigere vilkår er totalt feil vei å gå.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Syk av Fredriksen - august 25, 2010 at 1:54 pm
 12. “Det går et skille mellom de norske kapitalistene som skjønner denne symbolikken og de som ikke gjør det.”

  Jeg tror nok de aller fleste norske kapitalister er klar over at denne symbolikken eksisterer i enkeltes tanker.

  De bryr seg ganske enkelt ikke om det, fordi symbolikken bare eksisterer i tankene til mennesker det er noe dypt og fundamentalt galt med. Tar SV hensyn til at gamle ledere i Apartheid-partiet føler det er symbolsk problematisk om lyshudete og mørkhudete avbildes side om side? Hvorfor skulle det bry meg hva en liten gruppe gale mennesker tenker?

  Kommunismen er død. Dagens kommunister som “ser” flosshattmenn rundt seg er vandrende lik, artifakter fra en tidligere verdensforestilling. De er avlegs, de er ganske enkelt rustent skrap.

  “Folket” har ingen makt over individiet, “Folket” er en skrullete sinnsvak symbolikk.

  Hvem er deler av Folket? Er det ‘Ein Reich, Ein Volk’, alle etniske nordmenn? Eller er det ‘Verdens Folk’? Eller er det ‘Arbeider-Folket’?

  Verden er ikke lenger “fattige mot rike”. De som tjener passe godt i dag, som gammelkommunister under tvil ville kalle middelklassen, har det faktisk i sin rasjonelle interesse (a la Marx) å skvise FATTIGE, ikke rike. Selv skraphaugkommunister som Kristin Halvorsen har måttet medgi at mengden skatt som kan hentes fra rike er ekstremt lite, _fordi det ikke er mange av dem og de fleste tjener ganske godt_. Tvert imot er den største tapsposten for 80% av befolkningen de FATTIGE. Ikke at jeg vil appellere til en “marxistisk rasjonalisme”, men for mumiekommunister som mener middelklassen har i sin rasjonelle interesse å skvise de rike – så vet de ikke at argumentene deres i virkeligheten drar i motsatt retning.

  Og uten den rasjonelle interessen? Da er det bare skrapkommunistenes emosjonelle og populistiske hat de har gående for seg. I noen engelske kretser ville man kalt dem “Hate Mongers”.

  Jeg har ingen “Gjeld” til “Folket”. Jeg spiser gjerne gåselever. Bare ikke veldig ofte, for det koster en del, og det er ikke spesielt sunt heller. Og det bryr ingen andre enn meg selv at jeg spiser det. Det er ikke slik at fordi “symbolikken” i at jeg spiser gåselever skal stoppe meg fra det og at jeg heller skulle spise sushi fordi likkommunistene ikke har samme “symbolikk” knyttet til sushi.

  Jeg kan heller ikke se hvordan “Folket” har slavet dag ut og dag inn for meg. Skal jeg slave dag ut og dag inn for Folket? Da vil jeg gjerne at minst 1 person i Folket dag ut og dag inn bruker hele sin tid på å tilfredsstille meg, takk. I den grad du ikke har brukt dagen din på å tilfredsstille meg er det dessverre revnende likegyldig hva slags tanker som fyker rundt oppe i hodet ditt, dessverre.

  Fredriksen har heller ingen “gjeld” til folket. Man kan si at mennesker hvis foreldre har mottatt barnetrygd og hatt skolegang har en “gjeld”, men denne er ikke uendelig eller livslang slik likkommunister gjerne vil ha det til, den tar slutt når man har betalt tilbake dette i skatt. Og Fredriksen har betalt milliarder. Like lite som Fredriksen kan komme inn og kommandere kommunistene kan kommunistene kommandere Fredriksen. Om kommunistene vil sette makt bak kravet er voldsmakt og drap det eneste mulige svaret. Forsvar mot overgrep fra urettmessige og gale, kalles det.

  Appellen til “Folket”, som en slags enhet, en arvesynd, en organisk masse, en levende organisme, er skremmende og sykt. Det er ikke bare skrullete. Det er skremmende.

  Og ironisk nok, at dagens halvmoderne venstreside snakker om “Dem og Oss”, “Fiendebilder”? Jeg tror likkommunistenes bilde av rike, som du her oppstiller, er noe av det klareste og mest tydelige “Fiendebilde” og “Dem og Oss”-bilde man kan forestille seg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jens Pettersen - august 25, 2010 at 2:02 pm
 13. Ser ikke på det som noe tap egentlig, om Fredriksen hadde flagget inn I NIS så hadde det betydd fint lite annet enn noen skattekroner til staten. Og ettersom staten ikke alltid gjør en særlig god jobb med de skattepengene de allerede tar inn, så skjønner jeg Fredriksen godt.

  Hadde det vært snakk om å flagge inn i NOR derimot, noe som virkelig hadde vært prisverdig hadde dette vært noe å lage en såpass stor sak. Det er for langt mellom norske båter med norsk mannskap ombord.

  Lightversjon av hva NOR & NIS er..

  NIS – Norsk Internasjonalt Skipsregister, skip med norsk flagg og norsk hjemmebase. Men med lite norsk mannskap og kan ikke seile mellom norske havner uten særskilt dispansasjon.

  NOR – Norsk Ordinært Skipsregister, skip med norsk flagg, norsk mannskap og norsk hjemmebase. Alle rettigheter (Unntatt arbeidsmiljøloven)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Daves - august 25, 2010 at 2:49 pm
 14. Vel, Fredriksens motiver vet han nokkun selv, men jeg mener å forstå mellom linjene at han er lei “mentaliteten” her hjemme på bjerget. Problemet i Norge er at ingenting er enkelt. Alle er så “ærlige”. Alle skal være så forbasket uangripelige. Det er jo forsåvidt et sunt tegn på en måte det for et samfunn, hvem vil ha et korrupt regime? Men når enkle saker som kan avgjøres enkelt (bare se på fiskerinæringen og også toll-systemet vi har) gang på gang viser seg umulig, ja da forstår jeg Fredriksen. Man blir sliten og lei. Det er komplisert og langtekkelig. Så….sånn er det tror jeg. Kos deg ute i verden du Fredriksen. Det er ikke så verst der, selv om det ikke er så verst hjemme heller. Med mindre en driver forretningsvirksomhet da…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sunnmøring i eksil - august 25, 2010 at 2:52 pm
 15. Verden forandrer seg og Norge bør forkaste sin nedlatende holdning til menesker som får det til. Vi er små, vi er få og vi blr akterutseilt på mange områder.
  Når vi da i tillegg skal håndheve likhetsprinsippet som alfa og omega, kun ut i fra skatteseddelen vil vi etterhvert miste intektene som ligger i kjølevannet av denne “store stygge ulven”. Hele verdikjeden må tas i betraktning.

  Det er klart det er kjedelig for politikkerene å måtte forholde seg til at en privatperson gir bort nær 100 millioner kr til rikshospitalet og Radiumhospitalet, der han blandt annet har finansiert en ny labratoriefløy til kreftforskning. Det er vel en del stortingsrepresentanter som gjerne skulle stått der og solet seg i kameralampene. : )
  Jeg vil kalle det frivillig skatt til øremerkede formål.

  I god journalistisk stil utelater dere bevist å nevne at det er bedriftsbeskattningen og ikke privat beskattningen som er problemet.
  Som sagt, verden er i forandring. Å bytte base for sine forretninger vil etterhvert bli like vanlig som det er å bytte telefonopperatør.
  Når byttet du sist telefonopperatør sist?
  Når byttet du bank?
  Når byttet du forsikringsselskap sist?
  Ut i fra lojalitetsprinsippet og fellesskapsfølelsen som forfektes og brukes som argument mot Fredriksen, vil jeg anta at du i beste sosialdemokratiske ånd beholdt ditt eksisterende lån, telefon og forsikring, selv om det var mye dyrere enn alternativene.

  I fremtidens situasjon må det også betales skatt, men vi må ha en modell som gjør Norge attraktiv som opperatørland, vi må trekke til oss kapitalen, og ikke skremme den bort. Først da kan vi beholde kompetansen, lederskapet og skattekronene.
  Det er nå vi må bestemme oss om vi skal fortsette å vokse, eller om vi skal bli nevnt i historietimene om 200 år som et klassisk eksempel på “easy com, easy go”

  Med dagens komunikasjonsmiddler spiller det ingen praktisk rolle hvor du bor, derfor vil vi automatisk befinne oss der det er best forhold for det vi nå måtte drive med.
  Vi kan velge å legge til rette for differensiert skatt ut i fra total verdiskapnig, legge til rette for flat skatt eller hva vet jeg.
  Det spiller ingen rolle hvilken model som brukes eller skapes men strukturen må endres, vi kan ikke ha ett system som er så vanskelig og innfløkt at det trengs nær 35% av et lands arbeidsføre befolkning for å administrere det.

  Selv betaler jeg mine 46% skatt på inntekt og jammen betaler jeg 25% til i moms når de brukes opp Jeg sitter da igjen med 29% av min opprinnelige inntekt som da går inn i kassa til ett eller annet firma som selger det jeg vil ha, og gjett hvor de pengene går, arbeidsgiveravgift, eiendomsskatt, firmaskatt, offentlige avgifter osv
  “Jamen, det er jo det som er samfunnsøkonomi, som skaffer deg skole, helsevesen, osv”. Ja det er det, men hvor mye av dette blir brukt til verdiskapning innen disse sektorene? Hvor mye går det med til intetsigende komiteer, møter uten mål og mening, papirflyttig for sysselsettingens skyld, dobbelt og trippelt arbeide pga inneffektive systemer.

  Jeg er redd det er her mesteparten av mine penger ender, i en endeløs mølle av byråkrater som ikke tillfører noe annet enn flere hinder i veien når jeg prøver å skape noe nytt og levedyktig for meg og mine.

  Når jeg blir gammel og sitter igjen med smulene av mitt liv, vil jeg bruke dem der jeg får mest igjen for dem. Det hadde vært ekstra hyggelig om Norge var på en annen kurs så jeg hadde fått mest igjen for pengene her.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  StoreO - august 25, 2010 at 3:01 pm
 16. Herr Fredriksen forstår jeg veldig godt når han sier at ting er så uforutsigbart her i Kongeriket.
  Har selv jobbet som selvstendig næringsdrivende i 7år.Fra dag en var det kun spørsmål om hvor mye jeg ville tjene,slik at de kunne sende sine giroer månedlig.De første årene visste jeg ikke om jeg ville klare å beholde boligen min pga de store driftutgiftene,inkludert det som ble krevet fra staten.Her tar man all risikoen selv.Det er ikke et eneste spørsmål om hva staten kan hjelpe deg med i en tøff startperiode.Hvis man skulle være litt for sent ute med innbetaling av skatter,så var det gebyrer i bøtter og spann.
  Jeg var så full av positive vyer når jeg startet opp med mitt eget firma,men du verden så fort jeg oppdaget at “du skal ikke tro at du er noe”mentaliteten kom frem enten man fikk brev fra det “offentlige” eller andre.For man “måker” jo bare inn penger.Det var ikke snakk om at man ofret helger,juleferier,påske,netter og lange dager på det som man trodde på.
  Vet om mange som er uføretrygdet og i full stand til å jobbe,hvis de virkelig vil.Men det vil de ikke!Det er jo bare å ta en titt inn på de mange kafeer hvor det sitter voksne mennesker hver dag og slår ihjel tiden.Hvis du spør dem om de heller vil jobbe,så er de uføretrygdet.Spør du om de vil jobbe litt svart,så er svaret ja med en gang.Men hva slags liv er det å gå og slenge slik år ut og år inn.Da er det bedre å kjenne at man har gjort seg fortjent til sitt daglige brød med egen svette.
  Fredriksen har min fulle sympati.For han har bevist at man kan jobbe seg opp fra kontorbud til en av de største rederne i verden,bare man vil stå på hardt nok.
  Norske politikere er jo så kreative at de bare ser avgifter og nye avgifter som det eneste de kan bidra med til det norske folk.Pluss “noen”utredninger om alt og ingenting.Slik at de får et monument over sitt liv på Løvebakken.
  Lykke til AS Norge.Jeg tror det går til helvete på første klasse med en gjeng med politikere som,uansett,er sikret for resten av livet til tross for hvor lite de har bidratt med for å skape noe som landet tross alt skal leve av i fremtiden.Fortsett også med å la være å stille krav til våre nye landsmenn og betal i bøtter og spann til folk som egentlig bare har lyst til å jobbe med den utdannelsen de har(universitetsutdannelse)Skjønner ikke at vi har råd til slik sløsing med verdifulle resurser som mange av disse menneskene tross alt er
  For de selv er jo sikret en anstendig pensjon den dagen de går av.Hele tiden høvelig indeksregulert etter deres egne regler.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arild Meek - august 25, 2010 at 4:44 pm
 17. Hvem er John Fredriksen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Vomiter - august 25, 2010 at 6:25 pm
 18. Det forundrende med de rødes retoriske angrep på de såkalte kapitalistene er at alle handler som dem, og om du ikke gjør det er du en idiot! Setter du pengene i banken der du får 1% rente eller i konkurrentens bank der du får 4%. Akkurat slike avveielser som enhver rasjonell agent tar er like for de med ti tusen eller ti millioner eller ti millarder i likvide midler. Bare at de på toppen er mer synelig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andreas - august 25, 2010 at 6:48 pm
 19. jeg forstår at du kan bli syk av ett landd!!Jeg flytta fra Norge for 17 år. Og nå byner jeg og bli syk av og bo her

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  titto - august 25, 2010 at 7:14 pm
 20. Jeg holder godt med fredriksen. Men som du refererer til Fredriksen “kapitalist”… Dette forstår jeg ikke helt. Fredriksen har laget arbeidsplasser, han har betalt mye skatt. Hvem er det som er “kapitalisten” her.. Jo det er den norske stat, med forutsigelser av at vi skal overleve på våres Olje formue??
  Hadde dette vært meg, ville jeg gjort det samme som Fredriksen selv.
  Vi har nok av folk utnytter Norges system for ressurser å bli hjemme, men noen vil sine ressurser ikke bli spist opp av avgifter. Jeg håper på at den Norske stat vil snart formidle kunnskap fra andre land eller aktører.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fredrik - august 26, 2010 at 1:19 am
 21. Jeg er også syk av Norge!
  Sosialismen kveler meg, hjelp, jeg drukner snart! :(

  Jeg håper flere gjør som Fredriksen så velferdsstaten kollapser og vi kan bli kvitt sosialismen/fascismen og få friheten tilbake, individuell og økonomisk frihet!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knekten - august 26, 2010 at 1:32 am
 22. Jeg håper flere gjør som Fredriksen og flytter ut, alle med kapital av størrelse som ikke blir verdsatt, så kan parasittene her i landet få lov til å ha “fellesskapet” sitt for seg selv.
  Så når velferdsstaten kollapser kan vi kanskje få tilbake friheten her i landet fra sosialistene/fascistene!
  Individuell og økonomisk frihet er sårt etterlengtet!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ron Paul - august 26, 2010 at 9:12 am
 23. Mye meninger om lite føler jeg av kommentarene over. Hvor var Jens og Kristin da 3000 norske sjøfolk mistet jobben på midten av 80 tallet? Hvor var Jens og Kristin da Union i Porsgrunn ble solgt og 300 arbeidere mistet jobben sin?

  Ikke første gangen at regjeringen viser hvor lite norske sjøfolk betyr. Ikke gjelder arbeidsmiljøloven heller selv om en norskregistrert (NOR) båt er å anse som ett stykke Norge. Sjøfolk ahr vel alltid vært en pariakaste som står utenfor i mange sammenheng. Er vel kun gode i festtaler osv. Dessverre. Da jeg selv ble utflagget var det mye rabalder blant stevedoreselskapene vi benyttet på Vestkysten. Dette da de var vant til norske sjøfolk og visste hva de stod fro når det gjelt yrkesstolthet og arbeidsmoral.

  Når det gjelder norske redere er de stort sett av samme ulla alle sammen. Penger, penger og penger er mantraet de styrer etter. Hva er vitsen med NIS? Betyr bare at rederne kan kjøre med utenlandsk mannskap og spare masse penger og staten tape inntekstskatt fra sjøfolkene. NIS er bare ett skalkeskjul for skattelette. Skulle det betydd noe om en reder ville flagge hjem båtene sine ville det være om de ble flagget inn i NOR. Problemet da ville vært å finne gode norske sjøfolk. Rekrutteringen til yrket er vel heller ikke den beste og de som en gang var ute å seilte ville nok tenke seg om både en og to ganger før de takket ja til en svært utrygg arbeidsplass. Rederen kan jo finne på å ombestemme seg….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jensern - august 26, 2010 at 9:13 am
 24. Norsk syke.
  Det er ikke bare kypriotisk syke, jeg tror norsk syke er på vei. Bare i siste periode med rød-grønn regjering har det blitt merkbart tøffere å være arbeidstager. Enkelte regioner og distrikter har nå, dersom du er uheldig med bomveier, strømleverandører osv noe av verdens høyeste samlede skattetrykk og utgiftsnivå og her kommer mitt poeng. Den norske syken, folk på knappe 50 er allerede så sørgelig lei av dette, mister lysten til å dra på jobb osv. Årsaken er enkel, grunnavgifter som “abeider”partiet er så glad i gjør at det ikke lønner seg å jobbe. Et skatte og avgiftssystem som hverken rik eller fattig har tro på, eller riktigere sagt, et utgiftsnivå som ingen av oss tror på. Jeg har ingen tro på at det gavner fellesskapet. Statsansatte kontrollerer hverandre i hopetall i rigide innkjøpsordninger og rapporteringssytemer. Lærere skriver rapporter og tar seg av alt mulig i stedet for å få lov til å undervise. Sykehusene bruker det glade vanvidd av penger på møter og rapporter. Alt dette bunner i den litt “gammelkomunistiske” misunnelsesholdningen, det er bedre at ingen får til noe, enn at vi risikerer at en av kanskje 10.000 skor seg på et tillitsbasert system som er mye billigere å drive. Og det verste er at denne ene av 10.000 klarer å sko seg likevel, de er flinke til å lære seg spilleregler og utnytte systemer. Derfor tror jeg en del av løsningen er å få bort elefantsyken i stat,fylke og kommune. Og dersom det er nødvendig tåler jeg 1% ærlig skatteøkning, det jeg får min norske syke av er alle snikordninger og politiske ordgyterier om “miljø”pakker, “Miljø”avgifter som skaper omvendt proporsjonal beskatning, jo fattigere jo høyere skatteprosent.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  A_Bear - august 26, 2010 at 10:16 am
 25. Fredriksen gjorde vel en tabbe da ha ga fra seg sett norske pass. Han er således en utvandrer, og med kypriotisk statsborgerskap kommer han vel ikke innunder Schengen-avtalen. Han får derfor kun 3 mndr. turistvisum
  Han klager på at forholdene her er så uforutsigbare. Ja, alle vil ha noe fast å holde seg i. I shipping er det forutsigbare at alt er uforutsigbart.
  Andre redere har i alle år bodd her i landet og gjort det svært godt, jfr. Ugland i Grimstad. Og skipsreder Wilhelmsen harakteriserte Fredriksens utspill som “tullete”.
  Hva skal en pensjonist si da om myndighetenes skatte- og trygdepolitikk? Det samordnes og jongleres med opptjente poeng og avgifter osv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Gunnar - august 26, 2010 at 10:55 am
 26. For det første får jeg aldri helt tak i hvor du egentlig vil med innlegget ditt, men antar det handler om at John Fredriksen er utakknemmelig eller noe slikt.

  Jeg har full forståelse for Fredriksens valg, og med Inga Marte Torkildsens påfølgende kommentar om at han ikke vil bidra til fellesskapet blir jeg ikke overrasket om en fortsatt RØDgrønn regjering vil få flere til å vurdere det samme.

  Det stemmer at shippingbransjen har spesielle skatteregler, men det er ikke et særnorsk fenomen. Tvert i mot har Norge tradisjonelt hatt tøffere beskatning av shipping og redere enn landene vi konkurrerer med. Legger man så det norske lønnsnivået på toppen blir det tøft å konkurrere. I mange andre bransjer løses dette ved outsourcing av fabrikker ol, og det samme gjør redere ved å flagge ut skipene.

  Hovedproblemet, slik jeg ser det, er at Norge har en historikk hvor skatter og rammebetingelser endres nærmest vilkårlig. Og gjerne basert på at f.eks. rederene nå tjener så gode penger at de bør bidra enda mer. I de fleste tilfellene gjøres dette på en av to måter; beskatning av rederiene øker eller formuesskatten justeres. Begge er etter min mening skudd langt over mål. Selv om rederene tjener bra så skyldes det ofte andre plasseringer enn hva de får fra rederiene. Og justering av rederienes beskatning får i mange tilfeller en konkurransevridende effekt, enkelte ganger av en slik grad at resultatet blir mindre skattepenger.
  Formuesskatten er en idiotisk skatt, som stort sett kun kan begrunnes av folk uten økonomisk innsikt.

  Til sist, en liten historie:
  Ti gode venner møttes en gang i uken for å spise middag på et lokalt spisested. Dagens kostet 100 kroner, og de besluttet å dele regningen etter hvor mye hver enkelt tjente. De tre som tjente minst betalte ingenting, og deretter gikk det gradvis oppover til direktøren som betalte 300 kroner.
  Etter noen måneder kom sjefen for spisestedet og sa at siden de var så gode kunder ville han gi dem 100 kroner i rabatt. Vennene ble glade for dette, men da de kom ut begynte et par av dem å klage;
  “Se her”, sa en av dem, “Direktøren tjener dobbelt så mye som meg, men likevel sparte han 30 kroner, og jeg bare 15″. En av de andre sa det samme, “Jeg fikk bare igjen 2 kroner” sa en tredje, og til sist sa de tre som ikke betalte “Vi fikk ingenting vi, hadde direktøren delt hadde vi ikke behøvd å betale for brusen vår”. Det hele endte med at alle de ni andre ble enige om at direktøren bare tenkte på seg selv, og ikke ville dele med de som hadde mindre.
  Neste gang de møttes til middag kom ikke direktøren, og de var alle enige om at det var like greit, helt til regningen kom og de manglet 270 kroner…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  oj - august 26, 2010 at 12:14 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00