Helter og mennesker

Foto: Forsvaret

Foto: Forsvaret

GARDERMOEN (VG) Her er heltene timer før de ble drept. I går ble de minnet – som menneskene de var.

Døden kan være så meningsløs. Det vet alle som har opplevd å miste noen brått. I sjokket og sorgen ber vi om å få holde fast ved akkurat det. At det ikke er noen mening. Bare svart og uforståelig og urettferdig. Det er ikke noe annerledes når soldater dør i tjeneste. Tapet og sorgen blir ikke noe mindre for de som har mistet dem.

Etter at de fire kistene ble båret ut fra flyet i går, kom kameratene. Marinejegere og kystjegere med armene rundt skuldrene på hverandre, og hender som stadig søkte opp mot øynene. Det var et syn jeg aldri vil glemme. De som lever med farer vi andre ikke er i nærheten av å kunne takle, som har valgt å tjene Norge med livet som innsats, viste at de akkurat i denne tunge stunden er som oss andre.

Inne i hangaren satt Kronprinsen, statsministeren og Stortingspresidenten. De kom tidlig for å snakke med de pårørende. For å støtte dem som medmennesker. Men de var også der for å vise både pårørende og alle oss andre noe mer. De var der for å gi det hele en mening midt i alt det meningsløse. Ikke ved å tale eller bruke store ord, men bare ved å være der og minne oss om at de fire døde for noe større enn seg selv. De døde for Norge, for alle oss andre. For at vi skal kunne leve i fred og frihet. Og prisverdig nok også for at mennesker i et land langt borte fra vårt eget kanskje en gang skal kunne leve på samme måte.

Det var en riktig seremoni i sin enkle verdighet. Generalinspektøren for Sjøforsvaret tegnet fine bilder av dem, lot oss bli kjent med dem. Løftet litt på sløret av nødvendig hemmelighold, slik at selv en av våre hemmeligste og mest erfarne soldater ble et menneske.

Forsvarsminister Grete Faremo var aldri i tvil. Hun skulle være med de falne hele veien hjem fra Afghanistan. Klarere kan ingen forsvarsminister uttrykke det personlige ansvaret hun føler for sine soldater. Det man gjør når slikt skjer, er like viktig som det man sier. Og for soldatene i Afghanistan er Faremos reise et krystallklart uttrykk for hvilken respekt hun ønsker å vise dem. Hun har heller ikke veket unna for de vanskelige situasjonene de siste dagene, selv om det sikkert har vært tungt når vi andre har avkrevet henne ord som kan gi krigen i Afghanistan og tap av norske liv en mening. Det er en oppførsel det står respekt av. Og det er en oppførsel som er fire norske helter verdig.

(Denne kommentaren er fra VGs papirutgave 2. juli)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

9 kommentarer

 1. Krig er ikke noe særlig.. Spesielt dødsfallene som oppstår som følge av krig er alltid trist

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Taxibloggeren - juli 2, 2010 at 4:44 pm
 2. “De døde for Norge, for alle oss andre. For at vi skal kunne leve i fred og frihet. ……..også for at mennesker i et land langt borte fra vårt eget kanskje en gang skal kunne leve på samme måte.”

  Er det ikke snart paa tide at noen stiller spoersmaalstegn ved ovenstaaende floskler? Hva er det som gir oss eller USA retten til aa paadytte afganere vaar maate aa leve paa? Demokrati er ukjent og uforstaaelig for de fleste afganere og noe de evt. maa velge selv. Militaere aksjoner dreper et stort antall uskyldige og vi ender derfor opp med aa stoette rekrutteringen for Taliban og al Qaeda.

  Slik sett er vaart militaere naervaer i Afganistan med paa aa oeke risikoen for angrep innen Norge, uten at det oppnaas noe som helst i Afganistan. At soldatene vaare doer for at vi skal kunne leve i fred og frihet er ikke bare reinspikka floskler, det er en blank loegn som serveres med ukjent begrunnelse. Norge maa slutte aa rompedilte etter USA bare for at norske politikere skal kunne sole seg i den storpolitiske “glansen”. Vi har ingenting i Afganistan aa gjoere! Period.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut Garshol - juli 3, 2010 at 4:31 am
 3. Jeg synes ikke dette her er snakk om og påtvinge afghanere vår måte og leve på overhode. Det som det tvert om er snakk om er og la befolkningen få slippe og lide under vannstyret til taliban, som kapper hode av 7 åringer og beskylder dem for og være spioner, de dreper kvinner og små barn, og de dreper dem i islams navn. Kvinner skal se ut som spøkelseskladden, og de skal være totalt under mannen uten egne muligheter i livet. Jeg tror med hånden på hjertet at det ikke finnes friske personer på planeten Tellus som ønsker og leve på en slik grotesk måte. Afghanistan under taliban er også et fristed for terrorister, der de fritt kan planlegge og trene på terror som skal utføres overalt der hvor vantro (sivile) uskyldige mennesker skal bombes ihjel. Babyer, små barn, kvinner unge og gamle, barnehager, hva som helst, sprenges det i allahs navn så er det greit for taliban, de finner en grunn, hvis gud vil. Folk som misbruker religion så til de grader må stoppes, og folket i det landet må trenes opp til og ikke la slikt mennesklig avfall få kontroll over det stakkars skamkjørte landet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Espen Berntsen - juli 3, 2010 at 5:37 pm
 4. Hvorfor døde de ? Hvorfor ble de døde helter ?
  Svaret er egentlig like barbarisk som enkelt.
  George W Bush ønsket at noen hundre tusen mennesker skulle dø for hans ideer, og disse fire ble blandt dem.
  Denne massemorderen Bush har gjort så mye galt mot denne verdenen at han snarest bør stilles til rette for hva han har gjort.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  kristian bjorseth - juli 3, 2010 at 8:37 pm
 5. Et “lite” apropos til krigføringen i Afghanistan.
  Det fokuseres for tiden veldig mye på Talibans brutale
  fremferd i Afghanistan, og dette brukes selvsagt også for
  å prøve å rettferdiggjøre bl.a. norsk militær sin tilstede-
  værelse der. Man kan trekke paralleller til andre land i
  regionen, for eksempel Iran. Det skrives mye om det
  brutale regimet, og den samme retorikken vil nok brukes
  i et eventuelt angrep fra vestlige interesser. Vestlige inter-
  esser er ikke nødvendigvis kompatibel med kampen for
  en rettferdig verden.

  Følgende sitat er sakset fra en artikkel som nylig sto i engelske The Guardian, og burde få folk til å sperre opp
  øynene:

  “Fadel Gheit, oil analyst with New York brokerage Oppenheimer & Co, argues the sale of BP is far from inevitable, not least because any big tie-up with another local company such as Exxon could cost tens of thousands of jobs. “When Exxon took over Mobil, 50,000 employees left the combined company payroll within three years and this is the last thing that politicians would want to see in the current environment,” said Gheit.

  Gheit also holds the controversial view that a big political event away from the gulf would be enough to distract attention away from BP and allow the company to rebuild. “The best thing that could happen to BP is an Israeli and US bombing of Iran, which would take the media spotlight off BP and send the oil price racing up to $100 per barrel. I personally believe there is a very high probability of this within three to six months,” said Gheit.”

  Link til artikkelen:

  http://www.guardian.co.uk/business/2010/jun/30/bp-share-rise-takeover-speculation

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sølvpilen - juli 3, 2010 at 9:05 pm
 6. Veldig fin tekst du har skrevet. Dette viser at de som har sett litt skjønner litt mer av soldatenes situasjon.
  Soldatene er i Afghanistan fordi de tror at de kan gjøre en forskjell.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Cashja - juli 3, 2010 at 9:19 pm
 7. Jeg vi takke deg Frithjof, for en flott og velskrevet tekst.
  Jeg leste den i papirutgaven og ble glad for at det finnes
  pressefolk som anstrenger seg for å finne nyansene i bakgrunnstoffet.
  Godt å lese.

  Hilsen far til en av de skadde 2.mai og som nå måtte følge
  sine døde kamerater hjem.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Far - juli 4, 2010 at 12:26 am
 8. Helter?

  Hva er heltemodig med å kjøre på en mine? Det kunne skjedd hvem som helst, disse 4 var bare på feil plass, til feil tid – UFLAKS!

  Heltebegrepet omfatter langt mer, ogh har helt andre etiske kriterier enn hva du forsøker framstille det som Frithjof. Synd, trist, leit, JA, men det var ikke annet enn en selvpåført sprengningsulykke hvor vanlige soldater døde. Ikke i kamp, ikke ved å gi sitt liv for andre! Hadde de ikke vært der, så hadde det ikke skjedd, så dessverre, ikke noe heltemodig ved det!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  CooperQ - juli 4, 2010 at 4:22 am
 9. Det er sant at dødsfallene til disse fire guttene er en tragedie. Det er sant at de etterlatte i aller høyeste grad fortjener oppfølging og trøst.

  Men er det sant at alle soldatene er der fordi det er tvingende nødvendig for Norge? Nei. Det er på høy tid at Grete Faremo henter resten av soldatene hjem, før flere ender opp i kiste. Norge betaler en altfor høy pris for å være medlem av NATO, for alle som husker tilbake, vet vi er der på grunn av cowboyen og gærningen Bush.

  Hvis en er hissig på å hjelpe noen, kunne en sette inn fredstyrker på Gaza.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anna Kathrine - juli 4, 2010 at 6:56 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00