Fire døde som forandrer alt

Taliban klarte til slutt å drepe en av våre største krigshelter, Trond André Bolle. Nå ser alle at vi er i krig i Afghanistan. Det var kanskje derfor forsvarsministeren kjempet med tårene i går.

I det fire nordmenn brutalt ble drept av en veibombe i Afghanistan, forandret alt seg. Dødsfallene gjør alt mye tydeligere. Det nytter ikke lenger å snakke seg bort fra at Norge er i krig. Folkerett eller ikke.

Marinejeger Trond André Bolle, ville vært like kjent som Max Manus, Gunnar Sønsteby og Joachim Rønneberg, om han hadde kjempet i andre verdenskrig. Av kolleger blir han beskrevet som en av de største norske heltene de siste tiårene. Hadde verden vært noe mer rettferdig ville han også, i likhet med forgjengerne, fått Krigskorset med sverd, slik han var innstilt til, før han døde. Men slik ble det ikke. Fordi det satt så langt inne for enkelte å innrømme at vi er i krig?

Lang erfaring

Bolle var en av de beste marinjegerne Norge har hatt. Det betyr at han var en soldat i verdensklasse. En som gjennom mange års erfaring fra livsfarlige situasjoner kombinert med ekstreme personlige egenskaper var blant de aller beste vi hadde når vi trengte noen å sende i krigen. En som hadde de aller beste forutsetninger for å klare seg i omgivelser få av oss kunne taklet.

Men krigen tok også ham til slutt. Og når selv våre mest erfarne og best trente soldater må gi tapt for Talibans veibomber, er det plutselig veldig tydelig at krigen i Afghanistan er langt farligere og mer krevende enn det mange her hjemme har trodd. Det begynner å gå opp for mange nå. At det er en vanskelig og ekstremt krevende krig det handler om. Det går ikke an å forstå det på noen annen måte når fire kister med norske flagg snart skal hjem. Det verste tapet for norske soldater siden andre verdenskrig.

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde et poeng av at Norge ikke er i krig ifølge folkeretten. Formelt sett har han helt rett i det. Men det sier mest om folkeretten. Den er ikke utformet for å dekke krigene i vår tidsalder. Afghanistan og Irak er den moderne krigens ansikt. Og velger man å definere krig med andre begreper enn folkeretten, blir dette ganske tydelig. Snakker president Barack Obama for eksempel om noe annet enn «the war in Afghanistan»?

Den tyske forsvarsministeren Karl-Theodor zu Guttenberg sa dette i april i år, etter at tre tyske soldater hadde blitt drept:

– … selv om ikke alle liker det, så kan man i et hverdagsspråk – og jeg understreker betegnelsen hverdagsspråk – snakke om det, som foregår i Afghanistan som krig.

Skal sikre Taliban

Den tyske generalen Clausewitz, som fortsatt er pensum ved de fleste krigsskoler, skrev at krig bare er en forlengelse av politikk, men med andre midler. I Afghanistan er det liten tvil om at veibomber, bakholdsangrep og andre anslag mot NATO-styrkene har et klart politisk mål. Nemlig å sikre Taliban eller andre grupper størst mulig innflytelse når vi en gang forlater landet. Og i tillegg å få oss til å reise hjem raskest mulig. De mener krig er den beste måten å oppnå dette på.

Det har tvunget NATO og Norge til å svare med krig. Og de siste årene har det blitt klart at vi er nødt til å sende våre soldater i stadig farligere situasjoner for å nekte Taliban å oppnå disse målene. Den nye strategien, og Talibans fremgang nord i Afghanistan, betyr at det kommer til å bli farligere å være norsk soldat i tiden som kommer. Vi må være forberedt på at flere kan dø.

Kanskje var det derfor Grete Faremo kjempet med tårene da hun møtte pressen og TV-seerne i går. Som forsvarsminister forstår hun nok akkurat dette. Og hun føler helt sikkert det tunge ansvaret hun har som en av de ansvarlige for at Norge deltar i denne krigen.

Ubehagelig spørsmål

Det som pleier å skje når det går opp for en befolkning at landet deres er i krig, er de begynner å spørre hvorfor. Om krigen virkelig er verdt at unge norske soldater mister livet? Det er et ubehagelig spørsmål for en samlet regjering og et enstemmig storting som har bestemt at vi skal være i Afghanistan. Særlig nå når både CIA-sjef Leon Panetta, og nylig avgått general Stanley McChrystal, har tegnet et svært pessimistisk bilde av hva vi har i vente.

Siden vi har vært skånet for store tap i Afghanistan, har vi heller ikke hatt noen dyp politisk splittelse om krigen. Heller ikke noen bred folkelig motstand. Men de fire dødsfallene kan forandre det. Og ethvert forsøk på å bortforklare en krig som nå de fleste uten videre skjønner er virkelighet, vil gjøre det vanskeligere og vanskeligere å forsvare vår innsats.

Akkurat Nå VG 29. juni

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

24 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by ElisabethSkarsbøMoen. ElisabethSkarsbøMoen said: RT @VGfrithjof: Hva skjer med Afghanistandebatten i Norge etter at en stor moderne krigshelt ble drept http://u.nu/8dgmc [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Er det noe rart at Dagbladet taper. Du sier selv at Norge ikke er i krig ifølge folkeretten, Du og jeg kan gjernekalle det en krig men jeg syns det er betryggende at landets statsminister holder seg til de definisjonene som gjelder internasjonalt. Han har flere ganger brukt ordet krigshandlinger o.s.v. Om Norge skal delta sammen med Nato i en FN initiert opprasjon er det helt legitimt, og bør også, debatteres høyt og tydelig, men dine forsøk på mistenkeliggjøring av våre toppolitikere er ikke redelig debatteknikk men lavmål av slarv. Vennlig hilsen Bjørn Skog

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjørn Skog - juni 30, 2010 at 6:24 pm
 3. Mange vinklinger her. Kanskje nødvendig å skjære inn til beinet. Synes imidlertid at norske soldater skal trekkes tilbake. Helst snart.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ingar Karlsrud - juni 30, 2010 at 6:30 pm
 4. Hvis dette skulle føre til at vi må trekke våre styrker ut, er konsekvensen at vi har et forsvar som kun kan benyttes til ufarlige oppdrag! Det er vel litt stusslig eller?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune - juni 30, 2010 at 8:13 pm
 5. Helt enig! Du har en spennende vinkling og får frem mange viktige poeng. Alikevell mener jeg at vi ikke skal kritisere Stoltenberg, han har sitt på det rene. Hadde han sagt noe annet, ville han landet på forsiden i alle verdenshjørner.

  Til alle dere som mener at vi burde trekke oss ut, kom med en fornuftig løsning med korrekt informasjon. Begynner å irritere meg over alle menneskene som vil trekke Norske soldater ut av Afghanistan, bare fordi de ikke liker tanken på krig. Selvom du er mot Krig, og ikke liker tanken på hva som skjer i krig, er det sånn at det faktisk er nødvendig til tider. Det er bare å bruke 10 minutter av livet ditt, på å lese litt god gammel krigshistorie!

  Afghanistan er en av de viktigste brikkene til fred i Midt-østen. Det er skuffende at så få av oss her i Norge, ikke forstår dette. Her har vi side opp og side ned i mediene, men vinklingene blir i de fleste tilfeller feil.

  Til alle som vil trekke Norge ut av Afghanistan, sett deg inn i problemstillingen. Forstå hvorfor 20-30 åringer ønsker å ofre livet sitt for det som skjer der nede. Du kan sikkert si at enkelt er naive og dumme, og kun er der fordi de er så integrert i militæret, men de fleste drar faktisk ned fordi de VET at dette er utrolig viktig. Veldig få av de som drar ned kommer tilbake som samme person, dette vet de alle når de skriver under på å dra til Afghanistan. Alikevell gjør de det, kanskje påtide at resten av befolkningen forstår hvorfor?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Morten - juni 30, 2010 at 8:18 pm
 6. Så lenge vi ikke klarer å oppnå noe i Afghanistan så forstår jeg ikke poenget med å være der.
  Hverken taliban eller deres allierte har satt inn støtet ennå.
  Når det skjer er det overhodet ikke tvil om vi er i krig eller ikke.
  Jeg er redd for at det hele ender opp med at de vestlige styrkene trekker seg ut med halen mellom beina, og muslimer over hele kloden tar seieren til inntekt for islam.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lurifaks - juni 30, 2010 at 8:52 pm
 7. Jeg stiller meg så forjævlig skeptisk til alle gode nordmenn som mener Jens Stoltenberg og kompani har sitt på det rene. Krig ER krig. Det nytter ikke å bortforklare hva vi er med på i Afghanistan med desorientert begrepsonanering og vokabularisk fiksfanteri. Gjør Jens dette for å rense den lille tråden vi har igjen av vår såkalte sosiale samvittighet, mon tro? Et lite faktum, folkens, om noen ikke har fått det med seg: Vi er i krig.

  Morten over her, m.fl. i vår stolte krigsnasjon, svelger amerikanernes retorikk som en gapende måke med begge bakbeina polstra i sirup og olje. Afghanistan er liksom en fryktelig viktig brikke for å få fred i Midtøsten. Afghanistan er en stor trussel mot verdensfreden. Afghanistan er roten til alt ondt. Hæ? Google “USA i krig” mot “Afghanistan i krig” for å se hvilket lands tentakler med våpen i hånd som har blandet seg mest i krigføring rundt om i verden.

  Morten raljerer også om krigshistorie. Hvordan gikk det når den forrige imperialiststormakten, som var bevæpnet til tennene og litt til, prøvde seg i landet? USA og dens etterslentrende lakeier har like store (eller skal jeg skrive SMÅ?) sjanser til “å vinne” krigen i Afghanistan som Sovjetunionen hadde. Men det er vel kanskje ikke det som var/er poenget med KRIGEN heller. Wow! Tenk på det. Kanskje USA hadde en annen agenda enn å stoppe terror når de begynte å bombe det allerede sønderbomba landet?

  Og når det kommer til våre soldater snakker ikke om gutta på skauen her, gitt. Det er nemlig en GEDIGEN forskjell på å forsvare sitt eget land mot en aggressiv okkupasjonsmakt og å dra til et annet land pga et helt annets land krig for å
  “spre sikkerhet og demokrati”. Med våpen. Oh the irony!

  Det hele er så utrolig meningsløst. Å dø for en villfaren imperialiststats hevngjerrighet, paranoia og stormannsgalskap. Og det er bare TRIST å høre at folk tror det er verdt å ofre sine liv for dette.

  Dessuten burde vi vel snart ha lært at en agressjonskrig ikke kan vinnes, eller? USA burde hvert fall ha lært litt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ludvig Ellefsen - juli 1, 2010 at 12:59 am
 8. Det å påberope seg at man har rett fordi FN som består av massevis av diktatur sier det er så, er ren tilfeldighet g bare winners spoils (vinnerens rett til å definere sannhet).
  Kriger man, så er man i krig. Er man på månen så er man der.
  er man på havet så er man på havet, uansett om noen gjør krav på havet osv.

  Det som er det viktigste med hele opplegget er hvorfor kjemper norske kvinner og menn der nede?

  For å spre våre verdier!

  De samme verdiene som ArbeiderPartiet her hjemme erklærer full krig imot: DIN og MIN FRIHET !!

  Stoltenberg med følge er lurendreiere, og uærlige mennesker
  uten ryggrad og uten medmenneskelige prinsipp.
  De forstår ikke engang viktigheten av personvern.De forstår ikke hvorfor vi skal ha det!!!!
  Hva i hule heite driver journalister og media med?
  De lar de holde på….år etter år…under dekke av at dette
  er ok?
  Hitler og Stalin blir mammadalter i forhold til det regimet Vestens ledere legger opp til med sin “krig imot terror”
  Se hva som skjer da mann!! overvåket på ALLE MÅTER

  VÅKN OPP- AP slavebinder folket og selger norge til FN

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jørn - juli 1, 2010 at 2:01 am
 9. TIL MORTEN

  At soldater i en alder der det er tvilsomt at de kan kjøpe sprit, vil ned og kjempe er selvsagt. At de endres av sitt opphold er også selvsagt.

  Du kjenner det nedrige folkebedrag
  med heltemot og med tro og ære -
  du vet, at en helt, det vil barnet være,
  du vet, han vil vifte med sabel og flag!

  Hilsen Arnulf

  At krig er nødvendig kan vi nok si , men for hvem og for hva. Å sende 1000 mann fra Norge, fordi et land huset noen som hadde gjort en terrorhandling i et annet land med 3000 drepte , synes noe overilt. Jeg kan nevne flere land hvor vi kan gjøre de 3000 til titusener og hundretusener uten at verdenssanfunnet evnet å gripe inn. Nei du; krig er politikk og det er en skam å se lederne bruke våre gutter som brikker i dette skitne spillet. Jeg har et godt forslag la de som synes krig er nødvendig ligge i ildlinjen noen dager hver måned så skal du nok se de kjøler seg litt. Og krigsprofitørene bør pålegges 6 måned tjeneste hvert år.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  tek - juli 1, 2010 at 2:51 am
 10. Tror kansje det er på sin plass at våre politikere søker seg jobb i barnehage, Spør du meg burde vi bombe hele greia å bli ferdig med det

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  lizzard - juli 1, 2010 at 8:03 am
 11. Beklager å måtte si det, Frithjov Jacobsen, men du omgår fakta på en svært omtrentlig måte.
  Du skriver at “Det (Taliban) har tvunget Nato og Norge til å svare med krig”. Det er et uomtvistelig faktum at det var USA og Nato og dermed også Norge som angrep Afghanistan (og Taliban) og ikke motsatt. Vi fører altså i utgangspunktet en angrepskrig.
  Det er heller ikke riktig det du skriver at vi i Norge “ikke har hatt noen bred folkelig motstand mot krigen”. Meningsmålinger har lenge bekreftet at det norske folk er dypt splittet i synet på krigen. Over mestparten av Vest-Europa er det klart flertall mot å føre krig i Afghanistan. At det ikke har bidratt til at de samme landene trekker ut styrkene sine er forstemmende, og tjener ikke demokratiene til ære.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Geir - juli 1, 2010 at 9:49 am
 12. Jeg har ikke stemt på noen av de partiene som rår i dagens regjering, og vil med det frabe meg enhver assosiasjon med den norske stat. Krig er rituelt massedrap, uansett hvem som blir drept. Dessuten burde man ta lærdom av fadesen i Irak før man kaller seg “forkjemper for demokrati” i Afghanistan. Hvis Stoltenberg, Støre og Faremo virkelig mener at norsk innsats i Afghanistan fører til en bedre verden, burde de kanskje selv iført seg uniformer og våpen, reist ned, og eventuelt bli martyrer for den “gode” sak.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sølvpilen - juli 1, 2010 at 11:49 am
 13. kommentar til Bjørn Skog – juni 30, 2010 at 6:24 pm
  skrev: (kommentarer uten anførselstegn)

  “Er det noe rart at Dagbladet taper.”
  Flåsete påstand uten dekning. Du tror Frithjof skriver for Dagbladet eller så skjønner jeg ikke poenget ditt.. Uansett holder ikke retorikken din. VG nett er kanskje største nettside i Norge. Frithjof sine innlegg holder etter min personlige oppfatning et nivå godt over tabloid standard.

  “Du sier selv at Norge ikke er i krig ifølge folkeretten, Du og jeg kan gjernekalle det en krig men jeg syns det er betryggende at landets statsminister holder seg til de definisjonene som gjelder internasjonalt. Han har flere ganger brukt ordet krigshandlinger o.s.v. Om Norge skal delta sammen med Nato i en FN initiert opprasjon er det helt legitimt, og bør også, debatteres høyt og tydelig, men dine forsøk på mistenkeliggjøring av våre toppolitikere er ikke redelig debatteknikk men lavmål av slarv. Vennlig hilsen Bjørn Skog”

  Høres ut som du er redd for at innlegget skal hjernevaske befolkningen til å tro at Stoltenberg og Regjeringen har en skjult agenda, vel det blir litt vel paranoid. Slik oppfatter neppe den jevne leser innlegget.
  Lavmål og slarv er vel ikke helt fremmed karakteristikk på ditt eget innlegg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjorn - juli 1, 2010 at 11:54 am
 14. Et forsvar er til for å operasjonalisere politikk. Politikk er til for å skape det samfunn vi ønsker å leve i. Det er derfor vi går til valg.
  En soldat vet at jobben hans/hennes er å være et verktøy for den regjerende politiske makt, og dermed også utføre handlinger i dets tjeneste. Også Krigshandlinger. tilogmed i en krig de kanskje personlig er uenige i. Det er jobben deres. En soldat som stemmer FrP slutter ikke i jobben selv om SV er i regjering.
  Mange hundre Nordmenn har opplevd krigen i Afghanistan på nært hold. De har vært der, mange av de har vært der i flere år. Trond Bolle hadde vært der i nesten 5. Disse menneskene vet hva terrorisme er – de vet hvordan det ser ut, hvordan det lukter – hvordan Afghanere opplever den. Det er derfor de reiser tilbake, og tilbake, og tilbake igjen. Fordi det kan ikke være slik vi skal ha det i denne verden.
  Taliban regjerte i Afghanistan frem til 2001. I dag ser verden svært annerledes ut for den jevne Afghaner – fremtiden ser annerledes ut. Vi kan ikke gi oss når bare halve jobben er gjort..
  Da vil fremtiden også se annerledes ut for verdenssamfunnet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jane - juli 1, 2010 at 12:29 pm
 15. drit i sikkerheten og gå rett ut for å sikre hele afghanistan. Stor offensiv. ja, det vil bli store tap, men når man først starter på noe bør man gjennomføre det: hundrevis av afghanere dør hver dag der nede, også mister vi legitimiteten til denne krigen når 4 av våre soldater mister livet? Det burde gjøre at vi føler en enda sterkere trang til å slå ned på de som er ansvarlige, nemlig taliban. Vi bør ikke falle tilbake som svekklinger, det er ikke det norge står for, er det?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - juli 1, 2010 at 1:01 pm
 16. Sølvpilen: hvis du ikke ønsker å assosiere deg med den norske stat kan du jo egentlig bare komme deg ut av landet. Du er underlagt regjeringens politikk og hvis du ikke ønsker å følge den kan du dra til mexico for min del. Vi kan ha våre uenigheter i politikken, men vi ønsker alle det beste for landet. Selv om du ikke er enig med politikken i dag så bør du være stolt av å i det hele tatt å ha den friheten du har her i Norge.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - juli 1, 2010 at 1:05 pm
 17. “Politikk er til for å skape det samfunn vi ønsker å leve i. Det er derfor vi går til valg.”

  Min erfaring er at politikk skaper et samfunn “vi” ikke ønsker å leve i, og at “vi” derfor går til valg for å protestere mot den sittende vanmakt. Hvordan ellers kan man forklare inkompetansen i norske styresmakter?

  Forøvrig vil jeg foreslå at de som er tilhengere av norsk tilstedeværelse i Afghanistan, kan verve seg selv som
  soldater.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sølvpilen - juli 1, 2010 at 1:06 pm
 18. Sølvpilen ; Jeg har også opplevd at det partiet jeg stemte på ikke vant valget. Demokrati er sånn sett et helvete,man må jo faktisk bøye seg for flertallet.Iallefall frem til neste valg.
  Ikke rart du er imot krigen i Afghanistan, du er jo tydeligvis for teokrati.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jane - juli 1, 2010 at 3:44 pm
 19. “Sølvpilen: hvis du ikke ønsker å assosiere deg med den norske stat kan du jo egentlig bare komme deg ut av landet. Du er underlagt regjeringens politikk og hvis du ikke ønsker å følge den kan du dra til mexico for min del.”

  Dette sitatet minner meg om noe jeg har hørt før; at Staten er Folket og omvendt. At man ønsker det beste for sitt land ser jeg som naturlig, men det er ikke nødvendigvis slik at staten og landet er ett og det samme. Jeg leser av de handlingene som utføres på vegne av det norske folk, at de ikke er nødvendigvis i samsvar med folkets interesser. Jeg er stolt av friheten vi fremdeles har her i Norge, men med brillene på, ser jeg dessverre at denne friheten er i ferd med å forringes. Frihet blir ikke skapt av Arbeiderpartiet. De har siden krigen latt seg diktere av USA, som sikrer seg andre lands ressurser ved bruk av løgn og angrepskrig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sølvpilen - juli 1, 2010 at 4:37 pm
 20. [...] Frithjof Jacobsen kommenterer: Fire døde som forandrer alt [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Gore ut mot anklagene om sextrakassering - juli 1, 2010 at 5:33 pm
 21. Mange gode meninger, både for og i mot det som har skjedd og det som vil komme til å skje i Afghanistan.

  Det jeg undres mest over er hvor mange av de som legger inn en mening selv har vært å opplevd konflikten i Afghanistan? Burde noen kanskje spørre de som HAR vært ute om hvordan det er? Og de som har så sterke meninger, hvorfor begynner de ikke som politikere slik at de får gjøre det som tydeligvis er riktig, om det nå er å sende eller la være å sende norske befal og soldater til et særdeles konfliktfullt område…….

  Jeg undres…..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hans - juli 1, 2010 at 10:00 pm
 22. Er skremmende at så mange mennesker her i Norge har samme innstilling til krig og problemløsninger, som vi hadde når Tyskerne innvaderte Norge.

  Til alle dere(, IGJEN!), som mener at trekke alle styrker ut av Afghanistan er en løsningen. Til alle menneskene jeg har møtt og alle lederne jeg har møtt i Afghanistan har over 90 % vært utrolig takknemlige for vår deltagelse i landet. Her snakker vi ikke om mennesker som er skremt av oss, men om mennesker som har fått vår tillitt og blitt mine venner. De er helt enige om at et Afghanistan uten internasjonal innblanding, vil være et farlig land for hele verdensbefolkning. Dette er ikke mine ord, men personlige samtaler jeg har hatt med enkelt mennesker i ulike posisjoner i landet. Alt fra religiøseledere til mor til 6 barn.

  Du kan si at Krig er grusomt, forferdelig og en elendig løsning på en konflikt, men din formening av hva slags type krig som drives der nede er totalt feil! Det er ikke som skyttegravskrigene i ww2, eller vietnamkrigen. Du som mener at mediene har totalt feil, der er et UTROLIG godt eksempel på hvor manipulert du har blitt. Jeg ville anbefalt deg, (igjen) , å få støttende informasjon om temaet, før du slenger ut beskyldninger til ledere i Norge og andre som faktisk vet hva de snakker om.

  Du er bare redd for at du har blod på fingrene, men da kan du jo bare tenke på alle barna i Afrika som dør av sult og sykdommer. Der snakker vi BLOD som er på alles fingre!!!

  For at vi skal kunne trekke ut være soldater, vil vi også sende et forferdelig signal til alle NATO land. Ville også svekket vår sterke posisjon i verdensmarkedet.

  Og du lever også i et av verdensrikesteland, om ikke vi tar ansvar på en aller annen måte i midtøsten, hvem andre vil? Trekker alle seg ut, er det bare snakk om tid før den første atombomben sprenger på europeiskjord. Dere tror at alle her i verden er snille og greie, og at man kan stryke alle mennesker med hårene.

  Får tek og ludvig, dere har jo nullinnblikk i hva Norske soldater gjør i Afghanistan. Kikkertsyn + troen på at alle soldater står på en side og skyter på fienden på andre siden. At soldatene, som er Norgesbeste trente mennsker med høyest IQ, er nikkedukker for staten som vil tjene penger på krig? Tror nok at ingen av dere hadde kommet i nærheten av et opptak til hjk, eller kjk. Eller blitt sparket rett ut pga mangel på lederskap/tillitt/intellekt/karakter. Er ikke uten grunn at de fleste som er ferdig som jegersoldat får toputdannelse og jobb.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Morten - juli 1, 2010 at 11:58 pm
 23. Lurifaks: Kan jeg spørre hvor du henter informasjonen din fra? På hvilket grunnlag påstår du at styrkene som jobber i Afghanistan ikke oppnår noe som helst?

  Faktum er at selv om det både har vært, og fortsatt kommer til å være en lang vei å gå, så har det skjedd store forandringer til det positive siden norske styrker satte sine ben i Afghanistan. De lokale sikkerhetsstyrkene har blir gradvis mer og mer selvstendige, og infrastrukturen blir stadig bedre. Selv om det er en lang og hard jobb igjen å gjøre, så blir det helt feil å avfeie viktigheten av den med tomme påstander om et helt uvirkelig trusselbilde.

  Dessuten vil ikke nødvendigvis en seier for Taliban i en hvilken som helst skala være en seier for Islam, og muslimer flest. Det er ikke slik at ekstremistgrupper som Taliban representerer resten av den muslimske befolkning. Snarere tvert imot; ekstremistgruppene saboterer for det Afghanske samfunnets utvikling, og det er vel derfor så mange land jobber imot dem; for å hjelpe den resterende “normale” delen av befolkningen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Per - juli 2, 2010 at 1:30 am
 24. Jeg hører stadig vekk folk be de som er for Norges innsats i Afghanistan om å verve seg som soldater. Til dere vil jeg komme med en liten kommentar:

  Det er faktisk ingen av de norske soldatene og befalene i Afghanistan som har reist dit mot sin vilje. Det fungerer ikke sånn at Jens Stoltenberg eller Grete Faremo sitter og plukker ut folk og sender dem til Afghanistan. Alle som reiser gjør det fordi de har et ønske om å gjøre en jobb der nede, og har høyst sannsynelig satt seg temmelig bra inn i situasjonen før de meldte seg frivillig.

  Jeg har selv ganske god peiling på situasjonen i Afghanistan, og ser derfor at skremmende mange av de som argumenterer hardest mot å rømme Afghanistan ved første mulighet avslører en voldsom uvitenhet med argumentasjonen sin. Jeg tror det er mange som kunne hatt nytte av å sjekket faktaene sine litt bedre før de slang ut med kommentarer om ting de ikke har det minste peiling på, selv om mange kanskje tror de har det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjarne - juli 2, 2010 at 2:18 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00