Bergen år 2014

De såre minnene fra 22. november 2009 preger fortsatt Vestlandets hovedstad fem år etter. Ingenting er som det var.

Spesialstyrkene fra Dreggen Bataljon står æresvakt ved Torgallmenningen, foran billedhugger Knut Steens sønderrevne mørkebrune marmorblokker. Minnesmerket over kiloene med ødelagt mel, sukker, nonstop, knekk og pepper utstråler en egen ettertenksom stemning nå i november.

Lite er som før. Den en gang så livlige og skrålende byen, er nå en dyster festning. Unntakslovene, som ble innført etter at ordfører Herman Greve vant det ekstraordinære valget 14 desember 2009, preger fortsatt byen. De utallige sikkerhetskontrollene har lagt de en gang så travle handlegatene øde. Butikkene har flyttet ut til Lagunen i Fana.

– Sikkerheten er det viktigste. Når det var slik at pepperkaketerroristene bodde og levde midt blant oss, uten at noen fattet mistanke, er det klart at noe måtte gjøres, fortsetter han.

På Brann stadion har man etter hvert vent seg til at draktene ikke lenger er røde. I den årlige «Gingerbread Heroes»- testimonialkampen hylles laget kledd i helbrunt med tynne hvite striper langs armer og ben, like entusiastisk som tidligere.

I rådhuset på 22. november-plassen, møtes vi av sikkerhetsråd Harald Andersen. I likhet med alle andre rådhusansatte prydes også hans jakkeslag av en emaljert nål formet som en pepperkakemann. Er det noe i ryktene om at Bergen internerer mistenkte i en hemmelig leir på øya Skorpo?

– Slikt kommenterer vi ikke, svarer Andersen.

– Men det jeg kan si er at det ikke nytter å bekjempe en så hensynsløs fiende med rettsstatens vanlige metoder.

Andre har mer å fortelle. På en sliten kafeteria nær Mathopen treffer vi «Piddien». Han hevder å ha vært internert på Skorpo.

– Jeg skulle bare kjøpe en pose sandnøtter til jul, forteller han. Han hadde ikke fått med seg at slik julebakst var satt på terrorlisten like før. Det ble begynnelsen på et månedslangt avhørsmareritt bak piggtråd. Simulert drukning i melisglasur skal ha vært en av metodene. Fortsatt er han tett i bihulene.

Spørsmålet er om Bergen har gått for langt. Det spør vi ordfører Greve om. Det lyner bak brilleglassene når han svarer.

– Folk i byen må spørre seg selv. Er du med oss, eller er du mot barn?

På den 3. side VG 25. november

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. Fantastisk godt skrevet! Bor selv i Bergen, og observerer hysteriet på nært hold. Selvsagt er det dumt med hærverk i fylla, men å tukle med bergensernes tradisjoner fortjener tydeligvis gapestokk på Torgallmenningen :)

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Erik - november 26, 2009 at 11:40 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00