Det nedkjørte Norge

OSLO S (VG) Norske politikere virker helt ute av stand til å ta fatt et av de store problemene i samfunnet vårt. Rundt Norges største togstasjon er det hjerteskjærende tydelig.

Et tankeeksperiment: Tenk deg at de forblåste områdene rundt Oslo S, Oslo City og Oslo Børs hadde vært fulle av sunt og prektig liv. Familier på bytur, koselige gamle damer som matet fugler, turister med midnattssol i blikket, barn på sparkesykler, forelskede par.

Så, over natten, dukket det plutselig opp et par hundre forhutlede sjeler. Med sår på hendene, knekk i knærne, manglende tenner og flakkende blikk. Mennesker som ikke har noe av det vi andre forbinder med et liv. Ikke noe skikkelig sted å bo, ingen trygghet for at de ikke kan bli rundjult, ingen fremtid. Mennesker som er mellom en og seks timer unna fysisk og psykisk sammenbrudd hvis ikke de klarer å skaffe noen hundrelapper til heroin. Eller «friskmelding» som mange av dem kaller det selv. Mennesker som av forskjellige grunner har havnet i et liv som er så langt unna det vi andre lever, at ord som «menneskeverd» og «fremtidsplaner» blir latterlige.

Hva hadde vi gjort da? Hvis dette var noe som plutselig møtte oss en morgen.

Tragedie

Hadde vi hjulpet dem? Slik vi hjelper folk på flukt fra krig, eller ofre for naturkatastrofer. Hadde vi ringt Røde Kors-telefonen, satt opp feltsykehus, delt ut mat og tepper og medisiner? Hadde vi spurt oss selv hva disse menneskene trengte for å ikke lide nød?

Eller hadde vi med en gang begynt å lete etter gode grunner til å la dem bli stående der? Lete etter alt det som talte mot å gi dem noe som lignet på trygghet og fravær av nød? I redsel for å komme i konflikt med politiske prinsipper.

Norsk narkotikapolitikk er ikke noen vits. Det er en tragedie. En tragedie som tar livet av folk. Narkomane dør ikke som oss andre i en sykehusseng. De dør på et toalett, i en snøfonn, på et skittent hospitsrom eller under en motorveibro. De dør som de lever. Utenfor samfunnet. Noen alene, noen i selskap med andre narkomane.

Før de dør, har heroinavhengigheten drevet mange av dem til å påføre familie og andre lidelse. Noen raner moren sin, andre stjeler penger og eiendeler der de får tak i det. Selv er de del av en økonomi der gjeld drives inn med brutal vold. Vold som politiet sjelden kan beskytte dem mot.

Helt mislykket

Konsekvensene av norsk narkotikapolitikk er lidelse og død. Ikke for alle, men for mange nok til at det er vanskelig å skjønne hvorfor vi aksepterer det. Ville vi akseptert at noen andre grupper i samfunnet måtte leve slik?

Vi har gjort det straffbart å bruke narkotika som rusmiddel. Forbud og straff er som regel innført for å hindre noen i å skade andre. Et forbud mot rus i seg selv er nesten nødt til å være religiøst begrunnet. Og det er ikke derfor narkotika er forbudt i Norge. Heller fordi man for noen tiår siden så at konsekvensene av dopet, ville bli en belastning. Både for samfunnet og den enkelte. For å unngå disse negative konsekvensene laget man et forbud, og en politikk som hadde som mål at ingen skulle bruke narkotika.

Det har ikke lykkes i det hele tatt. Konsekvensene av norsk narkotikapolitikk er nettopp skade. Både for samfunnet og den enkelte. Det har vært klart for alle som gidder å se etter i mange år. Hver eneste dag kan man se konsekvensene i området rundt Oslo S. Vil man vite mer, kan man lese overdosestatistikker. Eller spørre de narkomane selv.

Dessverre er det få tegn til at dette kommer til å skje. Allerede har helseministeren og de ulike partiene tatt posisjoner som står i veien for en politikk basert på virkeligheten.

Virkelighetsfjernt

Med jevne mellomrom roper noen politikere eller organisasjoner om mer penger til behandlingsplasser. Et mantra i norsk ruspolitikk er rehabilitering. Utgangspunktet for behandling er rusfrihet, og en tro på at det inne i hver tunge rusmisbruker bor en borger. En som kan få et nytt liv med jobb og pensjonspoeng og gardiner.

I møtet med en 30 år gammel heroinist, spør man seg hva man kan gjøre for at han eller hun skal bli som oss andre. Det man burde spurt seg selv er hva man kan gjøre for at han eller hun skal bli 40 år.

Isteden begynner man med rusavvenning. Uten at det finnes noe skikkelig oppfølging til dem som har lykkes i å få giften og abstinensene ut av kroppen. Dessverre er dette med å prege overdosestatistikken. De som sprekker etter avvenning er i livsfare. Fordi kroppen ikke lenger tåler de dosene man er vant til.

Ny politikk

Norske politikere er nødt til å innse at idealet om et samfunn der ingen bruker heroin eller andre tunge rusmidler er urealistisk. Det betyr ikke at man skal gi opp arbeidet for å hindre at unge folk ender med knekk i knærne nederst i Oslo sentrum. Men det betyr at man er nødt til å se hva det er som egentlig skjer. Og lage en politikk som å gi de tyngste sprøytenarkomane et minimum av verdighet og trygghet.

Utedeling av heroin kan være et virkemiddel. Det er ingen grunn til å ha noen ideologiske sperrer mot det, hvis det viser seg at de som i dag lider aller mest, får det noe lettere. Narkotikapolitikken bør få et nytt mål i tillegg til visjonen om et narkofritt Norge. Den bør være slik at et liv som misbruker har noe som helst med et liv å gjøre.

Lørdagskommentar VG 27. februar 2010

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

34 kommentarer

 1. du har mange gode poeng i det du har skrevet.

  men å finansiere folks rusmisbruk og fortsettende forfall? niks. da får du og de som vil betale for det gjøre det, og ikke påføre en hel nasjon en tvang (les skatt) i forhold til det.

  rus brukes som oftest som en (uhensiktsmessig) mestringsstrategi mot et psykisk problem, så det er andre måter å løse dette på enn å gjøre rusmidler enda mer tilgjengelig. det ville ihvertfall gjort det lettere å ty til en slik mestringsstrategi.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  obligatorisk - mars 1, 2010 at 6:32 pm
 2. Kjempefint og tankevekkende innlegg.
  Jeg var selv i Oslo for noen dager siden, i forbindelse med en jobb. Og i den forbindelse ble jeg sittende på Oslo S. i 2 dager(!)
  Observasjonene jeg gjorde var ganske sjokkerende for en traust trønder(!). Det jeg la spesielt merke til var at politiet patruljerte området, men gikk en stor bue utenfor de narkomane på trappa. Inne på stasjonen hadde securitas i oppgave å jage ut nakomane fra kafeen.
  Ingen gidder å bry seg. Der står folk i hopetall og dør en langsom død. Selvvalgt? Til en viss grad, ja. Men i det lange løp er det ingen som frivillig lar seg forfalle, ingen som ønsker “suget” etter stoff, ingen som ønsker å begå kriminalietet for å kunne sette neste skudd. For et liv!
  Disse menneskene trenger hjelp. Og det gjerne med tvang.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hallvard - mars 1, 2010 at 6:49 pm
 3. Jeg er selv tidligere heroinist men får nå Metadon. Det stilles så store krav til mennesker som får slik hjelp at mange som har fått et nytt liv mister alt pga bagateller.Hvis man har levd i et rushelvete i flere tiår å får innvilget f.eks Metadon så er en pipe Hasj nok til at man havner tilbake i rushelvete igjen fordi du da har “brutt tilliten”.De som bestemmer lever så langt fra virkeligheten som det går an.Demp litt på “kadaverdisiplinen”så ville mange liv være reddet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tom Muffetangen - mars 1, 2010 at 8:26 pm
 4. dem burdet sendes til militæret alle sammen…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ricardo - mars 1, 2010 at 8:41 pm
 5. Å dele ut heroin vil selvsagt gjøre det lettere mtp finansiering av misbruket, men du glemmer vel at det samtidig er en sikker vei inn i døden? Heroin dreper, akkurat som metadon og subutex!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Timmen - mars 1, 2010 at 8:49 pm
 6. Har blogget om det en god det sjølv. Den rusfrie verden finnes ikke. Alle skal være moralvoktere og demoniserende ovenfor de som måtte komme med andre meninger i debatten. Bare se på sprøyterom. Å tilby misbrukere en liten form for verdighet er blitt et stort problem. Tror du noen har lyst til å sitte og stikke sprøyter i seg på et sprøyterom? Nei, det er ingen som vil det. Misbrukere er eksluderte fra samfunnet. Årsakene er mange, men det er vanskelig å få noen som har tatt valget til den evige narkotikaen til å ta riktige valg igjen

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  simonfur - mars 1, 2010 at 9:03 pm
 7. Hele narkopoletikken gjør at jeg stadig tenker tanken på å vende tilbake til livet jeg med kamp kom unna !
  Så hvorfor tanken ? Fordi når jeg vil å blir hindret i innkompetente bedrevitere er det grenser på hvor lenge en klarer holde motivasjonen oppe !

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  conn1 - mars 1, 2010 at 9:04 pm
 8. kanskje vil bør ha strengere straff for salg? hvis du blir tatt for dopsalg får du bare 40 000 kr i bot. og da begynner jeg å lure på hva doplangere har mye av

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jonas - mars 1, 2010 at 9:57 pm
 9. Hei

  Leste innlegget, mye av det var tankevekkende. mens noe var jeg litt uenig i.

  Det hjelper nok ikke med ideen om å dele ut narkotika til de som allerede er narkomanere. Dette vil vel bare være å dytte flere folk i en veden med “ingen fremtid”.

  Med lettere tilgjennelig narkotika vil flere sikkre ungdommer, som er lei hjemmet, lei skoleproblemer, lei alt ta denne veien. Det er vanlig i tennårene at ungdom begynner å prøve ut ting. Samtidig på en annen side virker alt så mye vanskeligere for mange.
  Det føles som om ingen forstår, ingen bryr seg osv….
  Alle har en eller annen gang vært i den fasen. De fleste kommer seg ut, mens et fåtall har sikkert tatt den gærne veien.

  Med lettere tilgjennelig narkotika vil mange se på dette som en trøst og lettere liv. Narkotika fører til at du unngår den virkelige tilværelsen og virkeligheten, og ingen vanskeligheter med å få tak i narkotika vil gjøre at ungdom og mennesker med problemfullt liv vil takke ja til en sånn tilværelse.

  Idag ser mange på livet som en narkomaner som noe vanskelig, slitsomt, og uberegnelig for seg selv. Men når et bilde som å få tilgang til narkotika, få et hjem, ikke gjøre noe, og forsatt rus og i tilleg ros og kos, vil ødelegge hele bildet som sier at “narkotika veien er feil”

  Jeg mener det er riktig som det er idag. du får rehablitering dersom du ønsker å komme det ut av det. Det stilles krav til disiplin og viljen for å få hjelpen.
  Det hjelper foreksempel ikke å gå til legen hver dag fordi du er syk, men ikke ta medisinene du får for å bli frisk.
  Du må ha viljen til å bli frisk, og du må ha disiplinene og velviljen for å ta medisinene. LEgen kan ikke tvinge i deg medisinene og han kan heller ikke overvåke deg 24/7. Du må selv ønske å bli frisk for at andre skal kunne hjelpe deg.

  Jeg har en veninde, som hele tiden sutrer over at kjæresten er så drittsekk. i 5 år har jeg gitt henne råd og prøvd å hjelpe henne med de forskjellige kjæreste problemene hennes. Men tilslutt fant jeg ut at hun selv ikke er villig til å gjøre noe eller bruke de rådene jeg gir henne. Da er det lite vits at jeg sitter og råder henne time etter time.
  Når hun selv tillater han å behandle henne som noe dritt,, så får man dritt. Og sånn er det.!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  shane - mars 1, 2010 at 10:20 pm
 10. Jeg har to korte ting å skrive her (pleier å skrive mye, men nå blir det i kortere drag).

  1. Dop burde selvsagt (ja, dere leste riktig ord) være lovlig. Folk burde få lov til å bestemme over sine egne liv og sin egen kropp. Prostitusjon, dop eller for den saks skyld å kunne være gift med mer enn en person – burde alt være lovlig. Man må da få eie sitt eget liv! Men selvsagt går frihet og ansvar hånd i hånd!!!

  2. Det bringer meg over på nummer to. For jeg er på ingen måter enig i at skattepengene (de inndradd gjennom tvang) skal brukes til å subsidiere andre folk sitt forbruk. Om folk selv ønsker å støtte de avhengige sitt forbruk av sine egne penger, så er selvsagt det greit – men ikke kom her å bestem at mine penger skal gå til det.

  Det er ingen samfunnsoppgave å ha ansvar for enkelte menneskers liv. Kun hver enkelt person er ansvarlig for seg selv. Alle vet at dop er noe man kan bli avhengig av, at mat kan gjøre en overvektig, at man kan få kreft av tobakk, at man kan dø i en bil… Men skal man forby alt for det? Til info dør langt flere av overspising enn av dop – så hvorfor er grensene slik de er i dag? Så hvordan begrunner man narko forbudet i dag? Fra et økonomisk perspektiv er det også helt hinsides – det skaper monopol for de kriminelle og farlige narko-kartellene, høye priser og herunder kriminalitet for å subsidiere forbruket. Forbud fungerer ikke – lærte man ingenting av forbudstiden?

  http://www.youtube.com/watch?v=nLsCC0LZxkY

  Da ble det visst ikke et kortere innlegg allikevel. Jaja. Den største innvendingen jeg hører mot narko-liberalisering, er at folk har sett hvordan narkotika ødelegger familier, enkelte mennesker vet ikke bedre osv. Men tingen er den at noen MÅ TA ANSVAR. Med ansvaret, må naturlig FRIHETEN OGSÅ LIGGE. Skal staten her ha ansvaret, må de også eie ditt liv på andre måter. Det blir jo hinsides. You live and you learn. Alle vet i dag hva dop kan føre med seg, det er ingen unnskyldning for uansvarligheten. Noen må ta ansvaret – det må være den enkelte! Det er helt urimelig å la andre betale prisen for narko-forbudets ødeleggende effekt på samfunnet.

  Så bottom line er at politikerne må BLANDE SEG UT. De maktkåte kakerlakkene bestemmer mer enn nok allerede, de burde ikke ha makt til å bestemme over fredelige folk sine liv. Alt burde være tillatt, så lenge man ikke skader andre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lansky - mars 1, 2010 at 11:09 pm
 11. Hører så ofte at norsk narkotikapolitikk er mislykket, men jeg hører skjelden noen forslag til hva som bør endres. Hele ditt innlegg er hvor galt det er, men det eneste du foreslår er behandlingsplasser, gratis heroin og sprøyterom. Noe nytt, nei? Jeg kjenner flere som går på LAR. Ingen mister sitt tilbud selv om de har sidemisbruk. Det var noen år siden det var slik. Det er ikke politikken det er noe feil med. Det er alle oss andre. Hvem stiller opp når den narkomane kommer tilbake til samfunnet etter å ha vært på behandling. Ingen utenom sitt gamle miljø. Alle oss andre har nok med oss selv. Slutt å klag på politikken og gjøre noe selv. Eller kom noen nye forslag til hva man bør gjøre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Alvar - mars 1, 2010 at 11:30 pm
 12. Jeg er selv rusavhengig, og har vært nykter i 2 omganger nå mens jeg har vært i behandling.
  Første perioden var i 6 måneder og EN dag, mens jeg nå har 211 rusfrie dager..
  Jeg er enig i utrolig mye av det du sier, men med noen unntak!
  Jeg føler du konktretiserer veldig mye om hvem som er “narkoman” eller rusavhengig, som jeg selv foretrekker å bli kalt.. Størsteparten av de rusavhengige menneskene i dette landet, oppholder seg faktisk ikke på oslo s… Det er mennesker du jobber med, tar trikken med, står bak i kassa på butikken.. ja..

  De stakkars sjelene (jeg liker ikke bruke ordet “stakkars” ettersom det er nedlatende, men pytt!) som befinner seg i områdene du refererer til, er noen av de sterkeste menneskene jeg kan tenke meg! De holder ut et liv, mange ville forlatt… De klamrer seg fast til livet, og venter på at noe skal skje..
  Kanskje ikke alle dager, men i bunn og grunn finnes det en livsgnist som driver oss alle!
  Den dagen det ikke finnes noe ønske igjen for en rusavhengig er valget såre enkelt.. Vi balanserer på en syltynn linje mellom liv og død HVER ENESTE DAG! vi vet hva som skal til for å bikke over…

  Hvorfor bruker ikke myndighetene all ressuser de svir av på utredning ifht. heroin-assistert “behandling”, Eller LAR, på behandlingsplasser… LANGTIDSBEHANDLING!!!

  behandlingen i norge er syntombasert, og så fort vi er tomme for abstinenser, er det rett ut av avgiftninga, og tilbake til start…
  utrolig bra!!! Alt mann han slitt med over mange mange år, blir kurrert på en ukes tid… yeah right!!

  Hvilke som helst politikere, organisasjoner, hva som helst, er når som helst velkommene til å drøfte ruspolitikk med meg, og de 20 andre rusavhengige jeg tilbringer hverdagen min med, på behandlingshjemmet jeg er på.
  Etter 1,5 år i behandling er jeg på vei ut…

  Helse sør-øst, korta ned vedtaket mitt med et halvt år, Porsgrunn Kommune fraskriver seg alt ansvar fremover, jeg får ingen kommunal garanti til bolig, ingen etableringsstønad, og har fått beskjed om å slutte påbegynnt utdannelse, for å få bedre økonomi!

  I tillegg vil de ha meg inn i LAR… “Ta subotex, og få gratis tannbehandling..”.
  Hvilken dobbeltmoral og motivasjon gir det til de som kommer etter.. Jeg har kjempa for å bli nykter, ikke for å bli hekta på sub…

  Fin måte å få utløp for frusterasjonen dett`a ;) hehe…
  Mange løse tråder om dagen, og kun 3 uker til vedtaket mitt går ut..

  Ha en fin kveld folkens, og lykke til til alle der ute!
  Det funker, det går, og det er verdt å kjempe!!

  -Anytime, anywhere- !

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  mats - mars 2, 2010 at 12:26 am
 13. Hey, forbanna duster..

  Det største problemet med narko er KOKAIN og HEROIN..

  Brukergruppene er:
  Kokain=Rike party boys og andre med plenty cash
  Heroin=Sosiale tapere, misfits

  Ett gram heroin koster 1000 spenn. Hvis det er 1000 brukere i Oslo som bruker 1g pr dag så er det 1 mill inn pr dag.

  Dette er penger heroinistene skaffer med å rane og stjele.

  Hvor havner disse pengene?? Hos MAFIAEN, som driver med enda værre saker. Utpressing, drap, kidnapping, trafficking osv.

  Hva er det verste med spessielt sprøyte misbruk, all kriminalitet som misbrukerne gjør og all videre kriminalitet mafiaen utøver når de har fått kapital.

  Menneskene som har begynnt på heroin er skikkelig langt nede før de tester det. De er alerede halveis fortapt.

  Så en dust ønsket nye forslag til hva man kan gjøre og klaga på at folk sa at man bør gi heroinister gratis heroin.

  Problemet her er bare att politikerne har kommet med mange fine forslag men de kommer aldrig gjennom.

  LEGALISER HEROIN så blir vi kvitt alle dustene som må stjele for å få seg en sprøyte flytende død.

  Så blir vi i tillegg kvitt all faens mafiakuker som tjener en million hver dag forutsatt att det er 1000 som tar sprøyte i f.eks. Oslo..

  En siste ting, når en heroinist har tatt heroin er han ca zombie i 12 timer. De klarer ikke gjøre noe så lenge de har heroin. Og HVERTFALL IKKE skade noen…

  Gi heroinistene dopet sitt gratis, jeg betaler GJERNE mer skatt for det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  John Gundersen - mars 2, 2010 at 12:34 am
 14. Her var det mange meninger å her kommer en til !

  Ok , 23 år på heroin å bare nesten 30 med amfetamin så hva kan jeg si ?
  Tanken med å dele ut heroin er i dag helt vannvittig fordi apparatet som skal få den enkelte bruker på en vei som alle er tjent med svikter fra dag en !
  Første en bør se på er hvordan det er gått med de som fikk Metadon /subutex / subuxone da det startet for noen få år tilbake !
  Har det fungert ? NEI dette vet jeg masse om siden jeg er mitt oppe i denna suppa !

  Fungert …. tja , litt for noen men ikke for flesteparten !
  Da dette startet var det kun for de TYNGSTE brukerne å andre behandlingsformer skulle vært prøvd å minsteallder skulle være minimum 25 år !
  Jeg har sett ungdom under 20 sitte stikke seg i armen for så gå til legen å skrike jeg er narkoman å må få hjelp ( faen ikke jug ) !

  Dette er over alle fjell og fjorder eks.på vannvittig ruspolletikk !

  Mitt spørsmål er følgende : Hvorfor skal utdeling av heroin fungere når utdeling av metadon/subutex/subuxone IKKE har virket etter inntensjonene ? er det ikke bedre å få til det en har startet før en starter på noe nytt med samme resultat ?

  Jeg er med i et prosjekt som få i landet tar del i , jeg er en av de som også får AD/HD medesin sammen med subuksone … dette er ikke vanlig , men er forsøksprosjekt satt av helsedep. !
  ….
  ikke go å skrive , men kan nåes for spørsmål

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  conn1 - mars 2, 2010 at 1:35 am
 15. John Gundersen….

  MIN oppfattning er at det er mennesker som deg, som faktiskt holder narkotikapolitikken i norge på samme sted..
  Hvor langsiktig tenker du egentlig med sånne uttalelser??

  Hva tror du er mest samfunnsøkonomisk…
  -å gi rusavhengige gratis heroin?
  og dermed påvirke livet til alle som står rundt?
  (i form av sykemeldinger, psykiske problemer, frykt,engselse osv. For ikke å snakke om hva akuttbehandling koster helsevesenet),
  eller det radikale forslaget:
  - Bruke pengene på langtids-behandlingsplasser til de som allerede har sklidd ut? (Mer bruk av tvangsinnleggelse f.eks?)

  Prøver å holde meg saklig, men merker at jeg sliter med det når det kommer sånne usakelige forslag, fra INTETVITENDE mennesker… SE TING FRA ET MENNESKESYN!

  Kom gjerne å fortell meg hva jeg burde gjort annerledes, siden du virker å være langt klokere og mer innsiktfullt, verdifull enn meg! :)
  Slike holdninger du farer med, er det samme som å si at om de innfører gratis heroin, så kan jeg legge min død på din samvittighet… Er det noe du kan stå for?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  mats - mars 2, 2010 at 1:36 am
 16. OPPssss ,,, sorry jeg glemte dusten over her , men du med kloke ord som setter meg i bås som dust !

  Når du sier jeg er dust lurer jeg på om du mener om jeg er mindre smart enn deg eller om jeg er dust som kom borti dritten på en måte som ikke var ment !
  For om du har skole eller hybel i skogen , vil du alldrig målbinde meg som ikke har skole

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  conn1 - mars 2, 2010 at 1:43 am
 17. Vi vet jo at alkohol forbudet i USA var en katastrofe. Hvorfor skulle det være noe annerledes med andre rusmidler? Over 60% av innsatte sliter med et rusproblem, og over halvparten sitter inne pga narkotikalovbrudd. Det illegale nettverket er stort og livnæres av vårt forbud mot narkotika. Legalisering av narkotika ville redusert kriminalitet drastisk. Er ikke poenget med lover å redusere kriminalitet og beskytte samfunnet? Forbudet fyngerer for mange, men de som faller utenfor stuper! Jeg vil heller ha apoteker, leger eller psykologer til å regulere slikt! Vi ser jo at antall røykere går ned ved kampanjer, informasjon og rehabilitering. I Frankrike og Italia får unge et tidlig forhold til akohol, flere blir lært opp til å respektere alkohol. I Nord Europa må unge lære bak ryggen på foreldrer.

  Dagens narkotikapolitikk er stort politisk feilsteg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Olav - mars 2, 2010 at 5:29 am
 18. Hvordan er det mulig, i så mange år å fullstendig ignorere Nederland, Sveits og andre som har så mye mere narkotikaerfaringer enn vi selv har? Hvordan er det mulig å trekke lua ned over hodet og bare fortsette med å påstå at vår narkopolitikk er best, mens de narkomane dør som fluer rundt en?
  Jeg støtter ethvert tiltak som tenker alternativt i forhold til nåværende norsk narkotikalovgivning.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  F L - mars 2, 2010 at 8:38 am
 19. Noen er bekymret for enorme kostnader ved utdeling av heroin til de tygste brukerne. Det er ikke en slik heroin som finnes på gata som alle vet er dyr. Det er et flytende registrert medikament framstilt av opium, men rafinert til heroin. Denne heroinen deles ut til de tyngste brukerne som har blitt vurdert på bakgrunn av alder, ruskarriere,helse og tidligere mislykkede tiltak som feks institusjonsopphold og legemiddel assistert rehabilitering. (Lar) Alle har vi innvendinger på hva skattepengene går til, denne utdelingen av heroin til noen utvalgte mennesker vil ikke være den største posten i helsebudsjettet!! Avhengighet er definert av WHO som en sykdom og la oss hjelpe de syke. Enkelte trenger medisin som i dette tilfellet er legemiddelet heroin. Denne utdelingen handler ikke om legalisering ellers i samfunnet men utdelt i kontrolerte former til noen. Kanskje kan dette gjøre hverdagen noe lettere for de som evt skulle få dette! Tar antagelig laaaang tid da samfunnet stadig er preget av å straffe de umoralske narkomane!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  nicoman arnesen - mars 2, 2010 at 10:08 am
 20. Heroin bør ikke være fritt tilgjengelig, men gis gratis til de som allerede er heroinavhengig. For alle andre bør det være forbudt. Da vil markedet for salg av heroin i stor grad forsvinne, siden alle som har blitt heroinavhengig vil få stoffet gratis. Det betyr at nyrekrutering vil bli sterkt redusert, siden det ikke lenger vil være penger å tjene på salg av heroin.

  Narkotikaen bør gis til de heroinavhengig av helsepersonell under ordnet forhold og kun gis til registrerte heroinavhengig som beviselig har brukt stoff i f.eks. 3 måneder. Det bør selvfølgelig følges opp med behandlingsopplegg og hjelp til å slutte.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Per S. - mars 2, 2010 at 10:09 am
 21. Legaliser.. La all rus være sidestilt.. Da vile mange av problemene bortfalle..Vi dør av noe alikevel. .Ondskap skal straffes.. Ikke ” mann 25 ble stoppet av politi, de fant mindre mengder hasj på mannen, og han må forvente en reaksjon fra politi”..HVAFORNOE.. Dette står ofte i politiloggen her på sørlandet.. Mannen har IKKE gjort noe som skulle tillsi at politi stopper mannen , men de vet hvem han er og muligheten for å forsure og forpeste , trykke ned og destruere sister rest av selvbilde, den forspiller de ikke..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  magnum - mars 2, 2010 at 10:19 am
 22. Til John Gundersen, som er den største ”dusten” av alle her: det er så mye feil med innlegget ditt at jeg veit ikke hvor jeg skal begynne hen…skaff deg noe peiling før du begynner å prate om så seriøse ting som dette faktisk er. De menneskene som du kaller duster, har faktisk like mye menneskeverd som det du selv har! eneste forskjellen på deg selv og en rusmisbruker er at du ikke tok ett feil valg en gang i tiden, som de gjorde. De er mennesker i en helt vanvittig situasjon som det trengs hjelp til å komme seg ut av. Ja, det er valgfritt å ta rusmidler, men når det har gått så langt som det gjør for noen, blir det ikke lenger valgfritt på samme måten. Narkomani er faktisk en sykdom, har du samme innstilling til folk som for eksempel har kreft? du står tydelig vis ikke nær noen som er narkoman…De stjeler fordi de er syke og MÅ ha penger, tviler på at brøkdelen av disse hadde stjålet noenting om de ikke hadde vært rusmisbrukere. Du er ett perfekt eksempel på hvordan holdingene til folk må endres for at rusmisbrukere skal bli akseptert i samfunnet så de kan komme seg på beina igjen, og fungere som andre. De er ikke innsekter som man må kvitte seg fortest mulig med, de er faktisk mennesker med faktiske liv!

  Mitt forslag er lengre behandlingtilbud med bedre tilrettelegging i behandling. Det burde dessuten blitt fokusert på bedring av kompetansen hos personalet i institusjonene. Tror for staten sin skyld at det å bevilge litt penger i den retningen er penger spart i fremtiden…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Linn - mars 2, 2010 at 10:58 am
 23. Ypperlig blog!
  Det er bare to grupper som vil tjene på et fortsatt forbud: politiet og den organiserte kriminaliteten.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Loopy Lumbago - mars 2, 2010 at 11:09 am
 24. Alle har forbud fra dag 1 har jo vært feilslått! Dette står jo til og med i bibelen…. han var èn allmektig,som skulle passe på 2 ;) Men fin blogg om et virkelig problem, vil bare be alle tvilere, drittslengere OL. ta en kikk på filmen de 10 mest meritterte medisin proffesorene i USA og canada har laget: “The union, The buisniss behind getting high” denne filmen tar opp hele verdens utenom Nederlands narkotika problem, avslører ogå hvorfor “mild” narkotika er ulvolig, men også hvorfor vestens politikere ikke, skifter standpunkt selvom nyere forskning viser dem rett! Men skifter USA eller england ståsted er jo, Norge dømt til å følge etter, vi er jo bare halen hunden vifter med.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  j3pp - mars 2, 2010 at 11:38 am
 25. Jeg støtter full legalisering av alle typer narkotika.

  Men mine skattepenger skal ikke gå til å dele det ut gratis.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  t - mars 2, 2010 at 2:38 pm
 26. Hva gjør en eks-bruker?

  Hvor lett er det å få jobb igjen?

  Hvor lett er det å skaffe en bolig? Skal kommunen betale for den?

  Vil du leie ut din bolig til en du vet er nylig nykter?

  Hva bruker man tiden på dersom man ikke har jobb?

  Hvilken omgangskrets har man etter et liv i rus?

  Hvor lett er det å komme inn i et nytt miljø?

  Hvor lett er det å helt bryte kontakten med sitt gamle miljø?

  Hvor lett er det å holde seg rusfri dersom man fortsetter å se folk i fra sitt gamle miljø?

  Kanskje er det billigere å “spandere” litt til å få orden på bolig, jobb og fritid?
  Ja, det er surt å ha studert og jobbet ærlig i mange år, for så å fremdeles streve økonomisk… og så se “disse eks-narkomane” i egen bolig, med ny bil osv, ha hele dagene til å trene og ta solarium….
  MEN kanskje bedre enn å skatte-betale for problemene som dukker opp dersom disse menneskene suges tilbake til sitt gamle liv?

  Forøvrig, brukes elektromedisin/NET; NeuroElectricTherapy (Black Box, SOTA Brain Tuner, NET etc) i rusavvenning i Norge?
  Billig alternativ verdt å prøve…?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  undrende - mars 2, 2010 at 3:19 pm
 27. Noen av disse elektromedisinske apparatene kan en hvilken som helst person kjøpe selv over internett…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  undrende - mars 2, 2010 at 3:24 pm
 28. Mitt ideal på narkopolitikk er å ta tak i de som ligger an til å skli utfor narkoplanet, og sende dem på tvungent avhold med skole/arbeidsopplæring alt etter anlegg. Stedet måtte være hyggelig, og varmt, for det skulle være fri utgang, bare at det skulle være narkofritt på hele stedet. Jeg foreslår å leie en liten kanariøy, eller et stykke av en, som er lett å stenge av.
  For dem som var alvorlig angrepet måtte nok oppholdet være 3-5 år. Fritt besøk, men grundig narkokontroll.
  Dette ville dessuten holdt mange nysgjerrige fra å prøve narko, samt at det ville få markedet til å bryte sammen, ingen liten fordel.
  Det vi har nå er ikke narkoomsorg, det er pleie av vrak, som vi har latt bli vrak. Hvem synes det er menneskevennlig å la mennesker bli vrak, uten å gripe inn?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  vargveum - mars 2, 2010 at 3:56 pm
 29. Ja, forebygging! :)

  Kanskje til og med enda tidligere forebygging, gjøre mer for at folk unngår å gjøre den “ene lille feilen” som leder til den neste og videre til grøfta.
  Fikser ikke dagens problem, men kan gjøre det enklere i framtida. Husker dere “Fra bagatell til helvete”?…

  Hva er den mest vanlige årsaken til at folk prøver narkotika? Jeg vet ikke svaret, men kan gjette kjedsomhet, gruppepress, tomhet osv osv.

  Ligger deler av svaret i vårt udtanningssystem, med en skole der man skal være “akkurat passe flink”? Får man mulighet til å oppdage egne anlegg og spille på disse? Er det slik at om man er ekstra “god” i et fag, får man sjelden ekstra utfordringer, og ender opp med å kjede seg, eller aldri lære å lære (fordi det kom så lett de første årene). Sliter man mye får man ekstra hjelp. Sliter man litt, faller man imellom stolene… ?

  Måles vår verdi i skole-evner og prestasjoner på idrettsbanen, eller lærer vi i det hele tatt noe om selvfølelse osv på skolen???

  Er det noen likhetstrekk mellom røykere og dem som prøver narkotika? Betyr det eventuelt at man ikke prøver narkotika før man røyker, eller betyr det at den type person som prøver vanlige sigaretter gjør dette av lignende grunner som en person som prøver narkotika? (”Tør” å starte selv om man vet det er skadelig). Har mengden røyking gått ned eller opp etter forbud i offentlige rom? KAN røyking og narkotika sammenlignes?

  Det jeg prøver å si er vel at vi kan følge opp bedre og bedre, men kanskje blir det som å luke ugress uten å ta det med rota? (Nei, jeg sier ikke at narkomane er ugress! ;) )
  vargveum nevnte å ta fatt i de “som ligger an til å skli utfor narkoplanet”, og da må man jo etterhvert kanskje spørre seg HVEM “ligger an til” dette, og HVORFOR?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Better Bad Choices - mars 2, 2010 at 4:47 pm
 30. Her er en link til de som ønsker litt mer info. !

  Her finner dere alle svar på rusbehandling , lover mm. !
  Kansje noen da vil forstå hvorfor dette ikke fungerer etter inntensjonen !

  http://www.unn.no/category9174.html

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  conn1 - mars 2, 2010 at 4:55 pm
 31. Godt bloginlegg!

  En ting i innlegget, du skriver at de dør på toaletter. Slik jeg forstår det, får ikke de narkomane lov til å bruke toaletter i oslo. For en del år tilbake skulle jeg inn der og shoppe, og jeg og en kamerat parkerte i det store parkeringshuset. Vi tusla opp igjennom en undergang og kom over to slitne folk. Han ene fikk beskjed om å holde utkikk, og vi regna med at nå kom dem til å sette sprøyter rett foran trynet vårt.

  Men neida, stakkarn måtte bare gjøre sitt fornødne. Han dro av seg buksa og satt seg på huk midt blant folk. Jeg veit det er veldig tragisk at det er slik, men midt oppi den situasjonen kunne jeg ikke gjøre annet en å le. Det var rimelig brutalt ;) Uff tragisk at det skal være slik, disse stakkars folka har absolutt ingen rettigheter. Hvor er menneskerettighets konvensjonene her? Verdens beste land i å bo i my ass! Oslo må være den mest tragiske hovedstaden i hele “vesten”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  urk - mars 2, 2010 at 5:04 pm
 32. “Hvem synes det er menneskevennlig å la mennesker bli vrak, uten å gripe inn?”

  Man kan godt hjelpe, men ikke med tvang. Tvang er ikke menneskevennlig.

  Og hvem synes egentlig det er menneskevennlig å nekte de som vil ruse seg å ruse seg? Hva hadde du sagt om alkohol, tobakk eller koffein ble forbudt?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  t - mars 2, 2010 at 5:26 pm
 33. Til J.Gundersen
  (har redigert bort noen litt før drøye perosnangrep her. La det handle om saken. FJ)
  Den lille verdnen du existerer i hvor alle dører er låst og bare de utvalgte har nøkler.Neppe vinduer,så fall godt tildekket.Du er redd,som alle feiginger går du løs på de svakeste først.
  Den sterkeste overlever ifølge naturen.
  Tør du ikke se ut av vinduet,eller verre,åpne døren…
  Empati er for de svake,ikke sant…Er selv heroinbruker,med lederstilling,barn osv.Eg syns synd på deg,åpne opp og snu deg 360 grader,kansje du oppdager noe….
  Mvh Roar

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Roar - mars 2, 2010 at 7:10 pm
 34. Det beste middel mot bruk av narkotika er at enhver får ta ansvar for eget liv og helse. Det finnes ikke en eneste narkoman som ikke visst hva de ga seg ut på første gang de brukte dette stoffet. Det samme gjelder alkoholikere og røkere. Det skal vell ikke være samfunnets ansvar å behandle mennesker som selvforskylt, mot beder vitende, har påført seg en lidelse. La de seile sin egen sjø.
  Til alle dere tapere som nå vil skjelle meg ut for alt mellom himmel og jord vil jeg bare si: Dere valgte det selv, samfunnet tvangsforte dere ikke og alle unnskyldninger om en vanskelig barndom har ikke noe med ditt livsvalg å gjøre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kjartan Bru - mars 25, 2010 at 4:50 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00