På tide å få på seg støvlene

Småsparer Ivar Petter Røeggen har kledd av DnB NOR, og vist frem bankens nakne grådighet. Det er ikke noe lekkert syn. Skal noen snart få lide litt for det?

Sannsynligvis kommer Norges største bank til å kjempe til siste slutt for å slippe å betale tilbake 230 000 kroner til Ivar Petter Røeggen fra Averøya. Den kan ikke gjøre noe annet. Hvis Oslo tingretts dom fra forrige uke blir stående, kan DnB NOR risikere å måtte punge ut med enorme beløp til alle de som kjøpte strukturerte spareprodukter på 2000-tallet. En spareform som man like gjerne kunne kalle godt gammeldags bondefangeri. De eneste som var garantert å tjene penger på disse produktene, var bankene.

DnB NOR var ikke den eneste banken som drev med dette. Å selge slike produkter var høyeste mote i store deler av bankvesenet. Ikke så rart egentlig, siden disse vanvittige sparepakkene var skreddersydd for grådige banker. En utmerket måte å håve inn profitt på. Kanskje noe umoralsk, men hvem bryr seg om det så lenge bunnlinja er svart og fet kvartal etter kvartal.

Jeg har selv hørt mennesker på innsiden av norske banker fortelle at det kunne være ganske heftige diskusjoner på møter blant banktoppene om hvorvidt det var etisk forsvarlig å råselge disse produktene til kunder som sannsynligvis ikke skjønte noe som helst av hva de ble med på. Men slike protester ble avfeid. «Ut og selg!» var budskapet. Ingen i hele verden skal få meg til å tro at en eneste bankdirektør ikke skjønte hvor usannsynlig dårlige de strukturerte spareproduktene egnet seg for en vanlig bankkunde. Men det ga de blaffen i. For alt jeg vet satt de kanskje i Audiene sine på vei hjem og humret over hvor lett det var å lure folk. Eller så duvet de på fjorden og nøt måkeskrikene fra sine artsfrender i luften.

Men nå er de avslørt. Som en klok mann en gang sa: «Du kan selge dritt i gullpapir, men bare én gang». Jusen er egentlig ikke så interessant, Røeggen-saken har en gang for alle vist oss at moderne bankvirksomhet opererer med de samme moralske standarder som en hvilket som helst lurvete telefonsalgsbedrift. De er det i sin fulle rett til å gjøre, men det er greit å vite om det. Slik at vi husker å slenge på røret med en rå latter neste gang en eller annen «rådgiver» ringer med gode sparetips.

Grådighet er ikke pent. Hvor mange ganger har vi ikke sett og hørt norske politikere hudflette opsjonsavtaler og bonuser blant norske næringslivsledere? Å bli oppfattet som grådig pleier å være nok til at døren inn til statlige styreverv er stengt for godt. Men når DnB NOR, hvor staten eier omtrent en tredjedel av aksjene, viser seg å ha satt grådigheten i system over mange år, er det merkelig stille. Næringsminister Trond Giske, som utøver statens eierskap i banken, har hatt en kommentar til Røeggen-dommen. Det var at han ikke så noen grunn til å gripe inn mot bankens anke.

Formelt sett er dette helt riktig. Ankeprosessen får gå sin gang. Og det ville vært snodig om banken største eier frivillig ville la DnB NOR pådra seg enorme erstatningskostnader uten kamp.

Men Giske kunne jo spurt seg selv hvordan det ble slik. Hvordan en delvis statseid bank gjennom mange år utviklet en så forkvaklet forretningsmoral at den først ble slaktet i Bankklagenemnda og siden i tingretten? Og når han fant svaret på det, kunne han spurt som Barack Obama: «Hvem er det jeg skal sparke bak?». Og så kunne han gått og funnet et par støvler som var tunge nok til foten traff skikkelig, og lette nok til at han kunne ta ordentlig løpefart. Et par slike støvler har de fleste. Selv de som ikke har en verktøykasse i kjelleren.

Styreleder i DnB NOR er Anne Carine Tanum. Hun har sittet i bankens styre siden 1999. Flere andre i styret har også lang fartstid. Det betyr at de har sittet på toppen hele den tiden hvor strukturerte produkter ble solgt jevnt og trutt til småsparere. Og det betyr at de har sin del av ansvaret for at dette fikk utvikle seg. Det kan selvfølgelig tenkes at heller ikke styremedlemmene skjønte hva strukturerte spareprodukter egentlig var. Men gjorde de ikke det, er det vanskelig å forstå hvordan de da kan være egnet til å ha slike verv midt i en av de mest uoversiktlige økonomiske periodene i vår tidsalder.

Akkurat Nå VG 21. juni

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

3 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Torgeir Waterhouse, Frithjof Jacobsen. Frithjof Jacobsen said: lurer på når noen skal gi dnbnor og andre som solgte strukturerte spareprodukter et spark bak http://u.nu/25w7c [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Er det grådigheten til Ivar Petter Røeggen du sikter til, dvs han satte penger på noe som var for godt til å være sant?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arne - juni 21, 2010 at 6:37 pm
 3. Hva skal og kan man si annet enn at skurker fins over alt – hvem er Rune Bjerke og tilsvarende? En gjeng kriiminelle i kapitalismens tilslørte og tilslørende ham – og vi andre? Akk – så dumme …

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anna Olsen - juni 22, 2010 at 2:35 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00