Ridder Apenes

Siden 1989 har Georg Apenes kjempet for personvernet i stillingen som direktør for Datatilsynet. Uten å ta hensyn til de personlige belastninger det har medført. For omgivelsene.

Det offentlige Norge blir kjedeligere uten Apenes. Hans arroganse, enten den er medfødt eller tillært, er paret med en særskilt glede over å uttrykke seg treffende. Særlig når det treffer der det gjør mest vondt. Over den verbale hengemyra som mange norske debatter befinner seg i, svever Apenes som en sarkastisk estet.

Men nå er det snart over. 5. april fyller Apenes 70 år, og da går han av. Noen uttrykker bekymring for hvem som skal etterfølge ham. Man er redd for at det blir en lydig puddel. En som snakker regjering og storting etter munnen.

Å måtte bjeffe etter Apenes er en såpass krevende oppgave, at selv ganske uredde folk kan ende opp med puddelsveis. De som frykter en mer stueren Datatilsynsdirektør har grunn til å grue seg. Men det er ikke sikkert at det betyr noe svakere personvern. For selv om Apenes har bjeffet mot, skrålt etter og til tider også løftet på benet og skvettet litt på sine motstandere i statsforvaltningen, har han sjelden kommet noen vei. Datatilsynet har stort sett kjempet forgjeves i sin kamp for mindre registrering, lagring og overvåkning.

Noen kaller ham en ridder. Det er en æresbevisning. Men riddere oppnår sjelden resultater i dagens politikk. Veien til stortingsrepresentantenes stemmer, eller statsrådenes underskrifter går ikke alltid gjennom spissen av lansen. Karakteristikker av nordmenn som «rapende og rallende mennesker som klager over de utroligste ting», er heller ikke noen vinner.

Et Datatilsyn som gang etter gang blir overkjørt av departementer og politikere, fungerer ikke skikkelig. Den nye direktøren kan ikke håpe på å tape kampene med den samme suverene stilen som Apenes. Men han eller hun bør vurdere om en noe mer tilbakelent fremtoning kanskje tjener personvernet vel så mye som en jevn strøm av perfiditeter. (Her gjør jeg som Apenes, og henviser de som ikke skjønner ordet til leksikon)

Fra VG 18. mars

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00