Gudene sover

Det skrives mye om Hellas. Men hvor blir det av de virkelig store ordene?

«Never let a serious crisis go to waste», sa Obamas stabssjef Rahm Emanuel i 2008. Så langt har det vært skrevet spalte opp og spalte ned om den økonomiske krisen i Hellas. Men det har liksom ikke blitt ordentlig schwung over det. Vi har selvfølgelig fått servert tittelen «Gresk tragedie» en del ganger, men er vi fornøyd?

Krisen i øyriket rommer så mange muligheter for de store ordene at vi har lov til å kreve mer.

Noen stikkord: Demokratiets vugge, Europa, Sparta, bystaten, Sokrates giftbeger. Og det er bare de jeg kommer på i farta. Men bare denne lille listen burde være nok til at de blant oss som våger seg på de virkelig store tankene, og de enda større ordene, burde vært i gang for lengst.

Kommentarsidene burde vært sprengt!

Økonomiske kriser beskrives ofte i økonomiske termer. For tallfolket er ord som «stagflasjon», «historisk høye rentepremier», «nedgradering av statsgjeld» og «negativ vekst» dramatiske nok. Men det hviler noe simpelt og konkret over alle disse ordene. De kaller ikke på de store tankene. Og de er lite egnet til å demonstrere en suveren og utvungen omgang med den flere tusen år gamle tradisjonen vi kaller det europeiske åndsliv.

Hellas i 2010 er en sjelden sjanse. Det kan bli lenge til neste gang økonomi, politikk, filosofi, litteratur og muligheten for antikk namedropping smelter sammen til en slik mulighet. Hvorfor er det ingen som tar den? Er det kinofloppen «Clash of the Titans» som har skremt dem?

Eller har den norske offentligheten blitt for inkluderende?

Har nettdebatter og blogger lammet de gamle heltene? Er de redde for å fortelle oss at økonomiske kriser kom sjeldnere da den herskende klasse kunne skille sin Aristoteles fra sin Arkimedes og sin Sofokles fra sin Solon? Hvor er Ariadnes tråd? Den gordiske knute? Agoraen og apokalypsen?

Vi er forvirret.

Før dere kommer på banen er vi ikke overbevist om at Hellas er en skikkelig krise. Hører dere oss Thorbjørn Jagland og Morten Harket?

Og hvor er Jan E. Hansen når vi endelig trenger ham?

På den 3. side VG 14. mai

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00