Moderne mannefall

Sex feller. Og selger.

Verdens beste golfspiller har lenge vært et fyrtårn for de seriøse, de rettskafne og generelt perfekt kjedelige. En idrettens Jonas Gahr Støre. Uangripelig og populær.

Nå er han skandalisert. Som mange mektige menn før ham.

USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger, ikke akkurat prototypen på en gresk gud rent anatomisk, sa en gang at makt er det ultimate afrodisiakum. Makt, penger og stjernestatus gir menn adgang til kvinner de ellers ikke kunne drømt om. Kvinner som ofte ender opp med å gi dem mareritt.

New York-guvernør Elliot Spitzer, Bill Clinton, David Letterman, Sven Göran Eriksson, presidentkandidat Gary Hart, listen over menn som gått på trynet i sitt eget driftsliv er lang. Nå også en av verdens største idrettsstjerner, Tiger Woods. Jeg kunne nevnt en drøss britiske parlamentarikere og regjeringsmedlemmer som er tatt på fersken med rosa plastballer i munnen, og tronarvinger som griseprater om pupper og tamponger på telefon.

De vet antageligvis hvilken risiko de tar. I vår tid er det ikke slik at et galopperende utenomekteskapelig kjønnsliv hos mektige politikere elller andre stjerner forblir en he-he-he-hemmelighet som mannlige journalister og redaktører flirer av, mens de innerst inne skulle ønske at det var de som veltet seg i myke bryster og stramme lår. Begynnende måne og hengebuk til tross.

Pressen er ikke lenger for og av menn, og grensene for diskresjon er flyttet. Utroskapshistorier er godt stoff fordi tematikken er noe de fleste kan kjenne seg igjen i. En merkelig blanding av fordømmelse, angst og beundring.

Under den kalde krigen visste spionene på begge sider av jernteppet det meste om menneskelige svakheter. Det var helt vanlig å sette politikere og andre i situasjoner der de hadde mulighet for litt sengeturn. Selvfølgelig fotografert og brukt til å presse dem til spionasje etterpå. Det fascinerende er at selv om denne fremgangsmåten var kjent, så fortsatte diplomater, direktører og andre betrodde folk å gå rett i honningfella.

I dag er KGB-agentene med trange skjørt og blå øyenskygge erstattet av smellvakre unge jenter, som senere dukker opp i aviser og på pressekonferanser med advokater ved sin side. Og ofte en fet avtale om å skrive bok eller få sitt eget tv-show. Jeg bebreider dem ikke. Men er fortsatt forundret over hvor mye verdens kjente og mektige menn er villige til å sette på spill for noen timer med svett umoral.

I Nyhetene VG 4. desember

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00