Skjebneuke for Frp

Frp raser på meningsmålingene i Vestfold og Buskerud. Første tegn på en stor nedtur?

Valgkampen så langt har ikke vært noen suksess for Fremskrittspartiet. Nå begynner det å synes på oppslutningen også.

I fylkene Vestfold og Buskerud, hvor Frp tradisjonelt står sterkt, faller partiet med henholdsvis 5,6 og 6,7 prosentpoeng.

Hvis dette er de første varslene om en dypere trend, skal Frp slite med å gjøre et bedre valg enn for fire år siden. Snittet av meningsmålingene sist uke, gir Frp 23,7 prosent oppslutning. Kurven har pekt nedover siden juli, og det nærmer seg resultatet fra 2005, som var 22,1 prosent.

Hvis Siv Jensen ikke klarer å lede partiet til et bedre resultat enn for fire år siden, har hun fått en tung start som partileder. Selv da finanskrisen var på sitt aller mørkeste, lå Frp jevnt over 23 prosent.

I opposisjon har Frp vært svært gode de siste fire årene. Ingen kan som dem sette ord på folks misnøye med små og store problemer i Norge.

Men denne valgkampen har så langt handlet mer om løsninger og styringsevne. Og Siv Jensens forsøk på å fremstå som en mulig leder for Norge, har vært lite overbevisende.

100-dagerserklæringen var også tamme greier. Et løfte om å fremme en drøss med forslag for Stortinget, vekker neppe begeistring på grunnplanet.

Kanskje var det derfor Frp gjemte bort lanseringen på en lørdag, når valgredaksjonene på TV og radio hadde fri.

Det mest oppsiktsvekkende fra Frp så langt, har skjedd på P4. Der skrev Siv Jensen under på et løfte om å ikke samarbeide med de andre borgerlige partiene om et statsbudsjett, hvis de tre andre dannet regjering. I klartekst betyr det at hun lover å felle en slik regjering på statsbudsjettet. Dermed finnes det ingen levedyktige regjeringsalternativer på borgerlig side.

Underskriften hos P4 betyr at Jensen sier ja til Jens.

Kanskje Frp allerede har begynt å tenke på neste valg, i 2013. Hvis målet er et stort Frp og flertall sammen med Høyre, kan det egentlig passe Siv Jensen ganske godt at de rødgrønne, eller Ap alene, regjerer i fire år til.

Det vil gjøre det lettere å føre en konsekvent alternativ politikk i Stortinget. Til nå har det vært ganske vellykket.

Allikevel. Hvis Frp faller ned under 22 prosent, er valgkampen en fiasko. Denne uken er partiet nødt til å forsøke å slå tilbake. De trenger sannsynligvis en sak som opprører folk, en som kan gjøre Siv Jensen «dypt sjokkert» på vegne av velgerne.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00