Den store klimakommunikatoren

Jens Stoltenberg i julebordsmodus er uklare greier. Men ikke uklart nok.

Det er desember og Jens Stoltenberg snakker om klima julebord og drikkebonger. Igjen. For å forklare systemet med kjøp og salg av klimakvoter, tyr Stoltenberg til politikkens svar på risikosport, metaforene. Til glede for en del av oss. Særlig vi som savner Thorbjørn Jagland.

Men Stoltenberg viser lovende takter. Den fenomenale metaforien han byr på når han forklarer hvordan vi frem til nå har vært på utslippsfest med fem bonger hver, begynner det å svinge av. Ikke så rart. Dette er tredje år på rad hvor han går i grønn julebordsmodus.

Fem bonger betyr, som alle vet, full fest og for mye fyll, sa statsministeren til VG i går. I fremtiden må vi klare oss med to. Men han kunne love at det også da ville være folk som ble «godt påseilet» vet at de kjøpte bonger fra folk som ikke drakk. Men det ville være greit fordi den samlede drikkingen hadde gått ned. Og det var i tillegg innført et «motiv for å drikke mindre, fordi kostnaden ved å drikke for mye har gått opp».

Lukk øynene og tenk på hva den pensjonerte Hallo i Uken-generalen Are Kalvø kunne fått ut av dette.

Nå venter vi på mer. Siden Stoltenberg introduserte drikkebongene i klimakampen i desember 2007, har metaforikken vært lite utviklet. Hvor blir det for eksempel av sammenligningen mellom Bellona og AKAN? Eller kvotestinne utviklingsland som avholdsfolk. I det nye julebordsregimet får jo de en helt ny og høyere status. Og hvorfor i all verden ble aldri biodiesel til livsfarlig smuglersprit. Og er ikke undersjøisk lagring av CO2 omtrent det samme som å ha med en halv en på lomma?

Skal Jens Stoltenberg ha noe håp om å tangere ordkunstene til sin forgjenger Thorbjørn Jagland, må han skjerpe seg. Det er ingen snarveier fra «bong» til «Bongo fra Kongo». Det er ikke umulig, men i likhet med kampen for klimaet kan man aldri hvile. Det må tenkes og snakkes uavbrutt. Gjerne på likt, men aller helst uavhengig av hverandre.

På den 3. side VG 8. desember

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00