Blått og Kaldt

Isfront mellom Frp og Høyre.
Den neste blå generasjonen får det ikke enkelt. På en måte er det litt absurd. At Norges nest største parti, som samler flere enn 20 prosent av velgerne, behandles som spedalske.
Høyre og Frp til sammen har omtrent 40 prosent. Det er digert. For bare et år siden hadde H og Frp flertall sammen. Og alt fra rike onkler til pensjonister ønsker seg et samarbeid.
Men de får det tydeligvis ikke. Frp-hatet lever fortsatt i Høyre.

Mulig at det var Carl I. Hagens drøm. Et Frp som etter hvert var så stort og spiselig at det havnet i regjering. Han sto i spissen for å fjerne de outrerte Frp-erne. De som gikk for langt i innvandrerfordømmelsen og generell harryhet.

I dag er Frp et profesjonelt og veldrevet parti. Med mange sympatiske og dyktige mennesker.

Carl I. Hagen selv har overlatt partiet til Siv Jensen. Kanskje fordi han følte at hans egen person sto i veien for forholdet til Høyre.

Men det hjelper ikke. Denne valgkampen har vist at Høyre føler seg mer hjemme hos Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim. Erna Solberg kan like gjerne innrømme det nå. Det er få som oppfatter at regjeringsdøren fortsatt står åpen for Frp. I Frp tror jeg det er spesielt få.

Det er spesielt at Per-Kristian Foss og Inge Lønning kaster seg over den skriftlige garantien mot en Høyre / sentrum-regjering som Siv Jensen i et svakt øyeblikk signerte hos P4. Det hadde ikke vært vanskelig å omtale den som det den er. Nemlig en tabbe. Og ikke noe mer enn det.

Men det er tydeligvis ikke interessant. Den generasjonen som topper dagens Høyre ser ut til å hate Frp mer enn alle andre partier. Pratet om et blått samarbeid har neppe vært noe annet enn prat. Forholdet mellom de to partiene er rett og slett for dårlig.

Blant de yngre partifolkene på begge sider, tror jeg det ristes på hodet. Det er ikke så mange uker siden de to lederne for ungdomspartiene lanserte en felles politisk plattform.

Og for noen år siden var politikere fra begge partier samlet på restauranten Jeppe i Oslo for å knytte kontakter.

Men dagens generasjon Frp-ere og Høyrefolk ser ikke ut til å være i stand til å samarbeide på riksplan. Derfor velger Høyre de kjente og halvkjære i Venstre og KrF.

Går det så går det. Regjeringsmakt vil være en enorm triumf for Erna Solberg. Men de som ønsker en rent blått regjeringsalternativ i Norge, må vente til blåisen tiner. Og det kan ta tid.

Nyhetskommentar i VG 6. september

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00