Norge i krig

Norge har i flere år vært skånet for store tap i Afghanistan. Frem til i går hadde vi mistet fem soldater. Danskene har mistet 33. Dette har vært med på å tilsløre at vi faktisk er i krig. Jeg har kjent det på meg selv. Når det tidligere har vært meldt om drepte nordmenn i Afghanistan, har det vært lett å oppleve det som en ulykke. En tragisk hendelse mer enn et planlagt drap. I den politiske retorikken rundt vår militære innsats er det lett å tro at det norske soldater gjør der borte er en slags veldig farlig humanitæraksjon.

I en slik forståelse av krigen blir veibomber forstått som en risiko på linje med miner som tilfeldigvis ligger der et kjøretøy passerer. Og ikke som det de faktisk er, nemlig målrettede militære aksjoner fra en fiende som etter beste evne forsøker å drepe flest mulig NATO-soldater, også norske.

Lenge var Faryab-provinsen og andre områder i nord roligere enn områdene i sør, men dette har forandret seg. Taliban har blitt langt farligere og mer aktive også der norske soldater befinner seg.

Det er neppe tilfeldig at det skjer akkurat nå. Uroen og tvilen i NATO rundt Afghanistan-krigen, som nådde et høydepunkt da general Stanley McChrystal måtte gå av denne uken, er for lengst fanget opp. Derfor er juni i år den blodigste måneden siden krigen startet i 2001. Taliban vet at jo flere de klarer å drepe, jo vanskeligere er det for regjeringene i NATO å fortsette krigen. Nettopp en slik utmattelsestaktikk har afghanerne brukt hver gang fremmede soldater har forsøkt å invadere dem. Det er slik de kjemper denne krigen.

I respekt for de som i går kveld fikk beskjed om at deres barn, søsken, kjærester eller slektinger er revet bort, er det snart på tide at vi innser dette. At tåken som mange finner det hensiktsmessig å innhylle det hele i snart letter. At norske stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer møter opp på markeringer, besøker de norske styrkene jevnlig og ellers viser soldatene i Afghanistan den respekt de fortjener. Og at de slutter å snakke om krigen i Afghanistan som noe annet enn nettopp en krig. Først når man klarer å snakke ærlig og åpent om dette, kan den viktige debatten om hva som er målet med Norges krig i Afghanistan egentlig begynne. Og det er på tide.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

41 kommentarer

 1. Jeg synes Norge skal avslutte alle utenlandsoppdrag – men det vil ikke Stortinget

  Da må vi ta slikt ….

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  btidag - juni 28, 2010 at 9:56 am
 2. Hvor mange har amerikanerne mistet i afghanistan?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut - juni 28, 2010 at 10:19 am
 3. Fra pressekonferansen: Folkerettslig ingen krig, i følge Stoltenberg… Og Norge satser stort på sivil innsats.

  Flere slike forsøk på ordkunster så kan historien gjenta seg. Og generaler kan si at deres verste motstander befant seg der hjemme.

  Mer: http://norskeforhold.bloggnorge.com/2010/06/28/ingen-bombe/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Norske forhold - juni 28, 2010 at 10:31 am
 4. [...] This post was mentioned on Twitter by André V & Ståle K , André Verløy. André Verløy said: litt trist å høre landets statsminister snakke om norske soldater og #Afghanistan idag. @vgfrithjof tar poenget: http://bit.ly/aFeANt [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Så du vil at Norge skal erklære krig mot….Afganistan? Iran? Danmark?

  Krig som et folkerettsmessig begrep er forskjellig i fra krig som brukt i daglig tale. På samme måten som en politimann må være forsiktig med å blande begrepet gjerningsmann og mistenkt, så må en regjeringspolitiker ikke blande utrykkene krig og strid.

  For å sette det i perspektiv: Om vi faktisk erkærer krig, så kan jo artikler du skriver sensureres av myndighetene etter skjønn.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut Nut - juni 28, 2010 at 10:40 am
 6. Jacobsen hevder at Norge er i krig med Afghanisan. Hvem representerer da, etter Jacobsens mening, myndighetene i Afghanistan? Taliban?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune Isoy - juni 28, 2010 at 10:47 am
 7. Hør hør…godt sagt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjørn H W - juni 28, 2010 at 11:03 am
 8. Det er naivt å late som om Norge ikke er i krig – bare fordi vi ikke kan erklære krig mot “landet Afghanistan”. Afghanistan er i en borgerkrig – mot røvere og pakk i Taliban – denne krigen er Norge en del av, og våre aksjoner er rettet mot en godt organisert politisk og militær organisasjon. Vi er sammen med resten av den siviliserte verden i kamp mot ekstreme krefter som ødelegger ett land som besitter store naturresurser og ett folk som vil leve fritt uten undertrykking.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Steinar - juni 28, 2010 at 11:19 am
 9. Om Norge er i krig eller ikke, er faktisk et definisjonsspørsmål. Da USA og NATO gikk til angrep i Afghanistan, var det fienden, Taliban, som styrte Afghanistan. Hvordan Taliban kom til makten over det meste av landet er i denne sammenheng ikke viktig. Taliban styrte Afghanistan, og NATO gikk til krig mot Taliban. Derfor kan det forsvares å si at Norge, igjennom NATO, er i krig i Afghanistan.

  Selv om mye har forandret seg ved at Taliban ikke lenger er Afghanistans maktinnehavere, er de i aller høyeste grad fortsatt fienden. NATO er ikke lengere i krig med Afghanistans maktinnehavere, men restene av den ideologien som hadde makten da krigen startet i 2001.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas - juni 28, 2010 at 11:20 am
 10. Det er helt klart at vi er i krig. Vi er med i krigen mot terror, men hvordan kan vi vinne når ingen tør å sette seg ned og definere og analysere fienden?

  De er livredde for det åpenbare. Det vi er innvolvert i er en krig mot islamsk ukultur og ideologi. Før vi kan ta inn over oss dette og bekjempe dette i ALLE ledd, også her i vesten hvor finansene kommer fra, vil vi A.L.D.R.I. vinne frem.

  Og det er kanskje den største skammen.. Vi sender våre soldater i krig uten å ha en sjanse til å oppnå det de vi ønsker.

  La oss håpe at de som har dødd i NATO-tjeneste ikke dør for evig og at vi snart vil ta dette litt til etteretning og justerer krigføringen slik at vi skal vinne uansett pris.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Spaceman Spiff - juni 28, 2010 at 11:36 am
 11. Flere er inne på det, men er det ikke slik at hvis Norge erklærer krig i folkerettslig betydning så vil dette ha innvirkning på maktfordeling blant annet departmentene i mello? Mandat og makt vil overflyttes fra f.eks Justisdepartementet og UD til Forsvarsdep. og Forsvaret? Over ble mulighet til sensur av media nevnt. Jeg er fortsatt glad for at det er folk som forstår konsekvensene at dette som bestemmer retorikken i denne situasjonen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andy - juni 28, 2010 at 11:43 am
 12. Så lenge Norge er et NATO-land så må vi vel følge “strømmen” når NATO forteller oss hvor vi skal dra.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan - juni 28, 2010 at 11:45 am
 13. Det er imponerende hvor naive norske myndigheter synes aa vaere. Krigen skulle aldri ha vaert startet, boer avbrytes umiddelbart og ALLE styrker trekkes ut. La Befolkningen i Afganistan ta ansvar for aa loese sine egne problemer. Det vi gjoer naa er bare aa fyre opp under rekrutteringen til Taliban og Al Qaeda. USA, NATO og lille Norge kommer ingen vei med dette meget daarlig definerte felttoget. Mer liv vil gaa tapt og legger vi til sivile drepte i Afganistan begynner det hele aa ligne paa ren galskap (for ikke aa si stormannsgalskap). Ta til vettet, selv om ikke USA gjoer det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut Garshol - juni 28, 2010 at 11:46 am
 14. Også hjelper det visst på samvittigheten om man kan gråte en skvett? I alle fall presse ut noen tårer så lenge fjernsynskameraene surrer og går, men – hverken forsvarsminister Faremo eller de soldatene som deltar er uvitende om at prisen for deltagelse kan bli høy. At man faktisk kan miste livet?

  Ja, ikke Faremo da naturligvis. De egentlige makthavere har en egen evne til å hoplde seg laaangt unna krigsskueplassen når ting skjer. Det nye er jo at de ikke engang evner å være til stede ved medaljeoverrekelser, men kanskje var det en glipp? Og at den egentlige årsak var at de heller ikke greide å holde greie på egen kalender?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ARGUS37 - juni 28, 2010 at 12:33 pm
 15. “La oss håpe at de som har dødd i NATO-tjeneste ikke dør for evig…”

  Vi må dessverre anta at de dør for evig, men du mente sikkert “dø forgjeves”?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Håvar K - juni 28, 2010 at 12:43 pm
 16. God artikkel og MEGET gode debattinnlegg. Savner denne standarden i det daglige. Takk til bidragsytere;for oss andre lytt og reflekter!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jens - juni 28, 2010 at 1:31 pm
 17. Norske politikere valgt av det norske folket har i regi av Nato sendt Norske soldater på oppdrag i Afganistan, samtidig som vi i praksis ikke lenger har et holdbart forsvar av vårt eget land.

  Man kaller det ikke krigshandlinger, det har vært lite debatt om dette politisk/ i media. Statistisk i forhold til tap så har vi slik jeg ser det vært “heldige” så langt. Det er vel litt typisk Norsk å bli overrasket når det kommer likposer hjem.

  Kommer det virkelig som et sjokk at på det norske folk at vi ikke lenger har et folkeforsvar av Norge, men i praksis noen profesjonelle avdelinger, hovedsaklig på oppdrag i Afganistan.

  Mine tanker går nå til de etterlatte.

  Jeg rister samtidig på hodet over journalister og politikere, som ikke har nok fokus på forsvaret av Norge, og heller ikke en god debatt om bruk av Norske styrker til krigshandlinger i utlandet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Reserveoffiser - juni 28, 2010 at 1:47 pm
 18. Sitat Faremo:
  “Jeg vil understreke at vi gjør alt som står i vår makt for å forhindre tap av liv. Vi har tapt fire av våre beste soldater og det rammer oss alle. Norge er et lite land , vi har ingen å miste, og nå må vi også vite å ta vare på hverandre, sier Grete Faremo”

  Lederen for det norske forsvaret burde være forskådet for slike floskler.

  Det viser mangel på ledelse når Forsvarsministeren offentlig velger å uttale seg for å tekkes opinionen, fremfor å komme med uttalelser som er til støtte for den operative delen av Forsvaret hun kontrollerer i Afganistan.

  Hvordan skal intelligente elitesoltater utplassert i Afganistan tolke slikt? De får høre sin høyeste millitære leder oppfordre om “å ta vare på hverandre” når de spør seg om hva som er resepten på fremtiden i Afganistan.
  De vet utmerket godt at Taliban når som helst kan grave ned akkurat så mye sprengstoff som trengs for å ta knekken på et pansret kjøretøy. Og vet godt at flere vil dø på samme måte fremover, rekognisering i feltet er ren lotto med negativt fortegn.
  En soldat forstår og er trent til å leve med sin risiko i feltet, men det blir for en soldat håpløst frustrerende når den øverste politiske ledelsen ikke signaliserer at den gjør det samme.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  nina - juni 28, 2010 at 1:59 pm
 19. Jens Stoltenberg har ikke skjønt mye. Bare fordi det ikke er kamper på Norsk jord, betyr ikke det at det ikke er en krig soldatene våre kjemper. Kom ikke her og si at vi bare deltar i “krigslignende handlinger”, ta en spade for en spade, Jens, Norge er i krig!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erland - juni 28, 2010 at 2:19 pm
 20. Takk for alle gode innlegg. Mange gode vurderinger om hva krig egentlig betyr i dag. Jeg er ikke i tvil om at Norge er i krig. Selv om Stoltenberg har rett i at vi ikke er det etter rene folkerettslige begreper. Spørsmålet er om folkeretten er tilpasset krigene slik de er i verden i dag. En folkerettslig definisjon er ikke det eneste som avgjør om vi er i krig, mener jeg. Skriver mer om dette i VG i morgen. Nok en gang takk for alle gode innlegg. Veldig inspirerende.
  Beste hilsen Frithjof Jacobsen, VG

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Frithjof Jacobsen - juni 28, 2010 at 2:27 pm
 21. Det er flere som bemerker NATO negativt over her… Er det noen som tenker på at vi faktisk er medlem av en militær allianse, og at en dag kanskje kan komme til å trenge støtten fra våre allierte hjemme i Norge? Hva ville da skjedd om Norge ikke bidro i noen allierte oppdrag? Dere kan ikke virkelig mene at dere er naive nok til å tro at vi kan forvente å få hjelp når vi engang måtte trenge det, uten å hjelpe våre allierte når de trenger det?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erland - juni 28, 2010 at 2:29 pm
 22. Hva om Faremo hadde sagt noe slikt som dette?

  Norge deltar solidarisk med NATO i krigen i Afganistan. Dette er vi forpliktet til å gjøre gjennom demokratiske prinsipper i NATO alliansen. I slike operasjoner vil det dessverre gå menneskeliv tapt, også norske.
  Vi kan være for eller mot en krig i Afganistan, men det rokker ikke ved Norges forpliktelser til å delta når vi er NATO medlem. NATO medlemskapet er Norges forsikring for å unngå en potensiell fremtidig okkupasjon, da vi er for små til å kunne forhindre dette alene.
  Tap av norske soldaters liv i Afganistan er desverre offeret vi må bære for å kunne holde Norge fritt og trygt inn i fremtiden, da NATO medlemskap dessverre også har en menneskelig kostnad. Vi er stolte av våre soldater som ofrer sin dedikasjon og i ytterste konsekvens sitt liv for
  å holde Norge som et aktivt og forpliktende NATO medlemsland. Det gjør at NATO også vil hjelpe Norge om vi en dag skulle trenge det. Våre varme tanker og støtte går til de falnes nære og bekjente.

  Hvordan ville en slik uttalelse virke på opinionen og ikke minst soldatene?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  nina - juni 28, 2010 at 2:34 pm
 23. Hva om Faremo videre hadde uttalt offentlig;

  Regjeringen oppfatter at det er et delt syn på hvorvidt det er korrekt av NATO, som en forsvarsallianse, å delta i proaktiv angrepskrig mot Taliban i Afganistan siden ingen av medlemslandene i utgangspunktet er i en folkerettslig angrepskrig.
  Disse synspunktene vil Forsvarsministeren fremme i neste NATO toppmøte, slik at NATOs rolle i lignende konflikter i fremtiden er tydelig på bruken av NATO soldater i konfliktområder rundt i verden.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  nina - juni 28, 2010 at 2:50 pm
 24. Flere av kommentarene her går på å trekke ut alle styrker og overlate Afghanistan til Taliban. Tror man virkelig på at det da ville bli fred og fordragelighet i og utenfor Afghanistan hvis styrkene trekkes ut?
  At bare Norge skal trekke sine styrker ut er en litt feig “vi har ikke noe med det” holdning. Og nei, det er ikke noe sjokk at Norske soldater omkommer, men det er trist allikevel.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rune Isoy - juni 28, 2010 at 3:11 pm
 25. Rune Isoy – juni 28, 2010 at 3:11 pm
  “Flere av kommentarene her går på å trekke ut alle styrker og overlate Afghanistan til Taliban. Tror man virkelig på at det da ville bli fred og fordragelighet i og utenfor Afghanistan hvis styrkene trekkes ut?”

  Nei, det blir neppe fred og fordragelighet i Afganistan i overskuelig fremtid uansett hva NATO eller andre foretar seg.
  Det er nettopp det fragmenterte samfunnet i Afganistan som ikke lar seg “oppdra” til å tenke likt eller sosialdemokratisk. Tusen år med historie og tradisjon for stammesamfunn på godt og vondt.
  Slik er det mange steder i verden, der konflikt og fragmentering er en del av sammfunnsstrukturen – uløselige konflikter sett med vestlige øyne.

  NATOs rolle kunne for eksempel være å gå inn i korte og målrettede millitære aksjoner for å slå ut elementer som truer stabilitet i regioner hvor medlemslandene har interesser.

  Så kan FN ta seg av fredsbevarende operasjoner i regi av verdenssamfunnet i den grad det enes om dette.

  NATO er en interesseorganisasjon, mens FN er nøytral part. Slik skal det ihvertfall være i teorien.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjorn - juni 28, 2010 at 3:58 pm
 26. Spot on som vanlig fra Biff…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Henrik - juni 28, 2010 at 4:13 pm
 27. Hverken vi eller NATO har noenting i Afganistan å gjøre. Vi må stå der i 100 år om vi tror vi skal klare å endre muslimenes holdninger og få dem til å respektere sine kvinner og bli som oss. Vi har stått der i 9 år og har gått fra galt til værre. Vi er på vei inn i en Vietnamkrig og fienden bygger opp i nord-Pakistan og blir stadig sterkere. Vi må slutte å bli sjokkerte over at våre gutter dør i en stenørken på andre siden av kloden og forberede oss på et langt større antall svarte plastbagger til Gardermoen. Vi bygger ned våre avdelinger i Norge og løper med amerikanerne på eventyr på andre siden av kloden. Dette er galskap. Kom nylig tilbake fra Irak og bodde hos flotte mennesker som hadde gjennomgått historier hinsides min fantasi. Men de folka de var mest redde for var de svarte sivile truckene fra amerikanske Black Hawk. Prøvde du å fotografere disse var du pulver innen 2 sekunder.
  La ikke gutta våre dø i en stenørken i Hindu Kush, få dem hjem!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  per moen - juni 28, 2010 at 4:44 pm
 28. Det er sjelden jeg er enig i noe som kommer fra Senterpartiet, men Trygve S Vedums ytringer i gårsdagens Søndagsavis om at man pakker inn Afghanistan oppdraget i andre forhold enn at man skal solidarisk bistå amerikanerene etter Al Qaida angerepet 11 september 2001. Altså er vi i krig. Når Al Qaida og Taliban ikke lenger er istand til å drive terror mot vesten kan vi trekke oss ut. Dersom man skulle gjort noe for demokrati og kvinnerettigheter så kunne USA like gjerne gått til angrep på en rekke andre stater inkludert Saudi Arabia, Iran og andre land

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Martin - juni 28, 2010 at 4:55 pm
 29. Norge er selvfølgelig i krig med like linje som de andre nato soldater. De som driver politikken, de vil helst bruke “ordet” humanitær hjelp i Afghanistan, men virkeligheten sier helt noe annet at når soldaten med fult utstyrt og med militær uniform går i et land hvor det har vært krig i 30 år, da skal ikke være forventing at det skal ingenting skje. Folk må forstå dette at katastrofen kan skje når som helst og hvor som helst. Når man er i krig så begge sider forventer for å tappe sine soldater. Spørsmålet er det, er det evige krig for evig fred?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Khan - juni 28, 2010 at 5:08 pm
 30. Bjørn
  Så kan FN ta seg av fredsbevarende operasjoner i regi av verdenssamfunnet i den grad det enes om dette.

  NATO er en interesseorganisasjon, mens FN er nøytral part. Slik skal det ihvertfall være i teorien.

  Minner om at Nato faktisk løser oppdraget i Afghanistan på oppdrag fra FN.
  FN har gjennom flere historiske eksempler og flere mislykkede operasjoner i diverse konfliktet innsett at den ikke er rustet til å gjennomføre slike omfattende operasjoner. Og derfor må søke til organisasjoner som NATO, EU. den Afrikanske union ol.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Audun - juni 28, 2010 at 5:08 pm
 31. Norge tar i mot tusenvis av flyktninger hvert år, dette er fordi de skal tilbake til ett fredelig hjemmland ,fryktinngytende store terror gruperinger langs gamle handels veier får staten finne ut av, om vi skal sende fler eller trekke ut alle norske grupperinger.Dette er grunn nok til att den fredilge vesten dirrer i frykt og ikke lenger vill ha dette tøvet. Muslimsk ungdom som taler i Norge bør fra nå av vite hva de fabler om når de nevner ting som ja terror i ett fredelig norsk sammfunn som tar dem i mot med åpne amer og i håp om å få til ett fredelig felleskap hvor vi kan utvikle våre ideer sammen uten trusler om vold fra noen sider.

  Tja! Kanskje noen Tomahawks fra våre gamle venner under den annen verdenskrig Har lettet på forståelsen der nede i de glade gjeter fjellene der nede i sør.(En Note fra meg der dere som leser må ikke tameg som en person med den makt som er nevnt over)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Borgar Engebretsen - juni 28, 2010 at 6:45 pm
 32. Ber om unskylding for skrive feil i kommentaren over

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Borgar Engebretsen - juni 28, 2010 at 6:47 pm
 33. Audun:
  “Minner om at Nato faktisk løser oppdraget i Afghanistan på oppdrag fra FN.
  FN har gjennom flere historiske eksempler og flere mislykkede operasjoner i diverse konfliktet innsett at den ikke er rustet til å gjennomføre slike omfattende operasjoner. Og derfor må søke til organisasjoner som NATO, EU. den Afrikanske union ol. ”

  Ja, vi er enige om dette. Spørsmålet mitt var om NATO kanskje kun burde bistått i korte slagkraftige offensiver og ellers holdt seg ellers unna. Kanskje med unntak av en drone eller fler.
  Taliban får holde på med assymetrisk krigføring og motparten, NATO/FN etc. , må forholde seg til “etiske spilleregler” hvor enhver tabbe med sivile tap som følge blir slått stort opp i media.
  INGEN tror Afganistan problemet vil løses med NATOs nærvær. Det er vel knapt definert hva en Afganistan løsning innebærer.
  Demokrati? Korrupsjonsfritt demokratisk samfunn? Utryddet eller omskolert Taliban?

  Spaceman Spiff har helt rett i sitt innlegg kl 11:36; hans kommentar er like enkel som den er genial.

  Dessverre så dreier ikke politikk seg om å løse problemer, men å beholde makten.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  bjorn - juni 28, 2010 at 7:00 pm
 34. Så sant så sant Biff. Norge har vært i krig lenge og i flere kriger. Kjenner endel marinejegere og vet dette med 100% sikkerhet. Og det er noe mange vet. Blir helt latterlig å nekte for dette.

  Men det er Norge, vi lever in denial. Innvandring, veistandard, tulleskatter etc tåkelegges og bortforklares.

  Kan du være så snill å starte opp bandet ditt igjen og ta gjenforeningsturen innom Harstad?

  Suss og klem

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nico - juni 28, 2010 at 11:29 pm
 35. Jens har aldri hatt særlig troverdighet. Dette har han strukket så langt nå at det meste ender i latter. Jeg opplever det alt for ofte. Respekten til vår løgnaktige statsminister er langt under par. Egentlig burde han bare gå av. Denne feige politikeren ødelegger ikke bare for alt som heter politisk troverdighet. Han ødelegger AP innenfra. Politikerforrakten når stadig nye høyder. Takk Jens Stoltenberg for det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Medusa - juni 29, 2010 at 1:10 am
 36. [...] tap av norske soldatliv siden andre verdenskrig * Navnene på drepte soldater offentliggjort * Frithjof Jacobsen kommenterer: Norge i krig * Lang vei å gå i [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 37. Jeg har savnet disse kommentarene lenge, du har helt rett.Takk for at du målbærer det mange av oss tenker men ikke får kommet frem med. Ett annet moment er at nå gråter de samme som har sendt de unge soldatene av gårde, er de dumme? Tror de at vi går på den? De har jo sendt folk i krig, i krig blir man drept! Det vet vel så skolerte folk som regjeringsmedlemmer? Kun dekkopperasjon, lei seg tror jeg ikke de er.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut A Moen - juni 29, 2010 at 8:08 am
 38. [...] http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10009507 http://frithjofjacobsen.vgb.no/2010/06/28/norge-i-krig/ http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10002473 [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 39. Stoltenberg kan jo dra ett viss sted. Skjønner ikke hvorfor han er statsminister jeg!

  Og jeg skjønner heller ikke hva vi nordmenn har nede i afganisthan å gjøre! Syns de bare burde dratt hjem igjen. Hvis ikke så kan dette bli mye mer alvorlig enn hva de forventet for 8 år siden!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Oppgitt - juni 29, 2010 at 3:38 pm
 40. Hvis Norge ikke er i krig i Afghanistan så må det være terror vi utøver. Jeg kan ikke se at det gjør saken bedre.
  Dette er og blir militære anslag mot muslimer.
  Men hva hjelper det å slukke i ene enden når vi heller bensin på bålet i den andre enden?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lurifaks - juni 29, 2010 at 6:07 pm
 41. [...] derpå, drømmen om bybane, overvåkning, urban fiskelykke, nye sprell fra NAV og upopulær overgang. [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bok 56-02-06-2010 : Tommy`s Tanker - juni 29, 2010 at 9:59 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00