Teppedemokraten

Arbeiderpartiet er, som mange elsker å si, ingen søndagsskole. Men partiets unge politikere lærer tydeligvis noe allikevel. Hadia Tajik er ukens elev.

Tajik, nyslått stortingsrepresentant, ba denne uken TV2-ledelsen kalle sportsreporter Fin Gnatt inn «på teppet». Han hadde skrevet en noe konspiratorisk blogg om hvorfor skøytetrener og grisekjeft Peter Mueller egentlig hadde mistet jobben. Det skulle ikke Tajik ha noe av.

Det noe merkelige utrykket «kalle inn på teppet», stammer fra tiden da ansatte satt med sine blekkhus og ståpulter på grove furugulv med iskald trekk fra vinduet, mens sjefen mesket seg på kontoret med teppegulv og fyr i ovnen. Motivet er kjent fra utallige britiske filmatiseringer av Charles Dickens.

Å bli «kalt inn på teppet» betydde at sjefen ville snakke med deg. Og på Dickens tid, det vil si før medarbeidersamtaler og bedriftsintern coaching, var det synonymt med å få kjeft. Kanskje et rapp fra sjefens stokk også.

I dag er det vel stort sett bare skipsredere som har teppe på kontoret. Her i VG er det parkett på redaktørenes kontorer. Så hos oss heter det å bli «kalt inn på parketten» når du har gjort noe dumt. I mindre bemidlede redaksjoner heter det kanskje å bli kalt inn «på nålefilten», eller «på vinylen».

I noen bedrifter har ikke sjefene en gang kontorer lenger. De går rundt med laptop og kaffebarkaffe i supermoderne åpne landskap og er pålogget bedriftens kjerneverdier. Da er det vel umulig å få kjeft.

Men Hadia Tajik holder altså tradisjonen med kjeft avlevert på teppe levende. En ting hun har lært den siste uken er nemlig at i hennes parti ytrer man seg ikke som det passer en selv. Man sier det man får beskjed om. Hvis partilederen bestemmer at du er for avgift på biodiesel, så er du det. Og da driver du ikke og søndagsskolepjatter til gud og hvermann om hva du mente om saken for to uker siden. Du holder kjeft og trykker på den grønne stemmeknappen når sjefen sier trykk.

Hvis ikke er det «inn på teppet». Hvis Jens Stoltenberg fortsatt har teppe på kontoret da. Det kan jo hende at det ble utslitt etter hvert.

Tajiks lærenemhet vil antageligvis bringe henne langt. Til neste år skal hun lære seg å knekke lus.

På den 3. side VG 29. november

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. Morsomt og godt kommentert! Jeg oppdaget bloggen din i dag og har funnet den vel verd å besøke den hyppig i framtiden. Takk for godt lesestoff.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Millenblogg - februar 17, 2010 at 11:16 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00