Slaget om dørstokkene

Resultatet er helt åpent i det valgkampen begynner. Men SV er i trøbbel.

De kommer til å banke på mange dører i år. Før du vet ordet av det står Jan Tore Sanner med en fot på terskelen for å snakke om EU. Eller så er det Erik Solheim, med lofotvind i luggen og oljesøl i baklommen, som forstyrrer deg midt i Jakten på Kjærligheten.

Fire år med flertall har ikke slitt så mye på de rødgrønne som man skulle tro. Det er bare noen få mandater som mangler før det får fire nye. Med de feilmarginene som man må regne med i meningsmålinger, kan man godt si at det er dødt løp i det valgkampen starter.

VGs måling i dag ser ved første øyekast ikke ut til å være noen katastrofe for Høyre, slik andre målinger har tydet på. Men fortsatt sliter partiet med å komme seg noe særlig over resultatet fra 2005. Og det var et elendig valg for Høyre.

Det er Frp som har brukt fire år i opposisjon best. Ved å være tydelige, og ikke minst godt organiserte, har Siv Jensen og hennes folk tatt en suveren posisjon som det største og viktigste opposisjonspartiet. Valget i år kan bli en triumf for Siv Jensen, og en viktig milepæl på vei mot regjeringsmakt i 2013.

SV er i trøbbel. Partileder og finansminister Kristin Halvorsen får lite igjen for håndteringen av finanskrisen. Selv om hun har opptrådt både ansvarlig og med selvtillit. Litt overraskende. Men en påminnelse om at velgere i liten grad belønner politikere selv om de har gjort en god jobb. Det er fremtiden det handler om.

TV-opptredener og avisutspill blir tradisjonelt tillagt veldig stor vekt når styrkeforholdet mellom partiene skal forklares. Kanskje for stor? Når løpet er så jevnt som ved inngangen til dette valget, kan innsatsen på grunnplanet bli like viktig. I mange fylker kan forskjellen på å vinne eller tape et mandat være noen få hundre stemmer.

Det betyr at partiene kommer til å være svært aktive på stands og dørbesøk. Arbeiderpartiet har som mål at 250 000 husstander skal besøkes i valgkampen. Høyres Erna Solberg sa for noen dager siden at det er ved dørstokkene slaget står i år.

Både Frp, Høyre og Ap har store partiorganisasjoner som er gode til å mobilisere. Knappe seks uker før valget ser det ut til at dette blir viktig. I år også.

Nyhetskommentar fra VGs papirutgave 6. august

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00